Fossil satsar på fossilfritt i USA, men Elon Musk kritisk mot Bidens krav på enbart elbilar i offentlig sektor

  9 december 2021, kl 10.52

  Joe Biden utfärdar en exekutiv order om att göra den federala administrationen klimatneutral år 2050. Dess  fordonsflotta ska bli fossilfri; 2020 fanns där 657 506 fordon. De sista bensindrivna fordonen köps in 2027 och 2035 kommer alla inköp vara av eldrivna fordon.

  Den exekutiva ordern är ett vallöfte och innefattar även byggnader och andra faciliteter. Ett sätt att påskynda bytet till elbilar är genom skattelättnader. I en budgetpost från november avsattes 7,5 miljarder USD till laddstolpar som del av en stor infrastruktursatsning.

  Bidens reformer kommer samtidigt som flera stora biltillverkare utlovat stora satsningar på att ta fram nya elbilsmodeller. Genom satsningarna vill man från politiskt håll driva på den privata bilmarknaden.

  Elbilsföretaget Tesla skulle tjäna på skattelättnaderna men ägaren Elon Musk är ändå kritisk mot Bidens infrastruktursatsning som helhet betraktad. De statliga utgifterna måste minskas radikalt enligt Musk, som påstår att man inte kan ha tre biljoner USD mer i utgifter än man har i intäkter utan att något hemskt inträffar.

   

   

  Fler notiser