22.28 Enligt Der Spiegel verkar den tyska inställningen – som den uttrycks av förbundskansler Scholz – nu vara att man backar upp Ukraina och håller det under armarna – men man tror inte på en seger för ukrainarna. Man väntar på att Putin ska säga sig vara nöjd med det han uppnått.

21.12 Det var en uppenbart upprörd och besviken ukrainsk utrikesminister som i dag framträdde på World Economic Forum i Davos. Dmytro Kuleba sa i sitt tal att “Nato gör i praktiken ingenting för att stoppa Ryssland”. Däremot berömde han EU för organisationens stöd.

17.38 Ukrainska myndigheter publicerade i dag namn och bild på åtta personer som är efterlysta som krigsförbrytare. De ska ha mördat och torterat. Bland de åtta sägs det finnas tre legosoldater från Wagnergruppen.

13.30 Rysslands parlament beslutade i dag att upphäva den övre åldersgränsen när det gäller ryska värnpliktiga. I dag kan man inkallas om man är mellan 18 och 40 år. Orsaken till ändringen uppges vara att man vill kunna utnyttja “skicklighet och erfarenhet” hos dem som är äldre än 40 år.

11.00 Inget World Economic Forum i Davos är förstås komplett utan att George Soros framträder. I sitt tal tog han upp kriget i Ukraina och hävdade att vad vi ser är “början på tredje världskriget”. Han angrep Putin och Xi Jinping och såg dem som ansvariga för att “vår civilisation kanske inte överlever”.

24 maj

21.00 De ryska styrkornas offensiv i Donetsk har fortsatt under dagen. Regionens ukrainske guvernör meddelar nu att de ryska styrkorna intagit tre ukrainska städer i regionen.

12.15 På World Economic Forum i Davos verkar de flesta av talarna passa på att framföra en åsikt om kriget i Ukraina. Men ibland har de vitt skilda ståndpunkter, åtminstone offentligt.

Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen hävdade att kriget hotar “hela den rådande världsordningen”, och ville se Ukraina segra och Ryssland “lida ett strategiskt nederlag”. Hon menade också att man måste diskutera möjligheten av att använda beslagtagna ryska tillgångar för att återuppbygga Ukraina.

USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger utvecklade en helt annan handlingslinje när han hävdade att Ukraina måste avträda territorium till Ryssland för att få ett slut på kriget. Han manade till försiktighet i omvärlden och förklarade att det kunde bli “ödesdigert” för västvärlden om den lät sig “svepas med av ett tillfälligt känslorus”.

23 maj

20.45 En medlem av den ryska delegationen vid FN:s kontor i Genève hoppade av i dag. Avhopparen är Boris Bondarev som arbetat som diplomat i 20 år. Han förklarade att han aldrig under hela sin långa tjänstgöring skämts så mycket som när Ryssland marscherade in i Ukraina. Han anklagade det ryska utrikesministeriet för ett “ljugande som ständigt tilltar” och för att vara oprofessionellt..

17.30 Ukrainas riksåklagare meddelade i dag att ytterligare 48 ryska soldater kommer att ställas inför rätta anklagade för krigsförbrytelser.

13.30 Den 21-årige ryske sergeanten Vadim Shishimarin dömdes i dag till livstids fängelse för mordet på 62-årige ukrainaren Oleksandr Shelipov. Det var den första krigsförbrytarrättegången som genomförts i Ukraina sedan krigets utbrott. Flera förundersökningar pågår mot ryska soldater som anklagas för krigsförbrytelser.

11.45 Ledaren för de ryska separatisterna i Luhansk har förklarat att de ukrainska soldater som försvarade stålverket Azovstal i Mariupol – och som nu är ryska krigsfångar, ska ställas inför rätta. Det är dock oklart vad anklagelsepunkterna är.

22 maj

21.45 “Striderna i östa Ukraina kan komma att kräva upp till 100 ukrainska soldaters liv varje dag”, var Zelenskyjs bistra förutsägelse under dagens presskonferens.

20.30 I en intervju med Radio J förklarade i dag Frankrikes minister för Europafrågor att en EU-ansökan från Ukraina inte skulle kunna förverkligas genom ett inträde i unionen förrän om 15 till 20 år.

18.45 YouTube har plockat bort 9000 kanaler från sin plattform och 70 000 videoklipp.Censuråtgärden motiverar man med att man inte vill bidra till att sprida falsk information om kriget i Ukraina. Detta har medfört att videos där det ryska angreppet kallas för en “befrielseoperation” plockats bort. det är likaså nu uttalat att det är förbjudet att “trivialisera” kriget. Exakt vad det betyder är dock något oklart.

Trots sina ingrepp mot proryskt material på plattformen är den fortfarande tillåten i Ryssland, och landets minister för digital utveckling har förklarat att man inte har för avsikt att stänga ner YouTube. Myndigheterna anser att det i första hand skulle drabba de 90 miljoner användare som finns i landet, och man verkar anta de kan klara av att hantera material där Kremls ståndpunkt censureras men inte Kievs.

13.30 Guvernören för Luhansk hävdar att staden Sievjerodonetsk angripits av ryska styrkor samtidigt i fyra anfallsriktningar. Alla försök att tränga in i staden sägs dock ha slagits tilllbaka

11.00 Ryska försvarsministeriet uppger att de under natten med raketer och artilleri attackerat ukrainska positioner i södra och östra Ukraina. Målen sägs ha varit områden där artillerienheter koncentrerats. Vid anfallen säger man sig också ha slagit ut en anti-drönar-anläggning.

22 maj

20.45 I en tv-intervju i dag förklarade Zelenskyj att Ukraina är berett att återuppta förhandlingarna – under förutsättning att ingen av de ukrainska soldater som tagits tillfånga i Mariupol kommer till skada. Samtidigt deklarerade han att Ukraina inte är berett att avträda någon del av sitt territorium.

19.00 En medlem av den ryska förhandlingsdelegation har, enligt AFP, förklarat att Ryssland är villigt att utväxla ukrainska fångar i utbyte mot den av ukrainska myndigheter fängslade oligarken Medvedchuk. Denne anses stå Putin nära.

15.25 Ryssland bannlyser 963 amerikaner efter det att USA:s kongress godkänt ett hjälppaket på 400 miljarder kronor till Ukraina. Bland de bannlysta finns president Biden, utrikesminister Blinken och CIA:s chef. Dessa personer har alltså inte längre möjlighet till inresa i Ryssland, om de nu får för sig att ta en tripp dit.

13.15 Rysslands försvarsministerium hävdar i ett uttalande att man nu har total kontroll över stålverket Azovstal i Mariupol. Man säger sig också i fångenskap ha 2 349 ukrainska soldater som försvarat staden och stålverket.

10.45 Zelenskyj har i ett tal uppmanat de länder som stöder Ukraina att underteckna en överenskommelse om att skapa regler som gör det möjligt att avkräva skadestånd av Ryssland.

Alla som lidit materiell eller personlig skada på grund av Rysslands krig ska kunna kompenseras ur en fond.

Fondens medel ska komma från ryska tillgångar som exproprieras i de länder som undertecknar överenskommelsen.

20 maj

21.20 Det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Moody´s sänkte i dag Ukrainas kreditvärdighet till den mycket låga nivån Caa3.

Man menar att den växande ukrainska statsskulden kommer att vara omöjlig för Ukraina att hantera i det medellånga perspektivet, och att den dessutom starkt försvårar för den ukrainska staten att ta upp ytterligare lån.

17.10 I juni kommer Tyskland att leverera 15 luftvärnskanonvagnar av typen Gepard till Ukraina.

12.00 I morgon avbryter ryska Gazprom sina gasleveranser till Finland. Orsaken är att Finland inte vill betala för gasen i rubel.

En representant för finska Gasum har beklagat det ryska beslutet, men försäkrar att kunderna inte kommer att märka något.

19 maj

21.00 G7-länderna har i dag kommit överens om stödpaket på 180 miljarder kronor till Ukraina.

18.45 Den tyska förbundsdagen röstade i dag för att dra in bidraget till förre förbundskanslern Gerhard Schröder. Alltsedan han lämnade posten som förbundskansler 2005 har han av den tyska staten årligen erhållit fem miljoner kronor – avsedda att bekosta hans stab.

Orsaken till beslutet är med största säkerhet den omfattande kritiken mot Schröder för att han vägrar lämna sina poster i de ryska bolagen Rosneft och Nordstream.

Men beslutet motiverades med att Schröder inte längre fullgör någon offentlig funktion.

Det kristdemokratiska partiet CDU ville att man också skulle besluta att dra in Schröders pension på en miljon kronor om året – något de inte fck gehör för.

15.05 Rysslands vice premiärminister Khusnullin hotade i dag med att avbryta elleveranserna till Ukraina från kärnkraftverket i Zaporizjzja – om inte Ukraina betalar för elen.

Kärnkraftverket befinner sig i ryska händer sedan början på kriget.

De ukrainska myndigheterna verkar inte speciellt oroade över hotet, och en talesman förklarade att Ryssland inte har den kunskap som behövs för att låta elen från kärnkraftverket istället distribueras till Ryssland, och att enda möjligheten är att låta den gå ut i det ukrainska kraftnätet.

13.00 Zelenskyjs främste rådgivare Mykhailo Podolyak säger på twitter att eldupphör inte är möjligt förrän alla ryska styrkor dragit sig tillbaka.

11.05 De stigande matpriserna i världen beror bland annat på att Ukrainas hamnar vid Svarta havet inte kan fungera som vanligt, vilket omöjliggör stora delar av landets spannmålsexport.

Samtidigt har sanktionerna mot Ryssland försvårat landets möjlighet att exportera spannmål.

Nu säger ryska utrikesdepartementet att de kan häva blockade och belägringar av ukrainska hamnar – om sanktionspolitiken mot Ryssland omprövas.

18 maj

20.05 Rysslands försvarsutgifter ökade 40 procent under årets första fyra månader jämfört med samma period förra året. Därmed är hälften av budgeten för 2022 förbrukad, rapporterar Reuter som hänvisar till siffror från ryska finansministeriet.

17.00 Googles dotterbolag kommer att begära sig själva i konkurs. Det sker efter det att ryska myndigheter tagit kontroll över Googles ryska bankkonto. Google kan nu inte längre avlöna de anställda de har i Ryssland, säger företaget.

15.30 Rysslands utrikesministerium meddelar att de utvisar 27 spanska diplomater.

Tidigare i dag kom utvisningsbesked för 34 franska diplomater, och någon timme tidigare hade 24 italienska diplomater utvisats.

15.00 Den ryske sergeanten Vadim Shishimarin erkände i dag sig skyldig till överlagt mord på en 62-årig ukrainsk man. Shishimarin är den första ryske soldat som ställs inför rätta i Ukraina anklagad för krigsförbrytelser.

Det straff som väntar honom kan bli livstids fängelse.

12.30 Antalet ryska soldater som dödats är nu 28 000, hävdar talesman för det ukrainska försvarsdepartementet.

10.15 Ryssland hävdar att det är 694 ukrainska soldater som evakuerast från  Azovstal, och som nu befinner sig i rysk fångenskap. 80 av dem ska vara skadade och 51 har därför förts till sjukhus.

09.00 Det är ännu oklart vad som kommer att hända med de ukrainska soldater som evakuerats från Azovstal, och som nu befinner sig i rysk fångenskap.

Ukrainska representanter hävdar att det ska ske en fångutväxling.

I Ryssland höjs istället röster för att de ska förhöras, och därefter – om så behövs – ställas inför rätta för krigsförbrytelser. En del ledamöter av parlamentet säger att de vill se nya lagar som omöjliggör en fångutväxling.

17 maj

15.45 Rysslands vice utrikesminister Andrej Rudenko menar att det inte pågår några fredsförhandlingar alls. Han påstår att Ukraina har dragit sig ur processen.

Ukrainas presidentrådgivare och toppförhandlare Mychajlo Podoljak menar å sin sida att Ryssland vägrar förhandla och har ett “stereotypt sinnelag”. Han säger att kriget nu inte går enligt Rysslands planer och att Ukrainas motstånd växer och blir mer professionellt.

Podoljak säger också att eliten i Ryssland är rädda för att säga sanningen. Och att Rysslands inställning är “allt eller inget”.

13.40 De ukrainska beräkningarna för ryska förluster närmar sig sakta men säkert 30 000 stupade.

13.20 52 svårt skadade ukrainska krigsfångar från Azovstal kommer utväxlas mot ryska, när deras tillstånd stabiliseras. Det meddelar Ukrainas vice premiärminister.

För närvarande råder vapenvila i Mariupol.

09.10 Slaget om Mariupol och den sista ukrainska utposten i staden – Azovstal –verkar vara över. I går meddelade ukrainska försvarsministeriet att 260 ukrainska soldater evakuerats – de flesta sårade, och att de nu befinner sig i rysk fångenskap. förhandlingar om utväxling kommer att påbörjas. Evakuering av de återstående ukrainska styrkorna i Azovstal ska fortsätta.

Den ukrainska generalstaben förklarade att styrkorna i Azovstal nu “fullgjort sitt uppdrag”. Zelensky förklarade i ett tal att man hoppades kunna få alla soldater återbördade till Ukraina.

16 maj

21.30 Enligt Reuters ska ett dussintal bussar i dag ha transporterat ukrainska militärer som evakuerades ut ur det belägrade stålverket i Mariupol. Det vittne Reuters talat med kunde inte avgöra hur många som befann sig ombord på bussarna, och om de var sårade eller inte.

19.30 EU:s utrikesministrar kunde i dag inte komma överens om innehållet i det sjätte sanktionspaketet riktat mot Ryssland. Man lyckades däremot komma överens om att stödja Ukraina med ytterligare fem miljarder kronor för inköp av vapen och militär materiel – det totala stödet från EU på detta område uppgår därmed till 20 miljarder.

17.00 Renault har nu lämnat Ryssland helt. Det skedde i dag genom att företaget sålde sin andel i Rysslands största biltillverkare. De 68 procenten av aktierna köptes av Moskvas stad. Priset var en rubel. Planerna nu är att den nya ägaren ska lansera en uppdaterad version av den gamla sovjetiska trotjänaren Moskvitj. Produktionen av den bilen upphörde 2002.

15.00 Greenpeace försökte i dag blockera en oljetanker som skulle anlöpa en hamna Essex i Storbritannien. Tankern hade en last av rysk olja, det är lite oklart om Greenpeace protesterade mot att det var olja, eller att den var rysk … eller både och. Polis ingrep och forslade bort demonstranterna. En representant för den brittiska regeringen uttryckte också missnöje med Greenpeace agerande.

Det är fortfarande möjligt att importera rysk olja till Storbritannien. Det beslutade embargot mot rysk olja inträder inte förrän”mot slutet av året”.

13.00 Snabbmatskedjan McDOnalds har beslutat sig för att sälja hela sin verksamhet i Ryssland – den har byggts upp under 30 år. 62 000 personer på 850 restauranger berörs. Restaurangerna stängdes redan i mars, men nu går företaget ett steg till. McDonalds förklarar i ett uttalande att verksamhet i Ryssland skulle strida mot företagets grundläggande värderingar.

10.15 Kriget i Ukraina hotar att slå ut en tredjedel av de inrättningar i Storbritannien som serverar Fish n´chips. Det sägs i en rapport från NFFF, Nationella federationen för fiskfriterare.

Orsaken är att kriget medfört mycket stora störningar i Rysslands export av torsk och Ukrainas av solrosolja.

09.15 Kharkiv-regionens guvernör hävdar att ukrainska styrkor nu nått fram till gränsen mot Ryssland. Han förklarar dock inte vid vilket avsnitt det skett eller hur stora styrkorna är.

15 maj

15.00 Kalush Orchestra som representerade Ukraina, vann som väntat i går Eurovision Song Contest. De släppte i samband med det en ny video inspelad i Irpins och Buchas ruiner.

12.30 Finlands president Niinistö kungör att landet nu ansökt om medlemskap i Nato.

14 maj

15.45 Ryska styrkor har retirerat från Kharkiv, hävdar stadens ukrainske borgmästare.

14.00 Ukraina har 40 misstänkta och 11 000 pågående förundersökningar om krigsförbrytelser, säger landets riksåklagare Iryna Venediktova .

13.15 Finlands president Niinistö och Putin samtalade i dag per telefon. Putin förklarade att det var ett historiskt och strategiskt misstag av Finland att överge neutraliteten eftersom det inte finns några hot mot Finlands säkerhet.

Niinistö hävdade att det var nödvändigt eftersom säkerhetsläget i Europa och kring Finland förändrats i och med kriget i Ukraina.

13 maj

23.40 USA sänder 10 500 soldater till Europa. De ska ersätta tidigare utplacerade enheter. Utbytet sker stegvis och pågår en bit in i sommaren.

17.00 Ryssland avbryter från och med i morgon elleveranser till Finland. Skälet som anges är att det är svårigheter med att få betalt för den el som levereras.

Rysk el står för tio procent av förbrukningen och kommer enligt det statliga finska bolag som ansvarar för elnätet ersättas med import från bland annat Sverige.

16.40 Zelenskiy upprepar ett tidigare erbjudande om att prata med Putin. I så fall måste det ske utan mellanhänder, menar han. Det måste ske i form av dialog, utan ställda ultimatum. Han säger också att alla territoriella krav från Ryssland kommer ignoreras.

14.53 Ukraina har slagit tillbaka ryssarnas försök att gå över floden Donets i Donetsk. Staden Severodonetsk ligger i närheten och är den mest östliga stad som hålls av ukrainska styrkor. Ryssarnas försök att gå över Donets var ett försök att skära av ukrainarna i staden.

13.00 EU förbereder ett nytt militärt stödpaket till Ukraina värt fem miljarder kronor. EU:s toppdiplomat Josep Borrell tror också att man kommer nå ett avtal inom några dagar om ett oljeembargo mot Ryssland.

09.00 I dag ställs den ryske officeren Vadim Shysimarin inför rätta i Kiev. Han anklagas för att ha mördat en 62-årig civil ukrainare.

Det är den första rättegången av detta slag under kriget.

12 maj

23.00 Den republikanske senatorn Rand Paul motsätter sig ett amerikanskt hjälppaket till Ukraina på 400 miljarder kronor. Han vill se ett tillägg i lagförslaget som innebär att det ska tillsättas revisorer med befogenhet att löpande granska hur pengarna används.

15.30 Utrikesminister Anthony Blinken kommer delta i ett Nato-toppmöte i Madrid under helgen som kommer. Där kommer Natoländernas utrikesministrar och representanter för allierade länder och partners medverka.

14.00 Finlands besked om att ansöka till Nato har tagits emot med glädje av bland andra Estland.

12.50 Kremls talesperson Dmitrij Peskov är kritisk till Finlands Natoansökan. Han menar att det är ett hot mot Ryssland och del av en väg EU stakat ut.

12.30 Enligt Ukraina närmar sig de ryska förlusterna nu 27 000 stupade.

12.20 11 personer har skadats under det senaste dygnets bombningar i Mykolajiv oblast, enligt regionstyrelsens ordförande Hanna Zamaziejevna.

11 maj

21.00 Ukraina har föreslagit Ryssland att svårt sårade soldater bland dem som håller ut i stålverket Azovstal i Mariupol ska utväxlas mot ryska krigsfångar.

19.00 Den ryska administrationen i en ockuperade staden Cherson förklarade i dag att den kommer att begära att staden annekteras av Ryssland.

16.25 4,8 miljoner ukrainare har blivit arbetslösa sedan kriget bröt ut. Det kan öka till sju miljoner om kriget eskalerar, enligt siffror från Internationella arbetsorganisationen.

15.35 Enligt Vita husets kommunikationschef Jenn Psaki är Ryssland ovilliga att samtal om eld upphör. Frågan kom efter att Italiens premiärminister Mario Draghi fört saken på tal under sitt möte med Joe Biden i Washington D.C.

14.42 Experter varnar för appen NewProfilePic som utvecklats av Linerock Investments i Moskva. I appen tar man högupplösta bilder av sig själv och får en avatar tillbaka. Tusentals personer har redan använt appen och laddat upp sin profilbild till deras servrar.

13.50 Åtta miljoner människor har tvingats fly sedan krigsutbrottet, enligt nya uppgifter från FN. Av dem har 5,9 miljoner lämnat Ukraina. 3,9 miljoner av flyktingarna kommer från östra delen av landet. 63 procent av flyktingarna som är i Ukraina är kvinnor.

13.30 Styret i ryskockuperade Kherson oblast kommer fråga Putin om att uppgå i Ryssland innan årsslutet, enligt nyhetsbyrån TASS. Ryssland tog kontroll över området i april, som länkar Krimhalvön med utbrytarrepubliken Donbass.

10 maj

14.45 Den europeiska delen av WHO röstar för ett förslag att stoppa möten anordnade i Ryssland, och stänga deras lokala kontor. 43 röstade för, tre röstade emot och två avstod. Det ryska sändebudet Andrej Plutnitskij var mycket besviken.

13.35 Ovanligt många döda delfiner hittas på stränder och i fiskenäten utanför Turkiet och Bulgarien. Det tros vara på grund av kriget och den ökade mängden ljud i norra Svarta havet. 80 har hittills dött i turkiska vatten, varav hälften hittats intrasslade i fiskenät.

13.08 Ukrainas centralbank köper militärobligationer för motsvarande tio miljarder kronor.

13.00 Litauens parlament beslutar att betrakta den ryska invasionen av Ukraina som ett medvetet folkmord. Man förklarar också Ryssland vara en terrorstat.

9 maj

21.00 I ett tal inför Europaparlamentet förklarade Frankrikes president Macron att han såg det som troligt att det skulle ta flera årtionden innan Ukraina blev medlem av EU – även om landet snart skulle beviljas kandidatstatus.

15.40 Fotbollsklubben Chelsea FC har ny ägare, amerikanen Todd Boehly. Ryske oligarken Roman Abramovitj säljer klubben för 45 miljarder kronor, affären ska godkännas av parlamentet och Premier League.

14.15 Enligt Ukraina närmar sig de ryska förlusterna 26 000 stupade.

13.55 Ukrainas fotbollsförbunds ordförande Oleksandr Petrakov vill att Ryssland stängs av i fem år från all internationell fotboll. För närvarande är ryska klubbar avstängda från kommande säsongs europeiska cuper och UEFA-landskamper.

13.25 Sergej Andrejev, Rysslands ambassadör till Polen, fick röd färg och annat kastat mot sig. Det var när han skulle lägga blommor vid ett krigsmonument för stupade ryska soldater, i Warsawa.

13.00 Enligt ukrainska källor har stridsvagnsföraren Bato Basanov dött i strid. Basanov vann förra årets världsmästerskap i stridsvagns-biathlon. Han kom från delrepubliken Burjatien i Sibirien.

8 maj

22.00 Ukrainas utrikesminister Kuleba har protesterat mot att tysk polis i Berlin i dag beslagtagit ukrainska flaggor. Orsaken till beslaget är att stadens myndigheter förbjudit opinionsyttringar till stöd för Ryssland i morgon 9 maj då Ryssland traditionsenligt firar Tysklands kapitulation under andra världskriget.

Uppvisande av ryska flaggor och tutande i bilhorn under demonstrationer hör till det som förbjudits. Medan myndigheterna ändå var i gång förbjöd de också ukrainska flaggor – något som Kuleba inte riktigt förstår.

 

21.05 170 civila kunde idag evakueras från stålverket Azovstal i Mariupol.

15.00 Efter en rysk bombning av en skola i Bilohorivka i Luhanskregionen har “dussintals” människor dödats uppger ukrainska myndigheter.

12.10 Ukrainska trupper har retirerat från staden Popasna, enligt regionens guvernör. De ska nu inta mer befästa försvarspositioner.

7 maj

18.00 Alla barn, kvinnor och äldre har evakuerats från det belägrade stålverket i Mariupol, uppger Ukrainas vice premiärminister.

15.15 Ukrainas försvarsdepartement hävdar att de sänkt ännu ett ryskt fartyg efter en insats med en Bayraktar TB2–drönare. Fartyget ska ha varit ett landstigningsfartyg i Serna-klassen.

 

13.30 Flera ryska robotar har träffat Odessa, uppger en talesman för de regionala ukrainska myndigheterna. Inga uppgifter finns om skadade och döda.

Parlamentsledamoten Lesia Vasylenko beskriver på sociala media en situation av ständiga attacker mot staden.

 

10.00 Ryska styrkor har sprängt tre broar i nordöstra Ukraina för att bromsa den ukrainska offensiven i området, uppger Ukrainas försvarsdepartement.

6 maj

21.00 Ryskt domedagsplan visas upp på ryskt 9 maj-firande. Det ryska försvarsdepartementet har offentliggjort en del av det som kommer att visas upp på måndag under det traditionella firandet av segern i andra världskriget. Bland annat kommer bomb- och jaktflygplan att flyga över Vasilijkatedragen som ett inslag i paraden i Moskva. För första gången kommer ett flygplan av modellen Ilyushin Il-80 att medverka. Det kallas “domedagsplanet” eftersom det är en flygande kommandocentral som i händelse av kärnvapenkrig ska transportera ledande ryska militärer och funktionärer i staten,

19.45 I går avtäckte ryska soldater en staty i Mariupol. Den förställer ”Babushka Z”. En äldre kvinna i Ukraina som blev känd genom en video på sociala media – urprungligen uppladad av ukrainska soldater. Där kunde man se hur bondkvinnan kom ut ur sitt hus med den gamla sovjetiska flaggan i högsta hugg. Hon trodde att det var ryska soldater som kom och ville hälsa dem välkomna.

De ukrainska soldaterna lät sig inte störas utan gav henne mat. De kunde dock inte avhålla sig från att trampa på den sovjetiska flaggan.

Babushka Z blev en symbolfigur som användes i den ryska propagandan, det har gjorts väggmålningar, vykort och träfigurer som avbildar henne – och nu har hon alltså också blivit staty.

17.15 50 fruar till de ukrainska soldater som kämpar i Mariupol – i stålverket Azovstal – demonstrerade i dag i Kiev. De krävde att regeringen förhandlar fram en lösning med Ryssland så att soldaterna – och de civila kan evakueras. The Guardian rapporterar att polis skingrade kvinnor, och att de män som anslutit sig till demonstrationen fick en inkallelseorder.

16.45 Ukrainas bidrag till Eurovision Song Contest 2022 väntas vinna. Gruppen Kalush Orchestra blandar folkmusik och hip hop och ställer upp med låten Stefania i finalen i Rom 14 maj.

16.30 Enligt FN finns det 25 ton spannmål som inte går att transportera ut ur Ukraina. Detta då flera vägar är spärrade, bland annat den via hamnen i Mariupol som ockuperats av Ryssland.

11.00 Slovakien och Ungern kommer att medges undantag från oljeembargot mot Ryssland, uppger källor inom EU till Reuters.

09.30 En yacht tillhörig den ryske oligarken Suleiman Kerimov har på begäran av USA tagits i beslag på Fiji. Den beräknas vara värd tre miljarder kronor.

5 maj

21.00 Israels premiärminister Bennet har sagt att Putin i ett telefonsamtal har bett om ursäkt för utrikesminister Lavrovs uttalande om att Hitler hade judiskt blod i ådrorna.

19.30 ”Vi behöver mer västerländska vapen innan vi kan gå till motoffensiv”, förklarade en av Zelenskyjs rådgivare i dag. Han tillade att en sådan motoffensiv därför inte var trolig förrän i andra halvan av juni.

17.05 Putins stabschef Kirijenko har deklarerat att det inte blir några parader 9 maj i de av Ryssland kontrollerade områden i Donetsk och Luhansk, han förklarade att det var ”omöjligt”, men att sådana skulle hållas ”snart, mycket snart”.

15.35 Bloggaren Anatolij Sharij är gripen av polis i Spanien. Han är misstänkt för högförräderi och uppvigling i hemlandet Ukraina, som han lämnade 2012. Han fick politisk asyl i Litauen, men den upphävdes i fjol och han flyttade till Spanien.

Hans parti som bär hans namn var ett av tio som förbjöds i Ukraina efter kriget startade. Han anses ha pro-ryska åsikter.

Nu väntar utvisning till Ukraina. Säkerhetstjänsten SBU menar att detta är ett bevis på att alla förrädare kommer ställas inför rätta, förr eller senare.

15.25 24 700 ryska soldater har stupat, enligt Ukrainska militären.

14.25 Ukraina har startat en motoffensiv utanför Kharkov och staden Izjum i samma oblast. Detta meddelar ÖB Valerij Zaluhznij. Samtidigt sker fortsatt hårda strider mot ryssarna i Luhansk oblast.

4 maj

15.50 De ryska styrkorna riktar inte bara in sig på spannmål, utan också på skördetröskor och traktorer. Men de får inte tekniken att fungera – tillverkaren har stängt av dem på distans.

Ukrainska jordbruksmaskiner är ett populärt krigsbyte. Ryska trupper ska ha stulit hela fordonsflottan från en maskinhandlare i den ockuperade staden Melitopol. Maskinerna kunde spåras via deras inbyggda GPS-funktion. Men tjuvarna får dem inte att fungera: tillverkaren John Deere har aktiverat traktorernas och skördetröskornas digitala stöldskydd.

”När inkräktarna körde de stulna skördetröskorna in i Tjetjenien kunde de inte ens starta dem eftersom de var stöldskyddade”, säger handlaren vars maskiner stals.

John Deere förbjuder för övrigt lantbrukare och gårdar att själva reparera sina traktorer eller modifiera sina fordon. De får inte ens studera källkoden som traktorns mjukvara bygger på. Vid överträdelser förbehåller sig tillverkaren rätten att begränsa åtkomsten till fordonen.

Den franska biltillverkaren Renault kan också stänga av vissa elbilar på distans, liksom tillverkaren av elbilen Tesla. Ägaren till Tesla, Elon Musk, vill dock inte göra det med bilar som sålts till Ryssland.

13.30 EU-kommissionen vill sätta upp den ryska ortodoxa kyrkans överhuvud på sanktionslistan

Den ryska ortodoxa kyrkan har traditionellt varit lojal mot staten, och patriarken Kirill I stöder Rysslands krig. I en predikan sa han nyligen att troende i Donbass måste skyddas från homosexualitet, och att kristna värderingar är i fara.

Påven Franciskus kommenterade sedan Kirill I:s uttalande: ”Jag pratade med Kirill i 40 minuter via Zoom. Under de första 20 minuterna berättade han för mig om alla sina motiveringar till kriget i Ukraina. Jag lyssnade och sa: ’Jag förstår inte det här. Broder, vi är inte statens präster, vi kan inte använda politikens språk, utan Jesus språk. Därför måste vi söka fredens vägar och upphöra med vapenelden.’”

Det 75-årige överhuvudet för kyrkan har länge kritiserats både internationellt och ekumeniskt för sin idealistiska närhet till Rysslands president Vladimir Putin. I en predikan i Moskva sa Kirill I nyligen att ”det var häpnadsväckande att detta stora och mäktiga land aldrig attackerade någon” samt att ”Ryssland bara försvarade sina gränser.”

09.50 EU-parlamentet har presenterats ett förslag om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Det omfattar bland annat:

– totalt importförbud mot rysk olja. Genomförs under de kommande sex månaderna.

– Rysslands största bank Sberbank stängs ute från Swift.

Förslaget kräver ett enhälligt antagande av medlemsstaterna, och Slovakien och Ungern har redan förklarat att de kommer att begära undantag för sin del.

3 maj

19.00 “Du beter dig som en tjurig leverkorv”. Det är budskapet från Ukrainas ambassadör i Tyskland till förbundskansler Scholz eftersom denne inte tänker besöka Kiev. Scholtz ovilja beror på att Ukraina inte visade sig speciellt intresserade av ett besök av Tysklands president Steinmeiner – eftersom denne enligt Zelenskyj hade alltför nära band med Kreml.

16.30 Ukrainas parlament antog i dag en lag som förbjuder partier som rättfärdigar Rysslands angrepp på Ukraina, eller som förnekar att Ryssland skulle vara den angripande parten.

11.00 Den ukrainska generalstaben hävdar i sin senaste rapport om antalet stupade ryska soldater att antalet nu uppgår till 24 200.

10.10 Ryska försvarsdepartementets talesman hävdar att under en nattlig attack mot ett stort ukrainskt militärt lager i Odessa förstördes vapen leverade av EU och USA, bland annat drönare av typen Bayraktar TB2.

2 maj

21.15 Sverige öppnar på onsdag åter sin ambassad i Kiev.

20.00 Uefa slänger ut ryska lag från Champions League, Europa League och  Nations League säsongerna 2022–2023. Rysslands ansökan om att vara värd för EM 2028 och 2032 har avvisats.

18.10 Ukrainska företrädare medger att “the Ghost of Kiev” var en påhittad historia avsedd att höja den inhemska moralen.

16.00 Israel har krävt en ursäkt av den ryske ambassadören för ett uttalande av utrikesminister Lavrov. Denne hävdade i en intervju på söndagen att Hitler hade en del judiskt blod i sig. Påståendet kom efter att han fått frågan hur Ryssland kan tala om att “denazifiera” Ukraina eftersom Zelenskyj är jude.

Lavrov sa också: “Vi har nu länge fått höra av det visa judiska folket att de största anti-semiterna är judarna själva”.

Lavrovs uttalanden anses av politiker och historiker i israel vara ett förminskande av Förintelsen och ett angrepp på judar.

10.00 Rysslands utrikesminister Lavrov förnekar alla spekulationer om att landet tänker fira en seger i kriget i Ukraina 9 maj – dagen då man firar Tysklands kapitulation under andra världskriget.

“Vår militära styrkor kommer inte att på ett konstgjort sätt anpassa sina handlingar till något speciellt datum”, deklarerade Lavrov i en intervju.

1 maj

18.10 Ukrainas utrikesminister Kuleba skärper kraven på EU dag för dag på Twitter. I dag ville han se ett oljeembargo i nästa omgång av sanktioner – i EU diskuteras införandet av sådana åtgärder först vid årets slut. Han förklarade också  att det inte fanns något alternativ till att Ukraina får kandidatstatus till EU.

17.00 Sedan i går har cirka 100 civila evakuerats från stålverket Azovstal i Mariupol. Enligt Zelenskyj kommer fler att kunna evakueras de närmaste dagarna.

10.10 Jakten på fototillfällen: Nancy Pelosi, talman i den amerikanska kongressens representanthus har besökt Kiev och samtalat med Zelenskyj.

Angelina Jolie har besökt Lviv för att träffa barn som drabbats av kriget.

09.15 Talmannen i ryska duman har föreslagit att Ryssland som svar på beslagtagandet av ryska tillgångar i utlandet svarar med samma mynt – och fryser “ovänliga” länders tillgångar i Ryssland.

30 april

20.45 20 sårade civila har evakuerats från stålverket Azovstal i Mariupol.

18.00 Ryssland och Ukraina utväxlade fångar under torsdagen och fredagen. I torsdags fick sju soldater och sju civila återvända till Ukraina.

I torsdags fick 33 soldater lämna den ryska fångenskapen.

Inga uppgifter finns om hur många ryska soldater som överlämnats vid utväxlingarna.

14.15 Ryska försvarsdepartementet uppger att de under natten träffat 389 militära mål i Ukraina.

11.00 Ukrainas jordbruksminister hävdar att ryska styrkor de senaste två veckorna stulit “100 000-tals ton säd” från ukrainska lager och silos i de områden de kontrollerar.

29 april

23.00 Pentagons presstalesman förklarade på en presskonferens att USA i dag har börjat träna ukrainsk militär personal på baser i Tyskland.

21.30 Den statliga ryska nyhetsbyrån citerar i dag utrikesminister Lavrov som i ett uttalande förklarar att Ryssland inte anser sig “vara i krig med Nato” eftersom detta skulle öka risken för ett kärnvapenkrig. Han hävdade också att fredsförhandlingarna står still därför att Ukraina ständigt intar nya positioner.

14.45 “Vinnarsystrarna” poserar tillsammans med ryska styrkor i Luhansk. Utklädda i en äldre stil av sjuksköterskeuniform lägger de upp bilder på sociala medier som Instagram. På uniformen finns bokstaven Z, en del i den ryska propagandan.

10.15 Storbritannien sänder 8000 man för att delta i manövrer i östra Europa – bland annat i Finland och Nordmakedonien. Även förband från Frankrike och USA kommer att delta i övningarna.

28 april

22.10 President Biden har begärt att USA:s kongress omgående godkänner hjälp till Ukraina för 330 miljarder kronor. 200 av dessa avser militär materiel och vapen.

21.00 Medan Zelenskyj genomförde ett möte med FN:s generalsekreterare Guterres i Kiev inledde Ryssland en raketattack mot staden – två raketer träffade mål i de västra delarna.

16.30 Nato är beredda att stödja Ukraina i flera år framöver om det behövs. Man vill också hjälpa till att byta ut omoderna vapensystem, mot nya moderna västerländska. Detta meddelade generalsekreterare Jens Stoltenberg under torsdagen.

15.30 FN:s generalsekreterare António Guterres besöker Ukraina. Här är han utanför Kiev i Butja och Borodjanka.

 

14.00 Ukraina hävdar att 22 800 ryska soldater nu stupat sedan kriget startade.

12.10 Enligt Financial Times förbereder sig stora energibolag i Tyskland, Österrike, Ungern och Slovakien för att kunna betala för ryska gasleveranser i rubel – för att inte riskera att leveranserna stoppas. Det ska ske genom att de öppnar rubelkonton på Gazprombanks filial i Schweiz.

11.30 Presidentrådgivaren Mykhailo Podolyak hävdade i dag Ukrainas rätt att slå till mot militära mål i Ryssland.

27 april

19.00 EU-kommissionen föreslår tullfrihet för alla varor som importeras från Ukraina – som ett ekonomiskt stöd till landet.

17.00 I ett tal i Sankt Petersburg varnade Putin för “blixtsnabb vedergällning” om något land intervenerade i kriget i Ukraina och skapade. ett “strategiskt hot” mot Ryssland.

Putin deklarerade också att västmakternas mål var att “stycka upp Ryssland i små delar och därför drivit Ukraina in i ett krig med Ryssland.

13.00 Ingen semesterresa till Moskva för brittiska politiker. Ryssland inför sanktioner mot 287 ledamöter av det brittiska parlamentet. Sanktionerna innebär att de får inreseförbud till Ryssland – det är ett svar på de brittiska sanktionerna mot alla medlemmar av den ryska duman.

11.00 Kremls talesman Pesjkov hotar nu med att Ryssland kan stoppa gasleveranserna även till andra länder än Polen och Bulgarien – om de länderna inte börjar betala i rubel.

26 april

23.30 Ryska Gazprom stoppar alla gasleveranser till Polen och Bulgarien.

21.00 I ett uttalande förklarade Ukrainas vice utrikesminister att det fanns en risk för att Transnistrien dras in i kriget. Den av Ryssland stödda utbrytarrepubiken i Moldavien har de senaste dagarna enligt de styrandes uppgifter skakats av en serie bombdåd.

18.00 Ryssland hotar att sända raketer mot Kiev för att slå ut ”platser där beslut fattas” och förklarar att ”det inte nödvändigtvis är ett problem” om det råkar vara så att representanter för västländer befinner sig i lokalerna.

Hotet kommer som ett svar på den brittiske försvarsministerns uttalande i dag att ”det inte nödvändigtvis är ett problem” om ukrainska styrkor slår till mot mål i Ryssland och använder brittiska vapen som levererats till Ukraina.

16.00 En rysk attack har skadat en bro väster om Odessa, hävdar representanter för Ukrainas inrikesministerium. Därmed har tågförbindelserna till de västra delarna av Odessaregionen och till Rumänien brutits.

12.15 EU:s energikommissionär meddelade på en presskonferens att en sjätte omgång sanktioner nu förbereds mot Ryssland. Men – som tidigare – måste varje sanktionspaket godkännas av EU:s medlemsländer. Det är inte givet att så kommer att bli fallet. Ungerns Orbán har förklarat att landet inte kan klara sig utan energileveranser från Ryssland – det skulle skada landets ekonomi alltför mycket.

10.30 FN:s generalsekreterare António Guterres besöker Moskva för samtal med Putin – och ska sedan vidare till Kiev för samtal med Zelenskyj. Den ukrainske presidenten är kritisk mot turordningen och menar att Guterres först borde ha besökt Kiev:

– Det är helt enkelt fel att först åka till Ryssland och sedan till Ukraina. Det finns ingen rättvisa och logik i den ordningen. Kriget pågår i Ukraina, det ligger inga lik på gatorna i Moskva.

25 april

22.00 Polen har skickat pansarvagnar till Ukraina, enligt premiärminister Moraiwecki.

16.00 Ryssland utvisar 40 tyska diplomater och förklarar att det rör sig om ett svar på Tysklands utvisning av ett stort antal ryska diplomater i början på april.

12.00 Rysslands försvarsdepartement förklarar att de tänker öppna en humanitär korridor för de civila som finns i stålverket Azovstal i Mariupol.

Ukrainas vice premiärminister Vereshchuk å sin sida säger att någon sådan överenskommelse ännu inte nåtts med Ryssland – och krävde att FN skulle ta initiativet till en överenskommelse och stå som garant för den.

10.45 Rysslands försvarsdepartement hävdar att de under natten genomfört framgångsrika raketattacker mot ett oljeraffinaderi samt 56 mål som de menar kan betecknas som militär infrastruktur.

09.30 USA:s utrikesminister Blinken och försvarsministern Austin har nu träffat Zelenskyj i Kiev. I deras respektive redogörelser för mötet  deklarerar de att de uttryckt sin ömsesidiga uppskattning.

Blinken för ukrainarnas kamp, Zelenskyj för det stöd hans land fått av USA.

Ingen av parterna nämner något om det Zelenskyj sa innan mötet – att det inte räckte att USA:s representanter kom med ”kakor” utan att det Ukraina behövde var ”tunga” vapen.

24 april

22.00 Ännu är inget känt om när det kommande mötet mellan Zelenskyj och USA:s utrikesminister Blinken samt försvarsminister Austin ska äga rum. Men Zelenskyj har hållit ett tal där han förklarat att han inte kommer att nöja sig med “kakor” utan förväntar sig löften om leveranser av “tunga vapen”.

21.30 Polisen på Nordirland är bekymrad över att det börjat dyka upp pro-rysk graffiti på vägbanorna. På en av plats där scener ur serien Game of Thrones spelats in har någon skrivit den ryska symbolen Z, samt texten “Ära till Ryssland”. Myndigheterna försäkrar dock att ukrainska flyktingar är välkomna.

18.00 Schweiz avvisar Tysklands begäran om att få sända schweizisk stridsvagnsammunition till Ukraina.

14.00 FN redovisade i dag hur flyktingarna från Ukraina fördelats på olika länder.

Polen: 2 899 713
Ryssland: 578 255
Rumänien: 774 074
Ungern: 489 754
Moldavien: 433,214
Slovakien: 354 329
Vitryssland: 24 084

Totalt har 5 186 744 lämnat sitt land enligt FN.

10.00 Den ukrainska krigsmaktens generalstab hävdar att Ryssland nu har koncentrerat och grupperat enheter utrustade med 9K720 Iskander i Belgorodregionen i västra Ryssland – sex mil från Ukrainas gräns.

9K720 Iskander är en mobil ballistisk kortdistansrobot som kan bära spräng-, kluster-, termobarisk- eller EMP-stridsspets och även kärnvapen. Räckvidden är 70 mil.

23 april

17.00 Fem dödades och 18 skadades i en raketattack mot Odessa, uppger ukrainska myndigheter.

15.30 EU-kommissionen förklarade i dag att företag inom EU kan klara de ryska kraven på att betala i rubel för gasleveranser utan att samtidigt bryta sanktionerna.

Om de betalar i euro eller amerikanska dollar till ryska Gazprombank – där de konverteras till rubel  – anses alla parters krav uppfyllda.

15.00 På en presskonferens i dag i Kievs tunnelbana förklarade Zelenskij att han under söndagen kommer att ha ett möte med USA:s försvarsminister Austin och utrikesminister Blinken. Zelenskyk sade att han förväntade sig att de två ministrarna inte skulle komma med ”tomma händer”.

22 april

22.40 Ukrainas vice premiärminister förklarar att det finns en möjlighet att det i morgon öppnas en humanitär korridor ut ur Mariupol. Hon uppmanade stadens invånare att vänta på en bekräftelse från henne i radio, tv och sociala media i morgon.

21.30 Kanada meddelar att de nu levererar ett antal haubitsar till Ukraina, och att en leverans av pansrade fordon också förbereds.

20.00 En talesman för Ukrainas regering anklagar det franska elektronikföretaget Thales för att bryta mot sanktionerna och sälja utrustning till den ryska armén.

Thales tillbakavisar anklagelserna.

17.00 Ryssland gav i dag Vitryssland ett års uppskov med betalningen på lån som belöper sig till 10 miljarder kronor.

13.55 Rysslands mål i fas två, av det man kallar en militär operation, är att ta full kontroll över Donbass och södra Ukraina. Detta säger befälhavaren Rustam Minnekajev, som också säger att man vill upprätta en landkorridor mellan Krim och Donbass. Detta kommer också förbättra förbindelsen med Transnistrien, den pro-ryska utbrytarrepubliken i Moldavien.

13.40 Sedan krigsutbrottet har 2 345 civila dött och 2 919 skadats, enligt FN.

10.20 Sveriges närmande till Nato har fått ett antal tecknare att ilskna till. Man har nu ritat teckningar som kritiserar atombomber och Nato och gått ut i ett gemensamt upprop i Aftonbladet.

09.30 Inga humanitära korridorer under dagen, meddelar vice premiärminister Iryna Verestjuk.

 

21 april

21.00 Ryssland har utvidgat listan på amerikaner som har inreserförbud med 29 personer. På listan återfinns Kamala Harris och Mark Zuckerberg.

19.00 Storbritannien tar till storsläggan när det gäller sanktioner: Importförbud mot rysk kaviar och silvervaror samt strafftullar på diamanter.

14.55 Lettlands parlament erkänner den ryska invasionen av Ukraina som folkmord. Om man stödjer Ryssland kan man bli fråntaget sitt lettiska medborgarskap, om man har fler än ett medborgarskap.

14.25 Förre Labourledaren Jeremy Corbyn vill att Nato upplöses. Enligt Corbyn är det efter kriget i Ukraina tagit slut ett sätt att gå vidare och säkra freden. Han skyller inte Nato för kriget, men vill heller inte ta öppen ställning för president Zelenskiy då han aldrig träffat honom.

13.33 Danmarks premiärminister Mette Fredriksen och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besöker Kiev. Fredriksen har utlovat mer hjälp till Ukraina, i form av vapen.

10.32 Mariupol är nu befriat, meddelar Putin. Han har beordrat styrkorna att inte storma stålverket Azovstal, där det finns runt 2 000 ukrainska soldater. Istället kommer man fortsätta blockera området.

20 april

21.00 När den ryska representanten skulle tala på G20-mötet i Washington marscherade delegaterna från USA, Kanada, Storbritannien och Frankrike ut i protest.

17.00 I ett uttalande i rysk tv förklarade Putin att Ryssland i dag genomfört ett framgångsrikt test med den interkontinentala ballistiska roboten RS-28 Sarmat. I västerländska militära kretsar har den fått namnet ”Satan 2”. Robottypen väntas tas i bruk senare i år, och Putin förklarare att ”den skulle få landets fiender att tänka efter två gånger”. Roboten kan bära upp till 10 större kärnvapenladdningar eller 15 mindre, den har en räckvidd på 1000 mil och en topphastighet på 20 Mach.

15.40 Zelenskiy menar att kriget redan skulle vara över, om väst skickade fler och bättre vapen som hjälp. I nuläget kan man inte mäta sig med Rysslands kapacitet, menar han.

14.08 Rysslands ultimatum till Ukraina att ge upp i Mariupol har inte efterlevts. Den ryska offensiven väntas fortsätta, och regeringar i väst har utlovat mer ekonomisk hjälp åt den ukrainska regeringen.

12.28 Bilder visar den ryska robotkryssaren Moskva i lågor och i färd med att sjunka. Enligt ukrainska källor sjönk skeppet efter en framgångsrik robotattack. Ryssarna hävdar att det hela var en olycka.

12.10 Ryssland fortsätter bygga upp trupp vid Ukrainas östra gräns. Samtidigt fortsätter den intensiva offensiven i Donbass, enligt brittiska militära källor.

19 april

21.30 Internationella Valutafonden (IMF) har på grund av kriget i Ukraina skrivit ner sina prognoser för den globala tillväxten.

I sin halvårsrapport varnar IMF för att världsekonomin kan komma att splittras i ett antal olika block som står i stark motsättning till varandra.

Rapporten förutspår att USA kommer att klara sig bäst, och årets tillväxt stannar på 3,7 procent vilket är en minskning med 0,3 procent mot vad som väntats – medan Storbritannien, Tyskland och Italien väntas få se en nedgång med mellan 1 och 1,5 procent mot vad som antagits.

Ukraina drabbas givetvis hårdast – landets ekonomi väntas krympa med en tredjedel 2022.

17.00 Litauen förbjudet att offentligt använda bokstaven Z, som används av ryska styrkor i kriget. Man förbjuder även det orangea Sankt Georgkorset och andra pro-ryska symboler.

14.00 Staden Kreminna i Donbas-regionen blev den första som erövrades i den ryska offensiv som nu inletts i östra Ukraina. Regionens ukrainske guvernör har meddelat alla alla ukrainska styrkor har dragit sig tillbaka från staden som har 18 000 invånare.

18 april

19.00 Två engelska frivilliga som stridit på Ukrainas sida – och som tillfångatagits av ryska styrkor – visades i dag upp i rysk tv där de vädjade till Boris Johnson om att han skulle kontakta Zelenskyj och ordna så att de blev utväxlade mot ryska fångar i Ukraina.

13.30 Den ukrainske oligarken Medvedchuk som anses stå Putin nära – och som fängslats av ukrainska myndighet framträdde i en film som spelats in av Ukrainas säkerhetstjänst. Medvedchuk uttalade en önskan om att bli utväxlad mot soldater och civila från Mariupol.

12.00 Kremls talesman Pesjkov förklarade i dag att “ovänligt sinnade länder” fortfarande har tid på sig att börja betala för ryska gasleveranser med rubel istället för dollar. Om så inte sker kommer de ryska gasleveranserna avbrytas till de länder som inte accepterar de ryska villkoren.

09.00 Lviv träffades under natten av fyra ryska raketer som dödade sju personer och skadade elva.

17 april

18.00 Ukrainska försvarsdepartementet uppger att de kvarvarande ukrainska styrkorna i Mariupol fortsätter försvara staden, och struntar i den ryska tidsfrist för kapitulation som löpte ut i natt.

Zelenskyj har upprepat sitt hot om att en “eliminering” av de kvarvarande ukrainska soldaterna skulle innebära att Ukraina lämnar fredsförhandlingarna.

13.10 Ukraina har begärt 500 miljarder kronor i finansiellt stöd från medlemsländerna i G7-gruppen, uppgav Zelenskyjs ekonomiska rådgivare Oleh Ustenko i dag. Ukraina överväger också att ställa ut statsobligationer med noll procent ränta för att täcka sit budgetunderskott de kommande sex månaderna.

I G7-gruppen ingår Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, och USA.

10.00 Inga humanitära korridorer kommer att hållas öppna i Ukraina under söndagen, eftersom de ryska och ukrainska förhandlarna inte kunnat komma överens om villkoren.

16 april

19.30 Ryska försvarsdepartementet hävdar i en kommuniké att man nu har nedkämpat eller tillfångatagit alla ukrainska styrkor i Mariupol. Endast en motståndsficka ska finnas kvar i stadens stålverk.

13.50 Kievs borgmästare Vitalij Klitjko uppmanar i dag i ett uttalande invånare som flytt staden att undvika att återvända – eftersom Kiev ännu inte är säkert. De som är kvar uppmanas att söka skydd när de hör flyglarmen.

10.45 Under nattens ryska raketattacker mot Kiev förstördes en anläggning för tillverkning av robotar och raketer, och en för för produktion av pansarforn – det uppger både ukrainska och ryska källor.

15 april

16.15 Ukrainas försvarsdepartement hävdar att Ryssland nu för första gången sedan kriget inleddes har satt in långdistansbombflyg. Det ska ha skett i går i det pågående slaget om Mariupol.

14.00 Ryssland blockerar The Moscow Times hemsida. Den engelskspråkiga dagstidningen har i tre årtionden bevakat utvecklingen i Ryssland efter Sovjetunionens fall.

13.00 Ukrainas försvarsminister Reznikov raljerar på twitter och förklarar att vraket efter den ryska robotkryssaren Moskva kommer att gynna turismen genom att det lockar sportdykare till Svarta havet.

 

14 april

22.50 I kväll meddelade det ryska försvarsdepartementet att den ryska robotkryssaren Moskva sjönk medan den bogserades. I kommunikéen vidhåller man att skadorna på skeppet uppstod genom en brand som uppstod då ammunition exploderade.

19.00 Det råder oklarhet vad som förorsakat den stora branden på den ryska robotkryssaren Moskva – och som tvingat besättningen att överge skeppet.

Ukrainas version är att branden är ett resultat av en lyckad raketattack. Den ryska versionen är att en brand uppstod på kryssaren – och att den nådde ett ammunitionslager.

Nato-källor håller båda versionerna som möjliga.

14.15 Ryssland varnar för att man kan slå till mot Ukrainas kommandocentraler om inte attacker på ryskt territorium upphör. Enligt ryssarna pågår olika försök av sabotage och attacker från ukrainsk militär.

10.50 Oligarken Roman Abramovitj får sina tillgångar på Jersey frysta. Polisen har gjort tillslag mot hans ägor på ön och runt 55 miljarder kronor är tagna i beslag.

13 april

19.00 Zelenskyj har erbjudit Ryssland en fångutväxling – där den i går tillfångatagne ryskvänlige ukrainske oligarken Medvedchuk skulle överlämnas till Ryssland i utbyte mot att ukrainska militära och civila fångar friges av Putin. Växelkursen är ännu inte offentlig.

14.30 De ledande tyska instituten för ekonomisk forskning lämnade i dag en larmrapport om följderna av ett omedelbart stopp för energiimport från Ryssland. Om så ser, hävdas det i rapporten, kommer Tysklands ekonomi att bromsa in och den ekonomiska tillväxten under 2021 blir 1,9 procent, och 2023 krymper ekonomin med 2.2 procent.

12.15 Ryssland är inte beroende av att exportera energi till västvärlden, förklarade Putin, enligt Reuter, under ett möte där situationen i Arktis diskuterades. Putin sa att den ryska energiexporten lätt kan dirigeras om till andra delar av världen.

09.00 1026 soldater, däribland 162 officerare från de ukrainska styrkor som försvarar Mariupol har kapitulerat, uppger det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

12 april

21.45 Pentagon har begärt att de åtta största vapentillverkarna i USA träffas för att diskutera situationen i Ukraina, uppger Reuters. Syftet med mötet ska vara att diskutera vapentillverkarnas förmåga att möta Ukrainas behov om kriget pågår flera år.

20.55 Zelenskyj uppger på sitt twitterkonto att Viktor Medvedchuk, en oligark han betecknar som Putins främsta allierade i Ukraina, nu arresterats – efter att ha rymt från den husarrest han placerats i.

18.55 Tysklands president Frank-Walter Steinmeier förklarar i ett uttalande att Ukraina avvisat hans förfrågan om att få besöka Kiev, och meddelat att besöket inte var “önskvärt”.

På hemmaplan är kritiken hård mot Steinmeier som innan kriget i åratal drev en avspänningspolitik i förhållande till Ryssland.

14.30 Ukraina har beslagtagit åtta ryska lastfartyg och två tankfartyg värda 340 miljoner kronor.

10.00 Finska Nokias telekom-division lämnar den ryska marknaden. 2000 anställda berörs.

I sanktionerna mot Ryssland har undantag gjorts för telekommunikationer – av humanitära skäl.

Men Nokias vd förklarar nu att ”under de rådande omständigheterna är detta enda möjligheten”.

Måndag 11 april

21.15 Zelenskyjs rådgivare Oleksii Arestovich förklarade i en intervju i ukrainsk tv att en överenskommelse uppnåtts med Ryssland om evakuering av civila i Mariupol.De ska nu kunna evakueras med buss och man räknar med att kunna evakuera 150 000 civila.

18.00 Ukrainska regeringens ansvarige för mänskliga rättigheter uppger att fyra miljoner kycklingar dött i Kherson-regionen efter det att ryska raketattacker förstört elledningarna till en kycklingfarm.

15.45 Ukrainas ekonomi kommer att minska med 45 procent på grund av kriget, hävdas det i en rapport från Världsbanken. I rapporten beräknar man också att Rysslands ekonomiska tillväxt kommer att minska med tio procent.

13.30 Tyska dagstidningen Die Welt anställer Marina Ovsyannikova. Hon är mest känd som kvinnan som hoppade in under en nyhetssändning i ryska Channel1 och protesterade mot kriget i Ukraina.

11.00 BBC:s Olga Ivshina har kartlagt de kända ryska stupade soldaterna med avseende på grad och funktion. Mer än en femtedel av de döda är officerare. Ungefär 15 procent av de fallna kommer från elitförband som fallskärmsjägare.

Söndag 10 april

19.10 Ukrainska myndigheter uppger att hittills har 2200 män i vapenför ålder häktats när de försökt lämna landet i strid med den lag som förbjuder män mellan 18 och 60 år att fly från Ukraina.

16.00 Putin har utsett en ny befälhavare för de ryska styrkorna i Ukraina. Ansvaret övergår nu till den 60-årige generalen Alexander Dvornikov som tidigare fört befäl i den ryska insatsen i Syrien.

12.10 Welt am Sonntag rapporterar att den tyske vapentillverkaren Krauss-Maffei Wegmann erbjudit sig att skänka 100 haubitsar till Ukraina. Företaget har dock inte dessa på lager och har därför föreslagit till den tyska regeringen att Tysklands armé ska överlämna 100 av sina haubitsar till Ukraina. Företaget kommer därefter att så fort de tillverkat nya leverera dem till den tyska armén, antagligen från och med andra halvan av 2024.

09.00 Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger i en intervju i The Telegraph att Nato nu kommer att omorganisera sina styrkor. Målet är en ständig militär närvaro vid organisationens gränser som en anpassning till vad han menar är ett nytt säkerhetspolitisk läge där Ryssland utgör ett ständigt hot.

Lördag 9 april

20.00 Under dagen genomfördes en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina, meddelade i dag Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk. 12 soldater och 14 civila frigavs ur rysk fångenskap. Vereshchuk ville inte avslöja hur många ryska soldater Ukraina överlämnat vid utväxlingen.

17.05 En internationell insamling till ukrainska flyktingar har hittills samlat in 100 miljarder kronor. Förutom det har Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling lovat att bidra med 10 miljarder kronor.

13.15 Ryssland anklagar YouTube för att ha blockerat det ryska parlamentets YouTube-kanal. Därmed har plattformen “beseglat sitt eget öde”, förklarar ryska utrikesdepartementets talesman Maria Zakharova.

11.45 Tio humanitära korridorer ska hållas öppna under lördagen enligt en överenskommelse mellan Ryssland och Ukraina.

10.00 Ukrainsk minister tweetar om att landet kommer att få kandidatstatus till EU i juni.

Fredag 8 april

20.15 Ryssland stänger ner kontoren för Amnesty och Human Rights Watch.

18.00 Mitsubishi stänger ner son fordonstillverkning i Ryssland.

16.12 Tysklands förbundskansler Scholz förklarade i dag att det är möjligt att landet stoppar all import av olja från Ryssland vid årets slut – men att det kommer att ta längre tid att göra sig oberoende av importen av rysk gas.

14.55 Minst 50 människor ska ha dödats vid ett ryskt raketanfall mot järnvägsstationen i Kramatorsk, uppger den regionale guvernören i ett uttalande. Bland de döda ska det finnas fem barn. 100 personer uppges ha skadats.

11.45 EU inför sitt femte sanktionspaket mot Ryssland. Det innebär förbud mot import av kol, kemikalier och trävaror.

09.50 “Området är fritt från orcher”, deklarerade Sumy-regionens guvernör i morse. Med menade han att ukrainska styrkor nu har kontroll över området som ligger i landets nordöstra del och gränsar till Ryssland.

Torsdag 7 april

20.00 USA:s kongress har nu godkänt två åtgärder; den ena är att Ryssland fråntas sin ställning som mest gynnad nation, den andra innebär att all oljeimport från Ryssland förbjuds.

18.50 FN:s generalförsamling röstade för att utesluta Ryssland ur FN:s råd för mänskliga rättigheter. 93 länder röstade för uteslutningen, 24 röstade mot och 58 avstod.

14.00 Vitrysslands ledare Lukashenko kräver i ett uttalande att Vitrysslandska få delta i förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland. Han förklarade att ingen verklig fred var möjlig om inte Vitryssland fick en plats vid förhandlingsbordet.

11.26 Ledningen för oljebolaget Shell beräknar att de kommer att förlora cirka 50 miljarder kronor när de lämnar Ryssland. De deklarerar dock att de kommer att fortsätta köpa rysk olja enligt de gamla avtal som finns, men inte sluta några nya.

11.10 Ryska försvarsdepartementet hävdar att de förstört bränsledepåer i städerna Mykolaïv, Charkiv, Zaporizjzja och Tjuhuiv.

09.40 Arrangörerna av Boston Marathon meddelar att ryska eller vitryska löpare som bor i sina respektive hemländer inte får delta i loppet 18 april. Om de lever utanför sina hemländer får de delta, dock inte under sin nations flagga.

08.50 Josep Borell, EU:s ansvarige för utrikespolitik uppgav i går att hittills har EU-länder betalat Ryssland 350 miljarder kronor för energileveranser. EU:s kostnader för leveranser till Ukraina av vapen och militär materiel uppgår till tio miljarder kronor.

08.00 Australien är inte medlem i Nato, men deltar i dagens möte som gästnation för att diskutera situationen i Ukraina – liksom Japan. I samband med detta kungjorde Australiens utrikesminister Payne att landet nu inför sanktioner mot 67 ryska medborgare.

Onsdag 6 april

20.50 4892 kunde i dag evakueras genom humanitära korridorer i Ukraina.

18.00 USA införde nya sanktioner i dag – och de riktade sig mot Putins två döttrar samt utrikesminister Lavrovs fru och dotter.

Orsaken till de nya sanktionerna förklarades vara att man tror att Putin och Lavrov gömt en stor del av sina förmögenheter med hjälp av sina fruar och barn.

Sanktionerna sägs vara en följd av att Ryssland nu anklagas för krigsförbrytelser i Bucha – och på andra platser i Ukraina.

Dessutom förbjuds amerikaner att investera i Ryssland.

14.00 Ungerns premiärminister Orbán deklarerar på en presskonferens att Ungern inte kommer att låta sig pressas till att delta i olje- och gassanktioner mot Ryssland.

12.30 Dimitri Medvedev, Rysslands tidigare president och nuvarande vice ordförande i säkerhetsrådet förklarar i ett uttalade att Rysslands kommer att inleda rättsliga processer i de länder där ryska tillgångar blivit frysta.

11.00 Dödlig protest. En förare i Rumäniens huvudstad Bukarest körde sin bil rätt in i porten till ryska ambassaden. Föraren avled. Inga andra skadade rapporteras.

09.00 Ukrainas vice premiärminister meddelade på morgonen att elva humanitära korridorer ska hållas öppna under dagen enligt överenskommelse med Ryssland.

Tisdag 5 april

20.45 Putin förklarade i dag att Ryssland kommer att börja granska inställningen hos de länder man exporterar i livsmedel till. Han deklarerade att med tanke på den ökande bristen på mat i världen och de stigande priserna fanns det inget skäl att exportera till länder med en fientlig inställning till Ryssland.

19.15 I ett videosänt tal till FN:s säkerhetsråd krävde Zelenskyj att Ryssland ska uteslutas ur säkerhetsrådet.

18.10 Storbritanniens utrikesminister Truss säger i ett uttalande att hittills har sanktionerna inneburit att 3500 miljarder kronor av Rysslands tillgångar i utlandet frysts.

15.40 Så kallad avnazifiering och demilitarisering av Ukraina är inte godtagbart och har aldrig varit uppe för diskussion i fredsförhandlingarna, säger president Zelenskiy på ett möte med ukrainska journalister.

15.20 Ryssland blir uteslutna från samarbeten i Arktis. Det gäller vetenskapskonferenser och undersökningar ute på fältet. 50 procent av den arktiska kustlinjen är under rysks kontroll.

Måndag 4 april

23.00 Investmentbanken JP Morgan räknar enligt The Guardian med att kunna förlora 10 miljarder kronor på grund av hur den är exponerad på den ryska marknaden. I slutet på förra månaden meddelade banken att den skulle börja avveckla sina affärer i Ryssland.

20.15 Ukrainas justitieminister hävdade i dag i ett uttalande att situationen i Borodjanka kommer att visa sig vara värre än den i Bucha.

19.45 Frankrike kommer att utvisa 35 ryska diplomater, uppger regeringskällor enligt AFP.

13.50 USA:s FN-ambassadör vill att Ryssland utesluts ur FN:s råd för mänskliga rättigheter, enligt Reuters. Ska det ske måste en omröstning genomföras i generalförsamlingen och förslaget få majoritet med två tredjedelar.

12.30 Guvernören i Sumy-regionen uppger nu att hela regionen återtagits från de ryska styrkorna.

10.00 Ryssland har begärt att FN:s säkerhetsråd ska inkallas till ett extra möte där de Ryssland en möjlighet att tillbakavisa anklagelserna om att ryska styrkor skulle ha massakrerat civila i Bucha.

Söndag 3 april

19.00 Ukrainas justitieminister hävdar att hittills har myndigheterna hittat 410 döda i de förstäder till Kiev som de ryska styrkorna retirerat från. Alla misstänks vara offer för brott mot krigets lagar. 140 av dem har hittills obducerats.

Ryssland har ett antal gånger under eftermiddagen förnekat allt ansvar och hävdat att under den tid ryska styrkor kontrollerade förstäderna kunde invånarna röra sig fritt utan att riskera repressalier eller sitt liv..

14.45 Ukrainas utrikesminister krävde i en serie tweets utökade sanktioner i samband med att han fördömde Ryssland och anklagade ryska soldater för massmord i Bucha – han ville också se större vapenleveranser till Ukraina.

07.30 Under morgonen har Odessa utsatts för ryska raketanfall. Omfattning och skador är ännu inte kända.

Lördag 2 april

21.10 I ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet hävdas det att de misslyckade evakueringsförsöken från Mariupol under fredagen och lördagen berodde på att Röda Korset inte kunde få evakueringskonvojerna att avgå i tid – och därför misslyckades nå staden på utsatt tid.

19.00 Interfax Ukraina rapporterar att det är klart att det blir direkta förhandlingar mellan Putin och Zelenskyj och att de ska äga rum i Turkiet.

18.00 Ukrainas regering hävdar att de nu har full kontroll över hela Kiev-regionen.

16.00 4 200 människor har hittills under lördagen evakuerats genom humanitära korridorer, uppger ukrainska myndigheter.

11.00 Ryska styrkor skingrade under dagen ukrainska demonstranter i staden Enerhodar.

07.00 Röda Korset meddelar att de kommer att göra ett nytt evakueringsförsök av Mariupol under lördagen. Fredagens försök misslyckades.

08.00 USA som kommer att organisera en överflyttning av rysktillverkade stridsvagnar till Ukraina. Stridsvagnarna hämtas från Nato-länder där sådana ingår i krigsmakten.

Fredag 1 april

23.20 Efter förra veckans möte mellan EU och Kina, där EU varnade Kina för att undergräva sanktionerna mot Ryssland har nu Kina åter deklarerat sin ståndpunkt:

“Vi motsätter oss sanktioner eftersom effekterna av dessa sanktioner riskerar att drabba resten av världen, och leda till valutakrig, handelskrig och riskerar även att skada internationella försörjningskedjor, globalisering och till och med den ekonomiska ordningen.”

“We oppose sanctions, and the effects of these sanctions also risk spilling to the rest of the world, leading to wars of the currency, wars of trade and finance and also risk jeopardising the supply chain and industrial chain and globalisation and even the economic order,”

16.50 Enligt Mariopols borgmästare Vadym Boytjenko kommer kostnaderna för att återuppbygga staden hamna på 100 miljarder kronor. Detta måste Ryssland betala, vilket han arbetar på, ryssarna måste även betala för invånarnas lidande.

16.40 Utrikesminister Kuleba säger att väst inte sätter någon press över huvud taget på president Zelenskiy att göra eftergifter till Ryssland. Varken Europa eller USA skulle ens våga, menar han.

15.00 Gasleveranserna har fortsatt som vanligt under dagen. Enligt ryska talesmän handlar kraven om att betala i rubel endast kommande leveranser i slutet av månaden.

14.05 Utrikesminister Lavrov förbereder ett svar efter fredsförhandlingarna. Han säger att framsteg gjorts gällande neutralitet för Ukraina och statusen för ryskkontrollerade områden i Donbass och Krim.

Torsdag 31 mars

22.15 De ryska styrkor som kontrollerat området runt Tjernobyl och det som återstår av kärnkraftverket verkar under dagen ha dragit sig tillbaka.

21.00 Kanadas premiärminister Justin Trudeau går i Bidens fotspår och kräver att Ryssland slängs ut från G20.

19.50 Ukrainska myndigheter har satt upp en internetsida för visselblåsare som vill anmäla tillgångar för ryssar som är utsatta för sanktioner.

17.00 Ashmolean Museum i Oxford drar sitt strå till stacken i kulturkriget mot Ryssland – och ställer in en stor utställning som skulle behandla förhållandet mellan ryskt ikonmåleri och det ryska avantgardet under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

15.00 Brittiske generalen Sir Nick Parker anser att Nato blivit besegrade av Putin i och med att man misslyckades förhindra kriget. En mindre militärallians med färre medlemmar är bättre och kan vara mer offensiv, menar han.

13.25 Rubeln går uppåt och är nu på 83 mot en dollar, 7 mars var man på bottennivån 139.

12.50 Svenska budfirman Ryska Posten har bytt namn till Bara posten.

12.35 Jonas Jerebko stängs av från spel i landslaget, meddelas en dag efter han skrivit på CSKA Moskva.

09.35 Ukrainas försvarsdepartement kommer med en ny uppdatering om ryska förluster. Ryska beräkningar har konstant legat betydligt lägre.

09.10 Svenske basketproffset Jonas Jerebko skriver på för CSKA Moskva. Han kommer spela där säsongen ut. Detta har väckt starka reaktioner inom basketsverige och många är oförstående till hans val av klubb.

Onsdag 30 mars

22.15 Talesmän för Pentagon och det amerikanska försvarsdepartementet har i kväll gjort bedömningen att Ryssland är på väg att helt dra bort sina styrkor från området kring Tjernobyl och att man samtidigt drar tillbaka en femtedel av styrkorna kring Kiev.

21.10 Enligt en opinionsundersökning genomförd av Reuters/Ipsos vill 55 procent av amerikanerna se att fler soldater sänds till USA:s allierade i de länder som omger Ukraina. Men viljan till en sådan utveckling skiljer sig åt beroende på partisympatier. 61 procent av demokraterna vill se fler amerikanska soldater på europeisk jord, mot 41 procent av republikanerna.

19.00 Tjetjeniens ledare Roman Kadyrov gjorde i dag ett uttalande där han kritiserade Medinsky, ledaren för den ryska delegationen under fredsförhandlingarna. Kadyrov menar att Medinsky är för eftergiven mot Ukraina.

18.00 Putin blir allt mer populär i Ryssland – detta enligt en opinionsundersökning utför av Levada Center – som är landets största institut på området.

I februari ansåg 71 procent att Putin gjorde ett bra jobb – i mars vars siffran 83 procent.

Även utrikesminister Lavrov, och försvarsminister Shoigu har ökat i popularitet.

16.00 Sadgram väntas lanseras i Ryssland. Där kan man bara posta sorgsna bilder i svartvitt. Skaparna vill att tjänsten ska påminna om sorgen av att landet förlorat tillgången till Instagram och liknande tjänster.

15.20 En åttonde rysk överste har stupat i kriget, Denis Kurilo. Han ledde den 200:e motoriserade brigaden i striderna om Charkiv.

15.10 Ryssland säger att betalning i rubel kan bli aktuellt även för andra varor än gas.

Tisdag 29 mars

20.00 Polens regering lägger nu fram ett lagförslag som förbjuder import av kol från Ryssland. 20 procent av Polens kolförbrukning kommer från Ryssland.

18.00 Denis Pushilin, som leder den av Ryssländ erkända utbrytarrepubliken Donetsk, förklarade i dag i en intervju att han överväger att ansluta republiken tlll Ryssland – men först ska hela Donetskregionen erövras.

14.10 Efter mötet i Turkiet kommer Ryssland dra tillbaka styrkor från Kiev och Tjerniv. Detta som ett sätt att öka förhandlingsutrymmet gentemot Ukraina i ett kommande fredsavtal. Ett möte mellan Zelenskiy och Putin kan också komma att äga rum.

11.50 Visegradgruppens planerade möte 30 mars ställs in. Detta då Ungern avviker med sin relativt sett mildare inställning till Ryssland. Tjeckien och Polen har därför dragit sig ur, meddelar Slovakiens försvarsdepartement.

11.30 Fredsförhandlingar pågår i Turkiet. Utrikesministrarna från Ukraina och Ryssland närvarar, och även oligarken Abramovitj som sades blivit förgiftad nyligen.

09.25 Ryska soldater ska ha kört genom Röda skogen vid Tjernobyl utan adekvat skyddsutrustning. De ska ha rört upp radioaktivt damm, enligt arbetare vid kärnkraftsanläggningen. Skogen blev förgiftad och träden fick röd färg efter olyckan 1986.

Måndag 28 mars

21.10 1099 människor evakuerades i dag genom humanitära korridorer från Mariupol och platser i Luhanskregionen.

20.00 Carlsberg meddelade i dag att de lämnar Ryssland. Carlsberg äger det ryska bryggeriet Baltika Brewery, som har 8400 anställda – vilket utgör en femtedel av koncernens anställda i världen. Några timmar dessförinnan hade Heineken lämnat samma besked.

18.20 Den ryske oligarken Abramovitj och två medlemmar av den ukrainska förhandlingsdelegation utsattes i början av månaden för ett förgiftningsförsök, hävdar Wall Street Journal. Symptomen var röda ögon och tårflöde som var ”smärtsamt”, enligt tidningen, som också citerar källor som säger att det var krafter i Moskva som låg bakom förgiftningen för att sabotera förhandlingarna.

17.00 Göteborgs universitet startar extrakurser i ukrainska i höst. Lunds universitet startar kurser för tolkning mellan ukrainska och svenska, ryska och svenska. Man ger även en distanskurs om Ukraina under sommaren.

15.50 Youtube raderar en intervju med Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace. Intervjun gjordes av ryssarna Vovan och Lexus, som gör skämtintervjuer med intet ont anande gäster. De lurade Wallace att han pratade med Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal.

15.10 Elsparkcykelbolaget Whoosh stoppas från att lanseras i Göteborg. Bolaget finansieras av ryska banker, som är belagda med sanktioner.

13.45 Enligt ryska tidningen Novaya Gazeta kommer soldater från Hizbollah anlända till Vitryssland på tisdag. 800 soldater ska sedan delta på rysk sida i kriget. Hizbollah, som är en terrorklassad milis i Libanon, har själva förnekat uppgifterna.

13.30 Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov berömmer landets relation till Kina, som han menar är den starkaste någonsin. Samtidigt fortsätter västmakterna att trappa upp sina ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

13.10 Mariupols borgmästare säger att samtliga av stadens invånare måste evakueras, annars väntar en humanitär katastrof.

11.10 Gazprom vill ta betalt i euro istället för dollar av indiska GAIL, ett statligt ägt bolag som handlar och distribuerar naturgas.

10.30 Ryska styrkor har lämnat staden Slavutj. Staden är hem för kärnkraftverket Tjernobyls personal. Enligt stadens borgmästare är styrkornas övervakningsuppdrag slutfört.

08.30 Kievs borgmästare meddelade under söndagen att stadens skolor åter ska öppna – men det rör sig om distansundervisning via digitala plattformar. I sitt uttalande förklarade borgmästaren också att:

”En viktig uppgift för vår oss i vår stad är att leva och arbeta även under de besvärliga förhållanden som undantagstillståndet skapar.”

Söndag 27 mars

20.00 Zelenskyj förklarade i en intervju med ryska journalister att Ukraina är berett att diskutera landets ställning som en neutral stat som ett led i en fredsuppgörelse med Ryssland. Neutraliteten måste garanteras av tredje part och också bli föremål för en folkomröstning.

15.15 Ukrainas utrikesminister Kuleba kräver en internationell bojkott riktad mot den franska varuhuskedjan Auchan – som inte stängt ner sin verksamhet i Ryssland. Auchan är den 35:e största arbetsgivaren i världen.

14.00 Rysk tv visar inslag om soldater som får en medalj efter att ha återvänt från kriget i Ukraina som invalider.

11.15 Ukraina vädjar till Röda Korset om att inte öppna ett läger på den ryska sidan av gränsen. Orsaken till detta är att Ukraina anser att ett sådant läger skulle legitimera de humanitära korridorer som Ryssland erbjuder, och som leder till Ryssland.

09.23 Ryssland och Ukraina har enats om att två humanitära korridorer ska öppnas under söndagen.

Invånarna i den belägrade staden Donetsk ska få använda egna fordon för att ta sig till staden Zaporizjzja, och invånarna i staden Rubizjne ska få ta sig till staden Bachmut.

Lördag 26 mars

21.00 Några timmar efter det att Biden i ett tal i Polen sagt att Putin inte längre kunde tillåtas sitta kvar vid makten i Ryssland kom Vita Huset med ett officiellt tillrättaläggande i kväll. Man hävdade där att det Biden menat var att Putin inte kunde tillåtas att utöva makt över grannländerna, men att Biden absolut inte förespråkat regimbyte i Ryssland.

18.30 Tre ryska raketer har under dagen träffat Lviv. Ett kommunikationstorn i staden verkade vara ett av målen samt ett oljeraffinaderi i stadens utkant. Stora rökmoln har synt över staden under dagen. Invånarna har uppmanats att hålla sig inomhus.

15.10 Ukrainas jordbruksminister Solskyj säger att landets spannmålsexport nu sjunkit från fem miljoner ton i månaden till “några” hundratusen ton.

13.30 Kievs borgmästare inför åter utegångsförbud under helgen. Det sträcker sig från 20.00 på lördagskvällen till söndagens morgon.

12.45 Joe Biden är i Warszawa tillsammans med försvarsminister Austin och utrikesminister Blinken, och idag genomförs ett möte med Ukrainas försvarsminister Reznikov och utrikesminister Kuleba.

Under sitt besök i Polen ska Biden också träffa landets president Duda.

10.30 I två veckor har det spekulerats om den ryske försvarsministerns öde. Var är Sergei Shoigu? Många kommentatorer har antagit att han arresterats, eller blivit sjuk eller rentav var död – eftersom han inte syntes på konferenser och möten. Hans osynlighet ledde också till spekulationer i media om omfattande utrensningar gjorda av Putin.

I dag lär spekulationerna tystna.

10.05 En talesman för Ukrainas försvarsdepartement hävdar att man räknar med att i dag återta full kontroll över Cherson.

09.00 Zelenskyj har i ett tal vädjat till olje- och gasproducerande länder om att de ska öka sin produktion – för att på så sätt minska Europas beroende av olja och gas från Ryssland.

Fredag 25 mars

20.30 Rysslands försvarsdepartement förklarar I dag I ett uttalande att de ser den första fasen av sin “Militra operation” som avklarad. Nu ska man fokusera på befrielsen av Donbas-regionen. I uttalandet sägs det att man kontrollerar 93 procent av Luhansk och 54 procent av Donetsk.

19.00 När musiken tystnar. Spotify stänger ner i Ryssland.

17.45 I ett möte med ryska kulturpersonlighet i dag angrepp Putin västvärlden för dess attacker på – och censurerande av – rysk kultur. Han sade att det var ett försök att förstöra en tusenårig kultur som var en del av Europas – och jämförde det med angreppen på JK Rowling för hennes ståndpunkter i transfrågor.

16.30 En talesman för Ungerns premiärminister Orban avvisade Zelenskyjs krav på mer vapen från EU till Ukraina, han förklarade att:

“Ungern vill hålla sig utanför detta krig, så det kommer inte att tillåta överförandet av vapen till Ukraina”.

12.00 USA:s finansminister Yellen deklarerade i dag att sanktioner mot Kina inte var “nödvändiga eller lämpliga” eftersom landets hållning till kriget i Ukraina ännu var oklar.

09.45 Ukrainska häxor förbereder en ockult ritual i tre steg, målet är att få president Putin avsatt. Det är 31 mars, 29 dagen i månkalendern, som ritualen kommer ske. Ritualen ska “straffa fienden till det ukrainska folket, Vladimir Putin”.

Torsdag 24 mars

22.10 I dag skedde en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Dels utväxlades tio militärer från vardera sidan, dels utväxlades 11 ryska medlemmar av handelsflottan mot 19 medlemmar av den ukrainska handelsflottan.

21.00 Den senaste månadens spekulationer om Putins mentala hälsa byttes i dag ut i mot gissningar om varför Putin hade ett förstoringsglas på sitt skrivbord under videomötet med Rysslands säkerhetsråd.

18.10 USA inför sanktioner mot de 328 medlemmarna av det ryska parlamentet, Duman. Det amerikanska finansdepartementet överväger att införa sanktioner mot handelstransaktioner med Ryssland där betalningen sker i guld.

16.10 Ukrainska flyktingar som kommer till den polska staden Medyka hälsas välkomna av … clowner. Hittills beräknas 3,7 miljoner ha flytt från Ukraina.

16.00 Utanför hamnstaden Berdjansk brinner en större rysk landstigningfarkost.

15.30 I dag drabbades också Polina Kovaleva av brittiska sanktioner. Hon är den ryske utrikesministern Lavrovs styvdotter. Kravet på att hon också ska drabbas av sanktioner har cirkulerat i sociala media i några veckor – som i den här tweeten:

11.45  Storbritannien fryser tillgångarna för Gazprombank och Alfa Bank samt för statsägda ryska rederiet Sovcomflot. Detta i de senaste sanktionerna som blev officiella under torsdagen.

10.55 President Zelenskiy talar inför Sveriges riksdag via videolänk.

Det är välfyllt i plenisalen. Statsminister Magdalena Andersson och flera andra statsråd är på plats.

Talman Andreas Norlén med öppningsanförande. Ukrainas ambassadör är på plats.

Stora applåder när Zelenskiy dyker upp på skärmen. Han tackar för att ha blivit inbjuden att tala.

Den blågula flaggan är den mest populära flaggan i världen nu. Vilket även är färgerna på Sveriges.

Vi står enade för fred och rättvisa. Inte ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina mest stöd.

Det är en mörk, svart månad som saknar motstycke sedan andra världskriget. Listan över döda räknas i tusental. Rysk militär gör ingen skillnad på militära och civila mål. Förskolor bombas med raketartilleri. Hundratals skolor är bombade. All infrastruktur förstörs.

Även lagerlokaler med livsmedel förstörs. Två kärnkraftsanläggningar har dem tagit. Fosforbomber används. Varför gör Ryssland detta terrorangrepp på oss?

Europas fred är grundad på principer, man får inte tvinga andra länder med våld.

Men Ryssland har genom totalitära medel brutit den fred vi skapat under hundra år.

Alla Rysslands grannar lever i fara, även ni. Bara vatten skiljer er från dessa tankegångar.

Gotland diskuteras som mål i rysk tv. Man visar hur det skulle se ut om ryska armén drog in. I så fall skulle det bli en bas för andra angrepp i Östersjön.

Se bara vad den ryska armén gör i vårt land. Förtryck och tortyr, ockupationen av Krim.

Ondsinta bombningar, barn kidnappas, liknar det vi ser i Syrien. Våldtäkter och plundring i bostadsområden. Tusentals bostäder har förstörts.

Tio miljoner på flykt. Flyktingarna kommer återvända så snart vi återskapat freden i vårt land.

Mina damer och herrar. Den svenska nationen var den första att bidra med stöd. baserat på värderingar som frihet, symboler som det blåa och det gula.

Vi måste göra allt för att få Ryssland att söka fred. Vi är tacksamma för ert stöd, att ni stödjer sanktioner. Finns inget annat språk än effektiva sanktioner. Men sanktionspaketen måste godkännas varje vecka.

Inte ett fat rysk olja, inga ryska fartyg i era hamnar. Måste utnyttja möjligheterna som finns.

Ryska armén förstör våra städer och angriper våra medborgare. Den fria världen måste agera.

Den ryska armén använder sig av fosforbomber och förstör städer. Ansvariga måste ställas inför tribunal, ingen ska tro man ostraffad ska komma undan från detta.

Vi kommer återskapa freden och bygga upp Ukraina. Svenska staten, arkitekter och folket måste delta i återuppbyggandet. Vi ska bygga upp landet för människors och Europas skull.

Vi ska visa världen att krig inte ger resultat. Sverige är först att få erbjudandet om detta projekt, återuppbyggnaden.

Er kärlek till ert land och ert sätt att organisera samhället kan vara till nytta för oss.

Vi slåss inte bara för människorna i Ukraina utan för Europas säkerhet. Vi förtjänar att bli fullvärdiga medlemmar i EU.

Tack Sverige, Ära åt Ukraina!

Talman Norlén tackar president Zelenskiy för talet. Riksdagen kommer unisont rösta för fortsatt stöd åt Ukraina, i eftermiddag.

Statsminister Andersson: Zelenskiy är en otroligt stark ledare. Attacken från Ryssland är i grunden en attack mot demokratiska stater och Europas frihet. Viktigt att vi stöttar Ukraina i det här läget. Jag tar med mig Zelenskiys ord när jag reser till Bryssel för att träffa president Biden och andra.

Utrikesminister Anne Linde: Ett otroligt starkt tal, man känner att han vibrerar av ilska mot det Ryssland gör. Håller med om att detta är en kris för hela Europa. Har gjort beredskapsanpassningar som militär aktivitet på Gotland. Driver för ett femte sanktionspaket. Sanktionerna är bra eftersom vi kunnat hålla en enighet i EU och med USA. Är för sanktioner mot rysk olja och gas, medger att det är enkelt för Sverige som inte handlar så mycket med det. Ser inte att EU-medlemskap kan ske i den närmsta framtiden. Sverige kommer återkomma konkret angående återuppbyggnaden av Ukraina, den närmaste framtiden.

10.40 Klockan 10.55 kommer vi live-rapportera från president Zelenskiys tal inför Sveriges riksdag.

10.15 Vänsterpartiet ställer sig bakom beslutet att sända ytterligare 5 000 pansarskott till Ukraina.

10.10 Aktiemarknaden har gradvis återöppnats i Ryssland. Rubeln hämtade in 2 procent mot dollarn efter president Putins löfte om att tvinga köpare av gas att betala i rubel. Moskvabörsen har fortfarande förbud mot handel med utländska köpare.

Onsdag 23 mars

20.30 3,6 miljoner människor har flytt landet, enligt FN. 953 civila har dött, inklusive 78 barn. Ryssland har inte uppdaterat sin officiella siffra från 2 mars om 498 döda soldater. Ukraina uppgav förra veckan att 1 300 av sina soldater stupat.

14.55 Ukraina gör av med en veckas vapenleveranser på 20 timmar. Man använder ofta beslagtagna ryska vapen, som fordon. Enligt utrikesminister Kuleba har leveranserna från andra länder nu förbättrats något, enligt uppgifter till The Times.

14.30 Pakistans premiärminister Khan uppmanar islamska nationer att medla i konflikten. Uttalandet kom under ett möte i Islamabad där 57 medlemsländer från Islamiska konferensförbundet samlats.

10.50 President Zelenskiy kommer tala inför riksdagen via videolänk under torsdagen. 10.55 startar talet i plenisalen, där förutom statsråd och ledamöter även inbjudna gäster kommer delta.

09.45 President Zelenskyj menar att Ryssland är konfrontativt men att förhandlingarna går framåt.

Tisdag 22 mars

22.00 Den europeiska samarbetsorganisationen för utbyte av meteorologiska data har stängt av Ryssland från informationsflödet för att data inte ska kunna användas i planering av ryska militära operationer.

20.00 Om Ryssland ställer in sina betalningar av utlandsskulden kommer effekten på världens finansiella system bli begränsad, sa i dag en medlem av ledningen för Internationella Valutafonden. Detta beroende på att de belopp det rör sig om är ganska små ur ett globalt perspektiv.

17.30 Invånarna i den ukrainska staden Cherson fortsätter protestera mot den ryska ockupationen. För andra dagen i rad satte ryska styrkor in tårgas mot demonstranterna.

15.00 Italiens premiärminister Mario Draghi deklarerar att han vill att Ukraina blir medlem i EU.

13.45 Ukrainska transkvinnor på flykt nekas inträde i grannländerna, enligt The Guardian.

10.15 Gazprom meddelar att deras leveranser till Europa fortsätter, och till och med har ökat den senaste månaden.

10.00 Finska däckproducenten Nokia fortsätter tillverkningen i sina fabriker i Ryssland. Enligt företagets ledning gör man det för att bolaget inte ska “hamna i orätta händer” och börja tillverka däck år den ryska militären.

Måndag 21 mars

22.30 Enligt den Kremltrogna tabloiden Komsomolskaja Pravda har 9861 ryska soldater stupat i Ukraina, och 16 153 sårats.

20.15 Ryssland lämnar fredsförhandlingarna med Japan eftersom Japan infört sanktioner mot Ryssland. De fredsförhandlingar som pågått mycket länge beror på att det ännu inte finns ett formellt fredsfördrag mellan de två staterna som ett avslut på andra världskriget.

19.45 Ryssland har kallat till sig USA:s ambassadör i Moskva för att protestera mot att Biden kallat Putin “krigsförbrytare”. Ryssland varnar för att landet kan komma att bryta de diplomatiska förbindelserna med USA. Ryssland och USA har haft diplomatiska förbindelser sedan 1933, och de bröts inte ens under de frostigaste perioderna av kalla kriget.

18.30 Det annars alltid neutrala Schweiz har beslagtagit en lyxlägenhet som tillhör Peter Aven, en oligark i Putins inre krets. Det beräknas att det i landets banker finns ryska tillgångar till ett värde av 2000 miljarder kronor.

15.45 En domstol i Moskva har slagit fast att förbudet mot Metas plattformar Facebook och Instagram ska fortsätta gälla – men Metas Whatsapp är fortsatt tillåten eftersom “den inte har några funktioner som gör det möjligt att sprida information till allmänheten”.

13.30 Denis Pushilin, ledare för den av Moskva erkända utbrytarrepubliken i Donetsk, tvivlar på en snabb seger för de ryska styrkorna i Mariupol. I en intervju med Interfax, säger han: “Jag tror inte två eller tre dagar eller ens en vecka räcker för att klara det, nej, det är en stor stad”.

12.45 Ryska Kanal1 har nu gett sin syn på Marina Ovsiannikovas anti-krigs-protest under en nyhetssändning – då hon bara hoppade in framför kameran. Direktören för kanalens nyhetssektion förklarade för de ryska tittarna att Ovsiannikova var “en brittisk agent” som “förrått sitt land och oss alla” mot betalning.

10.55 Vad som återstår av ett shoppingcenter i Kiev som utsattes för en rysk robotattack. Minst sex döda.

10.00 EU:s utrikesministrar diskuterar nu på ett möte ytterligare sanktioner mot Rysslands energi- och oljesektor. Bland frågorna finns ett totalt importstopp av gas och olja från Ryssland.

Kremls talesman Dimitri Peskov förklarar i ett uttalande att ett sådant oljeembargo “är ett beslut som kommer att drabba alla”.

09.05 Ryssland och Ukraina har enats om åtta humanitära korridorer för evakuering från belägrade städer – de ska öppnas under måndagen. Dock har ingen överenskommelse träffats när det gäller Mariupol.

08.28 Kinas utrikesministerium utlovar 12 miljoner kronor i humanitärt stöd till Ukraina. Hjälpen ska förmedlas via Kinas Röda Kors. Tidigare har man utlovat bistånd på 8 miljoner kronor.

08.05 Två ryska robotar träffade en militär träningsanläggning utanför staden Rivne, 30 mil väster om Kiev. Inga rapporter om skadade.

07.30 Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk tillbakavisade sent i går kväll Rysslands krav på kapitulation av de ukrainska styrkorna i Mariupol – detta som en förutsättning för att en humanitär korridor skulle öppnas.

LÄS MER! Tidigare liverapportering finns att ta del av i länkarna nedan.

KRIGET I UKRAINA: Dag ett till tre

Boris är chefredaktör för Morgonposten.
Filip är reporter på Morgonposten.
Jacob är bildredaktör på Morgonposten.