LÄS MER: Löpande liverapportering från Ukrainakriget

Fredag 4 mars

22.05 USA:s utrikesminister Blinken förklarar att USA överväger utvidgade sanktioner, men ställde sig tveksam till en blockad av Rysslands energiexport eftersom det skulle minska utbudet på den internationella marknaden “och göra bensinen dyrare för amerikaner”.

21.30 Stora demonstrationer i centrala Belgrad till stöd för Ryssland. En av demonstrationsledarna förklarade att om den serbiska regeringen beslutar att delta i sanktionerna kommer dubbelt så många att demonstrera.

21.15 Massiv demonstration i Prag till stöd för Ukraina.

20.50 Ryssland skärper kontrollen över media:

  • antar ny lag som innebär att ”falsk information” om den ryska armén kan straffas med allt från böter till 15 år i fängelse
  • begränsar tillgången till BBC
  • blockerar Facebook och Twitter

16.45 Fängslade ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj uppmanar folket att demonstrera mot kriget på söndag 6 mars. Han anklagar Putin för att ha dragit skam över den ryska flaggan och det ryska språket. Han vill se demonstrationer i stora städer världen över, men pekade specifikt ut Manegetorget i Moskva och Gostinyj dvor i Sankt Petersburg.

16.30 Vinsten från oligarken Roman Abramovitj försäljning av Chelsea FC kommer gå till utsatta i kriget och soldaters familjer, oavsett vilken sida i konflikten, enligt uppgifter till Mail Online.

16.00 En man i Florida blir stoppad av polisen, misstänkt för fortkörning. Mannen skyllde på kärnvapenhotet från Putin, och menade att han ville ta sig hem fort.

15.50 En man i Liverpool gör en egen fejkad nödsändning från BBC som han sedan spelar upp för sin fru. Frun tror att det är ett kärnvapenkrig i förestående.

15.45 Kryptobörserna Coinbase och Binance kommer inte totalstoppa alla sina ryska kunder, för tillfället. Man kommer dock ändra sig ifall amerikanska myndigheter kräver det.

14.45 Helgens omgång i brittiska toppligan Premier League kommer inte sändas på kinesisk tv. Detta tros enligt BBC bero på att det kommer ske en manifestation mot kriget i Ukraina, något den kinesiska regimen inte vill visa.

14.43 Israeliska Channel 13 visar i ett nyhetssvep från Ukraina bilder på storm troopers stående vid en kraschad tie-farkost. Det visar sig att ett klipp som gör reklam för en Star Wars-kanal letat sig in i rapporteringen från Ukraina. Redaktören har nu stängts av medan man undersöker händelsen.

13.55 Moskvas nomineringar till filmgalan Emmy Awards har nu diskvalificerats. Arrangören The National Academy of Television Arts and Sciences tar kraftigt avstånd från den ryska invasionen av Ukraina. Film som har finansiering av ryska staten, RT eller liknande statsmedia kommer tas bort.

13.38 Ungerns premiärminister Orban kallar sanktionerna “ett tveeggat svärd”. Han nämner ryska banken Sberbank som upphört med sin verksamhet i Ungern, och privatpersoner och företag har förlorat sina pengar. På kort sikt så är det ett pris värt att betala, menar han.

13.10 Supportrar till serbiska klubben Röda stjärnan Belgrad sjöng ramsor till stöd för Ryssland när laget slog Vozdovac med 3–0. Klubben har inte sagt upp sitt sponsoravtal med Gazprom.

13.02 Tjetjenernas ledare Ramazan Kadyrov uppmanar Putin att “göra slut” på det ukrainska motståndet på en eller två dagar. Kadyrov är generalmajor i ryska nationalgardet och har tjetjenska trupper på plats i Ukraina.

12.40 Fox News kända profil Sean Hannity kräver nu också att Putin dödas med vilken metod som än krävs.

 

12.20 På tal om mordförsök. President Zelinskyi har överlevt tre stycken hittills senaste veckan, rapporterar The Times of London. Enligt Ukraina så blev man informerad på förhand av den fraktion inom rysk säkerhetstjänst som är motståndare till kriget. Mordförsöken ska ha utförts av privatarmén Gruppa Vagnera (Wagnergruppen) och tjetjenska specialstyrkor.

12.00 Russia Today blockeras på Twitter och Telegram då man brutit mot EU-lagar.

10.52 Senator Lindsey Graham (R) från South Carolina uppmanar ryska folket att lönnmörda Vladimir Putin. Annars riskerar man leva i fattigdom och mörker, avskurna från övriga världen.

 

10.47 En indisk programledare blandar ihop ukrainske journalisten Bogdan Navaylo och Daniel McAdams från Ron Paul Institute. Resultatet blir att han skäller ut McAdams för att vara en krigshetsare.

10.30 Entreprenören Kim Dotcom kritiserar censuren av Russia Today i västvärlden. Han menar att kanalen tillför något i hans dagliga mediediet.

 

10.15 Svenska distributionsbolaget Eccho Rights har rättigheterna till president Zelenskyis tv-serie Folkets tjänare, Слуга народу. Man har nu sålt rättigheterna till 15 länder efter att efterfrågan ökat enormt i och med krigsutbrottet. Enligt Nicola Söderlund, partner på Eccho Rights, är det en form av solidaritetshandling att visa serien.

10.00 Ryske generalmajoren Andrij Suchovetskij har dödats av en krypskytt. Detta enligt ryska nyhetsbyrån Pravda. Han dog i strid om flygplatsen Hostomel utanför Kiev.

09.52 Sjaktar Donetsk vd Serhiy Palkin meddelar att en av klubbens ungdomstränare stupat i kriget. Även två ukrainska spelare har stupat, Vitalii Sapulo och Dmytro Martinenko, enligt spelarorganisationen FIFPRO.

09.38 Ukraina har bett om att få skjuta upp sin landskamp mot Skottland 24e mars. Matchen är en del av kvalet till VM i Qatar.

07.05 Hundra radiostationer har beslutat att 08.45 i dag spela John Lennons och Yoko Onos “Give peace a chance”. Sveriges Radio meddelar att man inte deltar i protesten mot kriget eftersom man anser att man ska ägna sig åt att förmedla nyheter och inte åt att delta i manifestationer.

07.00 Under natten började flera byggnader vid kärnkraftverket i Zaporizjzja att brinna efter rysk beskjutning – bland annat antändes ett laboratorium. branden rapporteras nu på morgonen vara släckt.

Torsdag 3 mars

22.05 Ryska oljebolaget Lukoils styrelse uttalade i dag offentligt att de vill se ett snabbt slut på kriget och en fredag lösning. I går redovisade företaget, som är Rysslands näst största oljeproducent, sitt bästa resultat på sju år.

21.40 Nolltaxa för ukrainare. SL har meddelat att ukrainskt pass gör att man åker gratis i Stockholms lokaltrafik.

21.30 Moldavien och Georgien ansökte i dag om medlemskap i EU och begärde en snabb behandling av deras ansökningar och att de så fort som möjligt får status som kandidat-medlemmar.

21.10 Iran tidigare president och Teherans förre borgmästare, islamisten Ahmadinejad, har med åren uppenbarligen blivit fredligare till sinnes och förmanar nu Putin.

20.30 Resultatet av dagens förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina blev en överenskommelse om att underlätta evakuering av civila genom att upprätta humanitära korridorer, samt att underlätta leveranser av mediciner och mat till de platser där striderna är hårdast.

  • Zelenskyj uppmanade förklarade i ett uttalande att ”enda sättet att få slut på kriget” var att han och Putin möttes.
  • Putin hyllade i ett tal ”de ryska styrkornas stridsmoral”.
  • Macron förklarade efter ett telefonsamtal att “det värsta har vi ännu framför oss”.

16.30 Representanter för Ryssland och Ukraina har anlänt för omgång två av fredsförhandlingar.

16.05 Frankrikes finansminister meddelar att franska myndigheter beslagtagit en yacht tillhörig Rosnefts ägare Igor Sechin. Samtidigt förnekar myndigheterna i Hamburg uppgifterna om att de skulle ha beslagtagit superyachten som tillhör oligarken Alisher Usmanov.

15.35 Kanada inför strafftullar på på 35 procent på all import från Ryssland och Vitryssland.

15.30 Den tidigare oligarken, och Putin-motståndaren Michail Chodorkovskij, som numera lever i exil efter att ha benådats från sitt fängelsestraff lade i förmiddags på sitt twitterkonto upp ett exempel på vad han kallar “ren fascism”. Han verkar mest störd över deltagarnas utseende.

Det är en rysk film där ” Team Putin” sjunger om vikten av att försvara Donbas.

14.55 Filmen visar vad som återstår av skola nr 134 i Charkiv.

14.45 Ukrainare demonstrerar i staden Prymorsk, 10 mil från Mariupol som ligger under belägring, och 20 mil från Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzja, som är under rysk kontroll.

14.00 Mariupols borgmästare hävdar att de ryska trupper som omringat staden nu hindrar invånarna att fly ut ur staden för att undkomma bombardemanget.

12.40 Den ryske affärsmannen Alex Konanykhin har på Linkedin postat ett erbjudande om 10 miljoner kronor i belöning till den som ser till att Putin arresteras och han uppmanar Rysslands militärer att gripa in. På sin Linkedinsida dementerar han dock uppgiften att belöningen gäller “död eller levande”, och han förklarar att han vill se Putin ställd inför rätta.

12.02 Åklagaren Karim Khan vid Internationella brottmålsdomstolen meddelar att en utredning om det begåtts krigsbrott i Ukraina öppnas. En grupp utredare är redan på väg till Ukraina.

“Vårt arbete med att samla in bevis har nu börjat”, säger åklagaren Karim Khan.

10.42 Kinas UD tillbakavisar uppgiften om att Kina bett Putin vänta med attacken mot Ukraina tills dess att vinter-OS var över.

Inga dödsoffer i Kiev under natten, uppger stadens borgmästare Vitalij Klytjko.

10.36 En raketattack mot en idrottshall där ukrainska soldater uppehöll sig rapporteras ha föranletts av att en selfie postades på sociala media. Före- och efterbilderna verkar dock inte riktigt passa ihop. Ett exempel på desinformation? Sant är hursomhelst att när man beskjuts med artilleri bör man undvika att röja sin position…

10.33 Video visar civilklädda personer som färdas på ett pansarfordon som de säger att de stulit från ryssarna och som nu ska tjäna Ukraina.

Ryska pansarfordon och annat som tas som krigsbyte behöver enligt ukrainska myndigheter inte deklareras, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

09.25 Institute of Wars senaste lägesbedömning av positionerna i Ukraina. Man bör ha i minnet när man studerar den att institutet är en amerikansk tankesmedja som huvudsakligen finansieras av företag i militärindustrin.

07.10  FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar att en miljon människor hittills flytt från Ukraina.

07.00 Borgmästaren i Cherson meddelar att ryska trupper nu patrullerar på stadens gator och har staden under kontroll.

06.30 Området runt Zaporizjzja, där sex av Ukrainas 15 kärnreaktorer finns, är i ryska händer. Men i ett brev till IAEA – Internationella Atomenergiorganet – hävdar Ryssland att driften fortsätter ostört.

Onsdag 2 mars

23.01 Den ryske oligarken Alisjer Usmanovs yacht har beslagtagits i Hamburg av tyska myndigheter. Den 160 meter långa yachten är värderad till sex miljarder kronor. Den har en besättning på 96 man och är den största yacht som byggts.

22.29 Den moderate förre försvarsministern Odenberg förklarar i en intervju i tidskriften Kvartal att han vill se hårda tag mot ryssar. Bland annat anser han att ryska medborgare som fått uppehållstillstånd i Sverige bör utvisas.

– Det är klart att vi inte ska skicka dissidenter i famnen på Putin, de får väl söka politisk asyl då. Men det är väldigt tveksamt att vi ska ha ryska studenter studerande vid de svenska lärosätena till exempel, i den här situationen.

21.50 Borgmästaren i Mariupol – som utsatts för rysk beskjutning under större delen av det senaste dygnet – hävdar i en intervju med BBC att det nu finns hundratals dödsoffer i staden – men att förstörelsen är så stor att man inte kunnat räkna dem.

21.05 En järnvägsstation och ett värmekraftverk i södra Kiev har träffats vid ett rysk robotanfall – omfattningen av skadorna är ännu oklara, liksom antalet döda och skadade.

19.30 Både Ryssland och Ukraina har nu bekräftat att förhandlingarna mellan länderna fortsätter i morgon.

18.59 FN:s generalförsamling fördömde Rysslands attack på Ukraina och krävde ett omedelbart tillbakadragande. 141 av medlemsstaterna röstade för, 35 avstod och fem röstade mot.

16.02 Väldigt många är nu måna om att visa sitt avståndstagande från Ryssland, och kapar alla band till den eller det som har något att göra med Ryssland.

Tyska fotbollsklubben Borussia Dortmund sparkar nu ut en hedersmedlem, tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder. Orsaken är dennes vänskap med Putin samt att Schröder innehar styrelseposter i flera ryska bolag, bland annat Gazprom.

Trots att andra politiker i Europa de senaste dagarna lämnat uppdrag i ryska bolag – som fransmannen Fillon och italienaren Renzi, har Schröder suttit kvar på sina poster.

15.30 Närmare 830 000 personer har nu flytt Ukraina, enligt FN. Polen är största mottagarland med 450 000. Ungern är tvåa med 116 000.

15.15 Yad Vashem-museet fördömer ryska bombningar i närheten av Babij Jar-monumentet utanför Kiev. Israeliska staten fördömer också bombningen, utan att nämna Ryssland.

15.02 Nord Stream 2 AG går inte i konkurs, vilket felaktigt rapporterats i media senaste dygnet.

14.29 Den lilla staden Borodjanka har härjats svårt av ryskt artilleri.

14.18 Universitet i Charkiv har skadats svårt i striderna.

13.30 Credit Suisse har i ett brev till investerare bett dem ”förstöra” och ”permanent utplåna” alla dokument som rör lån där säkerheten varit ryska oligarkers yachter och privatflygplan.

En tredjedel av bankens förluster 2017 och 2018 när det gällde lån till yachter och privatflygplan berodde på amerikanska sanktioner mot ryska oligarker. Därför skapade banken en lösning där hedgefonder övertog lån och risker. Det är dokumenten kring detta banken nu vill ska försvinna.

12.50 Fortsatta ordstrider om vem som vunnit striden om Cherson. Flera ryska kommunikéer under förmiddagen om att man nu kontrollerar staden besvaras omgående av stadens borgmästare som säger att den fortfarande är under ukrainsk kontroll.

12.00 Porrproblem! Ryska porrstjärnor går på knäna efter att Onlyfans fryst deras tillgångar.

Användaren BunnieMommy hävdar att hon förlorat hela 80 000 kronor, och har svårt att sätta mat på bordet.

Onlyfans medger i ett uttalande att det ryska invasionskriget i Ukraina inte är porrstjärnornas fel. BunnieMommy betonar att tjejerna inte stödjer detta krig.

Onlyfans används inte enbart för distribution av realtidspornografi. Fyndiga IS-terrorister kapade förra året modellen Tina Beans konto. Snopna följare som satt sig till ro fick se lättklädd vuxenunderhållning ersättas med halshuggningar och människor som blev skjutna i huvudet. Hackarna ska även ha trakasserat Tinas följare och kallat dessa för n-ordet.

11.30 I ett tv-tal förklarade Pakistans premiärminister Khan att ett avtal nu var slutet med Ryssland som innebär leveranser av naturgas och två miljoner ton vete. Khan betecknade avtalet som “nödvändigt”.

11.15 Ordföranden för Kinas finansinspektion förklarar på en presskonferens att landet inte kommer att delta i sanktionerna mot Ryssland eftersom de “saknar laglig grund” och “inte kommer att få positiva följder”.

10.45 Uttag av euro och amerikanska dollar kan inte längre göras i ryska bankomater.

10.40 Vänsterpartiet röstade som enda parti i riksdagen nej till att skicka vapen till Ukraina. Vid ett extrainsatt partistyrelsemöte under tisdagen ändrade man hållning och i ett pressmeddelande förklarar man den ändrade hållningen med hänvisning till folkrätten och angripna staters rätt att försvara sig. Därmed ska det då vara möjligt för partiet att i fortsättningen rösta för vapenleveranser till Ukraina.

10.15 Sloveniens utrikesdepartement meddelar att landets konsulat i Charkiv förstörts under de ryska attackerna mot staden.

09.33 President Bolsonaro har förklarat att Brasilien står neutralt i i kriget. Han har också på en presskonferens i söndags kritiserat Zelenskyj och förklarat att “så går det när man lägger ett lands öde i händerna på en komiker”.

Bolsonaro har även deklarerat att Brasilien inte kommer att delta i sanktionerna mot Ryssland eftersom landet är beroende av konstgödsel från Ryssland: “Vi vill se fred i Ukraina, men vi har inget behov av att skapa mer problem för vårt land”.

09.20 Ryssland har dragit tillbaka sin begäran till Turkiet om att fyra örlogsfartyg ska få passera genom Bosporen från Medelhavet och in i Svarta havet, meddelar Turkiets utrikesdepartement.

09.05 Sean Penn flyr till fots från Ukraina. Den amerikanske skådespelaren som befunnit sig i Ukraina för att spela in en dokumentär om spänningarna mellan Ukraina och Ryssland avbröt i går arbetet och lämnade landet.

08.56 Rysslands största bank Sberbank, meddelar att de lämnar den europeiska marknaden, på grund av att de inte längre kan garantera likviditeten för sina filialer – och heller inte sina medarbetares säkerhet.

08.15 Tyskland klarar sig om Ryssland stoppar exporten av gas, hävdar Tysklands finansminister Robert Habeck i en radiointervju. Reserver finns så de räcker över sommaren, kolkraftverk finns i reserv. Förberedelser pågår för att möta kommande vinter.

08.00 Ukrainska myndigheter uppger att ryska robotar träffat universitetet i Charkiv, samt en polisstation i staden och säkerhetstjänstens byggnad.

04.30 Ryska styrkor har tagit kontroll över centralstationen och hamnen i Cherson i södra Ukraina, rapporterar AFP.

03.20 Flyglarmet ljuder i Kiev. Igen.

03.00 Ukraina uppger att ryska fallskärmstrupper landsatts i Charkiv. De angrep ett sjukhus i de centrala delarna av staden och anfallet mötte hårt motstånd från ukrainska styrkor.

01.15 Fyra döda efter rysk beskjutning av militärbas i Zjytomyr, uppger stadens borgmästare.

Tisdag 1 mars

21.59 Schweiziska SRF rapporterar att bolaget bakom Nord Stream 2 nu ansökt om konkurs. Alla anställda är uppsagda, USA:s sanktioner anges som orsak till konkursansökan.

21.40 Inga Iphones och huvtröjor. Apple och Nike stänger tillfälligt ner sina ryska web-butiker.

21.30 Wikipedia rapporterar att den ryska myndigheten för media hotar med att blockera Wikipedia eftersom den ryskspråkiga sidan om kriget i Ukraina har rubriken “Rysslands invasion av Ukraina 2022”.

21.18 Moscow Times rapporterar att ingen rysk medborgare får medföra mer än 100 000 kronor när de lämnar landet.

21.10 För att få in pengar till statskassa och krig genomförde Ukraina i dag sin första försäljning av krigsobligationer. Resultat blev 2,5 miljarder kronor.

20.40 EU utestänger sju ryska banker från Swift-systemet. Rysslands största bank Sberbank och en bank där Gazprom är delägare drabbas inte av åtgärden.

20.32 Visa och Mastercard utestänger ryska banker från sina nätverk för betalning.

20.28 BMW slutar exportera bilar till Ryssland och stänger ner den produktion de har där.

20.05 Ryska åklagare vill stänga ner tv-kanalen Dozjd (Regn) och radiokanalen Echo Moskva – som ägs av Gazprom. De anklagas för ”extremism” och ”spridande av falska uppgifter om ryska soldater”.

19.50 I en intervju med CNN kräver Zelenskyj att Ryssland stoppar sina bombningar innan förhandlingarna kan fortsätta. Han upprepar i intervjun också att han vill se Nato upprätta en flygförbudszon över Ukraina, och att han vill att Nato ställer säkerhetsgarantier för Ukraina – om möjligheten inte finns att landet blir Nato-medlem.

19.00 Enligt den statliga vitryska nyhetsbyrån Belta har Lukasjenko bett Putin om luftvärnsrobotar av modellen S-400 som ska placeras ut väster om Minsk.

18.30 USA och de 30 medlemmarna i Internationella energirådet har beslutat att frigöra 60 miljoner fat olja från sina strategiska reserver för att stabilisera den internationella energimarknaden.

18.10 Kanada stänger sina hamnar för ryska fartyg.

18.00 Filmfestivalen i Cannes förbjuder ryska delegationer att delta.

17.18 Anti-vaxad. Grevinmuséet i Paris – ett vaxkabinett – har tagit ner en figur som föreställer Putin. Om åtgärden är uttryck för museiledningens avsky för Putin, eller om det är av omsorg för statyn finns det inga uppgifter om. 2014 blev figuren utsatt för skadegörelse efter Rysslands annektering av Krim.

17.07 En video på Twitter – som Guardian publicerar – visar invånare i Melitopol som hånar ryska soldater med rop som: “Stick hem” och “Fascister!”.

16.39 Tv-tornet i Kiev har träffats. Fem dödades vid attacken. Reparationsarbeten sägs redan pågå för att återställa signalen.

16.23 Jakten på yachter. Ryska oligarker rapporteras nu förflytta sina lyxyachter till farvatten där de inte kan bli beslagtagna som en del i sanktionerna mot oligarkerna. Vagit Alekperovs yacht har siktats på väg mot Montenegro, Oleg Deripaskas verkar vara på väg mot Maldiverna – ett mål för åtminstone tre ryska lyxyachter enligt CNBC.

16.15 EU förväntas under dagen genomföra regeländringar när det gäller satellitsändningar. Ändringarna gör det möjligt för bolag att stänga ner de av ryska RT:s sändningar som sker via bolagens satelliter.

15.53 Sumy-regionens guvernör Dmytro Zhyvytskyy uppger, enligt Reuter, att en fångutväxling skett i regionen. Växelkursen var en rysk officer mot fem ukrainska soldater.

15.27 Ett antal länders representanter, anförda av Ukrainas FN-ambassadör, lämnade i protest en session i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Orsaken var att ett förinspelat tal av Rysslands utrikesminister Lavrov spelades upp.

15.05 Rysslands försvarsminister uppmanar Kievs invånare att lämna staden eftersom Ryssland har för avsikt att “precisionsbomba” bland annat den ukrainska säkerhetstjänstens högkvarter.

14.55 Irans högste ledare Ayatollah Khamenei påstår att kriget i Ukraina är den “maffia-liknande regimen” i Washingtons fel. Han säger också att USA och övriga västvärlden är opålitlig.

14.10 Den ryske oligarken Michail Fridman menar att EU:s sanktioner mot honom är poänglösa. Han förklarar i ett uttalande att vad han än säger påverkar det inte den politiska ledningen i Moskva, och om han kritiserar kriget kan regeringen ingripa mot hans företag och därmed drabbas hundratusentals människor.

13.50 Den franske skådespelaren Gerard Depardieu har nu uttalat sig mot kriget och vill att “brödrafolken lägger ner vapnen”.

Depardieu fick 2013 ett ryskt medborgarskap och uttalade sig också då positivt om Putin, och menade att han var den sortens ledare Ryssland behövde, och att allt Putin försökte göra var att ge folket värdigheten tillbaka.

13.15 Rysslands före detta premiärminister och president, Dmitrij Medvedev, hotar Frankrike med ett riktigt krig som följd av det ekonomiska krig som förs mot Ryssland.

13.15 Zelenskyj har nu avslutat sitt tal via videolänk till EU-parlamentet. Han förklarade bland annat att “Inget kan knäcka oss” och att “Utan EU står vi ensamma”.

12.41 Ukrainas parlament hävdar att vitryska trupper i gryningen korsade Ukrainas gräns och gick in i Chernihivregionen norr om Kiev.

12.30 Under ett regeringssammanträde i dag förklarade den ryske premiärministern Misjustin att utländska investerare temporärt förbjuds att sälja sina andelar i ryska företag. Enligt Reuters hävdade han att utländska beslut om att dra sig ur Ryssland var en följd av politiska påtryckningar. Det ryska förbudet ska därför ses som att man vill ge de utländska investerarna tid att tänka över om beslutet verkligen är riktigt.

11.45 Den ryska nyhetsbyrån RIA återger ett uttalande av utrikesminister Lavrov som säger att väststater inte kan tillåtas bygga militärbaser i stater som tidigare varit en del av Sovjetunionen. Han förklarade vidare att det var oacceptabelt att amerikanska kärnvapen fanns i vissa europeiska länder och att Ryssland nu vidtar åtgärder för att så inte ska bli fallet i Ukraina.

11.30 EU-parlamentet förbereder omröstning om resolution som kräver än hårdare sanktioner mot Ryssland. Bland åtgärderna finns totalt stopp för import av olja och naturgas från Ryssland. Det föreslås vidare att alla hamnar i EU stängs för ryska fartyg och för fartyg på väg till Ryssland – såvida det inte rör sig om livsnödvändig humanitär hjälp.

Omröstning väntas ske under onsdagen efter det att Zelenskyj talat till parlamentet via videolänk.

10.43 Den amerikanske filmskådespelaren Steven Seagal har nu uttalat sig om kriget: “Jag ser på båda sidor som en familj, och tror verkligen att det är krafter utifrån som spenderat stora belopp på propaganda för att provocera fram kriget”.

Steven Seagal blev för några år sedan rysk medborgare och mottog sitt pass ur Putins hand. Seagal stödde den ryska annekteringen av Krim – vilket fick den ukrainska regeringen att utfärda en bannlysning under fem år som gjorde att han inte fick besöka Ukraina. Putin och Seagal förenas av sitt intresse av kampsport och har setts tillsammans i publiken på flera tävlingar.

10.35 France 24 rapporterar från Chernihiv och ett sjukhus där barn med cancer vårdas. De har sökt skydd i källaren för att undkomma beskjutningen av staden. Medicinerna börjar ta slut.

09.30 YouTube blockerar ryska RT och Sputnik i Europa.

09.10 Först avsatte Internationella Judoförbundet Putin som hedersordförande, nu följer internationella taekwondoförbundet upp med att beröva honom det svarta bälte han fick som en hedersbevisning. I sin motivering citerar förbundet sitt motto: “Fred är viktigare än seger.”

08.44 Stadsförvaltningens huvudkontor i Kharkiv var ett av målen för nattens ryska bombardemang.

https://twitter.com/maxseddon/status/1498548458160021510

08.15 Tjetjeniens ledare Kadyrov sade i ett uttalande under tisdagen att två tjetjenska soldater dödats och sex skadats i en första strid med ukrainska styrkor. Tjetjener som är Kadyrov-trogna strider i dag på rysk sida, medan det på den ukrainska sidan finns ryss- och Kadyrovfientliga tjetjener.

08.00 Ryska trupper har nu omringat hamnstaden Cherson i södra Ukraina, och har upprättat kontroll över tillfartsvägarna, uppger stadens borgmästare.

Måndag 28 februari

22.30 Dee Snider har gett sitt tillstånd till att Ukraina använder Twisted Sisters We’re Not Gonna Take It som kampsång. Sniders farfar var ukrainare.

21.30 Enligt Reuters har Turkiet nu ytterligare klargjort sin position när det gäller passage genom Bosporen för krigförande länders örlogsfartyg: inga ryska fartyg får passera. I nuläget väntar fyra ryska fartyg på passage från Medelhavet till Svarta havet.

21.15 Sju medlemsstaters ledare begär att EU omedelbart låter Ukraina bli medlem av unionen. De åtta länderna är Bulgarien, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovenien och Slovakien.

20.36 Oljejätten Shell säljer alla sina andelar i bolag de har tillsammans med ryska Gazprom – vilket även innebär att de lämnar Nord Stream 2-projektet.

20.12 Även manliga strippor verkar hörsamma Zelenskyjs kallelse om att gripa till vapen.

20.00 Scania stoppar leveranser av lastbilar och reservdelar till Ryssland. Systembolaget slutar sälja ryska produkter – liksom den finska motsvarigheten Alko.

19.52 Efter att ha förklarat för civilister hur man tillverkar en Molotov-cocktail går nu den ukrainska försvarsledningen vidare i utbildningen och sprider en bild som visar var fiendens fordon är känsligast.

19.45 France24 har intervjuat afrikaner som bor i Ukraina och som försökt fly till Polen men som hävdar att de inte släppts igenom av polska gränsvakter.

Representanter för de polska myndigheterna förnekar att något sådant kan ha hänt och säger att det inte behövs pass eller visa för att i nuläget komma in i Polen från Ukraina och att ingen hänsyn tas till nationalitet.

19.15 Zelensky har beordrat att alla fångar med stridserfarenhet ska friges och sändas till de värsta frontavsnitten för att bidra till Ukrainas försvar och sona sin skuld.

19.00 Dagens förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland har avslutats. Den ukrainske presidentrådgivaren Podolyak betecknar dem som “besvärliga”, men noterar att ryssarna ännu inte ställt några ultimatum.

18.00 Fifa och Uefa sparkar ut Ryssland från alla internationella turneringar och sammanhang.

17.31 Från många tågstationer i Ukraina kommer rapporter om hur desperata människor försöker få plats på överfyllda tåg. I går fick ordningsvakterna på Kievs centralstation skjuta varningsskott i luften för att stilla människor.

Filmen är ett exempel på den förvirring som råder. Den är från centralstatione i Charkiv. En man viftar med en kniv och bestämmer vilka som ska få gå ombord. Men gör han det för att slopa på sina bekanta – eller gör han det för att garantera att barn och kvinnor får företräde. I vilket fall är det ett tecken på kaoset och rädslan?

https://twitter.com/holbornlolz/status/1498322112725106694?s=21

17.08 Enligt en kommuniké från president Macron har Putin efter ett telefonsamtal “bekräftat att han är beredd att” under pågående förhandlingar upphöra med alla krigshandlingar som kan skada civila samt inte angripa civil infrastruktur och garantera att landets huvudvägar är säkra.

16.25 Vapen eller soldater kommer inte tillåtas transporteras genom Ungern på vägen till Ukraina. Det säger Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto.

15.30 Zelenskyj uppges i ett telefonsamtal med Israels premiärminister Bennet uttryckt en önskan om att Israel ska medla mellan Ukraina och Ryssland. New York Times rapporterar att det bekräftas av Ukrainas ambassadör i israel som säger: ”Vi anser att Israel är den den enda demokratiska staten i hela världen som har mycket bra relationer med både Ukraina och Ryssland”.

Enligt Times of Israel ska Putin avvisat ett erbjudande från Bennet under söndagen om att Israel ska spela en medlarroll.

14.30 Oligarken Roman Abramovitj medverkar vid förhandlingarna i Gomol, enligt The Jerusalem Post. Rysk-israelen lämnade nyligen från sig befogenheterna att styra fotbollsklubben Chelsea FC, då han väntas beläggas med sanktioner.

14.00 USA förbjuder alla medborgare att genomföra några som helst transaktioner där den ryska centralbanken är inkopplad.

13.40 Under de förhandlingar som inletts mellan Ryssland och Ukraina, inledde Ryssland också ett robotanfall mot Charkiv, uppger Ukrainas inrikesministerium och talar om “dussintals döda”.

13.05 Läsarfråga om Kina: Erik i Norrtälje undrar: Hur är förhållandet mellan Ryssland och Kina? Hur kommer det att påverkas av kriget?

I nuläget talar det mesta för att segraren i kriget i Ukraina blir … Kina.

Hur det än går så kommer Ryssland att knytas närmare Kina, som blir en livlina ekonomiskt – och ingen kommer att våga straffa Kina för detta. Kina kommer ut starkare, även om Ryssland skulle drabbas av ett stort bakslag i Ukraina.

Visst är det en spekulation. Vad talar då för denna spekulation?

Kina har deklarerat att de ska upprätthålla normala handelsförbindelser med Ryssland trots sanktionerna mot landet.

Efter Rysslands annektering av Krim stärkte Ryssland och Kina banden med varandra och slöt omfattande samarbetsavtal när det gällde energi och elkraft, flyg och telekommunikationer.

Sedan dess har Kinas import från Ryssland fördubblats, framförallt genom importen till energisektorn. Bara Europa importerar mer energi från Ryssland.

Kinas export till Ryssland har också ökat, men landet ligger som kinesisk exportmarknad fortfarande mycket långt efter USA dit nästan en femtedel av Kinas export går.

När det gäller valuta har Ryssland sedan 2014 målmedvetet strävat efter att minska den amerikanska dollarns roll i sin ekonomi. Numera betalas bara 40 procent av exporten till Kina i dollar, och dollarns andel av den ryska valutareserven har minskat från 46 procent till 13 procent.

Kinesiska banker spelar också en stor roll för den ryska ekonomin – enbart den kinesiska utvecklingsbanken har beviljat krediter till projekt och företag i Ryssland till ett värde av 700 miljarder kronor – till detta kommer de lån och krediter från andra stora kinesiska banker som är verksamma i landet.

Veckorna innan kriget slöts nya stora, långsiktiga avtal mellan länderna när det gäller rysk export av olja, naturgas och vete.

Alltså: Kina behöver den ryska exporten, Ryssland behöver kinesiska krediter och det kinesiska banksystemet med dess tillgångar.

Kina har dock också ett politiskt intresse av att stötta Ryssland. Ett Ryssland knäckt av ekonomiska sanktioner är inte längre en motpol till USA – som då kan ägna mer intresse åt vad som händer i Sydkinesiska sjön och med Taiwan – vilket innebär att Kina kan behöva tassa mer försiktigt. Kinas fortsatta expansion är beroende av att Ryssland inte försvagas.

Samtidigt kan Kina inte riskera att drabbas av mer omfattande sanktioner som kan utfärdas för att straffa länder som bryter mot de sanktioner som finns mot Ryssland.

Men frågan är då om USA och EU vill ta risken av att straffa Kina ekonomiskt eftersom man är beroende av Kina både när det gäller import och export.

En fingervisning kan vara att EU fortfarande håller inne med möjligheten att blockera Rysslands export av energi till Europa – därför att man är beroende av den energin. Och kommer de EU-länder där i dag Kina är en stor investerare vara beredda att stöta sig med Kina?

12.33 Ukrainska psy-op-komiker i uniform uppmanar ryska soldater att lägga ned vapnen, lovar alla presumtiva krigsfångar varmt te, torra kläder och att de ska få komma hem till sina mammor.

11.20 Stor i Kina. En översättning av det tal Putin höll när angreppet på Ukraina inleddes har i en kinesisk översättning blivit viral i Kina. Hashtagen #putin10000wordsspeechfulltext fick 1,1 miljarder träffar första dygnet, rapporterar New York Times, vars korrespondent också hävdar att stödet i kinesiska social media är överväldigande för Ryssland; vilket tar sig uttryck i uttalanden som ”Om jag vore ryss skulle Putin vara min religion, mitt ljus”. ”Han är vår tids störste strateg”. ”Putin den store”.

11.05 En 55-årig ukrainsk mekaniker har arresterats i Port Adriano på Mallorca efter att ha försökt sänka den lyxyacht på vilken han arbetat i tio år. Yachten ägdes av Alexander Mijeev, som är vd för ett ryskt vapenföretag.

Inför rätten förklarade ukrainaren: ”Jag såg en film på nyheterna som visade hur en rysk helikopter anföll en byggnad i Kiev. Vapnen som användes var producerade av yachtägarens bolag. De dödar oskyldiga”.

Den 50 meter långa yachten som är värd 70 miljoner kronor, rapporteras vara ”partiellt sänkt”.

10.30 FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, säger att minst 100 civila dödats i kriget. Sju av dem ska vara barn. Dock antar hon att dödstalen är högre.

09.30 Ryska försvarsdepartementet hävdar att de intagit Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzja, och att driften fortsätter. Uppgiften tillbakavisas från ukrainskt håll där man hävdar att man fortfarande har full kontroll över anläggningen.

09.20 Video visar ukrainsk drönarattack mot rysk konvoj av bland annat luftvärnsrobotsystem av Buk-typ.

09.00 Nattens utegångsförbud är hävt och köerna växer när Kievborna provianterar.

08.50 Vitryssland: På söndagen genomfördes en folkomröstning om en ny konstitution. Enligt vitryska myndigheter godkändes den med 62,5 procent av rösterna. Den innebär att kärnvapen åter får tillåtas på vitryskt territorium. Samtidigt innehåller den bestämmelser om att den som tidigare varit president inte kan ställas inför rätta och dömas för brott han har begått under sin tid som president.

Washington Post hävdar att källor nära Pentagon uppger att Vitryssland är berett att sända in egna styrkor som strider på rysk sida i Ukraina. På Twitter i går hävdade Zelenskyj att Vitrysslands president Lukasjenko lovat honom att ryska soldater inte får lämna Vitryssland för att strida i Ukraina.

08.15 Rysslands centralbank höjer räntan från 9,5 procent till 20 procent för att motverka fortsatt fall för rubeln. Beordrar samtidigt ryska företag att sälja 80 procent av sina tillgångar i utländsk valuta.

Allt är förberett för att förhandlingar ska kunna inledas, förklarar Vitrysslands utrikesdepartement.

07.15 På de börser som öppnade på morgonen tappade rubeln snabbt i värde, som mest sjönk värdet med 41,8 procent – har sedan åter rört sig upp mot en värdeförlust på 28 procent.

Söndag 27 februari

22.50 Fifa meddelar att Ryssland kommer att få spela i kvalificeringen till VM men inga matcher spelas på rysk mark. Alla Rysslands hemmamatcher spelas på neutral plan och under neutral flagg. 

Ryssland ska möta Sverige, Polen och Tjeckien som alla vägrar spela mot Ryssland.

Fifa förklarar att de fortsätter dialogen med de vägrande förbunden för att finna lösningar.

22.30 Stor explosion i Tjerkasy i centrala Ukraina.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1498037904496418817?s=21

20.56 Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade på en presskonferens under söndagen att det står danska medborgare fritt att ansluta sig till Ukrainas internationella brigad. Detsamma gäller de ukrainare som bor i Danmark.

20.30 I torsdags drog sig den finska klubben Jokerit ur den östeuropeiska hockeyligan KHL:s slutspel – i protest mot kriget.

Nu lämnar den lettiska ishockeyklubben Dinamo Riga KHL.

https://twitter.com/aiviskalnins/status/1497880562400382976?s=21

20.00 Miss Ukraina 2015 har beväpnat sig för att kunna möta de ryska angriparna.

19.47 Modeskaparen Giorgio Armani ville visa solidaritet med Ukraina under sin senaste modevisning. Det gjorde han genom att stänga av musiken.

19.30 Vapenköp. “För första gången kommer EU att finansiera inköp av vapen och annan utrustning till ett land som befinner sig under attack”, offentliggjorde nyss EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Reuters som citerar en källa i kommissionens närhet uppger att den summa som avsatts är 4,5 miljarder kronor.

18.47 Enligt Guardian verkar det som om Turkiet nu slutligen bestämt sig för att stänga Bosporen och Dardanellerna för ryska fartyg. Enligt avtal har Turkiet rätt att stänga sunden för örlogsfartyg från stater i krig om en konflikt kan definieras som “krig” – och Turkiets utrikesminister säger nu: “Vi har kommit till slutsatsen att situationen i Ukraina har utvecklats till ett krig”.

18.40 100 000 personer demonstrerade i Berlin mot kriget.

18.30 Två ryska oligarker – Michail Fridman och Oleg Deripaska – har under söndagen uttalat sig mot kriget och krävt att striderna upphör. Fridman är född i västra Ukraina.

18.20 EU stänger allt sitt luftrum för ryskt flyg, inklusive privatjet.

18.15 Magdalena Andersson utlovar 500 miljoner kronor i finansiellt stöd till Ukraina. Dessutom sänds skyddsvästar, hjälmar och fältransoner samt 5000 pansarskott till ett värde av 400 miljoner kronor.

18.10 Zelenskyj har haft samtal med Vitrysslands Lukasjenko och hävdar att denne garanterat honom att inga ryska trupper ska kunna förflytta sig från Vitryssland in i Ukraina.

18.00 Ryssland medger officiellt förluster i kriget, anger dock inget antal, hävdar bara att de är mindre än de ukrainska förlusterna.

17.10 Putin har beordrat ryska militära förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. Den förklaring som anges är “alltmer krigiska tongångar från Nato”.

16.45 Ryska och ukrainska Telegramkanaler kan stängas av tillfälligt, enligt vd Pavel Durov. Han vill inte att “icke verifierad information” ska spridas, eller att appen ska användas för att uppmuntra till krig eller hat.

15.13 Ryska och ukrainska sändebud ska mötas och förhandla vid gränsen mellan Ukraina och Vitryssland, uppger Reuters.

14.47 368 000 människor har nu flytt Ukraina, enligt FN.

14.43 Den ortodoxa patriarken Bartholomeus I uppmanar till att sluta fred. Han sade detta under söndagsgudstjänsten i Agios Charalampos grekisk-ortodoxa kyrka i Istanbul. Bartolomeus I är överhuvud över världens 300 miljoner ortodoxa kristna.

13.45 Svenskt stöd till statliga ryska universitet kommer upphöra, meddelar biståndsminister Matilda Ernkrans (S). Däremot kommer övrigt bistånd fortsätta, som går till civilsamhället. Runt 80 miljoner årligen går till projekt som rör mänskliga rättigheter och oberoende media.

13.18 Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko uppmanar regeringen i Kiev att hålla fredsförhandlingar med Ryssland, enligt ryska nyhetsbyrån RIA.

11.34 Läsarfråga: Ida i Eslöv undrar hur många som hittills dött i kriget på båda sidor.

Svar: Uppgifterna skiftar hela tiden. Dels givetvis för att fler dör ju längre kriget pågår, dels för att kommunikationerna gör att det är svårt att få in säkra uppgifter. Samtidigt ska man hela tiden vara klar över att båda sidor har intresse av att justera siffror. Den senaste siffran som ukrainska hälsodepartementet hade i gryningen var 240 döda civila. Ukrainska politiker har talat om att 3500 ryska soldater dödats under kriget – men den uppgiften är mycket osäker. Ryssland uppger inga antal av något slag, kungör bara vilka platser man anser sig ha intagit.

Vi ska senare under dagen göra en sammanställning av vad olika källor säger i frågan.

Uppdatering: Ukrainas vice försvarsminister gjorde nyss ett uttalande, rapporterar Reuters där hon hävdar att 4300 ryska soldater dödats. Enligt henne ska Ryssland också förlorat 146 stridsvagnar, 27 flygplan och 26 helikoptrar.

11.20 Putin blir nu av med titeln som hedersordförande och ambassadör, meddelar Internationella Judofederationen.

11.05 Grekland skickar militär materiel och humanitär hjälp till Ukraina, säger utrikesministern. I går dödades tio greker under det ryska angreppet på Mariupol.

10.45 Storbritanniens utrikesminister förutspår att konflikten “kan pågå i flera år”. Förenade Arabemiraten förklarar att de “inte väljer sida” i det pågående kriget.

10.02 Bilder börjar nu strömma in från nattens och morgonens strider i Kharkiv.

09.50 Flyktingströmmen från Ukraina går också till Moldavien – dit tiotusentals människor nu lyckats ta sig.

09.45 Finland följer andra europeiska stater i spåren och stänger finskt luftrum för ryskt flyg. Man levererar också nu skyddsvästar, hjälmar, ett mobilt fältsjukhus samt 40 artilleripjäser till Ukraina.

09.30 Förhandlingar? Kremls talesman Pesjkov har gjort ett antal uttalanden om att en rysk förhandlingsdelegation väntar på Ukrainas delegation i Vitryssland. Zelenskyjs talesman har svarat att Vitryssland är en omöjlig plats eftersom landet deltar i kriget på Rysslands sida. Han föreslog andra länder, som Ungern, och deklarerade samtidigt att det måste bli fråga om verkliga förhandlingar utan ultimatum.

08.45 Elon Musk meddelar att Starlink – hans satellitsystem för internetkommunikation nu är operativt över Ukraina.

08.30 Zelenskyj kungör formerandet av en ukrainsk främlingslegion som ska organisera utländska frivilliga som vill delta i kampen, rapporterar Reuters.

05.35 En naturgasledning har sprängts utanför Charkiv. Inga uppgifter finns ännu om hur viktig ledningen är.

05.05 En oljeterminal i staden Vasylkiv, tre mil utanför Kiev, står i brand efter rysk raketbeskjutning.

04.15 Google stoppar ryska statsmedias möjligheter att annonsera.

04.00 Ryska styrkor har trängt in i Charkiv från nordväst. Möts med hårt motstånd. Lättare beväpnade ryska enheter har nått stadens centrum, uppger myndigheterna i staden.

LÄS MER! Tidigare liverapportering finns att ta del av i länken nedan.

KRIGET I UKRAINA: Dag ett till tre

 

Boris är chefredaktör för Morgonposten.
Filip är reporter på Morgonposten.
Jacob är bildredaktör på Morgonposten.