LÄS MER: Löpande liverapportering från Ukrainakriget

Lördag 26 februari

23.15 Det uppges att eld från ryskt artilleri träffat ett sjukhus i Kiev där cancersjuka barn vårdas. Ett barn ska ha dödats, två skadats.

23.00 EU, USA och Kanada meddelar att de beslutat att utestänga ett antal ryska banker från Swiftsystemet. Omfattningen av åtgärden är ännu oklar, men ska gradvis genomföras de närmaste dagarna.

I ett uttalande säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen:

“Vi ska paralysera den ryska centralbanken. Det här kommer att totalfrysa dess transaktioner och gör det omöjligt för den att använda tillgångar.”

21.35 Tyskland har nu helt lämnat sin tidigare princip om att inte exportera vapen till krigförande stater. 500 Stinger-robotar är en del i det som nu skickas.

21.30 Enligt Ukrainas inrikesdepartement närmar sig nu ryska trupper kärnkraftverket i Zaporizjzja i sydöstra delen av landet.

20.15 Den ryske oligarken Roman Abramovitj lämnar ifrån sig kontrollen över Chelsea – den engelska fotbollsklubb han ägt i 20 år. Han gör det efter hot om sanktioner och säger att han gör det för klubbens bästa.

19.44 Tyskland som tidigare motsatt sig att Ryssland stängs ute från Swiftsystemet börjar ändra inställning. Utrikesminister Baerbock säger nu att de är beredda att diskutera en sådan möjlighet om den regleras så att den träffar rätt mål.

19.06 CyberattackerKremls hemsida liksom det ryska försvarsdepartementets låg nere under delar av lördagen, rapporterar Reuters.

18.59 Långa kolonner med ryskt pansar står beredda i Belgorod – inte långt från Charkiv i Ukraina där strider nu pågår, rapporterar CNN.

18.48 Tyskland godkänner att Nederländerna sänder 400 tyska granatgevär till Ukraina. Det innebär en förändring av den tyska hållningen som annars inte tillåter att tyska vapen exporteras till krigförande länder. Länder som har tyska vapen och vill exportera dem vidare måste begära tillstånd av Tyskland.

18.33 Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu talade med sin ryska dito Sergej Lavrov i telefon, och uppmanade Ryssland att avsluta sin invasion av Ukraina.

18.06 Sanktioner mot oligarken Roman Abramovitj kan försätta hans klubb Chelsea FC i ekonomisk kris. Abramovitj kan då kräva tillbaka närmare 19 miljarder kronor han lånat ut till klubben. Han pekades ut av brittiska parlamentet 2019 som en person som står nära Putin och som misstänkt varit inblandad i korruption.

17.54 En stor demonstration hålls i Tallinn till stöd för Ukraina.

17.40 En civil ukrainare erbjuder ryska soldater lift tillbaka till Ryssland, i ett humoristiskt meningsutbyte.

17.28 Svenska Fotbollförbundet vägrar möta Ryssland i en eventuell play off-match i kvalet till VM. Förbundskapten Janne Andersson stödjer beslutet. En eventuellt match skulle bli aktuell om Sverige först vinner mot Tjeckien, men Sverige kommer inte spela matchen oavsett om den skulle spelats i Ryssland eller på neutral mark.

17.21 Belgien skickar 300 soldater till Rumänien, som del av Natos förstärkning av sina östra medlemsländer. Man kommer också skicka 2000 kulsprutor och 3 800 ton bränsle som hjälp till Ukraina.

17.00 Efter att försök till förhandling gått i stöpet fortsätter den ryska offensiven på alla fronter, enligt ryska försvarsdepartementet.

16.58 Nya uppgifter gör gällande att Erdogan inte stängt Bosporen för ryska örlogsfartyg.

16.52 President Biden godkänner ytterligare donation i form av vapen värda 350 miljoner kronor till Ukraina.

16.16 Boris Johnson håller tal som riktar sig direkt till det ryska folket. Han säger att det som sker inte sker i folkets namn. Han hyllar den ryska kulturen och historien, men fördömer Putins agerande och menar att det leder till en total isolering av Ryssland. Han avslutar talet med några meningar på ryska, och slagorden “frihet åt Ukraina”.

16.05 Animerade tv-serien The Simpsons visar solidaritet med Ukraina på Twitter.

15.55 Fler än 150 000 personer har nu flytt Ukraina, enligt uppgifter från FN. Polen, Moldavien, Rumänien och Ungern är de stora mottagarländerna.

15.49 President Zelenskyj bär ofta en tröja av märket M Tac på sina videomeddelanden. M Tac är ett polskt företag som tillverkar kläder och utrustning.

15.36 Polens president Duda stödjer att snabbt låta Ukraina bli kandidat till medlemskap i EU. Därefter ska processen om att bli fullvärdiga medlemmar påbörjas.

15.05 Erdogan stoppar krigsfartyg från att passera Bosporen och Dardanellerna – sunden som förbinder Svarta havet med Medelhavet, säger Zelenskyj. Det försvårar ryska flottoperationer.

14.55 I Kanada har provinsen Ontarios finansminister utfärdat försäljningsförbud för rysk vodka och andra alkoholhaltiga produkter tillverkade i Ryssland. Förbudet berör 700 butiker i provinsen.

14.45 I ett tal som hölls vid ungersk-ukrainska gränsen förklarade Victor Orban att Ungern inte kommer att blockera några förslag i EU som gäller sanktioner mot Ryssland.

14.19 På morgonen träffades ett japanskt handelsfartyg i Svarta havet av en rysk robot. Japan har fördömt handlingen. Man förklarar att man nu också överväger att utvidga sina tidigare sanktioner mot Ryssland till att också gälla Vitryssland.

14.08 Kremls talesman Dmitrij Pesjkov hävdar i ett uttalande att Putin under fredagens eftermiddag gav order om eldupphör till de egna styrkorna eftersom han trodde att Zelenskyj var beredd att förhandla. När så inte skedde gavs order kring 12.00 på lördagen om att åter gå till angrepp.

14.05 Storbritannien är på väg att fördubbla sin militära närvaro i Estland. Inom några dagar anländer förstärkningar på 1000 man, samt stridsvagnar och pansarfordon. I östra medelhavet har man en fregatt på patrulluppdrag som har helikoptrar och spaningsflyg. Snart kommer en jagare att ansluta sig.

13.58 Ukrainska krigsmakten uppmanar på sin Facebooksida de av landets invånare som bor i små byar att vara vaksamma när de ser ryska militärkolonner passera: ”Det innebär att snart passerar också en kolonn som tranporterar bränsle. Gör allt för att stoppa den”.

Man uppmanar också civila att själva gripa personer som uppträder misstänkt. 

Man varnar också de ukrainare som kan tänka sig att samarbeta med de ryska styrkorna.

13.35 I väntan på nästa anfall; en man gräver ett skyttevärn på en av Kievs genomfartsleder.

13.33 Två av Kinas största statskontrollerade banker – ICBC och Bank of China – begränsar krediterna för företag som handlar med Ryssland – av fruktan för att drabbas av västliga sanktioner, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

13.25 Slovakien sänder 12 000 artillerigranater och 10 miljoner liter diesel till Ukraina, meddelar landets försvarsminister.

13.15 Kievs borgmästare Vitalij Klytjko utfärdar utegångsförbud från 17.00 lördag till 08.00 söndag morgon. Alla som påträffas utomhus mellan dessa klockslag kommer att behandlas som infiltratörer.

13.12 Ryssland stänger sitt luftrum för flygplan från Polen, Tjeckien och Bulgarien, som svar på att dessa länder stängt sina luftrum för ryska Aeroflot.

13.08 Ryska myndigheter har förbjudit media att använda orden ”attack, invasion, krigsförklaring” för att beskriva kriget i Ukraina, rapporterar AFP. Brott mot påbudet kan leda till att kanalen eller tidningen stängs ner eller bötfälls.

I uttalandet från Roskomnadzor som övervakar media och utfärdar tillstånd anklagas bland annat tidningen Novaja Gazeta samt tv-kanalen Dozjd för att sprida ”osann information”.

12.57 Robert Lewandowski, en av historiens bästa anfallspelare, och stjärna i både Polens landslag och Bayern München, tweetar en hyllning till det polska fotbollsförbundet för att man vägrar spela VM-kvalmatch mot Ryssland.

12.44 CNN har publicerat film från Ryssland som visar en TOS–1 – ett fordon för mobilt avfyrande av robotar med termobarisk laddning.

Ryska styrkor har tidigare använt vapensystemet i Syrien. Filmen sägs visa en tranport på lastbil i riktning mot Ukraina. Filmen är tagen i Belgorod, fyra mil från gränsen till Ukraina.

Termobariska vapen gör – genom hetta och tryck – att lungorna på offren slås sönder, vilket orsakar inre blödningar.

12.25 Alla rapporter från den polska gränsen mot Ukraina talar om en strid ström av kvinnor och barn som kommer som flyktingar. Männen stannar i Ukraina.

12.21 Polens vice inrikesminister meddelar att 100 000 flyktingar från Ukraina kommit till Polen sedan det ryska angreppet inleddes.

12.18 Zelenskyj rapporterar kontinuerligt om sina telefonsamtal med ledare i EU. Senaste samtalet gick till Italiens Mario Draghi. I varje samtal vädjar Zelenskyj om att Ukraina omgående ska få bli medlem i EU.

12.11 BBC rapporterar att franska myndigheter offentliggjort att man bordat och beslagtagit ett ryskt lastfartyg och fört det till fransk hamn. Orsaken är misstankar om att fartyget ägs av ett ryskt företag som är föremål för EU:s sanktioner.

12.06 Brittiska försvarsdepartementet summerar senaste dygnet. Merparten av de ryska styrkorna står tre mil från Kievs centrum. Ryssland har ännu inte full kontroll över ukrainskt luftrum. De ryska förlusterna är antagligen större än vad Ryssland väntat sig.

12.00 Rysslands tidigare president Medvedev hänvisar i en tweet till ett eget inlägg på Facebook där han förespråkar att Ryssland som ett svar på västliga sanktioner återinför dödstraff för “särskilt allvarliga brott”. Han avrundar inlägget med att “det roliga bara börjat”.

11.05 Lvivs borgmästare säger, enligt Reuters, att ett angrepp av ryska fallskärmsjägare slagits tillbaka sex mil från staden. 

10.58 En improviserad förlossningsklinik har iordningställts i Kievs tunnelbana och ett barn rapporteras ha fötts under natten.

10.12 Meningsutbyte i Melitopol som nu erövrats av ryssarna, en äldre man säger sitt hjärtas mening:

”Vad i helvete gör ni här? Jag är också ryss, men jag bor i det här landet. Ni har ert land, vi har vårt. Har ni inte egna problem att lösa?”

10.07 Enligt Reuters rapporter har striderna i Sumy återupptagits.

10.05 Tjeckien meddelar nu på morgonen att de levererar vapen för 90 miljoner kronor till Ukraina. Nederländerna sänder 200 luftvärnsrobotar.

10.00 I en intervju i BBC Radio 4 gör brittiske vice försvarsministern Heappey bedömningen att Ryssland inte uppnått sina mål under angreppets första dagar.

”Det ukrainska motståndet mot den ryska framryckningen verkar vara extraordinärt. Alla Rysslands mål den första dagen, Charkiv, Cherson, Mariupol, och Sumy är fortfarande inte under rysk kontroll.”

09.50 Luftvärn har skjutit ner två ryska Ilyushin Il-76 militärfraktflygplan söder om Kiev, enligt ukrainska myndigheter. 

09.30 Ukrainas försvarsdepartement hävdar att 3500 ryska soldater dödats i strid och 200 ska ha tagits till fånga.

09.10 President Biden lämnade Vita Huset i går kväll för att tillbringa helgen i sitt hem i Wilmington, Delaware, rapporterar New York Post.

09.00 Ukrainas utrikesminister Kuleba tweetar att han vill att Ryssland isoleras helt. “Utvisa alla ambassadörer, blockera oljeexporten, ruinera Rysslands ekonomi”.

08.40 “Totalt impotent utrikespolitik”, kallar ryska utrikesdepartementets Maria Zakharova frysningarna av Putins och Lavrovs tillgångar i utlandet. Hon hävdade att dessa inte hade några utländska tillgångar.

08.20 Den brittiska vice försvarsministern James Heappey förklarar att regeringen utarbetar planer för att stödja en motståndsrörelse i Ukraina om Kiev faller. I ett uttalande säger han att västvärlden står inför en kamp som kan vara i 10–20 år innan det ryska folket reser sig mot Putin.

08.10 Ryska Interfax säger att ryska styrkor intagit staden Melitopol.

08.05 Biden kungör att USA sänder ytterligare militär utrustning till Ukraina för sex miljarder kronor.

07.50 Meta/Facebook förbjuder annonser från ryska statsmedia på alla sina plattformar.

07.45 Zelenskyj förklarar på Twitter att kampen fortsätter. Ingen ukrainare ska lägga ner vapnen. Och själv tänker han bli kvar i staden.

07.32 Flyglarmet har gått i flera ukrainska städer under natten – Lviv, Lutsk, Uman, Vinnytsia och Rivne – men omfattningen av ryska anfall mot de städerna är ännu oklar.

07.15 Enligt Washington Post har USA erbjudit sig att evakuera Zelenskyj från Kiev, men han vägrar lämna staden. Amerikanska underrättelsekällor hävdar att ryska dödspatruller i flera veckor befunnit sig i Kiev med uppdraget att mörda presidenten.

07.00 Under natten har strider pågått i östra, södra och västra delarna av Kiev. Ryska attacker mot ett kraftverk och en militärbas i staden har slagits tillbaka.

Fredag 25 februari

23.25 Från och med lördag stänger även Bulgarien sitt luftrum för ryskt flyg.

23.20 Sent på fredagskvällen meddelade Zelenskyjs talesman Sergii Nykyforov att förhandlingar trots allt pågår mellan Ukraina och Ryssland om tid och plats för ett möte: “Ukraina var, och är fortfarande, berett att diskutera vapenvila och fred”.

21.50 President Biden meddelade nyss att USA följer EU:s exempel och fryser Putins och utrikesminister Lavrovs privata tillgångar.

21.48 Flygplatsen i hamnstaden Mykolaïv i södra Ukraina står i lågor efter en rysk attack.

21.42 International Financing Review rapporterar att stora banker och finansinstitut nu upphört att handla med ryska värdepapper. Bland dem återfinns JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America, HSBC, och UBS.

21.30 På en presskonferens för USA:s utrikesdepartement meddelades det att på lördagen kommer USA tillsammans med Ukraina högtidlighålla att det är sju år sedan Krim annekterades av Ryssland. Avsikten är att ”bekräfta att USA anser att Krim är en del av Ukraina”.

21.10 Klackarna från två rivaliserande polska fotbollslag förenas i skanderandet av “Ryska horor!”.

 

20.55 Porrsolidaritet? Porrsiten Pornhub sägs blockera ryska användare för att visa sitt stöd för Ukrainas sak.

19.51 När tusentals människor försökte ta sig ombord tåg på Kievs centralstation – för att kunna fly från staden – uppstod ibland panik. När tåget till Lviv skulle fyllas blev kaoset så omfattande och kampen om platser så hård att vakter tvingades avlossa varningsskott, rapporterar New York Times.

19.43 Liberalerna i Sundsvall ser sin chans att visa sitt stöd till sanktionerna mot Ryssland – och samtidigt sätta den egna staden på kartan. Antagligen ändrar Uefa nu sitt beslut att flytta Champions League-finalen från Moskva till Paris … och det blir … Sundsvall!

19.35 Gratis att ringa till Ukraina för telekomjätten Verizons kunder. Bolaget vill underlätta för dem som vill hålla kontakten med anhöriga. Tar också bort roamingavgiften för dem som befinner sig i Ukraina.

19.31 Ryssland begränsar tillgången till Facebook. Det rör sig dock inte om en total nedstäning av plattformen i Ryssland. Myndigheterna förklarar åtgärden med att den är ett svar på att Meta (Facebooks ägarbolag) inte tar bort restriktionerna för fyra ryska mediakanaler på plattformar Meta kontrollerar.

19.10 Protester i i kväll i Georgiens huvudstad Tblisi. Massdemonstration på Rustaveliavenyn mot att landets regering inte vill delta i sanktioner mot Ryssland.

18.30 I ett brev till USA:s utrikesdepartement vädjar ukrainare som är anställda vid USA:s ambassad i Kiev om att få hjälp och om att bli evakuerade, avslöjar magasinet Foreign Policy som jämför brevets budskap och ton med de böner om hjälp som vid USA:s återtåg från Afghanistan kom från afghaner som hade arbetat för USA.

18.07 Formel1 ställer in Rysslands Grand Prix 2022 – överväger flytta tävlingen till Turkiet.

18.05 Ryssland slängs ut från årets Eurovison Song Contest på grund av “de senaste dagarnas agerande”, meddelar Europeiska Radio- och TV-unionen.

17.55 Tusental ryska marinsoldater ska ha landstigit väster om den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol, rapporterar Guardian och hänvisar till en källa i Pentagon.

17.45 18 000 automatvapen ska ha delats ut till civila i Kievområdet, hävdade i dag Ukrainas försvarsminister.

17.10 Frankrike stöder tanken på att utesluta Ryssland ur Swiftsystemet, säger finansministern Bruno Le Maire – men tillägger att det inte är möjligt nu eftersom andra EU-stater är motståndare till åtgärden.

16.37 I ett tv-sänt tal vände sig Putin under eftermiddagen till den ukrainska armén och uppmanade den att vända sig mot sin regering och störta den. Han beskrev regeringen som ”terrorister”, och ”en samling knarkare och nynazister”.

16.37 Taleskvinna för ryska utrikesdepartementet förklarar att Sverige och Finlands anslutning till Nato kan få ”politiska och militära konsekvenser” för länderna.

16.30 Hackergruppen Anonymous förklarar krig mot Rysslands regering.

16.25 Europarådet har inlett en process för att utesluta Ryssland, rapporterar Reuters.

15.45 I en akt av total solidaritet med Ukraina lystes DN- och Expressenskrapan i går upp i blått och gult.

I Storbritannien diskuteras om Wembley ska belysas på samma sätt – och av samma anledning – under söndagens ligacupfinal mellan Liverpool och Chelsea. Men enligt tidningen The Independent tvekar en del medlemmar av det engelska fotbollsförbundets ledning. Man fruktar att man kommer att reta upp supportrar till Chelsea som ägs av den ukrainske oligarken Abramovitj – som är av rysk härkomst.

I sociala media har Chelseasupportrar redan tidigare protesterat mot planerna på brittiska sanktioner mot den Putin-vänlige oligarken.

14.59 I försvar av huvudstaden har ukrainsk militär i Kiev börjat spränga broar i den norra delen av staden för att förhindra den ryska framryckningen mot centrum.

14.59 Öriket Mikronesien bryter de diplomatiska förbindelserna med Ryssland på grund av det ”tveklöst ondskefulla” angreppet på Ukraina.

Ledarna för de 100 000 mikronesierna förklarar att förbindelserna först kan upprättas när Moskva visar ”kärlek” till mänskligheten.

14.48 Rysslands försvarsministerium hävdar nu att deras styrkor helt omringat staden Tjernihiv, 15 mil norr om Kiev.

14.44 Enligt en tweet från Ukrainas president Zelenskyj är Sverige och Ukraina i färd med att bygga en “anti-Putin-koalition” tillsammans.

 

14.44 EU har beslutat frysa Putins och den ryske utrikesministerns tillgångar i medlemsstaterna, meddelar France24.

14.40 Kremls talesman Dimitrij Pesjkov säger att Ryssland är berett att sända en delegation för att förhandla med Ukraina, rapporterar ryska nyhetsbyråer. 

Ukraina har tidigare sagt att de är beredda till förhandlingar om de sker i ett neutralt land – det är oklart om de kommer att betrakta Vitrysslands huvudstad som ett sådant alternativ.

I sitt uttalande sade också Pesjkov att demilitarisering av Ukraina var nödvändigt att diskutera vid förhandlingarna.

13.57 I Tjetjeniens huvudstad samlades hundratals tjetjenska soldater som ska förflyttas till Ukraina, rapporterar RT. I videon hörs Tjetjeniens ledare Kadyrov uppmana Zelenskyj att ringa upp Putin och be denne om ursäkt.

13.50 Ryska försvarsdepartementet hävdar nu att ryska styrkor intagit den viktiga flygplatsen Hostomel utanför Kiev. Fallskärmsjägare ska ha intagit omkringliggande områden.

De västra infarterna till Kiev sägs vara blockerade.

13.36 I ukrainska städer köar människor i dag för att lämna blod. BBC:s Sarah Rainsford tweetar från en av platserna, industristaden och inlandshamnen Dnipro.

13.29 De ryska banker som utsatts för sanktioner av EU och USA förklarade nyss i ett gemensamt uttalande att de inte hade några problem med sin likviditet och därför kunde göra vad som behövdes för att möta sina kunders krav. I uttalandet förklarades också att det inte skulle införas några begränsningar när det gällde uttag i bankomater.

13.22 Ryska styrkor har erövrat en kanal som tidigare försåg Krim med vatten, rapporterar AFP. Efter den ryska annekteringen av Krim blockerade Ukraina kanalen, vilket periodvis orsakat vattenbrist på Krim.

13.15 Läsarfråga om ekonomi: Alf i Enköping undrar: Ni rapporterar att de ryska gasleveranserna till Europa genom Ukraina fortsätter som tidigare. Varför har inte USA och EU slagit till hårdare mot rysk energiexport?

Svar: En viktig förklaring kan vara att det skulle drabba EU och även USA.

Ryssland producerar tio miljoner fat olja per dag och är världens tredje största oljeproducent. När det gäller naturgas är bara USA större.

Ett stopp för all rysk energiexport skulle öka världsmarknadspriset på olja – och driva på inflationen. Bränslepriserna är dessutom redan höga i västvärlden, liksom elpriserna. Ingen regering utsätter sig frivilligt för ännu fler missnöjda konsumenter.

Ryssland skulle säkert däremot kunna få avsättning för sin olja på andra marknader – framförallt Kina.

12.58 James Heappey, biträdande minister i det brittiska försvarsdepartementet, förklarade nyss i parlamentet att styrkor från Nato inte kan spela en aktiv roll i kriget i Ukraina, därför att riskerna för felbedömningar var för stora, och att en felbedömning kunde få mycket ödesdigra konsekvenser.

12.49 Milanos borgmästare Giuseppe Sala har, enligt Guardian, förklarat att den ryske dirigenten Valerij Gergijev inte får dirigera orkestern på La Scala om han inte fördömer det ryska angreppet på Ukraina. Gergijev har tidigare ur Putins hand fått motta utmärkelsen Arbetets hjälte.

12.20 Under en presskonferens på förmiddagen förklarade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Ryssland är berett att inleda förhandlingar om de ukrainska styrkorna lägger ned sina vapen.

I staden Rivne, i västra Ukraina, köade samtidigt människor för att anmäla sig till militärtjänstgöring.

12.04 Indien undersöker nu möjligheten att säkra import av ryskt konstgödsel – som hotas av västerländska sanktioner – rapporterar Reuter. Regeringskällor uppger att man försöker finna metoder för betalningslösningar för denna handel, så att viktiga sektorer av det indiska jordbruket inte ska drabbas.

12.00 FN:s flyktingorganisation UNHCR beräknar att uppemot fem miljoner ukrainare kan komma att försöka fly utomlands, rapporterar Reuter.

Hittills har 100 000 människor blivit hemlösa i landet, och tusentals personer har tagit sig in i Polen.

11.38 Talibanerna uttrycker nu sin oro över utvecklingen i Ukraina. I ett uttalande från Afghanistans utrikesdepartement förklarar man att ”krisen bör lösas genom dialog och fredliga medel”.

Man förklarar också att man följer utvecklingen noga och bekymrar sig för risken för civila dödsoffer.

11.18 Ett krig i Ukraina stoppar inte svenska elever anförda av Greta Thunberg från att skolka. Det är ju ändå fredag. Men utöver att protestera mot koldioxid förklarar man på en del av plakaten att man står vid Ukrainas sida.

11.05 Ukrainas försvarsdepartement följer upp morgonens uppmaning till befolkningen att tillverka Molotovcocktails. Nu sprider de en instruktionsbild – liksom även inrikesdepartementet.

10.56 Rysslands angrepp på Ukraina har inte inneburit att de ryska gasleveranser som sker via pipelines på ukrainskt territorium upphör. Ryska Gazproms talesman Sergej Kuprijanov, säger i ett uttalande till nyhetsbyrån Interfax: ”Gazprom levererar rysk gas som vanligt genom Ukraina för att kunna möta de europeiska konsumenternas behov”. 

Gasleveransen under fredagen beräknas bli 103,8 miljoner kubikmeter.

10.44 Uefa straffar Ryssland för angreppet på Ukraina – flyttar Champions League-finalen 28 maj från St Petersburg till Paris.

10.37 Ryska trupper går in i Kievs norra delar, tweetar Financial Times korrespondent Polina Ivanova. Skottlossning hörs från stadens centrala delar och regeringskvarteret.

Försvarsministeriet uppmanar invånarna att tillverka Molotovcocktails.

 

10.30 Som svar på gårdagens brittiska stopp för det ryska flygbolaget Aeroflot att använda brittiskt luftrum förbjöd på förmiddagen Ryssland i dag ”all flygtrafik i ryskt luftrum av flygplan som är ägda, leasade eller som används av ett företag som är kopplat till eller registrerat i Storbritannien”.

10.16 De ukrainska boxarbröderna Vitalij och Wladimir Klytjko förklarar att de är beredda att ta till vapen.

Båda har tidigare varit världsmästare i tungviktsboxning och Vitalij är i dag borgmästare i Kiev.

I en film på sitt Twitterkonto förklarade Vitalij att han inte såg något annat alternativ än att gripa till vapen för att försvara sin stad.

09.55 Läsarfråga om ekonomi: Ida i Karlskoga undrar om Ryssland verkligen kan klara omvärldens sanktioner.

Svar: Man ska inte underskatta Rysslands uthållighet. Under tio år av västerländska sanktioner har man blivit självförsörjande på en rad områden. Livsmedel, krigsmateriel och energi. Det som behövs när det gäller elektronik och konsumtionsvaror kan man köpa från Kina och Indien (som med stor säkerhet struntar i påbjudna handelsembargon).

Putin har byggt upp en stor guld- och valutareserv, och utlandsskulden är mycket, mycket låg vid en internationell jämförelse.

Ryssland har tillsammans med Kina byggt en egen motsvarighet till Swiftsystemet – man ska heller inte underskatta möjligheten för Ryssland att använda kryptovalutor för internationella transaktioner och handel.

09.30 ”Ni kan ta er i röven”, var det svar ukrainska soldater på den lilla Ormön i Svarta havet gav till det ryska örlogsfartyg vars befälhavare krävde att de lade ner sina vapen.

Ingen ukrainsk soldat överlevde den ryska attacken på ön.

Utbytet mellan ryssarna och den lilla ukrainska styrkan sprids nu i sociala media.

09.17 I ett telefonsamtal med Polens president Duda vädjade Zelenskyj om hjälp från Bukarestgruppen – en samarbetsorganisation som bildades efter Rysslands annektering av Krim. Gruppen består av Bulgarien, Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien och Slovakien.

Zelenskyj vill att gruppens stater formerar en anti-krigskoalition som kan sätta press på Ryssland och få Putin till förhandlingsbordet.

09.08 Amanda Sokolnicki på DN:s ledarsida har hörsammat Zelenskyjs vädjan om tuffare sanktioner och vill att de länder som deltar i Eurovisionsschlagern bojkottar den om Ryssland får delta.

08.43 Den ryske rapparen Oxxxymiron ställer in sex utsålda konserter. I en video på sitt Instagramkonto förklarar han att:

”Jag vet att de flesta människor i Ryssland är motståndare till detta krig, och jag är säker på ju fler som träder fram och berättar vad de verkligen tycker, desto snabbare kan vi stoppa detta.

Jag kan inte underhålla er medan bomber faller över Ukraina – när invånarna i Kiev tvingas gömma sig i källare och i tunnelbanan, när människor dör.”

08.32 Brittiska försvarsministeriet sammanfattar gårdagens utveckling och gör bedömningen att Ryssland inte uppnådde sina mål under den första dagen av angreppet – detta på grund av hårt ukrainskt motstånd på alla fronter.

Nattens händelser: Full mobilisering i Ukraina. Män mellan 18 och 60 år får inte lämna landet. 04.00 återupptogs den ryska beskjutningen av Kiev, enligt Zelenskyjs talesman. Explosioner hördes på flera håll i staden.

USA:s försvarsminister hävdar att större ryska truppstyrkor står tre mil från Kiev.

Från officiellt ukrainskt håll uppges att 137 civila dödats och 316 sårats.

Striderna om en flygbas nära Kiev fortsatte under natten.

Ukrainska ledare visar vrede över att USA och EU inte utestänger Ryssland från det internationella betalningssystemet Swift. ”Ni kommer att ha blod på era händer”, sa Ukrainas utrikesminister Kuleba.

Torsdag 24 februari

23.16 Le Mondes Moskvakorrespondent Benoît Vitkine rapporterar från Kievs tunnelbana som fylls av civila som fruktar vad natten kan komma att innebära.

23.11 Striderna tilltar nu i staden Sumy i norra Ukraina, rapporterar Guardian.

22.47 Chefen för det ryska rymdprogrammet svarade med ett hot på Bidens offentliggörande av USA:s sanktioner mot Ryssland.

Dimitrij Rogozin tweetade: ”Om USA blockerar allt samarbete med oss vem ska då hejda rymdstationen ISS om den kommer ur sin bana och faller mot jorden och USA eller Europa.

I en uppföljande tweet skrev han ”ISS flyger inte över Ryssland, så ni tar alla risker. Är ni beredda att ta dem?”

22.22 President Macron blev den förste europeiske statsledare som talade med Putin efter det ryska angreppet på Ukraina. Det skedde sent i kväll och enligt de första officiella franska kommentarerna fick Macron en grundlig genomgång av Putin när det gällde orsakerna till angreppet. Macron krävde att Ryssland omedelbart drar sig tillbaka.

Ungefär samtidigt visade kända franska journalister sin krigiskhet på twitter. France24:s Vita Huset-korrespondent retweerade programledaren Nora Hamadis tweet om att det gäller att få Putin att förstå att Nato har kärnvapen.

21.37 Under dagens debatter i det brittiska parlamentet berättade premiärminister Johnson att han i ett samtal med Zelenskyj på torsdagsmorgonen förklarat att denne och hans regering måste förberedda sig på att de kanske måste lämna Ukraina och sätta sig i säkerhet. Till parlamentsledamöterna sa Johnson att det var självklart ett en sådan exilregering skulle få en fristad i Storbritannien. Han förklarade vidare att det var självklart att sanktionerna mot ryska privatpersoner också skulle drabba deras familjer.

21.37 Pentagon meddelar att man sänder ytterligare 7 000 man till sina baser i Europa.

21.22 EU:s ledare deklarerar efter sitt möte i kväll att man kommer att införa sanktioner mot Ryssland på en rad områden – som sektorerna för finans, energi och transporter. Visumpolitiken kommer också att påverkas.

21.22 Mer än 600 demonstranter ska ha gripits i kväll vid fredsdemonstrationer i centrala Moskva.

21.13 Den amerikanske skådespelaren Sean Penn har befunnit sig i Ukraina sedan i november för att göra en dokumentär som skildrar de ökande spänningarna mellan Ukraina och Ryssland – skildrat ur Ukrainas perspektiv. I dag fick antagligen dokumentären en lite annan inriktning.

20.57 Stora demonstrationer i St Petersburg mot kriget i under kvällen.

20.45 Brittiska försvarsdepartementet har publicerat en video som visar ett ryskt militärt mobilt krematorium som kan förbränna en kropp i taget. Departementet spekulerar i att det kommer att användas för att dölja förluster.

20.15 I en presskonferens tidigare i kväll förklarade president Biden att de tidigare sanktionerna kommer att utvidgas till att gälla elva ryska finansiella institutioner – däribland landets fyra största banker.

Gruppen av privarpersoner som får sina tillgångar frysta utökas också.

Han förklarade också – som svar på en fråga – att det inte var möjligt att utesluta Ryssland ur det internationella betalningssystemet Swift eftersom USA:s ”europeiska allierade motsatte sig detta”.

Biden upprepade också sitt löfte om att inga amerikanska soldater skulle sättas in i kriget i Ukraina.

19.33 Första videon från det nu av ryska trupper kontrollerade Tjernobyl.

19.33 Hamnstaden Mariupol befinner sig under stark artillerield, Reuters rapporterar om hundratals explosioner i staden.

19.30 En rådgivare till Ukrainas president meddelar att ryska styrkor nu efter ”hårda strider” erövrat Tjernobyl och det omkringliggande området.

19.12 Karta illustrerar offensivens utbredning

18.52 Köerna växer framför de ukrainska bankomaterna när människor för säkerhets skulle tar ut så mycket de kan av sina pengar.

New York Post rapporterar att Ukrainas Nationalbank under dagen införde en uttagsgräns som motsvarar 35 000 kronor.

Den ukrainska valutan hryvnia fick se sin kurs sjunka med tre procent under dagen, den lägsta noteringen på åtta år.

18.44 Som svar på Ukrainas vädjanden till Nato, EU och USA om militär hjälp landade under dagen 20 amerikanska Apachehelikoptrar … i Lettland. 

Utplaceringen kungjordes dock redan i förra veckan som ett led i en USA-ledd militär manöver. Helikoptrarna kommer från Nato-basen Katterbach i Tyskland.

18.33 Boris Johnson redogör i parlamentet för Storbritanniens sanktioner mot Ryssland. Alla större ryska banker utesluts från de brittiska finansiella systemen. 

Alla tillgångar för VBT, Rysslands näst största bank, blir frysta. 

Gränser införs för hur stora belopp ryssar kan ha på brittiska bankkonton. Den tidigare frysningen av tillgångar utvidgas till att gälla ytterligare 100 personer.

Flygbolaget Aeroflot blir bannlyst.

Samma åtgärder kommer att drabba Vitryssland.

18.00 En rysk robot träffade av misstag det turkiskägda fartyget Yasa Jupiter utanför Odessa. Ingen i besättningen skadades, rapporterar turkiska NTV.

17.05 Pakistans premiärminister Imran Khan anlände i går till Moskva – och genomförde i dag ett möte med Putin bara några timmar efter att denne gett anfallsordern mot Ukraina. På en video kan man höra Khan förklara för ryska statstjänstemän att han upplever att det ”är en mycket spännande tid”.

USA har protesterat mot Khans planer på att besöka Ryssland och möta Putin – men Khan genomförde ändå sin planerade resa. Syftet med besöket är att diskutera ekonomiskt samarbete och Pakistans energiförsörjning. Det är första gången på 20 år en pakistansk premiärminister besöker Ryssland. 

16.30 France24 rapporterar från den strategiskt viktiga hamnstaden i Mariupol: artilleribeskjutning av de östra förorterna, massflykt från byar på landsbygden. Ukrainas kustförsvar rapporterar sammandragningar av ryska flottstyrkor och väntar sig att de kommer att angripa staden.

Reportern säger att många civilister de senaste dagarna sagt att de tänkter följa Zelenskyjs maning till ukrainarna att gripa till vapen – men hon har ännu inte sett tecken på detta i sitt område.

16.10 Zelenskyj tweetar att ryska styrkor försöker ta kontroll över Tjernobyl. Av någon anledning som han inte förklarar i tweeten har han rapporterat detta till Magdalena Andersson.

16.04 Polen förklarar att man öppnar landets gränser för flyktingar från Ukraina.

15.58 Ukraina vädjar till EU om att unionen ska sända missiler och luftförsvarssystem till landets försvar. Man vill också att unionens medlemsstater ska göra allt för att störa eller blockera ryska navigationssatelliter i krigszonen och över Svarta havet.

I listan med önskemål ingår också sanktioner mot Vitryssland som man anser understött det ryska angreppet.

 

15.32 Enligt ukrainska tankesmedjan Center for Defense Strategies har 100 ryssar dött i striderna. Sju flygplan, fyra helikoptrar och fler än tio bepansrade fordon har oskadliggjorts.

15.15 Polen förbereder 120 sjukhus för att ta emot skadade ukrainare. Hälsominister Adam Niedzielski säger att man kan ta emot tusentals personer, även svårt skadade.

15.05 Ryska nationalsången spelas på hög volym på stadsbuss i Göteborg. Västtrafik säger att det är oklart om det var föraren som spelade upp nationalsången.

14.52 Enligt uppgifter är vägen vid ryska ambassaden på Kungsholmen i Stockholm avstängd för trafik.

14.51 74 ukrainska militära markanläggningar har slagits ut, enligt statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

14.45 Uefa kommer hålla krismöte imorgon. Enligt nyhetsbyrån AP kommer finalen i Champions League i vår flyttas från Sankt Petersburg.

14.24 Boris Johnson fördömer Rysslands invasion av Ukraina. “Våra värsta farhågor har nu besannats” säger premiärministern i ett tal till nationen.

14.01 Engelskspråkiga tidningen Kyiv Post utsätts för upprepade hackerattacker.

13.42 Ukrainas utrikesdepartement evakuerar landets ambassad i Moskva.

13.25 Oligarken Roman Abramovich troligen portad från Storbritannien, enligt källor inom säkerhetstjänsten till The Sun. Den Putin-vänlige oligarken har senast besökt landet i oktober, då med sitt israeliska pass. Men visumansökan om att åter kunna vara baserad i Storbritannien kommer avslås. Han har ännu inte belagts med sanktioner av den brittiska regeringen, något som felaktigt påstods igår.

 

 

13.08 Fler läsarfrågor om det militära styrkeläget: hur är det med stridsvagnar och flyg?

Ukraina har 2 600 stridsvagnar, Ryssland har 12 500.

Ukraina har 12 000 bepansrade fordon, Ryssland har 30 000.

Ukraina har 3 597 artilleripjäser och mobila raketramper, Ryssland har 17 536.

Ukraina har 69 stridsflygplan, Ryssland har 772.

Ukraina har 34 attackhelikoptrar, Ryssland har 544.

13.02 NATO sätter mer än 100 krigsflygplan i högsta beredskap, aktiverar också sina planerade försvarsåtgärder, meddelar generalsekreteraren Jens Stoltenberg. I morgon, fredag, håller NATO:s ledare videokonferens för att diskutera situationen, och vidare åtgärder.

12.58 Ryska helikoptrar flyger över Kiev, fäller facklor för att störa ut målsökande robotar

12.40 En hund har fått granatsplitter i huvudet i Veselya Gora, rapporterar RT.

 

 

 

12.25 Vitrysslands ledare Alexandr Lukasjenko förnekar att Vitryssland deltar i det ryska angreppet på Ukraina, även om en del av de ryska trupperna som gått in i Ukraina varit stationerade i Vitryssland.

12.09 Ukrainas officiella twitterkonto kör på i Hitler-spåret. Man konstaterar i en egen kommentar till bilden man lägger upp att det inte är en meme utan verklighet.

12.00 Video som sägs visa civila offer för rysk artilleribeskjutning i staden Uman i centrala Ukraina.

 

11.37 Vi får läsarfrågor om styrkeförhållandena mellan Ukraina och Ryssland.

När det gäller manskap har Ryssland de senaste dagarna haft 150 000 man beredda längs med gränsen till Ukraina. 

De utgör två tredjedelar av Rysslands totala styrkor på marken.

Hälften av Rysslands flygvapen finns också i området.

Till detta kommer 35 000 milismän i de nu av Ryssland erkända utbrytarstaterna Luhansk och Donetsk.

Ukraina har en reguljär armé bestående av 125 000 man – styrkorna har nu utökats med 36 000 man efter inkallandet av reservister. Merparten av styrkorna är placerade i de östra delarna av landet.

11.16 De stora trafiklederna ut ur Kiev har sedan tidig morgon varit igenkorkade av bilar fyllda med människor som vill fly staden rapporter The Sun.

11.02 Zelenskyj tweetar och jämför det ryska angreppet med Nazitysklands under andra världskriget och säger att Ryssland anträtt “ondskans väg”.

10.15 RT News rapporterar att social media-plattformen Telegram fått stora driftstörningar i samband med det ryska angreppet på Ukraina.

09.50 Enligt New York Post rapporterar ukrainska kvinnor att de nu bombarderas med Tindermeddelanden från kärlekskranka ryska soldater, som verkar tänka mer på möjligheten till sex än på att erövra Ukraina.

Ukrainas försvarsministerium verkar dock se positivt på kontaktförsöken eftersom de påstås innebära att de ryska soldaterna avslöjar sin positioner.

09.15 Den nya chefen för den statliga ryska nyhetskanalen RT, Margarita Simonyan, skriver I en tweet:

”Det här är vanlig paradrepetition. Skillnaden är att i år har vi bestämt oss för att hålla paraden i Kiev.”

08.50 Zelenskyj vädjar om “europeisk enighet” i telefonsamtal med Frankrikes president Macron. Zelenskyj begärde hjälp på alla områden – fick Macrons löfte om “stöd och solidaritet”.

08.45 EU:s utrikestalesman Joseph Borell säger att EU som svar på Rysslands attack ska genomföra det hårdaste sanktionspaket som de någonsin genomfört.

08.40 Ukrainas inrikesdepartement hävdar att hittills har åtta civila dödats i de ryska attackerna.

08.15 Rysslands centralbank förklarar att de nu genomför åtgärder för att stabilisera den ryska rubeln enligt tidigare bestämd plan ifall landet drabbas av ekonomiska sanktioner.

08.00 Kina: Taleskvinna för utrikesdepartementet förklarar på presskonferens att de inte accepterar termen “invasion” för att beskriva det som sker i Ukraina och att situationen har “en komplex historisk bakgrund”. Hon manade “alla sidor att visa återhållsamhet och inte stänga dörren för förhandlingar”.

07.45 Ryskt pansar rullar in i Ukraina från positioner i Vitryssland.

07.30 Rysslands försvarsministerium hävdar att Ukrainas militära flygfält slagits ut, liksom Kievs luftförsvarssystem.

07.15 Ukraina hävdar att de skjutit ned fem ryska flygplan och en helikopter i östra Ukraina.

07.10 Börsen i Moskva stänger.

06.45 Zelenskyj deklarerar undantagstillstånd, manar till lugn. Flygsirener hörs i Kiev.

05.45 Rysslands försvarsministerium förklarar i ett uttalande att man använder “precisionsvapen för att krossa Ukrainas militära infrastruktur, luftförsvar flygfält och flyg”.

05.15 Ukraina stänger sitt luftrum för civilt flyg.

05.10 Ukrainas utrikesminister förklarar att Ryssland inlett en “fullskalig invasion av Ukraina”.

05.00 President Putin förklarar i tv-sänt tal att en militär operation inletts mot Ukraina men att målet inte är en ockupation av landet. Han varnade andra stater från att ingripa och varnade att “det skulle få konsekvenser som de aldrig tidigare upplevt”.

LÄS MER! Ytterligare arkiverad liverapportering finns att ta del av i länken nedan.

Kriget i Ukraina, liverapportering dag 4-9

Boris är chefredaktör för Morgonposten.
Filip är reporter på Morgonposten.
Jacob är bildredaktör på Morgonposten.