USA, Storbritannien och Tyskland har lovat att skänka stridsvagnar till Ukraina. Den ryska aggressionen kan och bör stoppas med tillräckliga vapen, enligt president Zelenskyj, som tillägger att terrorstaten Ryssland inte förstår något annat. Samtidigt kan det ta månader at få stridsvagnarna på plats på slagfältet. Från den ukrainska ledningen är man frustrerad över att deras allierade i väst inte agerar mer kraftfullt.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att alla ska känna sig stolta över den roll som landet tagit. Man samtalar nu med Ukraina om det bästa sättet att sköta leveransen av utlovade stridsvagnar. Dessutom måste soldaterna få rätt träning för att använda dem också.

Det handlar om 14 stridsvagnar av modellen Challenger 2. Ukrainska soldater måste lära sig hur man använder och även reparerar dem. Planen är att de ska anlända i slutet av mars, och att träningen ska vara klar till dess. Försvarsminister Alex Chalk menar att hjälpa Ukraina med utrustning för att kunna slänga ut Ryssland från deras territorium är viktigt.

I parlamentet har man stöd från oppositionspartiet Labour för sitt stöd till Ukraina. I stödpaketet finns förutom stridsvagnar även artilleri, pansarfordon, ammunition och robotar. En debatt pågår om effekterna på den brittiska försvarsförmågan, där man har 227 Challenger 2 men maximalt 100 i stridbart skick.

Tyskland har varit betydligt mer tveksamma till att skicka några av sina Leopard 2-stridsvagnar. Men för några dagar sedan meddelade man att man skickar 14 och tillåter andra länder att skicka Leopard 2, som tillverkas i Tyskland men används av ett flertal europeiska länder.

Enligt rikskansler Olaf Scholz kom beslutet efter intensiva förhandlingar med Tysklands närmaste europeiska och internationella partners. Träning av ukrainska soldater påbörjas omgående, i Tyskland. Dessutom skänker man också ammunition och verktyg för systemunderhåll.

Man har tidigare dragit fötterna efter sig i ärendet då man fruktat att Kreml skulle se det som en eskalering av konflikten. Polen har nu frågat Tyskland om man får skänka 14 av sina Leopard 2 till Ukraina, som man från början köpt från grannlandet i väst.

Enligt den ryske ambassadören i Tyskland, Sergej Netjajev, är beslutet ett bevis på att man inte tar sitt ansvar för vad nazisterna gjorde mot det ryska folket.

Leopard 2 används också av försvarsmakterna i Nato-länderna Polen, Grekland, Spanien, Turkiet, Ungern, Danmark, Portugal, Norge, Slovakien och Tjeckien. Även Sverige och Finland använder dem.

USA skickar 31 M1 Abrams-stridsvagnar. Enligt president Joe Biden är syftet att stärka Ukrainas kapacitet att försvara sitt territorium och nå sina strategiska mål. När dessa kan nå Ukraina är oklart, men det kan ta månader. En talesperson för presidenten sade att man inte har ett överflöd av Abrams i sina lager.

För att få ut de amerikanska bidragen på slagfältet krävs dock en lång väntetid. Det kan ta upp till ett år innan de kan användas i skarp tjänst. De mest optimistiska bedömningarna talar om flera månader. Logistiskt är tyska Leopard 2 att föredra, enligt experter, då logistikkedjan förenklas avsevärt.

Frankrike har till och med öppnat för att skicka jaktflygplan, främst i ett försök att krångla sig ur att behöva skänka tyngre vapen här och nu. Man kommer skicka pansarfordon i form av AMX-10 RC, men inga av sina Leclerc-stridsvagnar. Det finns bara 200 Leclerc, till skillnad från den tysktillverkade Leopard som det finns 2 000 av, utspridda i Europa.

President Zelenskyj är dock inte nöjd med några dussin stridsvagnar. Behovet är mycket större säger han enligt CNBC. Man har krävt 300, av vilka man beräknas få runt 80, när alla förhandlingar gått i hamn.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.