En 15-årig pojke våldtog och försökte mörda en nioårig flicka, säger åklagaren. I morse inleddes rättegången. Alla är överens om att han givit henne men för livet, men vilka brott har han begått?

I början på juli skakades Skellefteå. En nioårig flicka låg på sjukhus och svävade mellan liv och död efter ett överfall på Morö backe.

I förhör erkände en påstått 13-årig pojke att han försökte döda flickan. Nu nekar han. Advokaten Jens Nyströms försvarslinjer dras vid att han saknade uppsåt att döda, och att någon våldtäkt aldrig fullbordades. Av det Nyström avslöjat tidigare kan man utgå från att han också menar att pojken är för ung för att straffas.

Sedan tidigare har det konstaterats att pojken har en intellektuell funktionsnedsättning.

Brottet

Den 7 juli 2022: En nioårig flicka lämnar fritids på eftermiddagen för att cykla hem. På cykelvägen genom skogen stoppas hon av en pojke som drar med henne in i buskagen och våldför sig på henne. Han våldtar henne och försöker döda henne med en gren, med strypgrepp och med slag. Och kanske med sparkar.

“Jag slog bara henne”, berättade han i polisförhören. “Jag har tänkt på varför jag gjorde sådär. Varför jag gjorde ett mordförsök på henne”.

Han lyckades inte döda henne men strypvåldet gav henne bestående hjärnskador. Hon vaknade upp ur medvetslöshet efter två och en halv vecka på intensiven på Umeå universitetssjukhus, men har inte kunnat förhöras av polisen. Det har inte offentliggjorts hur allvarliga hennes men är.

Pojken kom med sin familj till Sverige från Etiopien 2017, så ingen vet exakt hur gammal han är. Enligt familjens egen uppgift var han 13 år när han begick mordförsöket och våldtäkten, men det ifrågasattes redan när det hände. Den 27 juli sa Rättsmedicinalverket att han förmodligen är 15 år eller äldre.

Åklagaren Andreas Nyberg väckte åtal den 30 september för försök till mord och grov våldtäkt mot barn, och i dag inleddes rättegången i Skellefteå tingsrätt.

Inte första gången

En stor del av upprördheten i somras riktades mot skolan och socialtjänsten i Skellefteå. Det var inte första gången pojken visat prov på problematiskt beteende. Ett år tidigare hade han överfallit en vuxen kvinna på cykel i en gångtunnel, men det ärendet lades ned på grund av hans låga ålder.

Skolorna han gått på hade rapporterat att han smiskat andra elever på rumpan, tagit flickor på brösten och kallat dem hora.

Rättegången

Strax efter nio i morse inleddes rättegången. Pojken deltar i rättegången på länk från hemlig ort. Efter att åklagaren läst upp gärningsbeskrivningen var det dags för advokat Nyström att förklara pojkens inställning: Han erkänner att han utfört våldet enligt gärningsbeskrivningen, förutom att han inte sparkade på flickan. Men han hade inget uppsåt att döda flickan och våldtäkten fullbordades aldrig.

Det skulle i så fall reducera brotten till grov misshandel och försök till grov våldtäkt mot barn.

Det finns flera möjliga utfall av rättegången. För att pojken ska straffas måste rätten först konstatera att han är straffmyndig, det vill säga över 15 år gammal. Sedan är frågan vilka brott han gjort sig skyldig till.

Om domstolen går på åklagarens linje och dömer pojken för försök till mord och grov våldtäkt mot barn kommer straffet att bli antingen fängelse eller sluten ungdomsvård. För en 15-åring och för så allvarliga brott blir det förmodligen sluten ungdomsvård på maximala fyra år.

Det är heller inte omöjligt att pojken överlämnas till rättspsykiatrisk vård i stället för att straffas. När rättegången är över kan rätten begära att en rättspsykiatrisk undersökning genomförs. I så fall avkunnas domen först när den är gjord.

Upprördhet på sociala medier

Reaktionerna på brottet var starka, som Morgonposten tidigare rapporterat om. Pojkens etiopiska bakgrund gjorde att gamla, vältrampade slagfält vitaliserades. Å ena sidan var alla som skrek på hårda straff och utvisning rasister, och å andra sidan var mordförsöket och våldtäkten ännu ett bevis på hur den stora invandringen skadat Sverige.

Nu börjar volymen stiga igen på sociala medier. Moderaternas officiella twittrare Susanna Silfverskiöld skrev i går:

“Imorgon startar rättegången mot den 15-årige pojke som i Skellefteå i juli överföll en 9-årig flicka, och nu misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Må han dömas till ett riktigt långt straff. Ingen ska behöva utsättas för hans våld igen.”

Medhållet lät inte vänta på sig i kommentarsfältet, med svar som: “Livstid samt livstids utvisning av hela familjen vore det enda rätta.”, “Hela hans släkt ska ut. Inte förhandlingsbart.” Någon var mer luttrad och försökte dämpa förväntningarna: “Han får ungdomsvård. Spela tv-spel med mera.”.

Andra försökte lugna ned det hela, till exempel genom att påpeka att rättegången inte hållits än: “Han är väl inte dömd än, eller? Om man gjort sig skyldig till grov våldtäkt så kan man låsas in för gott. Men det är väl rimligt att domstol(arna) får göra sitt innan?”

Eller genom att hänvisa till pojkens ålder och begåvning: “Ett barn med begåvningshandikapp ska inte straffas det ska vårdas. Ungefär som du med ditt begåvningshandikapp.”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.