En nioårig flicka överfölls, misshandlades och våldtogs i Skellefteå på eftermiddagen den 7 juli. Få har missat nyheten som tagit över som sommarens stora samtalsämne.

Flickan hittades i ett skogsparti i stadsdelen Morö Backe, och hon har legat nedsövd med allvarliga skador sedan dess. Hur allvarligt skadad hon är har inte avslöjats. Hon vårdas på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Den trolige gärningsmannen är en pojke som enligt folkbokföringen är 13 år, men kammaråklagare Andreas Nyberg säger nu att han kan ha fyllt 15. I så fall kan han straffas för brottet och inte bara bli ett ärende för socialtjänsten.

Nyberg ska utreda åldern och säger att det kommer att ske genom förhör och inhämtande av uppgifter från myndigheter, och genom medicinsk åldersbestämning som tandröntgen eller skelettanalys.

Pojken är invandrad från Etiopien. Invandringskritiker är upprörda vid köksbordet och på sociala medier och pekar på händelsen som ett exempel i raden på vad de sett sedan länge. Etablerad media och framträdande tyckare pekar i stället på rasismen som visar sitt fula tryne.

En etiopisk pojke

Den (enligt folkbokföringen) 13-årige pojken och hans familj kom från Etiopien 2017. Familjen fick permanent uppehållstillstånd så sent som den sista juni i år, en vecka innan flickan överfölls. Fadern har inte fått något uppehållstillstånd och ska just nu bo i Italien.

Pojken har förhörts två gånger och enligt åklagaren har han gjort vissa medgivanden. Han och familjen har flyttats till okänd ort.

Tidigare problem

– Sådana här fruktansvärda saker kan ju tyvärr alltid ske, även om det tack och lov är väldigt, väldigt ovanligt. Och Skellefteå är en trygg stad på det stora hela, och det ska vi liksom inte låta den här enskilda händelsen ta ifrån oss.

Orden kommer inte från en politiker. Det är enhetschefen på socialtjänsten Anette Stenmarks svar till TV4, på frågan om hon tycker att de gjort tillräckligt för att förhindra att brottet skedde. Den unge gärningsmannen var känd av dem sedan tidigare.

I juni förra året ska han ha överfallit och försökt misshandla en ung kvinnlig cyklist i en gångtunnel. När utredningen lades ned, för att den misstänkte inte var straffmyndig, lämnade polisen över ärendet till socialtjänsten. Anette Stenmark avböjer att kommentera det enskilda ärendet.

Ett urval av enhetschefen Anette Stenmarks favoriter på Facebook.

Inga uppgifter från socialtjänsten om avvikande beteende nådde skolorna i Skellefteå. Grundskolechefen Henrik Bolin har till flera medier berättat att de inte kunnat hitta några orosanmälningar rörande pojken. Han har också vittnat om oron händelsen skapat och hur alla har ett behov att prata om den.

Pojken ska ha bytt skola fler än en gång. Informationen från socialtjänsten nådde inte Skellefteås skolor men enligt Aftonbladet har den nuvarande skolan uppmärksammat att han har ett avvikande beteende. Skolan larmade för ett halvår sedan.

I går kväll publicerade Aftonbladet uppgifter från pojkens förra skola. I ett dokument från 2019 framgår det att han smiskat andra elever på rumpan och tagit flickor på brösten och kallat dem hora. I ett tidigare dokument stod det att pojken led av en intellektuell funktionsnedsättning och behövde byte av skolform.

Mediarapporteringen

De flesta medier ha rapporterat om mordförsöket och den grova våldtäkten, inte minst alternativmedier som Fria Tider och Samnytt. En titt på de stora medierna under gårdagens eftermiddag visade att Expressen och Aftonbladet fortsatt rapporterar om nyheten ganska högt upp på förstasidan. Hos Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och TV4 hittar man den, men ganska långt ned i flödet.

Svenska Dagbladet rapporterar i form av en intervju med kriminologen Jerzy Sarnecki och en kommentar från nyhetsredaktören Sara K Lindquist, där hon motiverar varför tidningen inte publicerar namn och bild på flickan och den misstänkte gärningsmannen. I en tidigare artikel varnade tidningen för att det kan vara olagligt att sprida vidare den bild mamman lade ut på sitt skadade barn.

Den som går in på SVT och Sveriges Radios hemsidor får skrolla förgäves för att hitta nyheten om det hemska brottet i Skellefteå. De har rapporterat om saken, men det får inte längre plats bland topp 25.

Med undantag för Expressen, som ändrade sig i går, har ingen av de stora redaktionerna avslöjat flickans ålder. Fortsatt säger man att hon antingen är minderårig eller under 15 år. Aftonbladet säger att det kan leda till att hon kan identifieras.

Flickans mor lade ut en bild på sitt Instagramkonto som visade hennes lilla dotter på sjukhuset – nedsövd med sår och blåmärken i ansiktet och på kroppen, och med slangar genom näsan. Bilden har spridits i maskerad form på sociala medier, och på Samnytt.

I Expressen skriver Arne Lapidus om att hatstämning sprider sig i Skellefteå, och att högersajter som Samnytt rapporterar utförligt samtidigt som Sverigedemokraterna utnyttjar det faktum att gärningsmannen har utländsk bakgrund. Enligt Lapidus har Expressen försökt nå åklagaren för att fråga om det finns någon hotbild mot pojken och hans familj.

Reaktionerna

Den 28 juni försökte en 16-åring knivhugga en 12-årig pojke till döds i Skellefteå, och nu ligger en 9-årig flicka nedsövd på sjukhuset. I stadsdelen Morö backe har över hundra föräldrar börjat nattvandra. Barn får stanna inne på sommarlovet och flickans skola håller öppet för stödsamtal.

På sociala medier rör dådet upp känslor. Flickans mor har visserligen tagit bort bilden på sin skadade dotter men den fortsätter att spridas.

Jimmie Åkesson tog till Twitter på onsdagen, där han lade ut ett tidningsurklipp som berättade att åklagaren utvidgat utredningen till att också gälla grov våldtäkt mot barn. I anslutning till urklippet skrev han:

– Tycker ni att det var värt det? Hur många obeskrivligt grova, fullkomligt omänskliga, vålds- och sexualbrott är massinvandringen värd?

Partiledarens uttalande vidarebefordrades av Sverigedemokraternas officiella konto med en uppmaning att inte glömma vilka som gjort detta mot Sverige.

Patrik Oksanen, ledarskribent på Svenska Dagbladet, kommenterade Åkessons tweet med:

– Fasaden har fallit, här kollektiviserar Åkesson alla invandrare. Sorgsen över att så få borgerliga politiker säger ifrån mot Åkesson. Gör tankeexperimentet om att kollektiviseringen handlat om SD:are efter det fruktansvärda styckmordet i Nyköping…

Kristdemokraterna passade på att släppa en reklamaffisch med budskapet “Vem vågar låta sitt barn cykla ensam i Socialdemokraternas Sverige?”. Det tolkade forskaren Tobias Hübinette som att partiet anspelade på flickan i Skellefteå, och replikerade:

– KD hoppar nu på SD-tåget på det mest skamlösa sätt genom att exploatera ett misshandelsfall i Skellefteå för att värva röster inför valet.

Det upprörde folk på twitter, att han kallade ett mordförsök och en grov våldtäkt mot barn för ett misshandelsfall.

Och så fortsätter den mycket polariserade debatten.

Unga gärningsmän

Med anledning av händelsen i Skellefteå intervjuade SVT forskaren Michael Tärnfalk, som menar att det är ovanligt att unga personer begår så allvarliga brott.

Ovanligt enligt Tärnfalk, men inte enligt Sveriges kommuner och regioner, polisen och landets största kommuner. Den 31 maj presenterade de ett partnerskap som ska kraftsamla mot kriminella barn och unga, för att vända utvecklingen. På ett seminarium de höll i juni uttalade sig polismästare Carin Göthblad:

– Att antalet anmälda våldsbrott där gärningsmannen är under 15 år, och alltså inte straffmyndig, hade gått upp med 40 procent under fem år fram till 2020 blev en skrämmande ögonöppnare även för mig. Därför är jag så glad över det här initiativet till kraftsamling.

Peter är reporter på Morgonposten.