Åklagaren: Polischefen Mats Löfving misstänks för grovt tjänstfel och tjänstefel för agerandet i Linda Staaf-härvan.

Det grova tjänstefelet gäller hur han tillsatte Staaf 2015.

Det andra brottet avser tilldelningen av tjänstevapen till henne 2020. Mats Löfving förnekar att han gjort något brottsligt.

Linda Staaf erkände i december att hon och Löfving haft en relation, vilket Morgonposten rapporterat om. Hon sa då att:

– Vi utvecklade senare även en privat men ytlig relation när han var min chef vid Noa, men vi har aldrig varit närstående.

Hennes uttalande kom efter att Expressen valt att lyfta fram märkligheterna kring hennes tillsättning, vilket Morgonposten också hade gjort mer än fyra månader tidigare.

Många har konstaterat det märkliga i att kalla en stormig och flerårig relation för ytlig. Löfvings svartsjuka ledde till och med till en polisanmälan (som dock lades ned).

Det kan möjligtvis ha varit sant att den var ytlig för Staaf – om det bara handlade om köttets råa lustar, eller om att komma upp sig i karriären. Eller så säger hon det för att tona ned allvaret i korruptionen. Det står var och en fritt att spekulera.

Nu kanske vi får ett svar på hurdan deras relation var, när vice överåklagare Bengt Åsbäck ska bevisa att tillsättningen av henne 2015 var ett grovt tjänstefel. Då kanske vi också får ett svar på när den inleddes. Staaf hävdar att det var efter att han tillsatte henne.

I pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten står det att både Löfving och Staaf är förhörda. fler vittnen kommer att förhöras och inhämtad digital bevisning ska anlyseras.

Löfvings karriär

Mats Löfving tog ett steg bakåt i karriären i oktober 2020. Då slutade han som chef på Nationella operativa avdelningen (Noa) och som ställföreträdande rikspolischef. I stället blev han regionpolischef för polisregion Stockholm. Om det var helt frivilligt eller om det berodde på dålig stämning i högkvarteret vet bara Löfving och rikspolischefen.

Innan han kom till nyinrättade Noa 2014 var han länspolismästare i Östergötlands län i tio år. Där lärde han känna underchefen för ekonomiavdelningen Linda Staaf i en eller annan utsträckning. Hon var då chef för en intern ekonomienhet.

Han tog en juristexamen 1988. Mellan 1988 och 2004 arbetade han sig upp i systemet via olika chefspositioner. Morgonposten har skrivit om polischefer med endast akademisk bakgrund och utan poliserfarenhet. Löfving är inte en av dem men om man gräver lite så är frågan om han har så mycket erfarenhet från ute på fältet.

Efter examen från på Polishögskolan 1981 och fram till 1988 arbetade han på ordningspolisen i Norrköping. Det är längesen nu men snacket går fortfarande om hur han hellre satt i receptionen och pluggade juridik än åkte radiobil.

– Det kommer från folk som jobbat med honom, eller varit i samma turlag, säger en källa till Morgonposten.

Rikspolischefen tog bort Löfving från tjänsten som regionpolischef i Stockholm i december när Särskilda åklagarkammaren inledde sin förundersökning. Det var ännu ett steg bakåt i karriären. Kanske slutar det där det började, i Norrköpingspolisens reception?

– Antingen brinner man för polisarbetet eller så vill man göra karriär. Då sitter man hellre i vakten och pluggar juridik och tar emot anmälningar från folk som fått sina plånböcker stulna, säger samma källa.

Linda Staafs uppdrag som underrättelsechef på Noa har upphört. Hon skulle börjat en ny tjänst på Justitiedepartementet i januari men det stoppades av nuvarande chefen på Noa, Johan Olsson.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.