Det fortsätter att blåsa kring Linda H Staaf – polisens nationella underrättelsechef, tillika överbefälhavarens älskarinna.

Nu erkänner hon ett tidigare förhållande med höga polischefen Mats Löfving. Det gör hon i en intervju med Expressens Michael Syrén.

Hon berör också den svidande kritik mot hennes meriter som uttalats av polisforskaren Stefan Holgersson, som Morgonposten tidigare rapporterat om.

I artikeln avslöjas att Mats Löfving polisanmäldes av säkerhetschefen Ari Stenman i december 2021, efter att Staaf i ett samtal berättat att hon var orolig för sin egen säkerhet. Stenman tog hennes rädsla på allvar och skrev i anmälan att det kunde handla om grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Staaf erkänner som sagt att hon och Mats Löfving haft en relation. Det formulerar hon så här:

– Vi utvecklade senare även en privat men ytlig relation när han var min chef vid Noa, men vi har aldrig varit närstående.

Ett något luddigt uttalande av Staaf, men i sin artikel beskriver Michael Syrén det som att polischeferna “under en period haft ett förhållande”.

Intressant är också att Staaf är noga med att placera förhållandet i tiden till när de arbetade tillsammans på Nationella operativa avdelningen (Noa) i Stockholm, där hon började 2015.

Misstankar har funnits kring varför hon fick tjänsten på Noa trots bristande erfarenhet, och kring att det var Mats Löfving som gav henne tjänsten. Han var vid den tiden ställföreträdande rikspolischef.

Innan den stora omorganisationen hade han varit hennes chef i Linköping, på polismyndigheten i Östergötland.

En sak i polisanmälan talar mot det hon säger, att deras relation skulle ha inletts först när hon kom till Noa 2015. Ari Stenman skriver nämligen att brotten skulle ha skett mellan den 1 januari 2015 och den 27 november 2021.

Den 1 januari 2015 var en dryg månad innan hon tillträdde tjänsten som underrättelsechef. Antingen har Stenman missförstått Staaf, eller så stämmer inte det hon säger. Kan det handla om en relation som inleddes före 2015, kanske när de arbetade tillsammans i Linköping? Rimligtvis måste någon tid gå från att en relation inleds till att en svartsjuk förföljelse börjar.

Åklagaren Anders Jakobsson valde att lägga ned utredningen redan efter ett par dagar. Till Syrén säger han:

– Ingenting i handlingarna visar på att det skulle ha utövats något våld eller hot eller så. I min värld så var det mer fråga om svartsjuka.

Stefan Holgerssons kritik

Linda H Staaf förklarar att hon var orolig för vad hon skulle kunna utsättas för i framtiden. Det var därför hon behövde stöd och någon att prata med, och det blev Ari Stenman. Hon betonar dock att hon inte anser sig ha utsatts för något brott av Mats Löfving.

En del av oron bestod i att hon fått kritik av forskaren och polisen Stefan Holgersson, som bland annat försökt sätta ljuset på hennes svaga meriter, konstigheter vid tillsättningen av henne som underrättelsechef och hennes agerande vid korankravallerna i påskas – eller bristande agerande, snarare.

– Han beskrev i princip vilken bedragare jag var genom att hävda att jag skulle ha farit med osanning om mina meriter. I det läget befann jag mig i en utsatt position, förklarar hon.

Ett bemötande av kritiken lyser dock med sin frånvaro.

Holgersson utvecklade sin kritik i Morgonposten i juli:

– En person med i princip ingen erfarenhet av operativ verksamhet hamnar på en av polisens mest centrala befattningar. Det skulle aldrig förekomma i försvarsmakten eller i andra länder.

– Det här får följder. Det är bara att se vad rikspolischefen sa med anledning av påskupploppen, att det inte fanns tillräckliga underrättelser, som han uttryckte det, sa Holgersson då.

Påskupploppen, eller korankravallerna, fick bland annat hanteras av regionpolischef Patrick Ungsäter och poliserna i polisregion Bergslagen, när det brakade loss i Örebro på långfredagen.

När Ungsäter pratade med Morgonposten i augusti ville han inte direkt peka ut Noa och Linda H Staaf som ansvariga för den bristande underrättelsen:

– Nej, men sedan så skulle man ju önska att vi hade haft bättre underrättelser.

Regionpolischefen Ungsäter konstaterade också att de kunde gjort bättre val om de haft bättre underrättelser:

– I efterhand, med den erfarenhet vi har och det som hände, så skulle vi inte ha varit i Sveaparken. Men det var ju en bedömning man gjorde utifrån det underrättelseläge vi hade då.

Linda H Staaf ska snart avgå som underrättelsechef och börja arbeta på Justitiedepartementet. Mats Löfving är i dag regionpolischef i Stockholm.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.