2023 bjuder på en uppsjö av intressant sport av allehanda slag. Formel 1, fotbollsallsvenskan, rubgy, tennis och mycket mer! Vi har gjort några nedslag i sportåret och tar oss också an frågor som fotboll i gulfstaterna, Zlatans karriär och vad som händer med ryska idrottare.

Australian Open 16–29 januari

Förra årets stora snackis i tennisvärlden var när Novak Djokovic reste till Melbourne för Austalian Open, bara för att bli gripen och deporterad. Djokovic har spelat turneringen åtskilliga gånger och vunnit den hela nio, senast 2021.

Behandlingen han fick i fjol är dock inget som hindrar honom från att resa dit och tävla i årets upplaga. Relationen mellan Djokovic och Australien överlevde stresstestet. Blir det en final mot regerande mästaren Rafael Nadal? Nadal och Djokovic är nu ensamma kvar i den gyllene trion då Roger Federer lade racketen på hyllan i fjol.

Blir detta Novak Djokovic stora revansch, och hur kommer publiken i Australien ta emot honom?

Novak Djokovic tar selfies med fansen efter att ha vunnit sin första match i veckans ATP-turnering i Adelaide, Australien. (foto: Brenton Edwards/AFP)

Six Nations Championship i Rugby 4–18 mars

Rugbyns Europamästerskap består traditionsenligt av sex lag. England, Frankrike, Irland, Italien, Skottland och Wales. Turneringen spelas i fem rundor och inte med utslagsmatcher, med både hemma- och bortamatcher.

Årets upplaga inleds med Wales mot Irland på Principality Stadium i Cardiff. I omgångs etts andra match möter England Skottland på Twickenham Stadium i London. Och Italien tar emot Frankrike hemma på Olympastadion i Rom. Kommer Frankrike försvara mästartiteln från 2022?

Även VM i Rugby spelas i år, nämligen i Frankrike i september och oktober. Då kan man se klassiska nationer som Sydafrika, Australien och Nya Zeeland tävla.

Formel 1, 5 mars – 26 november

Säsongen drar i gång med Grand Prix i Bahrain. Det dröjer till 21 maj innan vi kan avnjuta tävlingen på europeisk mark, då den hålls på Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari i Imola.

Vi har även tävlingar i Silverstone, Monza, Las Vegas och Suzuka att se fram emot.

Världsmästare är Max Verstappen, tvåa Charles Leclerc och trea Sergio Pérez. Vem blir mästare 2023?

Allsvenskan

Allsvenskan drar igång helgen 1–3 april och avslutas 12 november. Efter förra årets publikboom är förväntningarna höga i år med. Vi har redan publicerat en text om förväntningarna på årets fotboll, men vi kommer på Morgonposten utöka bevakningen.

Är du en som vill läsa mer om Hammarby så kommer du bli nöjd, Roland Casselbrant kommer skriva betydligt fler matchkrönikor den här säsongen.

Vi har faktiskt en riktig höjdarmatch tidigt på säsongen, i omgång tre tar AIK emot Hammarby på Friends arena. Räkna med utsålt och en avgörande match för inledningen av säsongen.

AIK har en till stor del nybyggd trupp och även Hammarby har tappat flera tongivande spelare. Mycket kommer hända innan april månad givetvis, men matchen blir ändå en tidig värdemätare i var klubbarna står.

Finaler i Europacuperna, maj och juni

31 maj har vi final i Europa League, 7 juni i Conference League och 10 juni i Champions League. I fjol bevakade vi samtliga tre stora cupfinaler och i år är inget undantag.

Spelplatserna i år är Budapest, Prag och Istanbul. Får vi se Real Madrid gå till final ännu en gång?

Zlatans sista dans?

Vi har följt Zlatans rehabilitering under tiden i AC Milan. Ännu finns inge definitivt datum för återkomst till Serie A, men ambitionen från honom är att spela under säsongen.

Som 41 år gammal kan man bara önska lycka till, ytterst få spelare klarar nivån även fast de är skadefria.

Vad som väntar sedan för Zlatan är inte känt. Blir det ett försök till att spela även nästa säsong, som drar igång i august? Eller är avslutas karriären nu i maj?

Dam-VM i Australien och Nya Zeeland

Numera är världsmästerskapen på damsidan tittarmagneter för tv-bolagen. Eftersom turneringen spelas på den undre sidan av halvklotet kan det bli knepigare för fansen som bor i vår tidzon.

Hela 32 lag deltar, uppdelat på åtta grupper. Oavsett vad man tycker om damfotboll kommer det här vara en av årets största turneringar, och utan konkurrens den största inom damidrott.

Rysslands deltagande

Det är fortfarande oklart om ryska och vitryska atleter kommer tillåtas tävla internationellt.

UEFA Super Cup är planerad spelas på Ak Bars Arena i Kazan i Ryssland i augusti. Men troligen kommer matchen spelas på annan ort så länge kriget pågår. Representanter för delrepubliken Tatarstan, där Kazan ligger, vill att UEFA tillåter att matchen spelas där.

Nyligen diskuterades det om Ryssland kan byta världsdel till Asien. I så fall skulle man kunna komma att medverka i tävlingar och andra event under 2023.

Mycket handlar också om förberedelser och tävlingar inför OS i Paris 2024, där mycket avgörs under 2023.

Fler spelare lämnar för gulfstaterna?

Cristiano Ronaldo kammar hem nya miljarder när han nu kommer fortsätta karriären i saudiska Al-Nassr.

Stjärnans val av klubb har av flera skäl väckt reaktioner. För en utomstående är det ganska lätt att förstå att pengar har varit ett viktigt skäl. Ligan i Saudiarabien kan inte mäta sig med någon stor eller medelstor liga i Europa.

Ronaldo lär dock vara ett undantag och unikum bland spelare som väljer att lämna för saudiska eller andra klubbar i regionen. Kvalitén kommer vara mycket blandad, för även om pengarna lockar andra levnadsomständigheter något som spelare att välja bort arabligorna.

Den ligan som på sikt kommer ha både pengar och riktig västerländsk livskvalitet är MLS, något jag skrivit om i denna krönika. Men, inte heller MLS kommer under 2023 ta några storkliv vad det gäller att plocka spelare från Europa.

Det kan möjligen börja efter VM 2026, men förmodligen några år till efter det.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.