Entreprenören och miljardären Elon Musk köper Twitter för 428,6 miljarder kronor. Köpet har varit mycket omskrivet och är en av de största händelserna inom sociala medier på länge. Köpet innebär att Twitter går från att vara ett publikt bolag till ett privatägt. Köpet har mötts av både ris och ros.

Twitter grundades 2006 och har 217 miljoner dagliga aktiva användare. Man är inte den största plattformen, konkurrenten Facebook har runt 2,85 miljarder månatliga användare. Men Twitter är den primära plattformen för världens politiska och mediala eliter.

USA:s president Joe Biden finns där, Irans andlige ledare imam Ali Khamenei likaså. Men inte Donald Trump, han stängdes av från plattformen i januari 2021. Han kommer inte återvända även om han får, utan satsar på sin egen plattform Truth Social.

Frågan om vem som får skriva och vad som får skrivas på plattformen har varit en vattendelare. Speciellt under pandemin stod det klart att sociala medier gick hand i hand med president Biden och andra organisationer. Kritik mot regeringars hantering av pandemin möttes med avstängningar, under devisen att det var missinformation eller desinformation.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki svarade på frågor från pressen strax efter beskedet om försäljningen. Hon säger att man är beredda att se över lagstiftningen och vilka åtgärder kongressen kan vidta. Till exempel krav på ökad transparens och reform av Section 230, avsnittet i USA:s lagtext som ger sociala medier immunitet mot åtal för information från tredje part.

I grunden finns det också vitt skilda åsikter om en plattform bör vara en publicist eller bara distributör. Lagen kom till på 1990-talet innan dagens sociala medier existerade.

Vissa anställda på Twitter ser negativt på Musk som ny chef. De är rädda för att kampen för marginaliserade gruppers rättigheter att slippa bli trakasserade nu kommer stöta på patrull. Musk är känd för att uttryckt sitt patos för yttrandefrihet och efter övertagandet skrev han om just detta, i ett inlägg. Han ser plattformen som ett digitalt torg där alla kan mötas och där mänsklighetens framtid debatteras. Han vill förbättra plattformen och göra dess källkod öppen för alla att se.

Han vill också ta kampen mot så kallade botar, konton som inte drivs av en riktig person. Det finns misstankar om att olika konton har en stor följarbas men mycket låg aktivitet, det vill säga delningar och gillningar.

Han skriver också att han vill ”autentisera alla människor” vilket har tolkats som att det kan komma krav på id-handling när man skapar ett konto. Något som skulle försvåra eller ta bort möjligheten till anonymitet på plattformen.

Frispråkig

Musk har en aura av att vara en skön konträr. Han är frispråkig på sitt Twitter-konto, delar roliga memer och har flera spännande projekt på gång. Han har varit med i Joe Rogans populära podcast och där rökt marijuana.

Space X:s rymdresor och nya modeller av Teslas elbilar har gjort honom världskänd och mycket rik. Men hans libertarianska aura till trots så är båda nämnda företag högst beroende av statliga subventioner för sin existens. Speciellt rymdraketer och rymdforskning är djupt ihopkopplat med amerikanska myndigheter.

Men även elbilsmarknaden är dopad av premier och politiska satsningar. Musk var själv kritisk till Biden-administrationens plan på att bara ha eldrivna fordon i amerikanska federala myndigheter 2035. Hela staten måste bantas, anser Musk.

Men han har också blivit anklagad för att tjäna pengar på sina utspel. Han har nyligen blivit anklagad för marknadsmanipulering i och med sitt köp av Twitter. Han ska ha undanhållit att han haft ett aktieinnehav i företaget, trots att lagen säger att man måste meddela det inom tio dagar om man köper mer än fem procent. När det blev känt att Musk köpt över nio procent av aktierna steg kursen från 35 till 50 dollar per aktie.

Musk har också blivit åtalad, och friad, för att ha kallat en brittisk grottforskare för pedofil. Han blev friad då han kunde belägga att han raderat sin förolämpning fort, och bett om ursäkt och gått vidare. En gång jämförde han Kanadas premiärminister Justin Trudeau med Adolf Hitler, men raderade inlägget. Trots, eller kanske på grund av, sin personlighet blev han utsedd till årets person av Time Magazine 2021.

Vissa kommentatorer på vänsterkanten låtsas inte om att folk blivit avstängda av politiska skäl de senaste halvdussinet åren. Nu under Musk kan det plötsligt ske repression mot oliktänkande.

Jeff Bezos, miljardär och grundare av Amazon, spekulerar i om Kinas regering haft ett finger med i spelet av Musks köp av Twitter. Detta då Teslas största marknad är Kina och att kommunistregimen förbjöd Twitter i landet 2009.

Twitters medgrundare och förre vd Jack Dorsey ser både för- och nackdelar med Musks övertagande. Han ogillar att plattformen kontrollerades av investerare på Wall Street. Men han anser inte att en ensam ägare är rätt väg att gå heller. Han verkar ha en mer idealistisk syn, där Twitter inte bör vara ett företag över huvud taget.

På vägen dit sätter han dock sin tilltro till Musks vision. Twitter som ett torg för debatten om mänsklighetens framtid.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.