Elon Musk tilldelas Time Magazines prestigefyllda utnämning Person of the Year 2021. Det blir således en amerikan igen efter att president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris tillsammans tilldelades priset för 2020. Musk är även medborgare i Sydafrika och Kanada.

Musk är världens rikaste man och är bland annat känd som vd för elbilsföretaget Tesla. Han är även vd för rymdteknikutvecklaren SpaceX som han grundade 2002. Han har planer på att landsätta människor på Månen 2025 och senare även på Mars.

Time Magazine beskriver Musk som en clown, geni, edgelord (härskare över spetsfundigheter), visionär, industrialist och showman i sin motivering.

Utnämningen har kritiserats hårt på olika håll. Den före detta demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren, mest känd för ha ljugit om sitt indianpåbrå, säger att Musk i första hand borde betala ordentligt med skatt. Hon påstår att skattesystemet är riggat för att Musk ska slippa betala. Även kongressledamoten Pramila Jayapal (D) tycker att Musk ska betala mer i skatt.

Författaren Kurt Eichenwald kritiserar Times beslut att utse Musk till vinnare då han menar att utvecklarna av mRNA-vaccinen är mer förtjänta. De har räddat miljoner från att dö och hjälpt till att stabilisera världens ekonomier under pandemitiderna.

Den svarta journalisten Michele Norris vill hellre ge utmärkelsen till poliserna som arbetade under stormningen av Kapitolium 6 januari. Norris arbetar för Washington Post och hennes make var kabinettssekreterare för president Obama.

Musk är en flitig användare av Twitter där han har 66 miljoner följare och drar sig inte för att skriva om kontroversiella ämnen. Time Magazine uppmärksammar att hälften av hans tweets är skrivna på porslinstronen, det vill säga under ett toalettbesök.

En uppmärksammad Twitterkontrovers var när Musk kallade en brittisk grottdykare för ”pedo guy”. I juni 2018 satt tolv pojkar från ett fotbollslag fast i en grotta i Thailand. Musk hamnade en en dispyt på Twitter med brittiske grottdykarexperten Vernon Unsworth. Unsworth hjälpte till att rekrytera specialister till räddningsaktionen, medan Musk skickade en liten specialubåt som aldrig användes. Valet att skicka en ubåt beskrevs av Unsworth som ett PR-trick, varefter ett av Musks svar innehöll uttrycket ”pedo guy”, något han sedan raderade.

Musk vann sedan en rättsprocess där Unsworth stämt honom för förtal och krävt 190 miljoner USD i skadestånd. Musks försvar inriktade sig på att han faktiskt raderat den dåligt emottagna tweeten ganska fort och sedan bett och ursäkt och velat gå vidare från ämnet. Musks tweet beskrevs som klumpig, men agerandet efteråt bevisar att han inte var så seriös med anklagelsen. Musk påstod också att han inte under utväxlingen visste vem Unsworth var utan trodde att denne var någon obehaglig individ som inte hade någon koppling till räddningsarbetet.

Musk gillar cannabis och när han var gäst på Joe Rogans podcast 2018 tog han sig en fet spliff med en blandning av cannabis och tobak. Avsnittet blev också det mest sedda på Rogans Youtubekanal med 49 miljoner visningar, Rogan har senare gjort podcasten exklusiv för Spotify.

Musk har kritiserat FN för att inte ingripa mot anställda som haft sex med barn i u-länder i utbyte mot mat. Han hamnade i en dispyt på Twitter med David Beasly som är chef för FN:s Världslivsmedelprogram. Musk lovade att sälja Teslaaktier värda 6 miljarder USD om Beasly kunde förklara exakt hur pengarna skulle användas för att helt lösa problemen med hunger i världen. Han krävde också att förklaringen måste vara transparent så att vem som helst skulle kunna förstå hur man gjort uträkningen. Kommentaren om anställda som köper sex av barn är del av en diger lista av problem inom FN-organet där man haft problem med korruption, våldtäkter och stöld av biståndsmedel.

Andra som fått utmärkelsen

“Person of the Year” har tilldelats ett stort antal personer sedan 1927 varav många ansetts kontroversiella. Adolf Hitler (1938), Josef Stalin (1939, 1942) och Ruholla Khomeini (1979) för att nämna några.

1941 var utmärkelsen tänkt att tilldelas Disneys animerade elefant Dumbo. Men attacken mot Pearl Harbor skedde plötsligt så man tilldelade istället det till president Franklin D. Roosevelt. Eftersom han fått utnämningen även 1932 och 1934 är han den ende med tre stycken.

2004 var det tänkt att Mel Gibson och Michael Moore skulle dela på priset. Moore hade släppt succédokumentären Fahrenheit 9/11 och Gibson filmer Passion of the Christ. Gibson var dock tveksam så George W. Bush fick istället utmärkelsen, som han även fick år 2000.

1982 fick persondatorn utnämningen, och 1988 planeten jorden.

Vissa har efter priset haft en sluttande karriär, som slutat abrupt med döden.

Påven Johannes XXIII mottog utnämningen 1962 och dog året efter.

President Richard Nixon fick det två gånger, sista gången 1972 två år innan Watergateskandalen.

President John F. Kennedy fick utnämningen 1961, två år senare blev han mördad av någon.

Även medborgarrättskämpen Martin Luther King Jr fick sätta livet till bara fem år efter han fått utnämningen.

Kung Faisal av Saudiarabien mottog priset 1974, året efter blev han mördad av sin halvbrors son.

President Jimmy Carter fick utnämningen 1976, fyra år senare förlorade han omvalet mot Ronald Reagan och blev en av få i modern tid att bara vara president under en mandatperiod.

Egyptens president Anwar Sadat tilldelades priset 1977 efter ha mäklat fred med Israel. 1981 blev han mördad.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.