Det rapporteras om stora interna problem i Centerpartiet. 15 personer har sagt upp sig från partiets kansli sedan i höstas. Flera har också sjukskrivit sig på grund av hög arbetsbelastning.

Flera tidigare anställda berättar för Aftonbladet att det finns en ledartrojka som toppstyr partiet. Det är också förbjudet att föra interna diskussioner om partiets politiska vägval. Detta är något som även personer som fortfarande är anställda bekräftar.

Annie Lööfs pressekreterare Anna Simon-Karlsson lämnar snart för ett nytt jobb inom näringslivet. Hon delar inte bilden som ges av de anonyma uppgiftslämnarna, utan är nöjd med sina fyra år i partiet nära Lööf. Simon-Karlsson sörjer också precis som Lööf Madeleine Albrights bortgång. Den kontroversiella tidigare utrikesministern i USA orsakade 100 000-tals barns död genom sanktioner mot Irak.

Men den senaste karusellen av avhopp är ingenting nytt för Centerpartiet. Under ett par års tid har flera kända profiler lämnat partiet.

En strid ström av avhopp

Emil Källström var riksdagsledamot 2010–2021, men meddelade i april att han lämnar i förtid, ett år innan valet. Källström var partiets ekonomiskpolitiska talesperson från 2014 fram till sitt avhopp och sågs som en stor talang. Han var bara 23 år när han valdes in i riksdagen, och högst delaktig i partiets nya linje som stödparti åt Socialdemokraterna.

2021 lämnade även Staffan Danielsson partiet efter 50 års medlemskap. Han var under sina sista år som aktiv något av en udda fågel, starkt kritisk till partiets nya linje och speciellt migrationspolitiken. Han var riksdagsledamot 2004–2018 och säger sig blivit utfryst av partikollegorna, på grund av sina motsträviga åsikter.

Centerpartiet har sedan Alliansens valförlust 2014 tagit en roll som ett mittenparti och aktivt drivit på för att utesluta SD och V ur bredare överenskommelser. Som decemberöverenskommelsen och januariavtalet, vilka lade grunden för att en regering kunde tillträda.

Rollen som ett litet stödparti till M byttes mot en ny, kungamakare i regeringsbildningen. Trots intern kritik har man ändå fått en mer profilerad roll i svensk politik. Kanske kan den rollen bli ännu tydligare efter valet 2022. Men det är oklart hur många av profilerna som tror på partiets långsiktiga mål.

En som oväntat hoppade av var vice partiordföranden Anders W Jonsson. Han hade posten i hela tio år, från 2011 till 2021. Han var även vikarierande partiledare under 2020 när Lööf blivit mor för andra gången. Trots att han varit med på hela resan under Lööfs partiledarskap, två Alliansregeringar och nu en central roll i blocköverskridande samarbeten – valde han att lämna efter mandatperiodens slut.

Johanna Jönsson lämnar också efter valet 2022. Jönsson blev ett känt namn under invandringskrisen 2015 och hon var partiets migrationspolitiska talesperson. Näst efter partiledaren Lööf personifierade hon den invandringsvänliga inställningen och konfrontationen mot Sverigedemokraterna.

Andra riksdagsledamöter som lämnar 2022 är till exempel Magnus Ek. 24-åringen är miljöpolitisk talesperson och tidigare ordförande för ungdomsförbundet, Cuf. Även Kristina Yngwe, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet och del av partiets verkställande utskott lämnar. Ytterligare ett exempel är Fredrik Christensson, han är utbildningspolitisk talesperson.

Flera av dessa avhoppare är knappt 40 år fyllda och väntades leda partiet in i en ny era, men så blir det inte.

Fredrick Federley och mörkningarna

Det mest omtalade avhoppet var dock inte ett frivilligt. Fredrick Federley lämnade partiet med dunder och brak efter en pedofilskandal uppdagats. Federley själv har så vitt vi vet inte begått något brott, men hans före detta pojkvän hade det. Och inte vilket brott som helst, utan flera våldtäkter mot sin förra sambos barn.

Det var Stoppa Pressarna som kom med det stora avslöjandet att Federley var sambo med en dömd pedofil. Avslöjandet blev en riksnyhet, som inte bara skapade oro hos Federleys grannar i Björbo.

Federley personifierade på många sätt det nya Centerpartiet. En politisk broiler med en modern, homosexuell livsstil. Han har en dotter tillsammans med sin före detta make.

Han var förbundsordförande för Cuf 2002–2007, riksdagsledamot 2006–2014 och EU-parlamentariker till december 2020. Han lämnade alla politiska uppdrag i och med avslöjandet och chansen till att bli partiledare försvann, åtminstone för nu. Som andre vice partiordförande var han en del av partiets allra innersta krets och en nära förtrogen till Annie Lööf.

Hur mycket Lööf visste, och när hon fick reda på, om Federleys pedofilsambo är ännu höljt i dunkel.

Morgonposten har tidigare berättat om en del av Federleys förhistoria, samt om hans senaste försök att komma tillbaka i rampljuset.

En annan partitopp som tvingades lämna partiet är Eskil Erlandsson. Han var riksdagsledamot från 1994–2019 och hade två ministerposter i Alliansregeringen. Erlandsson blev anklagad, och senare åtalad för, sexuellt ofredande av fyra kvinnliga moderata riksdagsledamöter. Han friades i både tingsrätten och hovrätten men lämnade politiken på anmodan av partistyrelsen.

Erlandssons beteende var dock känt i flera månader innan avslöjandet. Han utreddes internt men det hade mörkats av Lööf för ledamöterna i partiets verkställande utskott. Man kan misstänka att hon av eventuella taktiska skäl valt att hålla sådana uppgifter inom en snävare krets.

Lööfs personkult och islamismen

Lööf själv har blivit sinnebilden av en modern partiledare, med mycket fokus på sig själv och PR för sitt politiska varumärke.

Ett exempel på detta är hennes Youtubekanal. Hon blandar där sitt politiska arbete med arbetet bakom kulisserna i riksdagen och en del av hennes privatliv. Videorna är professionellt producerade, med stämningshöjande musik och klippning.

Precis som hos andra kända profiler på sociala medier smälter personen Annie Lööf ihop med hennes yrkesroll, och det är svårt att alltid hålla isär dessa. Hon har till exempel gjort en så kallad reaktionsvideo, där hon tittar på sina gamla partiledardebatter.

Inför valet 2018 gästade hon kända influerare som Margaux Dietz och hade en uttalad strategi att nå likasinnade medelklasskvinnor i storstaden. En annan stor influerare är Bianca Ingrosso, som slutade stödja Moderaterna inför valet 2018. I stället föll valet på Lööf och Centerpartiet.

En annan konsekvens av Centerpartiets moderna liberala linje är att man blivit infiltrerade av islamister. Mikail Yüksel var toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg 2018 men blev utesluten ur partiet. Det uppdagades att han haft kontakt med turkiska nationaliströrelsen Grå vargarna, som stödjer president Erdoğans islamiska linje.

Yüksel är nu partiledare för Partiet Nyans, ett islamvänligt parti som har flera minoritetsfrågor på agendan.

Enligt forskaren Sameh Egyptson är relationerna mellan islamiska organisationer och Centerpartiet flera decennier gamla. Förenade islamiska föreningar i Sverige och Sveriges muslimska förbund upprättade ett nära samarbete med partiet under Carl Bildts regering på mitten av 1990-talet.

2018 uteslöts Ebtisam Aldebe ur partiet. Hon satt som nämndeman i Solna tingsrätt och medverkade till att en man misstänkt för hustrumisshandel friades. Anledningen var att han ansågs kom från en ”god familj”, till skillnad från kvinnan.

Redan 2011 fick Aldebe kritik då hon i migrationsdomstolen förhindrat uppehållstillstånd till kristna konvertiter. Hon ifrågasatte där deras genuina övertygelse i konverteringen.

Aldebes man Mahmoud var även han tidigare centerpartist, och ordförande för Sveriges muslimska förbund. 2006 skrev han ett brev till riksdagspartierna och ville att muslimer skulle beviljas särlagstiftning, på områden som familjerätt och vård och omhändertagande av barn.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.