I november 2020 avslöjades det att Fredrick Federley hade en relation med en dömd pedofil som våldtagit sin förra partners barn. Den ledande centerpartisten Federley som var ledamot av Europaparlamentet lämnade sina uppdrag. Centerpartiets ledning förklarade att de inte längre hade något förtroende för honom. Men de hade länge översett med Fredrick Federleys beteende och hans skämtande om sex med mycket yngre män.

2011 berättar Anton Hysén i fotbollsmagasinet Offside att han är homosexuell. Henrik Torehammar som då leder P1:s Brunchrapporten välkomnar i programmet ”fotbollsbögen” Hysén till ”gayklubben”.

Torehammars vän Fredrick Federley uppmärksammar detta på twitter och förklarar där att han gärna vill gifta sig med den då 20-årige Hysén. Den då 33 år gamle Federley konstaterar: ”Hmmm, ålder är bara en siffra”.

I konversationen som utvecklas skriver Torehammar att han tycker att Federley ska satsa på någon ännu yngre:

”Ska du inte bara slå till på en 96:a?! Unna dig!”

I den här konversationen skämtar Torehammar och Federley om grooming, och det är uppenbart att Federley vet att det innebär att en äldre person föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte.

Men bara några månader senare, i en annan twitterdiskussion på samma tema, låtsas Federley märkligt nog ha glömt vad grooming är. Politikern konfronteras av en man som frågar rakt ut vad Federley anser om att sexchatta och köpa sex av ungdomar i åldern 16-18 år. Federley svarar bland annat ”Vad är grooming? Raka intimdelarna”, varpå flera personer får upplysa Federley om vad han visste i mars.

Mannen som pressar Federley är långt ifrån nöjd med svaren han får av Fredrick Federley och upprepar påstridigt frågan flera gånger och uttrycker en önskan om att se en hårdare och mer omfattande lag mot beteendet. Riksdagsledamoten svarar bland annat det är helt lagligt att sexchatta med 16-åringar och att han inte vill ”agera moralisk domare”. Han säger vidare att han inte kommer svara på frågor av typen ”tycker du det är lämpligt?”.

Det som avslöjats det senaste året om Federleys kontakter och förhållanden med dömda pedofiler pekar på att Federley mycket länge haft det svårt med gränsdragningar – ”Ålder är bara en siffra”, och han vill inte ”agera moralisk domare” när äldre män sexchattar med en 16-åring. 

Han har även efter det första avslöjandet fortsatt att träffa andra män som är dömda för pedofilbrott och våldtäkter.

I de många offentliga twitterkonversationerna mellan Federley och Henrik Torehammar diskuterar de gärna vem de har sex med eller vem de vill ha sex med. Vid ett tillfälle undrar Torehammar:

”Hur många buksvågrar har vi?”

Henrik Torehammar har sedan 2008 huvudsaklingen varit verksam på Sveriges Radio och haft en ledande roll i program som P1 Morgon, Ring P1 och Brunchrapporten. Han har också medverkat i SR:s podcast Det politiska spelet. För den insatsen fick han 2019 SR:s språkpris med motiveringen: ”en formuleringsfantastisk enfant terrible som reformerar, attraherar och rör om med halsbrytande iakttagelser och oefterlikneliga liknelser”

Trots den väldigt nära kontakten mellan Torehammar och Federley har detta inte hindrat Torehammar från att i radion behandla pedofilskandalerna kring Federley – och intervjua till exempel centerpolitiker.

Morgonposten har försökt nå Henrik Torehammar för att få svar på följande frågor:

1. Under 2011 förklarar du att du tycker att Federley ska “unna sig en” 15-åring. Hur ser du på det förslaget i skenet av den senare utvecklingen när det gäller Federley?

2. Du och Federley har ju på twitter diskuterat att ni är “buksvågrar”. Borde inte det ha försvårat – för att inte säga omöjliggjort – din egen journalistiska behandling av Federleyaffären det senaste året?

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.