Efter avslöjandet om den nära relation han haft med en våldtäktsdömd pedofil har Fredrick Federley dragit sig undan politiken. Han lämnade Europaparlamentet och Centerpartiet. Men han har inte upphört att umgås med pedofiler.

I går var det dags för Federley att komma tillbaka som centerpartistiskt vallokomotiv. Det skedde genom ett föredrag i Stensjökyrkan i Mölndal.

Efter Federleys föredrag var det dags för frågor. En person i publiken uttryckte sin saknad efter Federley i den politiska debatten, eftersom denne var ”en sådan kraft”.

Uppenbart smickrad förklarade Federley att hans frånvaro i den offentliga politiken var ett offer han hade gjort – han ville inte skada andra.

Han såg sig som en person som drabbats av ”cancelkulturen” – och förstod inte varför. ”Allt” han hade gjort var ju att han haft ”kontakt” med en person som ”begått vedervärdiga handlingar”.

Federley glömde bort att människors avståndstagande berodde på att Federley ljugit om sitt förhållande till pedofilen, liksom att han försökt dölja när han fick veta vad denne gjort. Federley valde också att inte diskutera de avslöjanden som gjorts om att han fortsatt att träffa pedofiler. Till slut förklarade även hans eget parti att han hade förverkat deras förtroende.

Eller har de verkligen gjort det?

Under frågestunden berättade Federley nämligen att han är verksam i det fördolda och är aktiv i centerns valarbete genom att i all tysthet ”hjälpa goda vänner att få ordning på sitt valmaterial”. Åhörarna fick inte veta vilka dessa ”goda vänner” var.

Federley uttryckte också sin sorg över utvecklingen i sociala media. I begynnelsen tyckte han att det var jättekul att twittra och man kunde säga vad som helst, och fråga om vad som helst. Nu blev man bara påhoppad och utskälld vad man än sade. Han ville se en ”mental vaccinering” av människor – det var viktigt att man skulle lära människor att det var skillnad på åsikter som framfördes av bloggare och åsikter som framfördes av personer som gått på journalisthögskolan.

En deltagare i sammankomsten undrade under frågestunden vad som egentligen var ”svenska värderingar”. Det var ju ämnet för kvällen, men Federley hade under sitt en timme långa föredrag inte förklarat vilka dessa var. Federley räknade därför upp vad han ansåg vara ”svenska värderingar”: ordning, reda, komma i tid, hålla rent, frihetslängtan men också följsamhet – samt ”omsorg om andra”.

Just omsorg och snällhet mot andra var viktigt för Federley – både i föredraget och under frågestunden betonade han hur hård han tyckte att politiken blivit. Man diskuterade mer hur politiker var klädda än vad de tyckte, och han förklarade att han ville starta en blogg där man bara skulle avhandla politik. Men han visade inget större intresse av att diskutera politik när han fick frågan om vad centern gjort för att rädda landsbygden från utarmning. Han menade att partiet var för litet för att kunna spela någon avgörande roll i de frågorna i dag – och att det inte längre var ett parti lika stort som då han började med politiken. Han verkade inte ha funderat på om centern själva klippt banden till landsbygden i början på 2000-talet med bildandet i partiet av rörelser som Stureplanscentern. Federley ville ändå påpeka att centern bidragit till att arbetsförmedlingen nu var mer närvarande på landsbygden.

Federley uppmanade hela tiden alla att tänka efter, och reflektera över sig själva och de handlingar de utfört. Han själv verkade dock aldrig ha begått några större fel – vare sig i politik eller privatliv. Den påbjudna ödmjukheten verkade mest gälla andra när de ställs inför Fredrick Federley.

Efter sammankomster i en kyrka är det brukligt att man står en stund på kyrktrappan och diskuterar vad man upplevt – vare sig det rört sig om en gudstjänst eller en föreläsning. Prästen eller den som talat står i centrum.

Den här gången valde dock huvudpersonen att fly från platsen när han ställdes inför en reporter från Exakt24 som ville fråga Federley om hans umgänge med pedofiler. Då var talförheten borta.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.