I veckans nyhetssvep om kriget i Ukraina följer vi upp helgens händelser. Vi tar en titt på vad MMA-stjärnan Chimaev säger, och vad som händer med högtiderna i Ukraina.

Khamzat Chimaev respekterar Ramzan Kadyrov

Chimaev är en MMA-stjärna baserad i Sverige, med rötterna i Tjetjenien. Han har aldrig hymlat med att han gillar den ryska republikens ledare Kadyrov. I en intervju till Expressen säger han att Kadyrov är som en kung, som man måste respektera. När han kallar till att äta middag, då kommer Chimaev.

På frågan om Kadyrovs misstänkta brott mot mänskliga rättigheter, och kopplingar till President Putin, svarar Chimaev bara att ”jag är idrottare”.

Prigozjins kupp

I lördags live-rapporterade vi om Wagnergruppen och Jevgenij Prigozjins tillfälliga uppror mot Kreml. Det blev till slut inget av med det, utan han fick lämna för Vitryssland. Planen är att inkorporera Wagner i den reguljära ryska armén.

Enligt Daily Mail förhörs general Sergej Surovikin om härvan kring Wagner. Han påstås ha tagit ställning för Prigozjin och kan ha varit del av en agenda att avsätta försvarsminister Sergej Shoigu. Enligt amerikanska underrättelsekällor har Surovikin också gripits.

Ukraina vill ändra datum för vissa högtider

President Zelenskyj har lagt fram förslaget för parlamentet, Verkhovna Rada. Det handlar om jul, som nu firas 7 januari. Den skulle flyttas till 25 december, vilket är tradition i västkyrkorna och vissa ortodoxa kyrkor. Ortodoxa kyrkan i Ukraina har redan godkänt godkännt en flytt från den julianska kalendern till en ny.

I så fall kommer också nationaldagen få ett nytt datum. Från 28 juli till det nya datumet 15 juli. Dessutom vill man flytta Försvararnas dag från 14 till 1 oktober.

Några nyheter i korthet

Wimbledon börjar i London. Den anrika tennisturneringen tillåter ryska och vitryska atleter, vilket är ett kontroversiellt beslut. Räkna med att vi återkommer till det, men mer troligt i våra artiklar med sportskvaller.

Vladimir Putin gjorde ett av sina ovanliga framträdanden tillsammans med vanligt folk. Den här gången i delrepubliken Dagestan, vilket är det första framträdandet sedan innan pandemin. Han såg betydligt mer avslappnad och glad ut än vanligt. Samtidigt har ryktet om en dubbelgångare spätts på, skriver Daily Mail. Det uppstod ursprungligen år 2000, då han var ganska färsk premiärminister i Ryssland. Det har sedan levt vidare i västerländsk media.

Human Rights Watch, en ickestatlig människorättsorganisation, uppmanar Ukraina att utreda alla fall av användandet av förbjudna landminor. Det skriver man i en rapport som kom 30 juni.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.