22.30 Enligt Reuters har nu Wagnergruppen evakuerat sitt högkvarter, och gruppens styrkor börjat lämnas staden.

Enligt Kremls talesman Pesjkov ingår det i uppgörelsen som medlats fram av Vitrysslands Lukasjenko att Prigozhin ska dra sig tillbaka till Vitryssland.

Kreml meddelade samtidigt att den utredning som inleddes under dagen mot Prigozhin nu är nedlagd.

20.45 Enligt olika videos som sprids i sociala medier är Prigozhin och Wagnergruppen populära i staden Rostov – som de tog kontroll över i inledningen av marschen mot Moskva – detta trots det nu beslutade återtåget. Om videofilmerna skildrar stämningarna i hela staden är svårt att säga.

19.59 Prigozhin har gett order om att marschen mot Moskva ska avbrytas för att “undvika att blod spills”. I samband med detta deklarerade Prigozhin:

”De ville upplösa Wagnergruppen. Vi inledde 23 juni ”Marschen för rättvisa”. På en dag avancerade vi så att vi befann oss nästan bara 20 mil från Moskva. Under denna tid har vi inte spillt en enda droppe blod. Nu närmar sig ögonblicket då blod kan komma att spillas. Eftersom vi inser allt det ansvar det skulle innebära om ryskt blod skulle spillas, vänder vi våra kolonner och rör oss i motsatt riktning, tillbaka till våra fältläger.”

19.30 Dimitrij Medvedev, för närvarande vice ordförande för Rysslands nationella säkerhetsråd, satsar på att skrämma världen med kärnvapen för att minska risken för utländskt stöd till Wagnergruppen.

”Aldrig under mänsklighetens historia har vi fått uppleva att den största kärnvapenarsenalen i världen kontrolleras av banditer. En sådan kris skulle inte begränsas av ett lands gränser utan föra världen till randen av total förstörelse”, hävdar Medvedev enligt Tass.

Budskapet är enkelt, låt Wagnergruppen segra och jorden går under.

Men Medvedev avslutar med en försäkran om att Ryssland inte kommer att låta det ske. Kanske som ett sätt att förvarna världen om, och försvara, flygattacker mot Wagnerkolonnerna som nu rullar mot Moskva.

På så sätt skulle Ryssland kunna framställa sig som världens frälsare, och Putin som den som hindrade att Wagnergruppen får kontroll över kärnvapen.

18.00 “Håll er hemma!”, manar Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin stadens invånare. I sitt uttalande säger han att situationen är “svår” eftersom det nu pågår en   kontra-terror-operation. Moskvaborna får också ledigt på måndag, och behöver inte gå till arbete eller skola – allt för att underlätta situationen.

17.15 Den statliga ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar att medlemmarna av Wagnergruppens styrkor erbjudits amnesti om de mycket snabbt lägger ner vapnen:

“Wagner-soldater har fortfarande möjligheten att lägga ner sina vapen och undvika bestraffning tack vare sina prestationer I Ukraina, men det måste ske snabbt”, säger duma-medlemmen och tidigare justitieministern Pavel Krasheninnikov enligt Tass.

16.17 Igor Artamov, guvernör i den ryska Lipetsk-regionen har på Telegram förklarat att Wagnerstyrkor nu trängt in i regionen.

Det innebär att enheter från Wagnergruppen nu befinner sig knappa 40 mil från Moskva.

15.05 Sedan några timmar brinner en oljedepå i den ryska staden Voronezj. Det är inte klarlagt om explosionen orsakades av ukrainska missiler eller om den orsakades av strider mellan Wagnergruppen och ryska styrkor.

15.00 Der Spiegel rapporterar att biljetter på flyg från Moskva nu börjar ta slut. Biljetter till Tiblisi i Georgien, Astana i Kazakstan och Istanbul i Turkiet är redan slutsålda.

14.30 Ryska styrkor uppges enligt AFP ha gått i ställning längs med Moskvas sydvästra utkanter. Tungt beväpnad polis ska också upprättat posteringar där motorvägen M4 löper in i Moskva. Tidigare har det rapporterats om ryska helikopterattacker mot Wagner-trupper som rörs sig på M4 mot Moskva.

13.20 Ukrainas försvarsminister Kuleba har i ett twitterinlägg uppmanat världssamfundet att ge upp all form av “falsk neutralitet och fruktan för eskalering” – och när det är gjort ska världssamfundet skicka ännu mer vapen och stöd till Ukraina – samt de som fortfarande gör affärer med Ryssland ska avbryta dessa.

Kuleba menar att nyssnämnda fruktan baserat sig på uppfattningen att Ryssland är för starkt att för att förlora kriget i Ukraina. Men Wagner-revolten visar att Ryssland är svagt, hävdar Kuleba.

Argumenteringen är lite svårgenomtränglig. Om det som sker visar att Ryssland är svagt – varför skulle då världens ledare övertygas om att Ukraina behöver ännu mera vapen och stöd.

13.10 Enligt Reuters har ryska miltärhelikotrar öppnat eld mot en Wagner-kolonn på motorvägen M4 utanför Voronezj.

12.30 Tjetjeniens ledare Kadyrov säger i ett uttalande att han är beredd att “ställa sin styrkor till förfogande för att kunna slå ner myteriet”.

Ukrainas Zelenskyjs uttalande tidigare i dag kan kan kokas ner till att han menar att detta “visar på Rysslands svaghet”.

Svt har i sin jakt på kommentatorer uppbådat Carl Bild som mångordigt talar om utvecklingen, och kontentantan är att “det kan gå hur som helst”.

10.15 I ett teve-sänt tal till nationen deklarerade Putin att Ryssland nu utkämpade ”det hårdaste slaget om sin framtid”. Han stämplade Wagnergruppens revolt som ”förräderi” och lovade att alla skyldiga skulle straffas. Rysslands krigsmakt ska ha fått ”alla de order som är nödvändiga” för utföra de ”avgörande handlingar” som kan skapa ”stabilitet”.

Putin förklarade Wagnergruppens revolt med att: ”Personlig maktlystnad har lett till förräderi mot vårt land och de mål för vilka våra väpnade styrkor kämpar”.

09.15 Myndigheterna i Moskva har skärpt säkerheten eftersom ledaren för legosoldatgruppen Wagner – Jevgenij Prigozjin – uppger sig ha tagit kontroll över militära anläggningar i Rostov-on-Don. Prigozjin krävde ett möte med Rysslands militära ledning, och anklagade dem för att ha gett order om angrepp på hans styrkor – och att många dödats vid dessa anfall. I videor som publicerats på sociala medier hävdar Prigozjin att han befinner sig vid södra militärdistriktets (SMD) högkvarter i Rostov och kräver att försvarsminister Sergei Shoigu och Rysslands högste general Valery Gerasimov kommer till staden. Prigozjin uppgav att hans krigare skulle marschera mot Moskva om inte de militära ledarna går med på hans hans krav om ett möte.

I en serie ljudklipp hävdade Prigozjin att en rysk raketattack dödat många av hans soldater och lovade att ta “hämnd” och “stoppa det onda som landets militära ledning har orsakat”. Han släppte senare ett annat röstmeddelande där han hävdade att hans styrkor hade lämnat Ukraina och var på väg in i Rostov. Säkerhetstjänsten FSB inledde ett brottmål för väpnat myteri mot Prigozjin och hävdade att hans handlingar utgjorde “uppmaningar till att starta en väpnad civil konflikt på Ryska federationens territorium”.

Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin meddelade att antiterroriståtgärder vidtagits i den ryska huvudstaden, inklusive ytterligare kontroller på vägar, för att stärka säkerheten. Obekräftade bilder verkade visa militärfordon på gatorna. Myndigheterna sade också att motorvägen M4, som förbinder Moskva med söder, stängdes för trafik vid gränsen till Voronezh-regionen på grund av att en militärkonvoj rörde sig där. Rostovregionens guvernör uppmanade invånarna att inte resa till stadens centrum och att om möjligt undvika att lämna sina hem. President Vladimir Putins talesperson, Dmitry Peskov, sade endast att den ryska presidenten var “medveten om situationen som utvecklas runt Prigozjin” och att “alla nödvändiga åtgärder vidtas.”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!