Ett förslag från Irlands jordbruksdepartement är att köpa ut gamla jordbrukare och slakta deras kor. 200 000 på tre år skulle minska beståndet med 10 procent och hjälpa landet att nå klimatmålen för 2030. Men många ställer sig kritiska.

27 europeiska länder har gemensamt kommit överens om att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser med 55 procent till 2030. Målet är att skifta till en klimatneutral ekonomi, under projektet European Green Deal (europeiska gröna avtalet). Men det kan bli svårt för vissa länder att lyckas med, skriver irländska Agweb.

Irlands jordbruksminister Charlige McConalogue har tittat på olika sätt att reducera metanutsläppen, och där ingår att slakta 200 000 kor de närmaste tre åren. Det skulle enligt regeringen kosta 6,4 miljarder kronor att hjälpa jordbruksnäringen att minska utsläppen av växthusgaser med 25 procent de kommande sju åren.

Jordbruksdepartementet skulle iscensätta slakten av 65 000 kor årligen under tre år, och minska beståndet av mjölkkor i landet med tio procent. Möjligheten skulle ges till mjölkbönder som är äldre, likt ett pensionsavtal.

Enligt Pat McCormack, ordförande för landets mejeriorganisation, så har hans industri en tydlig väg framåt. Jordarna är inte större nu än för 25 till 30 år sedan, menar han, men pekar på transportsektorn och flyget. Kan samma sak sägas där?

Många inom jordbruksindustrin är mycket upprörda, och även vissa politiker. Total galenskap menar vissa. Att publicera sådana rapporter stödjer bara personer som tror att regeringen arbetar bakom kulisserna med att förstöra mejeri- och köttindustrin, säger Tim Cullinan, ordförande för jordbrukarnas riksförbund på ön. Han vill i stället se en bättre väg för den nya generationen jordbrukare att bli framgångsrika, än att bara fokusera på sådana som vill lämna yrket.

Nyheten har fått stor uppmärksamhet i världen. Elon Musk, som äger Twitter och Tesla, säger till exempel att ”det här behöver få ett slut. Att döda några kor spelar ingen roll för klimatförändringarna.”

Irlands jordbruksdepartement har svarat på kritiken och säger att rapporten bygger på ett dokument med en modell, som inkluderar en process som ännu inte är fastlagd eller helt överenskommen.

Liknande agenda i Nederländerna

Vi har tidigare rapporterat om en liknande utveckling i Nederländerna. Där vill regeringen minska utsläppen av kväve, och har också planer på att köpa ut och lägga ned stora delar av landets jordbruk. Det ledde till stora protester från bönderna, och även seger för jordbrukspartiet BBB i regionvalen i mars.

UNDER ATTACK. Även i Nederländerna hetsar makthavare mot nötkreatur (foto: Iris van den Broek / ANP via AFP)

”Under 2022 kunde vi rapportera om hur nederländska bönder protesterade över hela landet. Man blockerade vägar och tömde gödsel utanför politikers hus. Då visade mätningar att en majoritet av invånarna stödde bönderna i deras kamp. Solidariska protester skedde även i Tyskland och Italien.”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.