Bondemedborgarrörelsen BBB grundades 2019 när bondeprotesterna började bli vitt spridda i Nederländerna. Efter storseger i regionvalen ser man ut att ta 15 mandat i landets senat och över 20 procent av rösterna totalt. Partiledaren Caroline van der Plas är glad och säger att ”Det här är inte normalt, men det är faktiskt det! Det är normala medborgare som röstat”, skriver BBC.

Senatsvalet är 27 maj och resultaten i regionvalet är en stark värdemätare för detta. Provinsvalet bestämmer indirekt hur senaten kommer se ut, eftersom medlemmar från de tolv provinserna plus utomeuropeiska områden röstar om de 75 senatplatserna.

BBB har som målsättning att kämpa mot regeringens planer på att minska användningen av nitrogen, konstgödsel, som säg vara farligt för miljön. Regeringen vill därför minska landets tamboskap och köpa ut tusentals jordbrukare från sina ägor. Enligt opinionsundersökningar från Ipsos är just protesten mot nitrogenförbudet en huvudfråga för BBB-väljarna.

Partiets popularitet är dock större än bara i lantliga områden. Man har en populistisk plattform med traditionella, konservativa nederländska värderingar i fokus.

van der Plas berättade för partisympatisörer att väljare vanligtvis stannar hemma om de tappat tron på politiken. Men idag har de visat att de inte kan stanna hemma längre, menar hon, och tror att partiet inte kommer ignoreras mer.

Vänsteralliansen mellan miljöpartister och socialdemokrater väntas också ta 15 mandat. Premiärminister Mark Ruttes partikoalition med fyra partier kommer tappa åtta mandat och bara få 24. Valdeltagandet ligger på runt 57,5 procent vilket är det högsta på flera år. Den största förloraren är Forum för Demokrati, VVD.

I upptakten till valet kom det många traktorer till gatorna i Haag och utanför event där valdebatter hölls.

Enligt BBC-kommentatorn Ben Coates är det här en jordbävning inom nederländsk politik. Han menar att väljarna främst kommer se BBB som ett högerparti, med fokus på minskad invandring, EU-motstånd och förbud att bära islamisk burka.

van der Plas är något av en udda fågel inom politiken, vilket är en anledning till hennes popularitet. Med irländsk mor och nederländsk far förlorade hon sin man Jan i cancer strax efter partiet bildats 2019. Hon har också avstått från offentliga kampanjer tidvis, på grund av dödshot.

Under 2022 kunde vi rapportera om hur nederländska bönder protesterade över hela landet. Man blockerade vägar och tömde gödsel utanför politikers hus. Då visade mätningar att en majoritet av invånarna stödde bönderna i deras kamp. Solidariska protester skedde även i Tyskland och Italien.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.