I veckans nyhetssvep om Ukrainakriget berättar vi att spionvalen Hvaldimir nu tagit sin ända in i Oslofjorden. Bakhmut har fallit menar Ryssland, och Wagnergruppen drar sig ur staden. Och en polsk general vill stödja ett eventuellt väpnat uppror mot president Lukashenko i Vitryssland.

Bakhmut har fallit

Slaget om Bakhmut är över, ryska trupper och legionärer tog kontroll över hela staden. Wagnergruppens ledare Prigozhin säger att man nu kommer dra sig ur staden och överlåta den helt åt reguljära ryska styrkor.

Från officiella ukrainska källor kommer dock inget medgivande om att staden de facto har fallit. Prigozhin utropade seger 20 maj.

Ukraina fortsätter också rapportera in sina siffror för ryska förluster i kriget. Det är svårt att som utomstående bedöma vad som är mest troligt, Ryssland släpper själv inga detaljerade siffror. 205 260 soldater uppges ha skadats eller avlidit på den ryska sidan sedan kriget bröt ut.

Polsk general vill se uppror mot Lukashenko

General Waldemar Skrzypczak är före detta försvarsminister och arméchef i Polen. Han anser att man bör förbereda sig för ett uppror mot president Lukashenko i Vitryssland. Eventuella militära styrkor i landet som ställer sig mot Lukashenko måste få stöd likt Ukrainas armé nu får, anser Skrzypczak.

Uttalandet kommer efter att rebeller i ryska Belgorod gått i strid mor ryska armén. Han hoppas också att vitryska regimkritiker ska inspireras av sin ryska motsvarighet, och resa sig mot Lukashenko.

Valerij Zaluzjnyj skadad?

Zaluzjnyj är generallöjtnant och överbefälhavare i Ukrainas försvarsmakt. Sedan en vecka har det ryktats att han skulle skadats, och kanske dött, i kriget. Centrum för strategisk kommunikations i Ukrainas regering har uttalat sig om frågan. Man säger att uppgifterna är lögner producerade av Kreml, han har inte skadats i en raketattack.

På sin Telegramkanal visar man också ett tal där Zaluznyj höll i Odessa 20 maj. Något foto eller film från ännu närmare i tiden finns inte.

Även vice försvarsminister Anna Malyar har förnekat uppgifterna om att han skulle ha skadats. Han fortsätter arbeta som vanligt, menar hon.

Kinesisk delegation till Moskva

Under fredagen besöker en kinesisk delegation Moskva för ett möte med utrikesminister Sergej Lavrov. I delegationen finns Li Hui med, han är kinesiska regeringens speciella representant för Eurasiska affärer. Han kommer även träffa vice utrikesminister Mikhail Galuzin.

Vad som kommer avhandlas är i skrivande stund oklart. Men nyligen var premiärminister Mikhail Mishtustin i Peking för bilaterala möten. Kina och Ryssland har sedan kriget utbröt fördjupa sina ekonomiska och diplomatiska relationer. Nu handlar det om mer satsningar på handel, jordbruksexport och samarbete gällande idrott.

Kina är officiellt neutralt inställda till kriget i Ukraina och har erbjudit sig att medla i konflikten. I praktiken står man dock betydligt närmare Ryssland och den fördjupade handeln mellan länderna gynnar den ryska krigsinsatsen. Under årets tre första månader ökade handeln mellan länderna med 40 procent jämfört med samma period 2022.

Kinas tullmyndighet har nu godkänt den ryska hamnen i Vladivostok som transithamn från 1 juni. Det är första gången Kina får tillgång till hamnen sedan territoriet annekterades av Ryssland från Qing-dynastin för 163 år sedan.

Norge varnar för ryska spionvalar

Vitvalen Hvaldimir upptäcktes första gången 2019 utanför Norges kust. Den har synts till i norska vatten till och från under fyra års tid. Men nu har den hittat in till Oslofjorden, och myndigheterna varnar folk från kontakt med den. Man tror nämligen att det är en rysk spionval, eftersom man upptäckte att den bar på övervakningsutrustning.

Marinbiologer tror med säkerhet att Hvaldimir har tränats av Ryssland och att han har utfört uppdrag åt militären förut. Namnet Hvaldimir kommer från norskans ord för val, hval, och Vladimir Putin, Rysslands president.

Hvaldimir är känd för att följa efter båtas och leka med personerna ombord. Nu bör man hålla sig borta från honom, även fast han har vanan av att vara i kontakt med människor. Det finns också en risk att han blir allvarligt skadad av en båt, och han har tidigare skadats.

Slagskeppet Gerald R. Ford har nyligen anlänt till Oslo, vilket vissa tror kan vara orsaken till att även Hvaldimir begett sig till den norska huvudstaden.

För mer läsning om djur i krig, se vår artikel från i fjol.

Ukraina och den nya digitala världsordningen

Är Ukraina ett försöks-land för digitalisering och övertagande av multinationella storföretag? Mycket möjligt, om man tror journalisten Stavroula Pabst. Hon beskriver i en artikel i Ulimited Hangout hur planer för en ukrainsk e-krona, digitalt id-kort och digital centralbanksvaluta är på gång i Ukraina.

Enligt minister för digital omvandling Mykhailo Fedorov kommer Ukraina 2030 bli det första landet som helt av skaffar fysiska sedlar och mynt. AI kommer vara en hjälp åt domstolarna i landet, utbildning kommer ske digitalt på distans och byråkratin kommer krympas radikalt.

Ukraina kommer bli en hub för start ups och bli en Europeisk tigerekonomi. Enligt Pabst är detta del av ”den fjärde industriella revolutionen” där fysiska, digitala och biologiska sfärer inte längre kommer ha tydliga gränser mot varandra. Företag och offentliga institutioner kommer smälta ihop och styra samhället uppifrån, tror hon.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!