I veckans nyhetssvep om Ukrainakriget kan vi berätta att Henry Kissinger nu bytt fot, Ukraina bör gå med i Nato. Ukrainas militära underrättelsetjänst medger att man dödar Kreml-propagandister, men specificerar inte vilka. Och Zelensjyj tilldelas Karl den store-priset.

Igor Kornet utsatt för attentat

Den ryske politiken Igor Kornet blev allvarligt skadad i en granatattack. Det skedde när han gick till frisören i utbrytarrepubliken Luhansk i Ukraina. Han fungerar där som inrikesminister, således en högt uppsatt position. Han och två andra personer som befann sig i lokalen fördes till sjukhus. Ytterligare två personer blev lindrigt skadade.

Daily Mail skriver att han sedan fick syrgas och hade skador i bröstet och hjärnan. Frisören är belägen nära en lokal tv- och radiostation, och dådet skedde då någon slängde in en granat i lokalen.

Ukraina erkänner dödande av ”propagandister”

Brittiska The Times rapporterar att Ukrainas militära underrättelsetjänst medger att man dödat Kreml-propagandister sedan kriget utbröt. Generalmajor Kyrylo Budanov säger att man framgångsrikt slagit till mot ett par personer, vissa fall har fått stor uppmärksamhet i media.

Exakt vilka det rör sig om framgår inte. Vi har rapporterat om några uppmärksammade fall, som militärbloggaren Vladlen Tatarskij. Han dog efter att en bomb detonerat på ett café i Sankt Petersburg.

Om attentatet mot Vladlen Tatarskij rapporterade Morgonposten 5 april – läs mer här

Ett annat är Darija Dugina, som dog när en bilbomb detonerade i augusti i fjol. Hon var dotter till författaren och nationalistiska ideologen Alexander Dugin. Dugina arbetade bland annat för statsunderstödda Russia Today. Och nyligen skadades författaren och före detta militären Zachar Prilepin när en bilbomb smällde av.

Om attentatet mot Darija Duniga rapporterade Morgonposten 22 augusti – läs mer här

Budanov säger också att olika aktioner som skett på ryskt territorium har utförts till nästan 100 procent av ryska medborgare. Det handlar om tåg som spårat ur och attacker mot infrastruktur för olja och gas. Han säger också att inga attentat mot president Putin har utförts.

Om attentatet mot Zachar Prilepin rapporterade Morgonposten förra veckan – läs mer här

Zelenskyjs ambitioner

Washington Post har senaste veckan publicerad bland annat en intervju med president Zelenskyj, och andra uppgifter. Underrättelseuppgifter som läckt ut visar att Zelenskyj flera gånger föreslagit luftattacker mot mål inne i Ryssland och att gå in och ockupera ryska gränsstäder. Vilket går helt emot linjen att bara använda västerländska vapen mot mål inom Ukraina.

I ett möte med överbefälhavare Varleij Zaluzjnyj blev hand besviken över att inte ha långdistansrobotar att sätta in mot ryska trupper i Ryssland, som var på väg att sättas in i kriget.

Han har också velat slå till mot den ryska oljeförsörjningen till Ungern. Druzjba-ledningen borde sprängas, ansåg han. Han ska också vara starkt ogillande till Viktor Orbán och hans regering. Ukraina och Ungern hade en diplomatisk konflikt 2018 gällande den ungerska minoriteten i västra Ukraina. Och Ungern har sedan krigsutbrottet ställt sig mer neutrala till Ryssland än övriga EU-länder, även om man godkänt samtliga paket med sanktioner.

Zelensky på Europaturné

Under veckan besökte presidenten flera europeiska ledare, som president Macron, förbundskansler Scholz och premiärminister Sunak.

I Aachen fick han ta emot Karl den store-priset, som tilldelats honom och det ukrainska folket. Priset har starka kopplingar till ideologerna bakom EU-projektet, som Konrad Adenauer och Robert Schuman. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade i sitt tal att Zelenskyj och ukrainarna strider för europeiska värderingar, som demokrati och lagstyre.

Kissinger byter fot

USA:s före detta utrikesminister Henry Kissinger är snart 100 år gammal men väger fortfarande in i debatten. Tidigare har han varit motståndare till ett ukrainskt medlemskap i Nato. Men nu ser han ingen väg till fred i Europa utan att landet går med. Tidigare har han sagt att Rysslands buffertzon försvunnit i och med Natos östliga expansion efter murens fall.

Anledningen till att han bytt fot är att väst nu beväpnat Ukraina till den grad att det blivit det bäst utrustade landet i Europa. Men med det minst strategiskt erfarna ledarskapet. Därför skulle det vara säkrare, även för Ryssland, att Ukraina var med i Nato.

Chefens för Rysslands nationella säkerhetsråd, Dmitrij Medvedev, håller inte med Kissinger. Han menar att det inte på något sätt skulle garantera fred om Ukraina gick med i Nato. Han tror snarare det skulle leda till en direkt konfrontation.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.