I veckans nyhetssvep om Ukraina kan vi berätta om den stora offensiven. Den planeras för fullt, men president Zelenskyj behöver mer tid för förberedelser. En pro-rysk författare blev utsatt för ett bombdåd, Zachar Prilepin överlevde en bilbomb men chauffören dog. Och Ryssland fortsätter propagandakriga med Polen, som vill byta namn på Kaliningrad.

Zachar Prilepin skadad av bilbomb

Författaren Zachar Prilepin skadades av en bilbomb, föraren i bilden dog vid attacken. Prilepin är nationalist och stödjer Kreml och kriget i Ukraina. Han är nu inlagd på sjukhus.

Prilepin var medlem i Rysslands Nationalbolsjevikiska parti från 1996 till 2019. Innan han blev författare arbetade han som journalist på tidningen Delo i Nizhnij Novgorod. Han ledde en volontär-bataljon som stred på utbrytarrepubliken Donetsk sida 2016 till 2018, då den upplöstes. Han stred i Ukraina en gång till efter krigsutbrottet i fjol, han är belagd med sanktioner av flera länder i väst.

Journalist död i Chasiv Jar

Arman Soldin föddes i Bosnien men flydde landet 1992 och växte upp i Frankrike. Han arbetade som videokoordinator åt nyhetsbyrån AFP i Ukraina. Under tisdagen skedde en raketattack mot staden Chasiv Jar nära Bakhmut, där 32-årige Soldin dog. Övriga journalistkollegor på plats klarade sig oskadda.

AFP:s ordförande Fabrice Fries sade att ”hela byrån är förkrossade av förlusten av Arman. Hans död är en fruktansvärd påminnelse om riskerna och farorna som journalister varje dag belyser i konflikten i Ukraina”.

Hittills har elva journalister, hjälpredor eller deras chaufförer dött i kriget, enligt Reportrar utan gränser.

Utlovad offensiv kräver mer förberedelser

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju till BBC att hans militär behöver mer tid att förbereda sig inför den kommande offensiven.

”Med (vad vi har) kan vi gå fram och bli framgångsrika. Men vi skulle förlora många mannar. Jag tycker det är oacceptabelt. Så vi behöver vänta. Vi behöver fortfarande mer tid, sade han.

Ukraina har tränat upp nya styrkor och lagrat vapen och ammunition man fått av sina allierade i väst. När exakt man kommer inleda sin offensiv för att ta tillbaka land i Donetsk, Lugansk, Kherson och Zaporizhzhia är ännu oklart. Sent i april sade försvarsminister Reznikov att förberedelserna började bli klara.

Namnkriget om Kaliningrad

Kaliningrad kommer framöver kallas för Krolewiec i Polen. Det är det polska namnet på stadens tidigare tyska namn, Königsberg. Beslutet kommer från en kommitté som utreder standardisering av utländska namn i Polen. Staden annekterades av Sovjet under andra världskriget och fick namnet Kaliningrad, efter politbyråns Mikhail Kalinin.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov handlar namnbytet inte om vanlig russofobi, utan om ren galenskap. Han anser det är rent fientligt gjort.

En som inte skräder orden är Dmitrij Medvedev, tidigare president och nu vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd. På Twitter skriver han att Polen ska använda sig av de tidigare tyska namnen på städer som Gdansk (Danzig) och Krakow (Krakau) med flera.

I ett inlägg 29 april skrev han att han inte anser att det finns skäl att alls ha diplomatiska förbindelser med Polen. Polen styrs av russofober, enligt Medvedev. Ukraina ska vara fyllt av polska legosoldater som borde ”utrotas likt stinkande råttor”.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.