I veckans nyhetssvep kan vi ta del av den nya ryska rekryteringskampanjen, 400 000 män ska lockas skriva kontrakt med försvarsmakten eller milisgrupper som Wagner. Dessutom har en ny dokumentär om ryska fiskefartyg i Nordsjön kommit och Danmark och Nederländerna köper och skänker pansarvagnar till Ukraina.

Ryssland använder fiskefartyg för att kartlägga brittiska vatten

Enligt en dokumentär visade i flera nordiska länder använder ryssarna fiskefartyg för att kartlägga kommunikationskablar, gasledningar och vindkraftverk i Nordsjön. På båtarna finns undervattensutrustning som används för att kartlägga hur infrastrukturen i havet är utbyggd.

Syftet är att använda informationen vid ett framtida sabotage mot Väst, enligt dokumentären. Lyckas man kan man paralysera energitillförseln, varnar underrättelsetjänster.

Danmark och Nederländerna köper och skänker 14 Leopard 2

Danmark och Nederländerna kommer tillsammans köpa, renovera och donera 14 Leopard 2A4-pansarvagnar till Ukraina. Enligt Danmarks försvarsministerium kommer de levereras tidigt 2024.

Ny rysk rekryteringsfilm

Ryssland har startat en ny kampanj för att rekrytera nya soldater att kriga i Ukraina. Man har som mål att nå 400 000. I höstas kallades 300 000 reservister in, men nu handlar det om att få ryska män att skriva kontrakt med försvarsdepartementet eller milisgrupper som Wagner, skriver Svt.

För att nå målet använder man sig av reklam, till exempel på sociala medier som Vkontakte där över 53 000 annonser lagts upp sedan mars. Man lockar med höga löner och andra förmåner.

Enligt Novaja Gazetas granskning är vanliga slogans: ”Riktiga män väljer militärtjänstgöring på kontrakt!”, ”Militärtjänst ger stabilitet och trygghet i livet!” och ”Ditt land behöver dig!”

Andra förmåner som ges lokalt är till exempel gratis byte av vinter- och sommardäck i Jamal och Rybinsk, gratis ved i flera regioner och gratis topless-show på en strippklubb i Saratov.

Evan Gershkovich framträder i rätten

Den fängslade amerikanske journalisten Evan Gershkovich framträdde i en rättsal i Moskva under tisdagen. Han överklagade beslutet om att spärras in på grund av anklagelser om spioneri. Han och den amerikanska regeringen förnekar kategoriskt anklagelserna, som skulle kunna leda till ett 20 år långt fängelsestraff om han dömdes.

Han arbetar för Wall Street Journal och är den första amerikanske journalisten att gripas i Ryssland sedan Kalla kriget tog slut.

Lula da Silva

Vi har rapporterat om Brasiliens president Lula da Silva och hans besök i Kina. Han sa att USA borde sluta uppmuntra till krig i Ukraina, och börja tala om fred. Han är också starkt kritisk till EU och USA som förser Ukraina med vapen.

Tillsammans med BRICS-länderna vill han grunda ett nytt G20 som ska skapa fred i världen. Hans ståndpunkt möts av kritik från USA, som säger att kriget bara kan ta slut om Ryssland drar sina trupper ut ur Ukraina.

Från USA har man riktat kritik mot Lulas uttalanden. John Kirby, talesman för Vita Huset, säger att Brasilien upprepar rysk och kinesisk propaganda utan att hålla sig till fakta. Han säger också att kriget kan ta slut på dagen, om Ryssland slutar med sitt angrepp och tar sina trupper ut ur Ukraina.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.