Det var i lördags som Brasiliens president Lula da Silva sa att USA borde sluta uppmuntra till krig i Ukraina, och börja tala om fred. Han är också starkt kritisk till EU och USA som förser Ukraina med vapen. Tillsammans med BRICS-länderna vill han grunda ett nytt G20 som ska skapa fred i världen. Hans ståndpunkt möts av kritik från USA, som säger att kriget bara kan ta slut om Ryssland drar sina trupper ut ur Ukraina.

”USA behöver sluta uppmuntra till krig och börja tala om fred, EU behöver börja prata om fred”, sade han till journalister under ett besök i Peking. Han var där på statsbesök och träffade president Xi Jinping. Han menar att på det sätter kommer det internationella samfundet att kunna övertyga president Putin och president Zelenskyj att fred är något hela världen vill se.

Kina är Brasiliens största handelspartner och hans främsta mål är att stärka banden och visa att Brasilien nu är att räkna med igen, skriver AFP. Men det är en balansgång, han vill samtidigt stärka banden med USA. Hans senaste stora utlandsresa var just till USA i februari, då han träffade president Biden.

Brasilien och Kina har inte lagt några sanktioner mot Ryssland sedan kriget bröt ut. Båda vill verka som en medlande part för att uppnå fred. Tålamod är viktigt, sade Lula, men också att förmå länder som skickar vapen till Ukraina att sluta med det. Vilket är EU och USA.

Lula utvecklar sitt resonemang om kriget med att han anser att två länder orsakade kriget. Både Putin och Zelenskyj tar inga initiativ för att stoppa kriget, enligt Lula.

Han kritiserar också dollarn som valuta inom internationell handel. Han vill att BRICS-länderna skaffar en egen valuta för handel sinsemellan. BRICS är Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Han föreslår också att starta en ny variant av G20-länderna, som ska se till att få slut på kriget i Ukraina och återställa freden.

Lula säger sig haft framgång i sina samtal med Xi, men också med Förenade Arabermiratens president Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Han har också presenterat sina idéer för tyske förbundskanslern Scholz, Frankrikes president Macron och president Biden i USA samt några ledare i Sydamerika.

Från USA har man riktat kritik mot Lulas uttalanden. John Kirby, talesman för Vita Huset, säger att Brasilien upprepar rysk och kinesisk propaganda utan att hålla sig till fakta. Han säger också att kriget kan ta slut på dagen, om Ryssland slutar med sitt angrepp och tar sina trupper ut ur Ukraina.

Brasiliens utrikesminister Mauro Vieira träffade nyligen sin ryske motpart Sergej Lavrov. Vieira säger sig vara helt oförstående till kritiken från USA.

Lavror säger sig vara nöjd med att Brasilien har ”en klar uppfattning av krigets uppkomst.” Han är också nöjd med att Brasilien försöker bidra till att lösa konflikten. Lavrovs möte med Vieira är del av en process som började i mars då Lulas högste rådgivare i utrikespolitiska frågor besökte Putin i Kreml i mars.

I juli 2022 sade sig den förre presidenten Bolsonaro ha en lösning på kriget, som han pratade med Zelenskyj om. Han ville inte säga exakt vad, men att den påminde om hur Falklandskriget löstes 1982. Då skickade Storbritannien trupper till Falklandsöarna och kriget tog slut med att Argentina kapitulerade efter två månader.

Zelenskyj kommenterade sedan deras samtal med att inte kan vara neutral i kriget, en ståndpunkt Brasilien under Bolsonaro intagit. Brasilien stödjer Ukrainas rätt till självständighet, men utan att välja sida i konflikten.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.