Veckans skvaller från sportens värld bjuder på supertalang i dödskrasch med bil, AIK-legendens karriär som kriminalvårdare och ännu ett mål från en hockeymålvakt. Dessutom följer vi upp vad Fredrik Reinfeldt sysslar med.

NFL-stjärna misstänkt för dödsfärd

Jalen Carter är 21 år och ett enormt löfte inom amerikansk fotboll. Han är väntad att gå som nummer ett i draften till NFL. Men frågan är om det blir någon karriär inom sporten. I januari körde han i 167 km/h med sin Jeep Trackhawk och kraschade.

Enligt polisen tävlade han mot en Ford Expedition, där en lagkamrat och en i tränarstaben åkte. Båda dog i olyckan. Carter kommer nu samarbeta med polisen, säger hans familj.

Följetongen med fega Fredrik

TV4 ville anordna en debatt mellan kandidaterna till ordförandeposten i SvFF, skriver Fotbollskanalen. Men, den fick ställas in. Anledningen är att Fredrik Reinfeldt inte ville ställa upp.

”Planen var att TV4 och Fotbollskanalen skulle sända en debatt mellan kandidaterna som ställer upp i valet av Svenska Fotbollförbundets nya ordförande. Datumet var satt till 6 mars och tanken var att de nominerade skulle kunna föra fram vad de vill med svensk fotboll och diskutera olika heta ämnen.”

Ja, problemet är ju som vi skrev förra veckan, att Reinfeldt inte har några djupare åsikter om stora frågor svensk fotboll står inför. Han sålde bara in sina idéer om absolut meritokrati och fotbollen som ett verktyg för integration. Att stå i tv och debattera kunde fått honom att framstå som dåligt påläst. Förmodligen känner han sig också ganska säker på att faktiskt bli vald på årsmötet 25:e mars.

Ännu en målis som målat

Ni minns kanske förra veckans nyhet att Carl Lidbom, målvakt i Djurgården, gjorde mål i öppen kasse i derbyt mot AIK? Nu har det hänt igen, men i en större liga. Linus Ullmark är målvakt i Boston Bruins, ett av NHL:s mest klassiska lag.

Kanske hade Ullmark tittat på målet från Hockeyallsvenskan innan matchen mot Vancouver Canucks. Han såg läget och sköt snyggt pucken mitt i mål, över hela isen. Det var det första målismålet i NHL på tre år och det första i Boston Bruins historia. Han är nu en av blott tretton målvakter i NHL att göra mål – genom tiderna.

Drömmen om inget konstgräs grusad

I dansk media rapporteras det om ett EU-förbud om att sälja gummigranulat till konstgräsplaner. Konstgräs används i flera länder i Europa, men till allra största del i norden. I Sverige har utvecklingen gått så långt att det kan vara upp till 50 procent av de allsvenska klubbarna som spelar på plast.

Förbudet mot gummigranulat är kanske ett steg på vägen mot ett bättre konstgräs. Man använder i stället kork eller sand, det sistnämnda ger en touch av strandfotboll. På Tele2 Arena har man en ny matta och där är det just sand som används.

Det bästa vore givetvis ett förbud mot konstgräs i Allsvenskan, läs mer om det här.

Guld-Gary i häktet

Gary Sundgren är mest känd för att ha skjutit in 3–2-målet på Malmö Stadion 1992. Målet gjorde att AIK vann Mästerskapsserien och tog sitt första SM-guld sedan 1937.

Många proffs fortsätter att vara verksamma inom fotbollen efter karriärens slut. Men Sundgren började arbeta som kriminalvårdare och är nu på häktet i Huddinge. Detta har varit känt sedan ett tiotal år, men Expressen kom nyligen med en längre intervju med honom.

Inte oväntat känner folk igen honom, en intagen får en autograf skriven på sin matlåda. Annars håller han rätt låg profil.

Hakimi våldtäktsman?

Achraf Hakimi är en storstjärna i PSG och Marockos landslag. Nu utreds han för våldtäkt, som ska ha skett i hans hem. En 23-årig kvinna har anmält honom, men han tillbakavisar alla anklagelser.

Samtidigt verkar hans äktenskap gå i kras. Frun Hiba Abouk sägs ha begärt ut skilsmässa. Det ska ha varit på gång under flera veckor, men knappast blivit bättre sedan Hakimi misstänks våldfört sig på en kvinna när frun och deras barn besökte Dubai.

Den 36-åriga Abouk är precis som sin tolv år yngre man född och uppväxt i Spanien, med nordafrikanska föräldrar. Hon är skådespelerska, mest känd från kriminaldramaserien El Príncipe.

Spelarna kan strejka inför premiären i Damallsvenskan

En konflikt utspelar sig mellan klubborganisationen Elitfotboll Dam och deras samarbetspartner Arbetsgivaralliansen å ena sidan och spelarfacket Spelarföreningen å andra sidan. Problemet är att Spelarföreningen inte ”erkänns” som förhandlingspart. På herrsidan sköter nämligen facket Unionen förhandlingarna.

Varför man valt att ta det genom Spelarfacket blir tydligt i Fotbollskanalens rapportering. Man vill få till stånd ett avtal som är betydligt bättre än vad som egentligen skulle spegla den svenska arbetsmarknaden.

I och med pandemin har det blivit sämre tider för damklubbarna. Att spelarna trots det kräver bättre avtal säger också något om verklighetsförankringen. Pengarna måste komma någonstans ifrån, och konkurrensen om sponsorpengar och publik är stenhård.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.