Efter AIK:s vinst mot Hammarby i fjol har diskussionen om underlaget på svenska arenor blossat upp igen. Det var Hammarbys tränare Stefan Billborn som menade att lagets spel blev lidande av underlaget.

Hammarby spelar sina hemmamatcher på konstgräset på Tele2 arena, och har anpassat sitt kontringsinriktade spel till underlaget. Huruvida gräset på Friends arena verkligen var orsaken till Hammarbys förlust kan man spekulera om. På fyra försök med Billborn vid rodret har man förlorat samtliga på bortamatcher mot AIK, och inte mäktat med ett enda mål.

Hur som helst är Allsvenskan vid det här laget en delad liga, där ungefär hälften av lagen spelar på konstgräs. Det finns många fördelar med konstgräs i vårt klimat, och som underlag för träning gör det att säsongen blir längre och att antalet timmar per plan kan maximeras. I Stockholmsområdet har de flesta gräs- och grusplaner ersatts med konstgräs.

Problemet är att sporten som sådan ändrar karaktär, och främjar ett helt annat sorts spel. Bollen rullar snabbare på plast och antalet närkamper minskar, till förmån för snabba omställningar. Detta påverkar också vilka spelartyper som utvecklas bäst på underlaget. En del spelare gillar inte plasten och väljer bort Allsvenskan av det skälet.

Det rimliga vore att förbjuda konstgräs i Allsvenskan och Superettan. Det kan låta radikalt nu när flera klubbar har över ett decennium på underlaget, men vinsterna kommer överväga nackdelarna. Dels så har man numera ett mycket bättre utvecklat hybridgräs, som visserligen är dyrt, men som i praktiken har flera av konstgräsets fördelar.

En idé för att klara omkostnaderna är att öronmärka delar av tv-intäkterna till just naturgräs.

AIK har ett årsmötesbeslut att spela på gräs, vilket man gjort sedan fotbollssektionen startades 1897. Sedan man flyttade till Friends arena har man dock haft problem med underlaget, periodvis har planerna sett riktigt bra ut. Men dåliga planer har ändå varit ett återkommande problem. Inför förhandlingen av nytt hyresavtal är det viktigt att man har naturgräs som en grundbult i ett nytt avtal, där man måste kräva högsta kvalitet i varje match.

Inför årets säsong ser det bättre ut än tidigare då man nu använder infravärme för att ge gräset ljus. Det kommer inte lösa alla problem, mattan läggs om ett antal gånger per år på grund av att arenan används för andra syften.

Precis som flera klubbar nu har årsmötesbeslut på ett förbud mot VAR, borde man ha ambitionen att all elitfotboll i landet ska spelas på gräs. Undantag skulle kunna ges för klubbar i Norrland, där ändå bara en tiondel av Sveriges befolkning bor.

Precis som ståplatsläktare är naturgräs en viktig del av svensk fotbollstradition, som bör värnas.