Ericsson får böter 2,2 miljarder kronor efter att ha brutit mot ett avtal med det amerikanska justitiedepartementet, DOJ. Det handlar om omfattande korruption i Irak, som man själva skrev om i en internrapport 2019. 2022 publicerade Uppdrag granskning ett reportage om affären, vilket gjorde att den blev offentligt känd.

Böterna kommer sig av att man hemlighållit informationen från DOJ. Man hade utretts för korroptionsbrott i flera länder och man erkände sig skyldiga på flera punkter. Man hade redan i bokslutet i januari avsatt 2,3 miljarder för de väntade böterna, skriver HBL. Affären i Irak utreds dock fortfarande.

Bakgrunden till härvan

Vi rapporterade om skandalen när den briserade i februari i fjol. I internrapporten står det att man bedrivit utredningar om mutbrott i tio olika länder. 2019 uppgav man att det bara var sex olika länder med oegentligheter i, bland annat Kina och Saudiarabien. Andra länder som nämns i rapporten är USA, Brasilien, Marocko, Angola.

Man har förmodligen hjälpt azerbajdzjanska staten att avlyssna människor. 2015 kom Libanons telekommunikationsminister till Stockholm med sin familj, där bjöds de på middag och limousinfärd, bland annat, till en kostnad av 400 000 kronor.

Fallet med USA löstes 2019 då Ericsson gick med på att betala tio miljarder kronor i böter till amerikanska justitiedepartementet, DOJ. DOJ utredde företaget för korruption enligt en lag från 1977 som behandlar korruption med utländsk inblandning.

Dotterbolaget Ericsson Egypt Limited erkände sig skyldiga till korruptionsbrott. Man ska ha arbetat i länder och använt tredjepartsaktörer och konsulter för att muta statsanställda.

Genom mutfonder, mutor, gåvor och annan politisk korruption har man enligt åklagare Geoffrey Berman gjort sina affärer.

Korruptionen ska ha pågått så länge som mellan år 2000 och 2016, anställda på Ericsson ska ha sett mellan fingrarna. Utredningen involverade också US Securities and Exchange Commission, SEC, som granskat transaktioner från 1990-talet och framåt. Man slog fast att denna korrupta verksamhet pågått i 17 år och i minst fem länder.

IS-terroristerna i Irak

Uppdrag granskning visade att Ericsson ska ha pressat anställda att söka upp IS-terroristerna i Irak för att förhandla. En person blev då kidnappad och en lösensumma på 20 miljoner kronor sattes för att släppa honom. Granskningen har skett i samarbete med journalistförbundet ICIJ.

För att få den kidnappade personen fri ordnades en överenskommelse där Ericsson skulle få fortsätta verka i regionen. Detta gjordes via mellanhanden Asiacell. Pengar har således gått från Ericsson till IS-terroristerna. Man har köpt transportvägar som kontrolleras av IS men kan ändå inte säga exakt vem som är mottagaren av pengarna.

Uppdrag granskning har sökt Ericssons vd Börje Ekholm sedan hösten 2021 med frågor från en hemlig internrapport, som beskriver företagets affärer med IS-terroristerna. Ericsson valde i stället att skicka ut ett pressmeddelande, varpå aktien föll med 14 procent.

Stora uppsägningar väntar

Förutom dryga böter från USA kommer man också göra sig av med 8 500 anställda globalt. 1 400 får gå från företaget i Sverige.

”Sättet på vilket personalminskningar kommer att hanteras varierar beroende på lokal praxis i landet”, skrev Börje Ekholm, Ericssons vd sedan 2017, i meddelandet till personalen. ”I flera länder har personalminskningarna redan kommunicerats denna vecka.”

Efterfrågan på Ericssons produkter och tjänster avtar på vissa marknader, och företaget har som mål att minska kostnaderna med nio miljarder kronor innan årets slut. 1 400 tjänster ska bort från Ericsson i Sverige, brett över alla enheter, efter avslutade förhandlingar med fackliga företrädare. Tanken är att nedskärningen ska genomföras med frivilliga avgångar, samt avslutade kontrakt med en mängd konsulter.

Enligt det senaste bokslutet har Ericsson 14 500 anställda i Sverige, och 105 000 anställda globalt.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.