Uppdrag granskning visar att Ericsson ska ha pressat anställda att söka upp IS-terroristerna i Irak för att förhandla. En person blev då kidnappad och en lösensumma på 20 miljoner kronor sattes för att släppa honom. Granskningen har skett i samarbete med journalistförbundet ICIJ.

För att få den kidnappade personen fri ordnades en överenskommelse där Ericsson skulle få fortsätta verka i regionen. Detta gjordes via mellanhanden Asiacell. Pengar har således gått från Ericsson till IS-terroristerna. Man har köpt transportvägar som kontrolleras av IS men kan ändå inte säga exakt vem som är mottagaren av pengarna.

Uppdrag granskning har sökt Ericssons vd Börje Ekholm sedan hösten 2021 med frågor från en hemlig internrapport, som beskriver företagets affärer med IS-terroristerna. Ericsson valde i stället att skicka ut ett pressmeddelande, varpå aktien föll med 14 procent.

I internrapporten står det att man bedrivit utredningar om mutbrott i tio olika länder. 2019 uppgav man att det bara var sex olika länder med oegentligheter i, bland annat Kina och Saudiarabien. Andra länder som nämns i rapporten är USA, Brasilien, Marocko, Angola. Man har förmodligen hjälpt azerbajdzjanska staten att avlyssna människor. 2015 kom Libanons telekommunikationsminister till Stockholm med sin familj, där bjöds de på middag och limousinfärd, bland annat, till en kostnad av 400 000 kronor.

Fallet med USA löstes 2019 då Ericsson gick med på att betala tio miljarder kronor i böter till amerikanska justitiedepartementet, DOJ. DOJ utredde företaget för korruption enligt en lag från 1977 som behandlar korruption med utländsk inblandning. Dotterbolaget Ericsson Egypt Limited erkände sig skyldiga till korruptionsbrott. Man ska ha arbetat i länder och använt tredjepartsaktörer och konsulter för att muta statsanställda.

Genom mutfonder, mutor, gåvor och annan politisk korruption har man enligt åklagare Geoffrey Berman gjort sina affärer.

Korruptionen ska ha pågått så länge som mellan 2000 och 2016 och anställda på Ericsson ska ha sett mellan fingrarna. Utredningen involverade också US Securities and Exchange Commission, SEC, som granskat transaktioner från 1990-talet och framåt. Man slog fast att denna korrupta verksamhet pågått i 17 år och i minst fem länder.

Ericsson har inte velat kommentera den senaste informationen, men vi har tagit en titt på några av det 146 år gamla företages skandaler.

1932 var man en del av Ivar Kreugers affärsimperium som kraschade brutalt under finanskrisen. Kreuger dog under mystiska omständigheter och Ericsson togs över av Wallenbergsfären som fick företaget på rätt köl efter åtta år.

2000 spräcktes telekombubblan och it-branschens stora kris var ett faktum. Man förlorar 30 miljarder och säger upp hälften av sina över hundra tusen anställda inom några år. Efter stålbad och omorganisation kan man fortsätta, men konkursen var nära.

2016 lämnade vd Hans Vestberg sin post. Hans sista tid kantades av dåliga resultat för företaget samtidigt som han själv fick bättre lön. Det blev också uppmärksammat att han flugit privatjet i tjänsten för 300 miljoner kronor. När Ericssons aktie fallit med 15 procent under 2015 lyckades Vestberg höja sin egen lön med tio procent. När han lämnade sin roll som vd fick han en fallskärm på totalt 28 miljoner kronor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.