Äter försvarsminister Pål Jonson middagar med en vanhedrad hög militär, som avskedats från försvarsmakten efter att ha dömts för våldtäkt på barn och misshandel av sin fru?

Det är en av de många frågor som dykt upp efter det att SÄPO grep den från försvaret sparkade överstelöjtnanten Christer ”Beduinen” Carlsson 16 februari i år.

Carlsson sades efter SÄPO:s gripande vara misstänkt för olovlig kårverksamhet. Han antas alltså ha varit med i en sammanslutning som planerar och organiserar upprättandet av en olaglig militär styrka i Sverige. .

Det är inte första gången Carlsson grips av polisen.

SLAGTRÄT OCH KLAPPTRÄT? Den ene Säpo-utpekade är den vanhedrade före detta officeren Christer “Beduin” Carlsson…

Förra gången det uppmärksammades slutade det med att Carlsson i oktober 2008 dömdes till fängelse i tre år och sex månader. Åtalspunkterna var bland annat våldtäkt mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av barn samt misshandel av Carlssons fru.

Carlsson avskedades efter detta från sin tjänst som överstelöjtnant i försvarsmakten – men har under åren som gått ändå fortsatt vara en person med hög profil i militära kretsar. Han har i sociala media skapat intrycket att han är verksam i föreningen Sällskapet Kustjägarveteraner, och på sitt twitterkonto uppmärksammat sitt deltagande i olika aktiviteter där kustjägarveteraner träffas. Man får lätt intrycket av att han är en aktiv medlem i Sällskapet Kustjägarveteraner. Men han blev utesluten efter att ha blivit dömd, och beviljades inte återinträde när han sökte det 2016.

…den andre utpekade är serieskojaren och mytomanen Thomas “Galten” Amnebring

Sällskapets ordförande Olle Neckman läser när vi kontaktar honom i frågan upp det svar som han vid det tillfället sände till Carlsson, och budskapet är entydigt. Efter det som Carlsson dömts för finns det ingen plats för honom i Sällskapet Kustjägarveteraner.

Det han gjort står så långt man kan tänka sig från vad man kan förvänta sig av en kustjägare, säger Olle Neckman. Det strider helt mot vår anda och moral.

Men i sociala media får man intrycket av att han deltar i era aktiviteter.

Ja, det irriterar mig. Men det rör sig om helt andra sammankomster. Har inget att göra med oss. Han är ju verksam i Kustjägarsällskapet. Vad de har för sig vet jag inget om.

Har du kontaktats av Säpo i samband med deras utredning om olovlig kårverksamhet?

Som du kanske förstår är det inget jag kan svara på.

 

Att Carlsson inte fick vara med i det stora och etablerade Sällskapet Kustjägarveteraner kan vara orsaken till att Carlsson blev drivande i vad som kan sägas vara en konkurrerande grupp – Kustjägarsällskapet – som har egna aktiviteter och som skapade en sluten Facebookgrupp i augusti 2022. Den har i dag har 685 medlemmar. Carlsson var tidigare en av de tre administratörerna men har efter gripandet plockats bort från den synliga funktionen, men är fortfarande en drivande kraft i sällskapet.

Personer som döms för våldtäkt av barn brukar få mycket svårt att behålla positioner i samhället och vänskapsband. Men Carlsson verkar ha den förmågan.

Tidigare kustjägare förklarar det med att vissa anser Carlsson vara oskyldig och att anklagelserna var falska och fabricerade.

En uppfattning som inte delades av rätten 2008 – som när det gällde utsagor från offer och förövare angående våldtäkterna och de sexuella övergreppen konstaterade:

”Sammantaget har hon lämnat ett mycket trovärdigt intryck och hennes berättelse framstår som tillförlitlig.

Christer Karlssons uppgifter framstår däremot som tillrättalagda.”

På Carlssons dator återfanns också filer med porrnoveller som stämde mycket väl överens med vad offret berättat. Carlssons förklaring var att flickan tagit sig in i hans dator, läst novellerna som var ”fria fantasier” och lagt dem på minnet, och sedan åratal senare utgått från dem i sina ”falska” vittnesmål mot Carlsson.

Rätten fann Carlssons förklaring ”… så långsökt att den kan lämnas utan avseende”.

En möjlig förklaring till Säpo:s tillslag mot Carlsson kan vara just upprättandet av Kustjägarsällskapet och att Säpo misstänker att det är kärnan till en olaglig militär styrka, och inte bara en förening för män som en gång i tiden varit kustjägare och vill prata gamla minnen.

Sveriges nuvarande försvarsminister Pål Jonsson är utbildad kustjägare och genomförde sin värnplikt i Vaxholm 1994. Enligt vad källor uppgivit för Morgonposten åt Pål Jonsson och Christer Carlsson middag tillsammans veckan innan Carlsson greps av Säpo. Var det sina respektive minnen av hur det är att vara kustjägare de ville diskutera?

Enligt uppgifterna till Morgonposten är det inte första gången det händer – de påstås ha ätit middag tillsammans flera gånger genom åren.

Vi har sökt Pål Jonson för en kommentar om dessa uppgifter.

Det är inget jag kan svara på så här omedelbart, säger Pål Jonsons pressekreterare Johan Hjelmstrand.

Men det är ju en mycket enkel fråga.

Jag måste tala med ministern först. Jag kan inte lova dig besked förrän i nästa vecka.

Men det tar bara en minut för honom att svara på frågan om han ätit middag med Christer Carlsson, och i så fall ungefär hur många gånger han gjort det de senaste åren. Jag provar att ringa igen om 90 minuter.

Det kan du givetvis göra. Men jag kan inte lova något besked.

När vi ringer igen får vi samma svar. Kommentarer kan inte lämnas på den tämligen enkla frågan förrän i nästa vecka. Det blir vare sig ja eller nej som svar. Det blir “var god dröj”.

Om uppgifterna om middagarna stämmer – kan de också vara ett möjligt svar på frågan om Säpo:s intresse för Christer Carlsson?

För att förstå hur får man gå till frågan om var den andra misstänkte mannen kommer in i bilden – och det är Thomas Amnebring som greps av Säpo i domstol direkt efter att en rättegång mot honom avslutats. Han hade stått åtalad för att bland annat ha skrivit ut falska intyg som gjorde det möjligt för personer att få vapenlicens. Carlson och Amnebring har tillsammans varit verksamma i företaget Reconsec (Amnebrings och Carlssons bakgrund och affärer har Morgonposten behandlat här och här).

Erfarna poliser med insyn i utredningarna om Amnebrings vapenfiffel bekräftar till Morgonposten den bild vi gett av Amnebring som en vapenfixerad men helt oorganiserad person, som ”har drag av mytoman”. De har svårt att tänka sig att Säpo på fullt allvar tror att Amnebring är mannen att organisera olovlig kårverksamhet och bygga upp en olaglig militär styrka.

Poliserna instämmer i Morgonpostens rapportering om att det inte redovisats några verkliga fynd av vapen eller utrustning, det har bara talats om en ”container med militär materiel”. Vilket vid Morgonpostens genomgång visade sig vara två pistoler, några hundra patroner, mycket gammal kommunikationsutrustning, en gasmask samt larmminor.

Hade Säpo hittat verkliga vapenförråd och annat hade de ordnat presskonferens, säger en av poliserna, och att någon skulle låta Thomas få vara med och förbereda en statskupp har jag svårt att föreställa mig.

Han menar att det kan finnas ett annat syfte:

Det kanske inte är Amnebring eller Carlsson någon på Säpo är ute efter.

Hur menar du?

Det vet du lika väl som jag att det finns folk på Säpo som har politiska agendor.

Här öppnar sig en möjlig förklaring till Säpo:s intresse för Carlsson.

Någon eller några i organisationen har upptäckt att – om uppgifterna stämmer – Sveriges försvarsminister umgås med en dömd barnvåldtäksman. De ska vaka över försvarsministern, och får därmed en hel del kunskap om vem ministern umgås med privat.

Vill man på Säpo skydda försvarsministerns renommé borde det gå att hantera ärendet diskret.

Vill man misskreditera en borgerlig regerings försvarsminister kan man lansera tanken på att Carlsson och Amnebring leder en olaglig militär styrka. Medias intresse kommer förr eller senare att leda media till kopplingen mellan Pål Jonson och Christer Carlsson, middagarna, och frågan om försvarsministerns omdöme.

Vilket nu har hänt.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.