Hösten 2020 greps och häktades Thomas Amnebring för vapenbrott. En långdragen förundersökning och rättsprocess avslutades i veckan – och SÄPO grep då omgående Amnebring i rättssalen. Nu som misstänkt för olaglig kårverksamhet.

Vid en trafikkontroll i september 2020 stoppar polisen en bil. Poliserna bedömer att föraren Thomas Amnebring är narkotikapåverkad – pupillerna är lite väl små i deras tycke. De blir också misstänksamma eftersom Amnebring inte riktigt verkar veta vart han är på väg? Solna? Värmdö? Han säger sig bo på båda platserna.

Beslut fattas om husrannsakan och vid den finner polisen vapen och stora mängder material från Försvarsmakten som vapendelar och kommunikationsutrustning. Även larmminor och sprängdeg upphittas (den återfinns i en plastpåse som hänger på en krok). En del av fynden finns i en container.

I sig är detta inte helt underligt eftersom Amnebring är verksam i Hässelmara skytteklubb samt verksam i Armstech – ett företag som säger sig leverera varor och tjänster till polisen och försvarsmakten.

Men även skytteklubbar och företag i vapenbranschen måste kunna redovisa visa vapen de har tillgång till och äger. Och polisen hittar vapen hos Amnebring de inte kan koppla till de vapen som enligt register ska finnas. Under de förhör som följer under året med de ansvariga i Armstech och skytteklubben visar det sig dessutom att det finns vapen ingen riktigt vill kännas vid. Det rör sig bland annat om två pistoler, en Luger och en Zastava. Thomas Amnebring säger sig vara ovetande och antar att det är svärfadern Carl Löfvings Luger, medan denna förnekar all kännedom om vapnet. Samma sak gäller Zastavan.

Vid husrannsakan hittar polisen också en polislegitimation och en polisbricka i Amnebrings hem. Han säger sig ha hittat dem, och antar att det är ”någon pundare” som slängt dem där. Amnebring tar med sig legitimationen och brickan hem, och beklagar i förhör att han glömt att lämna in dem.

Överhuvudtaget verkar slarv ha präglat verksamheten. Christer Löfving berättar i förhör hur han och Amnebring stannar till under en bilresa, och går in för att få en bit mat på en restaurang.

När de kommer tillbaka till bilen har någon slagit ut en ruta och tagit en väska.

Två Glock är därmed på vift.

Företaget Armstech International Defence Group AB gör i sin marknadsföring stor sak av att de levererar utrustning till polis och militär, men det man kan hitta i de godkända försäljningar av bland annat ammunition är leveranser till bevakningsföretagen Nokas och Avarn. Beloppen är heller inte speciellt stora – konkursförfarande för företaget inleds i september 2022.

Av förhören att döma är det inte ett speciellt välordnat företag som säljer ammunition, skyddsvästar, vapen och ljuddämpare.

I styrelsen återfinns Thomas Amnebrings fru Carolin Löfving och hans svärfar Christer Löfving. Carolin Löfving verkar i förhören oklar om vad som egentligen är hennes uppgift i företaget, och förklarar att det är maken Thomas som driver det och sköter det mesta. Svärfadern uttrycker flera gånger missnöje med svärsonens sätt att sköta affärerna, han menar att denne är slarvig, opålitlig men har en otrolig förmåga att övertala folk: ”… han skulle kunna prata omkull Gud”. Christer Löfving beskriver svärsonen som ”lite överförfriskad när det gäller vapen”.

Enligt Christer Löfving har det heller inte förekommit några styrelsemöten i Armstech. Inga han kan minnas i alla fall.

En viktig del i Armstechs verksamhet är skjututbildning – och det är det som polisens utredning alltmer kommer att inrikta sig på. Skjututbildning och intyg om aktivitet i en skytteklubb är förutsättningar för att man ska få en vapenlicens.

Armstech och Hässelmara skytteförening erbjuder båda sakerna. Men polisens förundersökning kommer efterhand att leda till ett åtal mot Amnebring som bygger på att han ska ha sålt falska intyg till personer så att de kan få sina vapenlicenser. Bland dem som ska ha köpt licenser finns flera kända personer.

I åtalet hävdas att:

”Amnebring har främjat vapenbrotten genom att i Värmdö upprätta föreningsintyg för nedanstående personer. Intygen har innehållit osanna uppgifter om följande

– när personen blivit medlem i Hässelmara Skytteförening

– att personen deltagit i föreningens verksamhet de senaste 6 månaderna

– att personen varit aktiv medlem
– att personen fört loggbok över sitt medlemskap

– och att vederbörande avlagt adekvat skjutprov

Nu inställer sig flera frågor:

• Vilka var dessa personer?

• Hur hänger det ihop med att Hans Amnebring nu också misstänks för olovlig kårverksamhet?

• Vad innebär olovlig kårverksamhet?

• Är den andre misstänkte för kårverksamheten Amnebrings svärfar Carl Löfving?

Vi ska reda ut dessa frågor i näste artikel under eftermiddagen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!