Trots hård kritik och bojkotter är Hogwarts Legacy en riktig succé. Inför lanseringen gick HBTQ-grupper, spelforum och recensenter samman och vägrade skriva om spelet. Det ansågs kopplat till J K Rowling, som varit starkt kritisk till den transsexuella rörelsen sedan 2019. Spelet slår nu försäljningsrekord och utvecklaren Warner Bros. Games aktier skjuter i höjden.

Spelet som blev mycket kritiserat innan det kom har gjort stor succé. Hogwarts Legacy slår rekord i försäljning och strömning, skriver SVT. Över tolv miljoner spel har sålts och tillverkaren Warner Bros. Games har tjänat 8,5 miljarder kronor på två veckor sedan släppet. Det är det bästa spelet i deras historia.

Dessutom har man slagit rekord i strömningar och är det största singel player-spelet på Twitch någonsin. 1 280 000 tittare hade man under lanseringen. 280 miljoner spelade timmar hittills är också det ett rekord.

Warner Bros. Games aktiekurs har också gått bra efter framgångarna med spelet. 64 procent uppgång under 2023 gör att man klår Amazon, Tesla och Meta på S&P 500. Detta efter att ha gått ned under de senaste tre åren.

Spelet var dessutom en storsäljare redan när man kunde förboka det. Man slog där spel som Call of Duty: Modern Warfare II och Destiny II. Detta trots den initiala kritiken mot spelet från HBTQ-grupper.

Kritik från transrörelsen

Spelets lansering har varit fylld av kontroverser, något vi rapporterat om. Spelet är baserat på böckerna om Harry Potter, skrivna av J K Rowling.

Rowling har under flera år varit kritiserad av transsexuella som påstår att hon är transfobisk. Innan spelet släppts har förutom bojkott även diskussionen om det förbjudits på stort spelforumet ResetEra. Enligt forumet har Rowling förespråkat ”transfobiska lagar”.

Warner Bros. Games har försökt gjuta olja på vågorna och sagt att spelet faktiskt är inkluderande. Man kan spela trans-trollkarlar och transhäxor, om man vill. Men kritiken var fortsatt hård, trots att Rowling själv inte varit inblandad i utvecklingen av spelet.

Schismen mellan Rowling och transrörelsen går tillbaka till 2019, vi har hela historien i den här artikeln. Då tog hon öppet ställning för affärskvinnan Maya Forstater. Forstater hade varit aktiv på Twitter och uttryckt sina åsikter om olika frågor om kön och sexualitet.

Detta ledde till att kollegor anklagade henne för transfobi och arbetsgivaren ville säga upp henne. Efter flera turer fick Forstater rätt, enligt lagen får man skriva som hon gjorde.

Hon har fortsatt engagera sig i frågor om kvinnors rättigheter. Speciellt när trans-kvinnor krävt tillgång till platser som enbart är avsedda för biologiska kvinnor.

Ett exempel från den senaste tiden är Isla Bryson, en våldtäktsman som antog kvinnlig identitet och under ett par dygn satt på ett kvinnofängelse. Efter enorm mediauppmärksamhet blev han flyttat till ett fängelse för män.

Samtidigt har SNP, det regerande partiet i Rowlings hemland Skottland drivit på för en ny lag där personer från 16 och uppåt själva ska kunna välja sin könsidentitet på myndighetshandlingar. Lagen har dock hittills spärrats av parlamentet i London.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.