Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och justitieminister Dominic Raab kritiserar Skottlands premiärminister Nicola Sturgeon, som låtit en transkvinna vara kvar i ett kvinnofängelse. Transkvinnan är alltså en man, som är dömd för två fall av våldtäkt. Han kommer nu flyttas därifrån, baserat på en riskanalys fängelseledningen gjort.

Sturgeon meddelar nu att Isla Bryson kommer flyttas från Skottlands enda kvinnofängelse i Stirlingshire. Hon vägrar dock säga om han i nuläget fortfarande befinner sig på anstalten. Sannolikt flyttas han inom 72 timmar.

Anledningen till flytten är en individuell riskbedömning pågår. Om det finns en potentiell risk kan en fånge flyttas innan utredningen är helt klar.

Sunaks talesperson säger att han har sett rapporteringen om ärendet och förstår oron över beslutet att låta transkvinnan Isla Bryson, tidigare känd som Adam Graham, sitta inlåst i ett kvinnofängelse trots att han våldtagit två kvinnor.

Raab har skrivit på Twitter att något sådan inte skulle ske söder om gränsen (i England och Wales). Detta då regeringen i London avskaffat en lag som tillät transkvinnor dömda för sexualbrott att sitta i kvinnofängelser, skriver DailyMail.

Transkvinnor med manliga könsorgan som begått sexualbrott får inte vistas i kvinnofängelser, förutom vid exceptionella undantag.

Men regeringen i London har ingen möjlighet att stoppa den skotska regeringen, som stiftar egna lagar. Man anser sig dock ha en mer nyanserad inställning och prioritera en reform av fängelser som ligger i linjen med vad allmänheten förväntar sig. Där kommer fångar få rätt till säkerhet när de är bakom lås och bom.

En före detta chef för kvinnofängelset i Cornton Vale, Rhona Hotchkiss, sade att hon sagt upp sig om hon tvingats husera våldtäktsdömde Bryson. Vämjeligt, är hennes omdöme om att Bryson nu avtjänar sitt straff i kvinnofängelset i Stirlingshire i Skottland. Bryson sitter just nu isolerad från medfångarna i väntan på att en riskanalys genomförs.

Jag är helt på det klara med det faktum att de (transkvinnor) ska sitta i ett fängelse för män. Man kan bara inte ha någon som han som terroriserar kvinnor, sade Hotchkiss.

Bryson påbörjade sin könsbytesprocess när han precis blivit åtalad för våldtäkt. Politiker har varnat för att detta sätt att ”lura systemet” kan göra att kvinnliga fångar utsätts för risk.

Nicola Sturgeons lagförslag Gender Recognition Reform Bill (Proposition om reform av könstillhörighet) har blockerats av Sunak. I förslaget skulle alla över 16 kunna själv-identifiera sig med vilken könstillhörighet som helst, utan medicinska bevis eller diagnos.

Skotska Torypartiet föreslog ett tillägg i lagen där personer som inväntar rättegång inte skulle få påbörja ett könsbyte, men det röstades ned. Partiets talesperson för allmänhetens välfärd, Russell Findlay, sade att det var exakt ett sådant scenario (med Bryson) som han försökte stoppa, när Sturgeons lag godkändes i det skotska parlamentet i Holyrood.

Justitieminister Keith Brown litar dock på att den skotska fängelsemyndigheten kommer hantera ärendet. Varje fall riskbedöms för sig, menar han. Findlay är dock inte nöjd med uttalandet, utan menar att fallet nu ligger hos SNP (nationalistpartiet i Skottland, regeringsbildare) och att han i stället borde anmodat dem att blockera Bryson, och liknande fall.

Jag uppmanar Nicola Sturgeon att medge att hon fick det här helt om bakfoten och inkludera vårt tillägg i ett nytt utkast av lagförslaget, säger han.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.