Transaktivister uppmanar till bojkott av spelet Hogwarts Legacy, som släpps på konsolerna PS5 och Xbox One 10 februari. Spelet är grundat på böckerna om Harry Potter av JK Rowling. Rowling har under flera år varit kritiserad av transsexuella som påstår att hon är transfobisk. Innan spelet släppts har förutom bojkott även diskussionen om det förbjudits på stort spelforumet ResetEra. Enligt forumet har Rowling förespråkat ”transfobiska lagar”.

Från utvecklaren Warnes Bros Games sida har man försökt lugna ned stämningen. Man säger att spelet är ”inkluderande” och användarna kan skapa karaktärer som trans-trollkarlar och trans-häxor, om de vill. Enligt chefen för spelutveckling, Alan Tew, har man en diversifierad publik, skriver DailyMail.

JK Rowling själv har inte varit involverad i utvecklingen av spelet, men några av hennes anställda har det. Transaktivisten Jessie Earl, med 200 000 följare på Youtube, uppmanar till total bojkott av spelet.

Enligt Rowling sysslar Earl med en slags puritanskt tänkande, och menar att det är att liknas vid ett bokbål.

Will Overgard har också uppmanat till bojkott, i en video. Han är en välkänd spelare och videon har fått över två miljoner visningar. Han menar att ”genom att stödja titeln (på spelet) så binder du dig i princip till riktigt ondskefulla transfobiska åsikter”.

Även röstskådespelarna i spelet har fått kritik. Sebastian Croft är förutom med i spelet också skådespelare i Heartstopper, en HBTQ-serie på Netflix. Han ursäktar sin medverkan i Hogwarts Legacy med att han fick jobbet för över tre år sedan, då Harry Potter för honom var ”den magiska värld jag växte upp med”.

Det var långt före jag blev medveten om JK Rowlings åsikter. Jag tror helhjärtat att transkvinnor är kvinnor och att transmän är män, säger Croft.

Games Radar, som recenserar spel, har lagt till en varningstext längst ner i alla artiklar som berör Hogwarts Legacy. Där menar man att Rowling offentligt har torgfört skadliga åsikter om transpersoners rättigheter.

Schismen mellan Rowling och transrörelsen går tillbaka till 2019, vi har hela historien i den här artikeln. Då tog hon öppet ställning för affärskvinnan Maya Forstater. Forstater hade varit aktiv på Twitter och uttryckt sina åsikter om olika frågor om kön och sexualitet.

Detta ledde till att kollegor anklagade henne för transfobi och arbetsgivaren ville säga upp henne. Efter flera turer fick Forstater rätt, enligt lagen får man skriva som hon gjorde.

Det är också här som hon börjar kallas för TERF, på svenska ungefär trans-exkluderande feminist. Alltså en feminist som tror att biologiskt kön spelar roll. Till exempel för sjukdomar, som MS, vilket hon donerar pengar till forskningen om.

Både medicinisk forskning och hem för utsatta kvinnor och flickor är i farozonen, om trans-aktivisterna får som dem vill, menar Rowling.

Hennes ställningstaganden har lett till hot, ofta om våld. Ett exempel vi rapporterat om är författaren Gretchen Felker-Martin, som oftast skriver fantasy med postapokalyptiskt tema.

I hennes roman från april 2022, Manhunt, jagar karaktärerna TERF:s. Konflikten mellan feminister som värnar kvinnors rättigheter och transaktivister som påstår att transkvinnor är kvinnor har pågått flera år.

I romanen Manhunt mördas Rowling i ett skotskt slott, av transaktivister. Rowling dör en plågsam död i en eldsvåda. Sedan kollapsar hela slottet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.