För andra gången på en månad tar hundratusentals fransmän till gatorna för att demonstrera mot förslaget om höjd pensionsålder. Fackföreningar har mobiliserat över en miljon människor till strejk. Missnöjet är en prövning både för president Macrons regering, men även för oppositionen. Enligt vänsterveteranen Mélenchon kommer president Macron garanterat förlora den här striden. Men premiärminister Elisabeth Borne säger att det är slutförhandlat.

Regeringen är dock fast besluten, att genomföra reformen som skulle innebära höjd pensionsålder, från 62 till 64 år. Vänsterpartierna i parlamentet kämpa precis som fackföreningarna mot lagförslaget, skriver France24.

Enligt Jean-Luc Mélenchon, partiledare för Det okuvliga Frankrike, är detta en historisk dag av protester och en förlust för Macron. Vänsterveteranen menar att det inte är ofta man får se en liknande massmobilisering. Det är en slags medborgaruppror, tillade han i sitt tal i Marseille under dagen. Och lovade att Macron garanterat kommer förlora.

Detta handlar om mer än pensioner, det handlar om vilket slags samhälle vi vill ha, säger 59-åriga universitetsprofessorn Martine Beugnet.

Demonstrationerna sker över allt, från storstaden Paris till småorter i Bretagne. På den lilla ön Ouessant samlades 100 demonstranter utanför borgmästaren Denis Palluels kontor.

Palluel säger själv till AFP att fiskarna i bygden är mycket upprörda över att behöva arbeta längre. Han pekar på att en respektabel pensionsålder är viktig eftersom förväntad livslängd i sig inte är speciellt hög.

Totalt siktar man på 250 demonstrationer över hela landet, från fackförbundens sida. Staten har delegerat 11 000 poliser att hålla koll på demonstranterna, varav 4 000 i Paris. Macron står dock fast och kallar lagförslaget för essentiellt, premiärminister Elisabeth Borne säger att det inte längre är förhandlingsbart.

Stora förseningar väntar i tågtrafiken under dagen, enligt järnvägsbolaget SNCF. Man uppmanar folk att arbeta hemifrån, om möjligt. Även skolor är stängda på grund av strejken, plus andra sektorer.

Public service-radiostationen France Inter spelar bara musik under dagen, då de anställda strejkar.

Enligt beräkningar kommer 1,2 miljoner demonstrera, vilket slår den tidigare siffran från 19 januari. Vilket då var den största strejken sedan 2010.

Det gick bitvis våldsamt till vid den förra strejkdagen. En spansk journalist blev slagen i skrevet av en polis, vilket ledde till att han fick amputera en testikel.

rapporterade polisen att man grep 44 personer misstänkta för innehav av vapen eller för våldsbrott. Dessa kom främst från ”Svarta Block”, radikala grupperingar som oftast är maskerade, bär hjälm och svarta kläder. I Lyon greps sjutton personer, av de drygt 23 000 som demonstrerade.

Opinionsundersökningar visade då att två tredjedelar av fransmännen motsatte sig höjd pensionsålder. En reform som dessutom kommer samtidigt som inflationen stiger och landet fortfarande återhämtar sig från den ekonomiska nedgången i spåren av pandemin.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.