Pierre Kory tog läkarexamen vid St. Georges University i västindiska Grenada. Han har arbetat först i New York City och sedan främst i Madison och Milawaukee i Wisconsin. Han är expert på ultraljudsundersökningar och blev 2015 prisad av British Medical Associations för en lärobok han och två medförfattare skrivit på ämnet.

Vid en överblick av Korys Wikipediasida får man intrycket av att han alltid har fel. Och sannolikt är någon form av bedragare. Men Wikipedia är nu för tiden en slags slagfält där redaktörer med en extremt stark övertygelse smutskastar personer de ogillar.

Kory är främst förknippad med ivermectin, ett läkemedel mot parasitangrepp. Kort sagt så har han drivit en kampanj för att visa att ivermectin fungerar som behandling, både förebyggande och under pågående infektion av covid-19.

Detta har inte tagit emot väl av media och läkemedelsindustrin. Precis som Robert Malone och Aseem Malhotra tror han att dessa arbetar i maskopi för att slå ned på dissidenter och andra som förespråkar konkurrerande behandlingar. Det gäller främst sådant som skulle blivit ett alternativ till vaccinering.

Kory har själv dokumenterat sin resa i många inlägg på Substack.

Han arbetar dessutom på en bok, The War On Ivermectin: The Medicine That Saved Millions And Could Have Ended The Covid Pandemic. Som titeln antyder tror han att ivermectin kunde stoppat pandemin som helhet, vilket är en svindlande tanke. Men också svår att belägga.

En svindlande utveckling

Allt började tidigt 2020, när pandemin bröt ut. Vi har gjort nedslag i Korys omvälvande resa. Från att ha varit en typisk liberal amerikan med The New York Times på frukostbordet. Till att tappa förtroende för hela etablissemanget och få sin karriär skjuten i sank.

Inledningsvis hänvisar han till en sammanställning av 93 olika studier på ivermectin. 73 som är referentsgranskade, 43 med randomiserade kontrollgrupper. De visar på statistiskt signifikanta resultat vid dödlighet, respirator, intensivvård, sjukhusvård, återhämtning, covidfall och annat.

Enligt Kory har en kunskapsbas över en medicin som är så stor aldrig tidigare i historien avfärdats som ineffektiv och obeprövad.

I april 2020 kom den första studien på ivermectin in vitro (i provrör) mot covid-19 i en medicinsk tidskrift. Enligt studien försvann viruset från cellerna inom 48 timmar när det utsattes för ivermectin. Studien fick effekten att den inkluderades i Perus behandlingsprotokoll.

Strax efteråt gick läkemedelsmyndigheten i USA, FDA, ut med en varning: använde inte ivermectin avsedd för djur som behandling av covid 19 i människor.

Dessutom började det komma in uppmaningar till större medicinska tidskrifter om att vara skeptiska mot alla som var positiva till en behandling av människor, baserat på nyss nämnda studie in vitro.

En person bakom detta var läkaren Craig Raynor vid företaget Integrated Drug Development, som hade Pfizer som kund. Pfizer är en av stortillverkarna av vaccin mot covid-19.

Samma månad 2020 frågade nobelpristagaren Satoshi Omura läkemedelsbolaget Merck om man skulle göra några kliniska studier på ivermectin och covid. Men han fick kalla handen. Till saken hör att Omura själv är en framstående forskare på just RNA-virus och ivermectin.

Drygt ett år senare publicerade han och andra forskare ett en metastudie över kliniska studier av invermectinbehandling av covid 19, som visade på mycket goda resultat. Metastudien bemöttes med stark kritik i medier.

December 2020 höll Kory och några kollegor en presskonferens i Houston, Texas. I nätverket Front Line COVID-19 Critical Care Alliance, FLCCC, hade man tagit fram ett eget protokoll. Både för förebyggande och behandling. I den ingick ivermectin, flera vitaminer och mineraler, aspirin med mera. Förutom presskonferensen lanserade man en elva minuters dokumentär om ivermectin.

Händelsen tystades ned av medierna. Förutom en viss uppståndelse lokalt i Houston fick den en del spridning via spansktalande tv-stationer i central- och Sydamerika.

I oktober 2020 bjöds Kory in av republikanska senatorn Ron Johnson att bli utfrågad om tidig behandling av viruset, i departementet för inrikes säkerhet. Johnson var själv misstänksam mot det amerikanska sättet att bemöta pandemin, och ville att ”läkarna ska kasta handskarna.”

Som nämnts var Kory i grunden en typisk liberal och hade inte jättemycket till övers för republikanska politiker. Det synsättet kom han dock att göra sig av med. Utfrågningen ledde till att läkare under lång tid efteråt hörde av sig till Johnson och tackade, då informationen hjälpt dem i behandling av patienter.

Media gillade inte Johnsons initiativ. I The New York Times kallades han för kvacksalvare (The Snake-Oil Salesman of the Senate).

I november deltog Kory vid ytterligare en utfrågning på Johsons initiativ. Detta var relativt nära inpå att de första vaccinen skulle börja distribueras i väst.

En video från utfrågningen blev populär och Kory tillbringade sedan kommande månader med att föreläsa om ivermectin i ett antal länder runt om i världen.

Nyhetsbyrån AP gjorde en faktagranskning av Kory och detta blev något av en startpunkt för det som till slut ledde till att hans akademiska karriär tog slut. Sociala medier blev också hårdare mot att sprida material om ivermectin och ändrade sina regler för att kunna plocka bort sådana inlägg.

Videon från den andra utfrågningen fanns en tid på Fox News hemsida och fick nio miljoner visningar innan den togs ned.

I början av 2021 kom forskaren Andrew Hill med en studie om ivermectin för Unitaid, som tillhör WHO.

Problemet var enligt Hill att resultatet i rapporten manipulerats, med hans egen kännedom. Han medgav detta under en föreläsning, men sedan fick han munkavle av sin arbetsgivare. Han kunde inte heller dela med sig av data från sin undersökning till Kory.

Under 2021 följde också en anti-ivermectinkampanj från läkemedelsjätten Merck.

Medicintidskriften Frontiers in Pharmacology avpublicerade FLCCC meta-studie som referentgranskats av forskare på FDA och NIH (amerikanska folkhälsomyndigheten). En anonym tredje part hade granskat studien och kommit fram till att resultaten saknade stöd i forskningen… vilken meddelades muntligen av redaktören på tidskriften.

I mars 2021 började Kory få mejl från personer om att deras studier på ivermectin fick kalla handen av medicintidskrifter och liknande publikationer.

WHO fortsatte streta emot gällande ivermectin. Man ignorerade studier som visade på effektiviteten i preventiv behandling mot covid 19.

Kory blev själv smittad av covid 19 i november, vilket medierna gjorde sig lustiga över. Samtidigt fortsatte den negativa kampanjen mot studier på ivermectin, som beskrivs som lågkvalitativa, små och falska.

Kory intervjuades av Matt Taibbi, i nutid mest känd för Twitter-files. Ämnet är censur och det visar sig att alla som intervjuar Kory får sina videos nedtagna. Samma gäller för andra personer som trädde fram som dissidenter vid den här tiden, som Steve Kirsch, Alex Berenson och Peter McCullough.

Enligt information The Blaze begärt ut betalade amerikanska myndigheter stora medier som ABC, Fox News och CNN med flera att göra reklam för vaccinen.

Vaccinen beskrevs som säkra och effektiva. Det handlade om tio miljarder kronor som president Joe Bidens regering avsatte för att stärka förtroendet i USA för vaccinen. Bland annat skulle man bekämpa desinformation.

FLCCC drabbades bland annat genom avstängning från flera sociala medier, Pay Pal, SHOPIFY, Youtube och liknande.

Samtidigt ökade trycket från stora medicinska tidskrifter som The New England Journal of Medicine som publicerade kritik mot studier av ivermectin. Media följde med och skapade stora rubriker om ”oetisk forskning”. Samtidigt pågick vaccineringen av befolkningen med full kraft.

Andrew Hill kom tillbaka i rampljuset då han lämnat sin tidigare arbetsgivare publicerat en ny, positiv studie om ivermectins förtjänster.

Men, han tog tillbaka studien och omvärderade den med nya slutsatser. Nu drog han slutsatser som var negativa för ivermectins effekt på covid 19. Han tog bort underlag i studien som han menade kunde vara falska eller som hade vissa problem.

I juli publiceras en stor metastudie som är kritisk mot ivermectin, i The Cochrane Review. En som är investerare i tidskriften är Bill Gates, som också är en varm förespråkare av vaccinering.

Samtidigt ökade användandet av ivermectin i USA drastiskt. Läkemedelsbolag, myndigheter och medier börjar skriva om ivermectin, som ett avmaskningsmedel för hästar.

FDA skrev i ett inlägg på Twitter att ”Du är inte en häst. Du är inte en ko. Seriöst, allihopa. Sluta.” Samtliga läkare i USA fick mejl om att svår sjukdom var kopplad till ivermectin. Anthony Facui varnade starkt för att använda ivermectin, i en intervju i CNN. Detta var i augusti 2021.

Sjukvården blir också mer restriktiv med att använda ivermectin i det här läget. Kampanjen bet rejält, menar Kory. Hästavmaskning blir en mem, som sprids med rasande fart.

Joe Rogan, känd för sin populära podcast, använde ivermectin när han smittades av covid 19. Enligt medierna har han använt sig av en obeprövad hästavmaskningsmedicin. Man ville få det till att Rogan var en total idiot som använt ivermectin och vägrat vaccinera sig.

The Roling Stone publicerade en falsk artikel om att sjukhusen i Oklahoma svämmade över av patienter som överdoserad ivermectin.

I september genomförde den indiska delstaten Uttar Pradesh en lyckad kampanj med ivermectin, något som i stort sett tystades ned av västerländska medier.

Under hela året 2021 börjar personer kopplade till FLCCC få problem på sina arbetsplatser.

Det gäller hot om att bli av med sin pension, plötsliga granskningar av arbetsplatsen (i principo alltid sjukhus) och liknande.

Kory blir själv uppsagd från den intensivvårdsavdelning han arbetat för som konsult. Ledningen på sjukhuset uppskattade inte att ha en konträr läkare anställd på avdelningen.

I oktober 2021 börjar chefsåklagaren för delstaten New York Letitia James granska FLCCC och deras protokoll för behandling av covid 19. Enligt James fanns det inga vetenskapliga studier som visade att ivermectin var en säkert att använda. Inga läkare fick skriva ut ivermectin till invånare i delstaten, med risk för 50 000 kronor i böter för att bryta mot detta.

FLCCC ändrade vissa formuleringar på hemsidan, och chefsåklagaren drog tillbaka sitt hot.

Under hela 2022 har läkare som sysslat med preventiv behandling blivit granskade och ansatta av styrande medicinska organ.

Memen om antivaccinproganda, hästavmaskning och högerextremism visade sig vara effektiv i att sätta käppar i hjulen för de som vill använda ivermectin i sin behandling av patienter.

Samtidigt fortsätter kriget om sanningen om ivermectin, med stora medicinska tidskrifter som fortsätter driva tesen att det inte är effektivt för att behandla covid 19.

Den som vill ta del av hela den mycket detaljerade historien kan börja med del ett av tre, på hans Substack. Där finns det också vidare länkar till fördjupande inlägg om händelser jag nämnt i den här artikeln.

Man kan också besöka Läkaruppropets konferens i Stockholm 21–22 januari, där Kory är en av talarna.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.