Aseem Malhotra är kardiolog, född i New Dehli 1977 och från 1978 uppväxt i Storbritannien. Båda föräldrarna var allmänläkare i Manchester under hans uppväxt. Själv studerade till läkare i Edinburgh och har arbetat inom yrket sedan 2001. En inspiration till att just forska om hjärtsjukdomar kom ur att hans yngre bror Amit dog av ett hjärtfel. Med en kritisk röst i folkhälsofrågor som rör diet, socker och fetma är han nu en stark kritiker mot vaccin och pandemilagarna. Men det var inte så från början, engagemanget i frågan kom gradvis.

Malhotra stack ut hakan och gick emot gängse föreskrifter när han förespråkade en diet med högt intag av fett, och lågt intag av kolhydrater. Han har sedan ett decennium kampanjat för att folk bör minska sitt intag av socker och arbetade i organisationen Action on Sugar. Där kritiseras framför allt socker i drycker, som läsk.

Enligt egen utsaga har han varit kritisk till det som i USA kallas ”Big Pharma”, stora multinationella företag som tillverkar och säljer medicin. Han säger sig också blivit förskräckt över de sjukdomar han sett i spåren av en dålig diet.

Utvecklingen under pandemin, och debatten om vaccinet, verkar dock ha fått honom att bli än mer hårdnackad i sina övergripande slutsatser. Enligt Malhotra uppmuntrar det nuvarande systemet “bra personer att göra dåliga saker”. Roten till problemet ligger i att väldigt stora internationella företag har för mycket inflytande över regeringar, hälsosektorn och media, menar han.

Företagens primära drivkraft är att gå med vinst, för att gynna aktieägarna. Inte att ge folk den bästa medicinska behandlingen. Malhotra påstår att deras affärsmodell är att bedra människor och att de agerar som en psykopatisk entitet, styrda av psykopater. Starka påståenden måste man säga.

Det kan då kanske förvåna läsaren att Malhotra själv faktiskt förespråkade vaccinen mot covid 19, till en början. Men steg för steg bytte han åsikt och blev mer skeptisk. Allt eftersom insåg han att hans tidigare observationer av läkemedelsindustrin var relevanta även för vaccinfrågan.

Ett första steg mot detta kom i maj 2022. Malhotra och tennishistorikern Chris Bowers skrev tillsammans i Daily Express om den uppmärksammade situationen med Australien och tennisstjärnan Novak Djoković.

Djoković reste till Melbourne för att spela Australian Open. Men han blev i stället utredd för att ha brutit mot diverse föreskrifter om social distansering. Och för att han inte vaccinerat sig, något som under en tid gjorde honom till ett affischnamn för vaccinmotståndare.

Enligt Bowers och Malhotra gick Djoković ovilja att vaccinera sig hand i hand med hur han agerat hela sin karriär.

Djoković mängder av skadeproblem tidigt i sin karriär – han blev diagnosticerad som glutenallergiker 2010, vid 23 års ålder. Ironiskt nog drev hans familj en pizzeria under uppväxten.

Men hans prestationer blev bättre och han utvecklade en fungerande diet och fick väldigt bra koll på sin kropp och hälsa.

2017 vägrade han operera en skada i armbågen, utan tog en paus från tennisen lät den läka av sig själv. 2018 var han tvungen att operera sig i alla fall, något som grämde honom oerhört. Ett slag mot hans egen vilja och förmåga att känna sin egen kropp. Men, hans motstånd mot att blanda in sjukvården i det han ansåg sig kunna lösa själv, var ändå orubbad.

Slaget mot myndigheterna i Melbourne vann han dock inte. Även om pandemirestriktionerna lyfts och Djoković planerar spela i Australian Open i 2023, är det värt att belysa Bowers och Malhotras invändningar i sak mot det som skedde.

De olika roller som testning och vaccinering har blandades ihop. Om målsättningen var att hålla evenemanget säkert så var testning det främsta verktyget. Om målsättningen var att minska trycket på sjukvården, hade vaccinering visst berättigande.

I slutet av 2021 fanns det belägg för att vaccinen kunde reducera risken för allvarlig sjukdom och död, åtminstone under en begränsad tid, för dem i de mest utsatta riskgrupperna.

Att förhindra Djoković att spela hade varit legitimt om han vägrat testa sig och bevisa att han inte hade covid 19. (Djoković hade bevis för att han fått Covid 19 i juli 2020)

Samtidigt hade indikationer på brister i vaccinen börjat komma upp i offentligheten i början av 2022. En ledarkrönika i medicinska tidskriften The Lancet menade att ovaccinerade personer med naturlig immunitet löpte tio gånger lägre risk att smittas än personer som var vaccinerade och saknade naturlig immunitet.

Personer med naturlig immunitet hade enligt statistik från Storbritannien också en trefaldig risk för att drabbas av bieffekter efter vaccinering.

Malhotra var här inte en direkt motståndare mot vaccinen, men menade att argumenten för vaccinkrav inte hade fast grund. Argumenten för att kräva av någon med extremt låg risk att själv bli allvarligt sjuk att vaccinera sig framstod också som svagt.

Djoković fick betala ett högt personligt pris för sitt agerande då han missade en chans att vinna en stor titel. Men personliga motgångar ska också visa sig vara en drivkraft för Malhotra själv.

I juli 2021 avlider doktor Kailash Chand, Malhotras far och sista släktingen kvar i hans nära familj. Efter att ha klagat på smärtor i bröstet fick han en hjärtattack. Det tog 30 minuter innan ambulans kom och satte in hjärtstartare. Men då var det för sent.

Normal tid för ambulans att komma fram är sju minuter. Men Malhotra började gräva i orsakerna till faderns hjärtattack. Enligt Malhotra var dödsorsaken vaccinet. Två av hans artärer var blockerade, trots att han var en hälsosam person utan hjärtproblematik.

Dödsfallet kom sex månader efter den andra dosen av Pfizers vaccin. Detta fick honom att själv gräva grundligt i frågan, och gjorde att han till slut bytte fot helt.

I september 2022 uppmanade han till att sluta ta vaccinen helt, åtminstone dem från tillverkarna Moderna och Pfizer. Anledningen är en studie han publicerade i Journal of Insulin Resistance. Slutsatserna han drar gäller den del av befolkningen som inte inbegriper äldre personer. Vaccinet gör då att man löper en högre risk för allvarlig biverkning, än man har för att bli allvarligt sjuk i covid 19 och inlagd på sjukhus.

Han refererade också till en studie från israel där risken för hjärtattack kopplat till vaccinet primärt var ett problem för ålderskategorin 16 till 39 år. Resultaten från studien ska vara jämförbara med vad man funnit i studier i Storbritannien.

I studien ger han sig också på att försöka förklara pandemiåtgärderna i Storbritannien. Varför myndigheter och delar av den medicinska expertisen stödde oetiska, oinformerade och tvingande lagstiftning under pandemin. Som vaccintvång och vaccinpass. Han menar att besluten som togs underminerade den medicinska etiken och förmågan för patienten att kunna ge ett medgivande i god tro.

Malhotra kopplar ihop detta till en teori han drivit långt innan pandemin. Att det pågår en övermedicinering av folket. Han säger att övermedicinering är den tredje vanligaste dödsorsaken, efter hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Underliggande grundorsak är korruption som uppstår mellan politiker och medicinindustrin. De som är satta att övervaka hälsosektorn i det offentligast tjänst är i själva verket avlönade av de företag som tjänar pengar på medicinförsäljningen. En konsekvens av detta är slöseri med resurser och att individer inte får chansen att leva hälsosammare liv.

Han vill därför att all vaccination ska upphöra tills all rådata från framställning och testning släppts och kan undersökas. Det menar Malhotra är en del av en process att återställa förtroende för läkaryrket och de institutioner som varit inblandade.

Hur den processen kommer gå är något vi med all säkerhet får anledning att återkomma till i framtiden. Att vara den som går emot konsensus i sin egen yrkeskår brukar inte betala av sig karriärmässigt. Men kanske är Aseem Malhotra personen som är spjutspetsen för att skapa en mer transparent miljö vad gäller folkhälsan. Inte minst med motivation från sina privata erfarenheter av hjärtsjukdomar.

För den som vill se Malhotra med egna ögon kommer han till Stockholm 21–22 januari. Läkaruppropets anordnar en konferens om covidpandemin där ett antal internationella gäster är inbjudna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.