När politiker eller kända personer har gjort saker de inte borde ha gjort vandrar de gärna i väg till Paul Ronge, den före detta journalisten som sedan 25 år driver en framgångsrik verksamhet som PR-konsult och krishanterare för makthavare.

Efter att ha läst Ronges senaste text på hans hemsida känns det som om uppgifterna som nått mig från Dala-Floda-trakten stämmer; Federley har sökt hjälp hos Ronge – för den förre centerpartitoppen vill åter få sitta i rampljuset och prata om politik.

Vi kan anta att Ronge dragit i en del tåtar för att få med Federley i olika debattprogram och utfrågningar, men gensvaret har som vi alla kunnat märka varit klent. Federleys försök att ta högre makter till hjälp och via en predikstol i svenska kyrkan förkunna för oss gick inte så bra. I kyrkan talar man gärna om uppståndelse, men man gillar väl inte riktigt den uppståndelse som inträffade när Federley framträdde i Stensjökyrkan i Mölndal i början på februari 2022.

Det verkar som om inte ens programledare i tv4 numera vill bjuda in Federley, så Ronge försöker sälja in Federley lite mer öppet till oss alla genom att vädja till vår barmhärtighet. Ronge skriver:

”Centern är ett oerhört hett ämne i politiken idag.  Vem väljs efter Annie Lööf? Hur ser maktkampen ut? Vilken väg kommer Centern att kunna tänkas ta nu när målarfärgen torkar vid Lööfs inmålade hörn?

Ingen expert på Centern skulle vara mer kvalificerad att sitta i teves morgonsoffor och förklara, eller intervjuas i dagspress än Fredrick Federley. Vilket media vågar ta första steget att bryta pestsmittan?”

Det är dags att låta Federley komma tillbaka i studiolampornas sken – oavsett pedofilkontakter – för vi behöver hans kunskaper, menar alltså Ronge.

Det här kan bara betyda att Ronge vet att Federley fortfarande har goda kontakter med dem som sitter i ledningen för centerpartiet – för hur skulle Federley annars kunna uttala sig om till exempel vem som har störst chans att efterträda Annie Lööf?

Du trodde alltså fel om du antog att centerpartiet klippte alla band med Federley när det i november 2020 avslöjades att han valt att leva ihop med en man som han visste var en brutal pedofil.

Även om man kan ha moraliska invändningar mot Ronges resonemang är det ju i sak korrekt. Federley har bevisligen goda kontakter på alla nivåer i partiet, och allt annat vore konstigt. Han har en lång karriär i partiet bakom sig. Han blev Europaparlamentariker 2014, och andre vice partiordförande 2015. 2019 blev han vice ordförande för den liberala gruppen i Europaparlamentet Renew Europe. Dessförinnan hade han varit ordförande för centerns ungdomsförbund och riksdagsman. En person väl förankrad på alla nivåer, men också bland en del av partiets veteraner avskydd för sitt privata leverne, för fylla, fester och diskussioner på twitter om fördelen med att ha sex med minderåriga personer. Men kritiken mot sådant beteende spelade ingen roll. Federley arbetade sig år för år upp mot toppen fram till avslöjandet om att han haft ett förhållande med en man som nyligen släppts ut ur fängelse efter att ha avtjänat ett straff på nio år för bland annat 22 grova våldtäkter mot barn.

Två årtionden av karriär och utbyten av tjänster i partiet gör att Federley har ett nätverk bestående av dem som skyddade honom mot angreppen från partiveteranerna, och han har nära till en del av sina kontakter och beskyddare. Numera bor han bara 1170 meter från Sofia Jarl som avgick förra året efter att ha varit centerkvinnornas ordförande i sex år.

Under sitt framträdande i Mölndal i början på förra året berättade också Federley att han “i all tysthet hjälper goda vänner att få ordning på sitt valmaterial”.

Inte bara personliga vänskapsband och kunskaper om vad som utspelat sig genom åren gör det omöjligt för centerpartiet att en gång för alla kraftfullt fördöma Federley, och helt ta avstånd från honom, och se till att alla personband klipps – det finns ett problem till. Ett sådant agerande från centerpartiet skulle innebära att pedofilfrågan kommer i centrum, och det finns inget det partiet vill prata om mindre än just det ämnet – de senaste två åren har minst åtta personer fått lämna poster i partiet efter avslöjanden om deras sexuella böjelser och aktiviter.

Medan PR-konsulter och gamla partikamrater arbetar för Federleys räkning, verkar han själv ta det ganska lugnt – eller inte, hur man ser på det beror väl på vem man är. Tidigare talade folk i Björbo om hushållet Federleys täta besök på Tempo i Björbo – som är utlämningsställe för Systembolaget. Uppmärksamheten i Björbo blev för mycket för Federley efter pedofilskandalen och han valde att sälja gården och flytta granngårds, till Dala-Floda.

I dag hör vi från Dala-Floda att det pratas lika mycket om handlandet på Ica Nära på orten, som också är ombud för varor starkare än folköl.

Kanske är det för att det behövs lite alkohol för att hantera återträffar med den våldsamme pedofilen? I november sågs nämligen de två återförenade på långpromenad i Dala-Floda.

Tre månader efter detta menar Ronge att det är en fråga om ”vuxenmobbing” att Federley inte får framträda i tidningar, teve och radio, eller som han själv uttrycker det:

”Att rycka brödet ur munnen på dem är en ren brutal hämnd och ett paradexempel på vuxenmobbing och feghet från oss som står vid sidan om och ser på.”

Man kan kanske tycka att ”vuxenmobbing” är ett illa valt ord för avståndstagande från en person som fortsätter att umgås med en dömd brutal pedofil. För om vuxenmobbing innebär att man skyr all kontakt med den som har sådant umgänge, är det väl ett rimligt agerande – vad man än kallar det.