Italien rör sig åt höger efter söndagens val. Under dagen kommer vi att uppdatera valresultaten kontinuerligt allt eftersom bilden blir tydligare. Det blir också djupdykningar i vad de olika partierna står för – och vilka motsättningar och problem de som ska styra landet står inför.

Vi kommer också att diskutera kvinnornas roll i italiensk politik. Är verkligen Giorgia Meloni unik?

Vi har också i bakgrundsartiklar till valet skildrat viktiga delar av det italienska samhället och kulturen: Mat, Fotboll, Kulturarbetarna.

10.15 En del är inte nöjda med valresultatet i Italien. Dit hör gymnasieelever i Milano, som i protest ockuperat sin skola. Lite som en Greta-protest, fast italienarna nöjer sig alltså inte med att skolstrejka en dag i veckan för att få som de vill utan tar över hela skolan. Oklart hur länge.

Matteo Salvini säger i sin tweet ungefär:

”Men hör ni ungdomar, demokrati betyder deltagande, röstning och val. Vill ni diskutera det med mig så säg bara till. Jag kommer!”

26 september

18.05 Den kommande högerregeringen i Italien uppvaktas redan av både Ryssland och USA.

”Vi välkomnar alla politiska krafter som är beredda att lämna den politiska mittfåra som är fylld av hat mot vårt land”, förklarade Kremls talesman Dmitrij Pesjkov

USA:s utrikesminister Blinken kommenterade valresultatet med att Italien är en vital, stark demorati och en viktig partner för USA. Han såg tre viktiga områden för samarbete: stödet till ett fritt och oberoende Ukraina, respekt för mänskliga rättigheter, byggandet av en hållbar ekonomisk framtid.

Formuleringarna är ganska öppna för tolkning – och ger ett stort spelrum för framtida bråk mellan staterna.

 

15.25 Det verkar finnas flera kända namn och politiska veteraner bland dem som inte klarade av att bärga en plats i parlamentet.

• Luigi di Maio, förgrundsfigur i Femstjärnerörelsen och tidigare utrikesminister förlorade i hemstaden Neapel.

• Emma Bonino, tidigare utrikesminister och EU-kommissionär fick inte tillräckligt många röster i Lazio.

• Carlo Calenda, tidigare minister för ekonomisk utveckling och ledare för det lilla liberala partiet Action slogs ut.

15.10 Salvini sitter inte still och väntar på att få ta del av makten – nu ställer han krav på den sittande regeringen att den omedelbart ska göra något åt de skenande energipriserna innan den lämnar in i oktober. Högerblocket kommer inte att tillträda förrän om några veckor, och Salvini förklarade på sin presskonferens att italienarna “inte kan vänta en månad” på att staten ingriper.

14.50 Nu är alla röster räknade och bilden som då framträder visar de stora regionala skillnaderna som finns bakom valresultatet.

Italiens bröder har gått starkt framåt i hela landet. I alla regioner har de erövrat mer än 20 procent, utom i några få områden i södra Italien och på delar av Sicilien – men där har de ändå fått mer än 15 procent.

Salvinis Lega existerar egentligen bara i norra Italien som en verklig politisk kraft – i regionerna som sträcker sig i ett bälte från Turin, över Milano till Verona har de fått mer än 20 procent av rösterna; i hela övriga delen av landet ligger partiet under tio procent, ofta en bra bit under tio procent. Detta trots Salvinis försök att förankra partiet söderöver i landet.

Demokratiska partiet har liksom Italiens bröder sina röster fördelade jämnt över hela landet, och har sina starkaste fästen kring Bologna, Genua, Florens och Rom.

Femstjärnerörelsen har sitt kärnområde söder om Rom, där ligger man på minst 20 procent av rösterna, och det samma gäller Sicilien och Sardinien, men ju mer norröver man rör sig desto mer försvinner partiet.

14.00 EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnade nu den kommande italienska regeringen för att ”avvika från demokratiska principer” – men hoppas samtidigt på ett ”konstruktivt samarbete”.

”Om det visar sig att det hela utvecklas i en besvärlig riktning, så finns Ungern och Polen som exempel på att vi har verktyg”, sade hon vidare med syftning på de EU-fondmedel som stoppats för utbetalning till dessa länder.

Antagligen får uttalandet Salvini att brisera, han har nyligen anklagat von der Leyen för ”skamlig arrogans” när hon kommenterat italiensk inrikespolitik innan valet.

12.45 I Italien trendar #saviano på Twitter, och den italienske författaren – känd för sin svit med böcker om maffian – kommenterar detta med ett eget inlägg på Twitter. Han menar att trendningen beror på att Melonis anhängare twittrar uppmaningar om att Saviano bör lämna landet. Det kan ses som en följd av att han talat om att en Meloni-seger kan innebära att landsflykt blir nödvändig för regimkritiker. Saviano har långa perioder levt med livvaktsskydd och på hemliga adress i Italien för att undkomma maffians hot. Saviano upprepar i sitt inlägg sina tidigare resonemang om att det farliga med Meloni inte är att hon för tankarna till Mussolinis våldsamma svartskjortor, utan att hon genom att ta avstånd från fascismen blir mer tilltalande för breda väljargrupper. Kritiker av Saviano har bemött detta med att det leder till att ju mer Meloni tar avstånd från Mussolini, desto farligare kommer hon enligt Saviano att bli.

12.05 I den italienska valkampen gjorde vänstersidan stor sak av vad de menade var högerblockets starka band till Putin och Ryssland.

Demokratiska partiets ledare Enrico Letta tog alltid i sina tal upp att Meloni, Berlusconi och Salvini gratulerade Putin 2018 när denne för fjärde gången valdes till Rysslands president. Meloni uttryckte 2018 att valet visade att ”det ryska folkets vilja är entydig”.

Men ser man till de tre högerledarnas ståndpunkter i dag talar mer för risken för en splittring i högerblocket än ett närmande mellan Italien och Ryssland.

Meloni har konstant fördömt Putins agerande och till exempel angripit ”Rysslands oacceptabla storskaliga krigshandlingar”. Hennes kritik mot EU har tonats ned drastiskt och hon har i sina tal istället betonat ”Italiens starka band med EU och Nato”.

Berlusconi däremot står fast vid Rysslands sida och bara två dagar innan valet sade han att Nato och västmakterna bar ansvaret för krigsutbrottet.

Och Salvini? Salvini har fördömt Rysslands invasion, men också angripit sanktionerna mot Ryssland. Han har mycket hårt drivit linjen att sanktionerna inte skadar eller påverkar Ryssland, och att det enda som händer är att Italien och Europa drabbas. Meloni däremot har försvarat sanktionerna och anser att de visst kan leda till en ändring av den ryska politiken och göra att parterna sätter sig vid förhandlingsbordet.

Just frågan om sanktioner kan leda interna problem i den nya regeringen om EU kommer med flera sanktionspaket som medlemsländerna ska verkställa.

11.30 Även Spanien visar – liksom Frankrike – en negativ officiell hållning till Meloni. “Katastrof”, säger Spaniens socialistiske utrikesminister Albares om valresultatet och förklarar sin oro med att: “Det är osäkra tider, och då växer alltid populistiska rörelser, men det slutar alltid på samma sätt – med katastrof – eftersom de bara kan erbjuda enkla svar på komplexa frågor”. Albares regering har makten i ett Spanien där en färsk opinionsundersökning visar att 71 procent av invånarna anser att den ekonomiska situationen är “mycket dålig” eller “dålig”.

11.10 Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne säger i ett uttalande om utgången i det italienska valet att man nu måste vara vaksam på hur det blir med ”de mänskliga rättigheterna i Italien”. Hon preciserade det inte på annat sätt än att säga att ”i Europa har vi vissa värden”, och att ”det är en fråga om respekt för andra att garantera rätten till abort”.

I övrigt ville hon inte kommenera valutgången.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var däremot snabb med att gratulera Meloni till framgångarna, och en medlem av hans stab förklarade: ”Det är ett stort nederlag för von der Leyen som leder de anti-demokratiska krafterna i EU”.

Även om Lag och ordning som styrande parti i Polen har en helt annan inställning till Ryssland och kriget i Ukraina än vad delar av det segrande högerblocket i Italien har så ser man ändå med glädje på att det installeras en regering i Rom med vilken man kan samverka med mot majoriteten i EU.

10.20 Orsaken till söndagens val var den regeringskris som utlöstes när Femstjärnerörelsen lämnade regeringen. Partiet bildade efter valet 2018 regering tillsammans med Salvinis Lega, och när Lega lämnade regeringen bildade Femstjärnerörelsen en ny med Demokratiska partiet.

Den stora förändringen i det här valet är Femstjärnerörelsens totala kollaps, då deras röstetal mer än halverats; från 32,7 procent till 15,3 procent. De har också inför detta val deklarerat att de inte är intresserade av allianser med andra partier eller rörelser.

Högerblockets totala röstetal är ungefär detsamma som i förra valet – den stora förändringen är att Melonis Italiens bröder växt mycket kraftigt på bekostnad av sina koalitionspartners. Lega backade nio procent och Forza Italia sex procent. Den övriga tillväxten för Melonis parti kommer med största säkerhet från Femstjärnerörelsens tidigare väljare.

Demokratiska partiet behåller i princip samma röstetal som 2018, alltså omkring 19 procent.

08.30 Som väntat gick högerkoalitionen segrande ur söndagens val i Italien.

Enligt vallokalsmätningarna som publicerades när vallokalerna stängde 23.00 fick högerblocket 41 till 45 procent, vänsterblocket 25,5 till 29,5 procent och Femstjärnerörelsen 13,5 till 17,5 procent av rösterna.

I högerblocket blev Italiens bröder största parti med 26 procent av rösterna. Det är en dramatisk uppgång sedan senaste valet då partiet fick fyra procent av rösterna – och partiets ledare Giorgia Meloni väntas bli landets nästa – och första kvinnliga – premiärminister.

Allianskollegan Mario Salvinis Lega gick däremot ordentligt tillbaka, och landade på åtta procent, jämfört med 17 procent för fyra år sedan.

Silvio Berlusconis Forza Italia fick åtta procent.

– Det är är bara början, kommenterade Giorgia Meloni sitt partis framgångar, och fortsatte – kanske lite oväntat för många – med att lova att ”ena alla italienare”.

Tongångarna från vänsteralliansens Demokratiska partiet var något bittrare:

– Det är en sorgens kväll för vårt land, sa Debora Serracchiani, och hävdade vidare att: Högern har majoriteten i parlamentet men inte i landet.

Boris är chefredaktör för Morgonposten.