Remco Evenepoel säkrar segern i Vuelta a España. Det är hans första seger i en Grand Tour och Belgiens första Grand Tour-seger på 44 år. Han står emot attackerna från Enric Mas på Vueltans sista bergsetapp och passerar tårögd mållinjen. Ecuadorianen Richard Carapaz visar sig starkast på lördagens etapp och tar sin tredje seger. Han säkrar även segern i bergspristävlingen.

Det var många frågetecken gällande Evenepoels förmåga att vinna en Grand Tour. Han hade bara ställt upp i en tidigare och då bröt han ganska tidigt. Han har haft svårt i de branta och långa stigningarna. Skulle han klara av att tävla på över 2000 meter över havet? Och förväntningarna i Belgien var stora. I inget annat land är cykel lika stort. Ingen belgare hade vunnit en Grand Tour sedan Johan De Muynck vann Giro d’Italia 1978. Evenepoel bevisade dock ännu en gång att han är en stor cyklist.

En tårögd Remco Evenepoel tar sig över mållinjen när han insett att han vunnit Vuelta a España 2022

Inför den näst sista etappen tog sig cyklisterna till regionen Madrid. Etappen gick från Moralzarzal till Puerto de Navacerrada och var 181 kilometer lång. Den inkluderade fem kategoriserade berg varav tre förstakategoriserade. Den inledande förstakategoristigningen upp till Puerto de Navacerrada var 10,3 kilometer lång med en snittlutning på 6,8 procent. Därpå följde de två andrakategoriserade bergen Puerto de Navafria och Puerto de Canencia.

De två sista stigningarna var förstakategoriserade. Först väntade Puerto de la Morcuera, som var 9,4 kilometer lång med en snittlutning på 6,9 procent. Här delades bonussekunderna ut. Efter den sista klättringen till Puerto de Cotos höll man sig kvar på toppen och tog sig sju kilometer åter till den första toppen Puerto de Navacerrada. Den sista klättringen hade en snittlutning på 6,9 procent över 10,3 kilometer. Spurtpriset i Rascafria passerades med 22 kilometer kvar till mål.

Många cyklister ville vara med i en utbrytargrupp på den tjugonde etappen. Det bildades en grupp med sju cyklister där bland andra Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) var med. I huvudklungan var man dock inte nöjda utan attackerna fortsatte. Marc Soler (UAE Team Emirates) tog sig i kapp och snart anslöt ytterligare 20 cyklister. Bland dessa fanns Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert), Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) och Sergio Higuita (BORA-hansgrohe). Först efter 45 kilometer lugnade det ner sig. Soler och Stannard gick loss från utbrytargruppen. Senare anslöt bland andra Carapaz, Higuita och Meintjes.

Stannard vann de två första bergsprisen och tog sig upp på andraplats i bergspristävlingen. Han hade en liten chans att passera Carapaz. Carapaz kom dock tillbaka och vann resterande tre bergspris. Hans seger i bergspristävlingen blev i slutändan överlägsen. Spurtpriset togs hem av Higuita.

Utbrytargruppens försprång gick upp till fem och en halv minut. Meintjes närvaro i gruppen innebar att Jai Hindleys tiondeplats i totaltävlingen var hotad. BORA-hansgrohe tog därför täten i huvudklungan och minskade så sakteliga försprånget. Övriga bland utbrytarna önskade att Meintjes inte var där.

Enric Mas kan inte göra sig av med Remco Evenepoel under etapp 20 på Vuelta a España 2022

Enric Mas hade drygt två minuter att ta in på Evenepoel och attackerade i den näst sista stigningen. Han kunde dock inte göra sig av med belgaren. Carlos Rodríguez i INEOS Grenadiers fick dock problem. Han blev allvarligt skadad på den artonde etappen och det tog ut sin rätt på lördagen. Han tappade, vilket fick João Almeida i UAE Team Emirates att jaga. Han hade chansen att passera Rodríguez i totaltävlingen, vilket han i slutändan gjorde.

I den sista backen ökade Carapaz och Higuita tempot och lämnade Meintjes bakom sig. Längre bak närmade sig resterna av huvudklungan. Carapaz visste att Higuita är snabbare i en spurt. Han visste även att om han kunde nå upp till toppen av berget med ett litet avstånd till totalfavoriterna, så skulle han ha chansen. 500 meter från bergspriset attackerade ecuadorianen och på toppen var avståndet till huvudklungan nere under 10 sekunder.

Richard Carapaz vinner sin tredje etapp och säkrar segern i bergspristävlingen i Vuelta a España 2022

Carapaz körde tempo och bakom honom började man titta på varandra, vilket var precis vad han hoppats på. Avståndet ökade till 25 sekunder. Till slut attackerade Thymen Arensman från DSM men han kom inte närmare än åtta sekunder. Arensman lyckades dock även han passera Rodríguez i totaltävlingen. Carapaz första vecka i Vueltan var en besvikelse, men han har nu tagit tre etappsegrar samt vunnit bergspristävlingen.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 20

1. Richard Carapaz (Ecuador) 4t31’34”
2. Thymen Arensman (Nederländerna) +0’08”
3. Juan Ayuso (Spanien) +0’13”
4. Jay Hindley (Australien) +0’13”
5. Enric Mas (Spanien) +0’13”
6. Remco Evenepoel (Belgien) +0’15”
7. Louis Meintjes (Sydafrika) +0’15”
8. Miguel Ángel López (Colombia) +0’15”
9. João Almeida (Portugal) +0’17”
10. Sergio Higuita (Colombia) +0’32”

Totaltävlingen efter etapp 20

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 78t00’12”*
2. Enric Mas (Movistar) +02’05”
3. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +05’08”*
4. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +05’56”
5. João Almeida (UAE Team Emirates) +07’16”*
6. Thymen Arensman (DSM) +07’56”*
7. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +07’57”*
8. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +10’30”
9. Rigoberto Urán (EF Education-Easy Post) +11’04”
10. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +12’01”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 20

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 379p
2. Fred Wright (Bahrain Victorious) 174p
3. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 133p
4. Marc Soler (UAE Team Emirates) 133p
5. Enric Mas (Movistar) 118p
6. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) 92p
7. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 90p
8. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 86p
9. Ander Okamika (Burgos-BH) 67p
10. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) 67p

Bergspristävlingen efter etapp 20

1. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 73p
2. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 36p
3. Enric Mas (Movistar) 28p
4. Thymen Arensman (DSM) 23p
5. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 23p
6. Marc Soler (UAE Team Emirates) 23p
7. Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) 18p
8. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) 17p
9. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
10. Rubén Fernández (Cofidis) 15p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 19.