Fredagen 19 augusti är det dags för årets Vuelta a España. Totalt 184 cyklister fördelade på 23 lag står på startlinjen i Utrecht för den inledande lagtempoetappen. Under de första dagarna tar man sig an tre platta etapper i Nederländerna. När man kommer till Spanien är det som vanligt många tuffa bergsetapper. Bland favoriterna ser vi regerande vinnaren Primož Roglič, Giro d’Italia-segraren Jai Hindley och mannen i form – Remco Evenepoel. Det är den 77:e upplagan av Spanien runt.

Vi går igenom bansträckningen, men tar först en titt på startfältet i 2022 års Vuelta a España.

Favoriter

Totaltävlingen

Primož Roglič har vunnit totaltävlingen i Spanien runt tre år i rad

Slovenen Primož Roglič har vunnit de tre senaste upplagorna av Spanien runt och är den stora favoriten även i år. Han skadade ryggen under årets Tour och var tvungen att bryta för andra året i rad. Först i måndags beslutade Jumbo-Visma att han kunde delta så hans form är oklar. Men det är sällan man ser honom ur form. De två senaste åren har han vunnit totaltävlingen efter besvikelser i Touren. Vinner han i år tangerar han Roberto Heras rekord på fyra totalsegrar. 2019 och 2020 vann han även poängpristävlingen i Vueltan. Han har dessutom vunnit nio etapper i Spanien runt och tre vardera i Touren och Girot. I år har han vunnit etapploppen Paris-Nice och Critérium du Dauphiné. Hans viktigaste hjälpryttare blir amerikanen Sepp Kuss.

Australiensaren Jai Hindley vann i våras Giro d’Italia efter han avgjort i Dolomiterna på den nästa sista tävlingsdagen. Han har även vunnit två etapper, varav en i år. Det här är andra gången han deltar i Spanien runt. Kan han upprepa bravaden från i våras? Sergio Higuita kan mycket väl ta på sig en delad ledarroll i laget. Colombianen har i år vunnit Katalonien runt och slutade på andra plats i Schweiz runt. Higuitas stora svaghet är tempokörning. Bora-Hansgrohe har även Wilco Kelderman i laget och han är ett tredje alternativ till totaltävlingen.

Richard Carapaz var den som besegrades av Hindley under den näst sista dagen av Girot i våras och slutade på en andraplats. Nu är han ute efter revansch. Ecuadorianen vann Girot 2019 och slutade trea i Tour de France 2021 och tvåa i Vueltan 2020. Tidigare i år var han tvåa i Katalonien runt där han även vann en etapp. Ineos Grenadiers ställer bland andra även upp med Dylan van Baarle, Tao Geoghegan Hart och Pavel Sivakov. Den numera franske Sivakov vann nyligen Vuelta a Burgos och kan vara ett alternativ för Ineos Grenadiers.

Remco Evenepoel är i storform och hoppas få till en bra Grand Tour

Remco Evenepoel har bara ställt upp i en Grand Tour och han fullföljde inte. Laget försöker sänka förväntningarna och säger att han främst satsar på etappsegrar. Belgaren har dock visat på fantastisk form i år. Belgaren vann monumentet Liège–Bastogne–Liège i imponerande stil och klassikern Clásica de San Sebastián. Quick-Step Alpha Vinyl-cyklisten segrade i totaltävlingen och ungdomstävlingen i de två etapploppen Tour of Norway och Volta ao Algarve samt endagsloppet Gullegem Koerse. I Schweiz runt och Tirreno-Adriatico kunde han dock inte följa de allra bästa svårt i de tuffaste stigningarna. Efter Schweiz runt har han deltagit i två träningsläger, han är lättare och har hittat formen. Kan han ta nästa steg och klara 21 etapper på tre veckor?

Britten Simon Yates vann Vueltan 2018 och har tagit hem två etapper. Han segrade i ungdomstävlingen i Touren 2017 och vann två etapper 2019. Han har sex etappsegrar i Girot, bland andra två i år, och slutade trea 2021. 2018 bar han maglia rosa under 13 dagar men tappade allt på den nittonde etappen. Som uppladdning inför Vueltan vann han etapploppet Vuelta a Castilla y León och endagsloppet Prueba Villafranca de Ordizia. Yates har stora chanser till en pallplats.

Utan Tadej Pogačar står UAE Team Emirates hopp till João Almeida. Portugisen vann 2021 etapploppen Polen runt och Luxembourg runt. I år har han vunnit en etapp i Katalonien runt och slutade på en sammanlagd tredjeplats. I Paris-Nice tog han hem ungdomstävlingen. Som förberedelse inför Spanien runt kom han tvåa i Vuelta a Burgos efter han vann den avslutande bergsetappen. Almeida är inte bara bra i bergen utan även en duktig tempocyklist. I sitt lag har han bland andra amerikanen Brandon McNulty. McNulty gjorde ett väldigt starkt Tour de France och är ett alternativ om Almeida inte kan leverera. Laget har även med den unge spanska talangen Juan Ayuso.

Veteranen Vincenzo Nibali gör sin sista Grand Tour. Italienaren har vunnit Vueltan en gång, Touren en gång och Girot två gånger. Han slutade fyra i Girot i höstas men får nog svårt att nå pallen i Spanien. Hans lagkamrat i Astana Qazaqstan Miguel Ángel López vann tidigare i år en etapp i Tour of the Alps och slutade trea i Vuelta a Andalucía. Colombianen har som bäst slutat trea i Girot och Vueltan, båda 2018. Även ryssen Aleksej Lutsenko i samma lag kan ha aspirationer på en plats bland topp tio.

Enric Mas gjorde ett par bra insatser i Touren i år, men annars gick det mest i dur. Spanjoren har visat på svårigheter att ta på sig ledarrollen. Han kom på en andraplats förra året, så det gäller att återvinna den formen. Movistar är dessutom i behov av bra resultat, då de riskerar ramla ur den högsta divisionen. I laget har han veteranen Alejandro Valverde.

Nairo Qiuntana har visat på god form i år. Han har segrat i etapploppen Tour de la Provence och Tour des Alpes-Maritimes et du Var. Colombianen slutade på en sjätteplats i årets Tour de France, men ströks på onsdagen från resultatlistan efter han testat positivt för tramadol efter två etapper. Han vann Vuletan 2016 och har åtta etappsegrar i Grand Tour. Hugh Carthy i EF Education-EasyPost har tävlat mer än någon annan på den här listan. Han är en duktig klättrare men måste visa att han håller 21 dagar. Domenico Pozzovivo, Louis Meintjes och Jan Hirt i Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux aspirerar alla på att ta en plats bland topp tio.

Spanjoren Mikel Landa slutade trea i Girot och i Tirreno-Adriatico tidigare i år. Bahrain Victorious-cyklisten hoppas hamna på pallen även i Spanien runt. Lagkamraten Gino Mäder från Schweiz vann ungdomstävlingen förra året. Ben O’Connor i AG2R Citroën-cyklisten har tidigare vunnit en etapp vardera i Touren och Girot. Australiensaren slutade trea i Critérium du Dauphiné i år och vann en etapp i Katalonien runt. Britten Chris Froome har sagt att han siktar på totaltävlingen i sin favorit-Grand Tour.

Etappsegrar

Belgaren Tim Merlier är en av spurtarna som vågat sig till Spanien runt

Många spurtare håller sig borta från Spanien runt. Huvudskälen är att det inte är så många etapper som passar spurtare, plus att det är många tuffa bergsetapper som definitivt inte passar spurtarna. Men vi har några stora namn, bland annat tre cyklister som slutade topp tio på linjeloppet i Europamästerskapen. Belgaren Tim Merlier i Alpecin–Deceuninck tog brons och har fyra segrar i år samt två tidigare segrar i Grand Tour. Sam Bennett från Irland slutade femma. Bora–Hansgrohe-cyklisten har en seger i år men har åtta etappsegrar i Grand Tour från tidigare år. Dansken Mads Pedersen kom på en tiondeplats. I år har cyklisten från Trek–Segafredo sju segrar och han är en spurtare som klarar sig ganska bra i bergen. Håll även ögonen på bland andra Kaden Groves, Pascal Ackermann, Bryan Coquard, Itamar Einhorn, Gerben Thijssen och Jake Stewart.

Fransmannen Julian Alaphilippe är tillbaka efter sin skada och hoppas vinna i bergen

Fransmannen Julian Alaphilippe hart tagit sig tillbaka efter sin svåra skada under Liège-Bastogne-Liège i våras. När han gjorde comeback drabbades han sedan av covid-19. Han har dock varit i väg på träningsläger och ser med tillförsikt på Spanien runt. Vi vet vad fransmannen i Quick-Step Alpha Vinyl kan prestera när han är på topp. Vi får hoppas han kan bjuda på glimtar av sitt bästa i alla fall. Bland andra som satsar på etappsegrar kan nämnas Daryl Impey, Michael Woods, Bob Jungels, Alejandro Valverde, Thibaut Pinot, Jesús Herrada, Ethan Hayter, Carlos Rodríguez, Patrick Bevin, Santiago Buitrago, John Degenkolb och Thomas De Gendt.

Bansträckning

Det här är andra gången som Spanien runt besöker Nederländerna. Senast man besökte landet var 2009. Som vanligt numera så är det årets tuffaste Grand Tour med åtta etapper med målgång på en bergstopp. Vi börjar med en lagtempoetapp, en tävlingsform som är ovanlig i Grand Tour nuförtiden. Den tionde etappen bjuder på Vueltans enda individuella tempoetapp.

Spanien runt inleds i Nederländerna och fortsätter sedan i Baskien, södra Spanien och slutligen Madrid

Spanien runt inleds med en 23,3 kilometer lång lagtempoetapp. Många lag kommer vara fulla med duktiga klättrare, så vissa totalcyklister kan förlora en del tid i Utrecht. Den andra etappen går mellan ‘s Hertogenbosch och Utrecht. Den är 175,1 kilometer lång och bjuder på en tredjekategoristigning. Det bör vara en etapp för spurtarna, även om Nederländernas alla farthinder kan göra cyklingen osäker. Den tredje etappen är 193,5 kilometer lång har både sin start och målgång i Breda. Den är än plattare än den andra etappen och är ännu en dag för spurtarna.

Under den första vilodagen tar sig cyklisterna ner till Baskien. Den kullig fjärde etappen startar i Vitoria-Gasteiz och inkluderar två kategoriserade stigningar. Målgången 152,5 kilometer senare går uppför 800 meter till Laguardia med en snittlutning på nästan 10 procent. En etapp för attackcyklisterna. Den femte etappen från Irún till Bilbao är 187,2 kilometer lång och bjuder på fem kategoriserade berg. Bland annat bestigs Alto de Vivero två gånger under de sista 45 kilometrarna. Sammanlagscyklisterna kan lockas att försöka vinna tid, men utbrytarna kan ha chansen att hålla hela vägen.

Etapp 6

Först på den sjätte tävlingsdagen har vi vår första målgång på en bergstopp. Detta beror naturligtvis delvis på att vi inledde i Nederländerna. Etappen är 181,2 kilometer lång och går mellan Bilbao och Pico del Jano. Cyklisterna tar sig an en andrakategoristigning och sedan två förstakategoristigningar. Avslutningen upp till Pico del Jano är 12,6 kilometer lång med en snittlutning på 6,6 procent och de sista 600 metrarna en lutning på 14,9 procent. Utbrytarna kan kanske ha ögonen på den här etappen. Etapp sju går mellan Camargo i Cantabria och Cistierna i León. Den är 190 kilometer lång och har bara en stigning, men det är tävlingens längsta. Vägen upp till Puerto San Glorio är 20 kilometer lång och kommer mitt i etappen. Med 60 kilometer kvar från toppen så kommer sammanlagdcyklisterna knappast försöka vinna tid.

Etapp 8

Etapp åtta från Pola de Laviana till Colláu Fancuaya är 153,4 kilometer lång. Det här är dag ett av helgens två tuffa dagar i bergen i Asturien och sammanlagdcyklisterna väntas inta huvudrollerna. Dagen startar uppför den första av sex kategoriserade stigningar. Den avslutas med en 10,1 kilometer lång förstakategoristigning till Colláu Fancuaya. Det är en ny bekantskap för cyklisterna då det är premiär för berget i Spanien runt. Snittlutningen är på 8,5 procent och de sista 700 meterna lutar nästan 11 procent.

Etapp 9

Den nionde etappen bjuder på fem kategoriserade stigningar och avslutas med en 3,9 kilometer lång tortyr. Snittlutningen är på 12,9 procent, men under de första 2,2 kilometerna når vi en lutning på 16 procent. Etappen sträcker sig 171,4 kilometer från Villaviciosa till Les Praeres, som gjorde debut i Vueltan 2018. Under den andra vilodagen tar sig cyklisterna ner till Alicante. Där väntar tävlingens enda individuella tempoetapp. Det är en platt 30,9 kilometer lång bana mellan Elche och Alicante. Med etapp elva bjuder Vueltan äntligen på en etapp för spurtarna. Den är 191,2 kilometer lång och tar cyklisterna från Alhama de Murcia till naturparken i Cabo de Gata i Almería.

Etapp 12

Etapp 12 går mellan Salobreña och Peñas Blancas i Andalusien och sträcker sig över 192,7 kilometer. Det blir en ganska platt dag som dock avslutas med klättringen uppför Peñas Blancas. Den är 19 kilometer lång då man hittat fyra kilometer extra sedan man var här senast 2013. Snittlutningen är på 6,7 procent. Dagen efter är man kvar i Andalusien. Den 168,4 långa etappen går från Ronda till Montilla. Det är en lite kullig bana så det blir en kamp mellan utbrytarna och de i huvudklungan som vill ha en klungspurt.

Etapp 14

Den andra helgen i rad bjuds vi på två tuffa bergsetapper. Först har vi en 160,3 kilometer lång etapp mellan Montoro och Sierra de la Pandera i Córdoba. Den avslutas med en andrakategoristigning till Los Villares direkt följd av förstakategoristigningen till Sierra de la Pandera. Den förstnämnda är 9,9 kilometer lång medan den sistnämnda är 8,4 kilometer lång med en snittlutning på 7,8 procent. De sista 12 kilometrarna består av smala vägar, ett tufft underlag och en alltmer ökande lutning som avslutas dubbelsiffrigt.

Etapp 15

Den andra veckan avslutas med en etapp mellan Martos och Sierra Nevada. Den 149,6 kilometer långa etappen bjuder på den högsta punkten i årets Spanien runt och över 4000 meter stigning. Man tar sig först an den 9,1 kilometer långa förstakategoristigningen Alto del Purche. Dess sista 200 meter har en lutning på 11 procent. Avslutningen upp till Sierra Nevada 2500 meter över havet är än värre. Cyklisterna börjar med 7,3 kilometer upp till Alto de Hazallanas med en snittlutning på 9,8 procent. De fortsätter direkt in i den 12 kilometer långa klättringen till Sierra Nevada och Alto Hoya de la Mora. Här är snittlutningen 7,9 procent.

Efter den sista vilodagen tar de tävlande sig an den 189,4 kilometer långa platta etappen mellan Sanlúcar de Barrameda och Tomares. Det här är en etapp för eventuella spurtare kvar i huvudklungan. Etapp 17 går mellan Aracena och Monasterio de Tentudía i Huelva. Den är 162,3 kilometer lång och avslutas med en andrakategoristigning. Monasterio de Tentudía gör sin debut i Vueltan. Antingen är det en etapp för attackcyklister eller så kan tröttheten göra att sammanlagdcyklister gör ett försök att ta igen tid.

Etapp 18

Den artonde etappen mellan Trujillo och Alto del Piornal i Cáceres är den sista med en riktig bergstoppsmålgång. Den är 192 kilometer lång och bjuder på två kategoriserade berg, varav cyklisterna tar sig an det andra två gånger. Stigningen är 13,5 kilometer lång med en snittlutning på 5,6 procent. Etapp 19 har både sin start och sin målgång i Talavera de la Reina och är 138,3 kilometer lång. Cyklisterna åker två varv och bestiger därmed andrakategoriserade Puerto de Piélago två gånger. Det mesta av etappen går antingen uppför eller utför och den kan orsaka kaos i huvudklungan.

Etapp 20

Dags för den näst sista etappen och cyklisterna har tagit sig till regionen Madrid. Etappen tar sig från Moralzarzal till Puerto de Navacerrada och är 181 kilometer lång. Den inkluderar fem kategoriserade berg varav tre förstakategoriserade. Det är ingen riktig bergstoppsmålgång, men efter den sista klättringen håller man sig kvar på toppen och tar sig sju kilometer åter till den första toppen Puerto de Navacerrada. Det här är en etapp som garanterat kommer bjuda på dramatik. Den tjugonde och sista etappen är 96,7 kilometer lång och tar cyklisterna från Las Rozas till Madrid. Som vanligt avslutar Spanien runt med en etapp för spurtarna. Om det finns några kvar.