Dansken Mads Pedersen vinner sin tredje etapp i årets Vuelta a España. Hans lag Trek-Segafredo kontrollerade tempot i huvudklungan mest hela dagen för att ordna en spurt om segern. Pedersen var snabbast och vann före britten Fred Wright i Bahrain Victorious. Inga förändringar i sammandraget utan Remco Evenepoel är i fortsatt ledning.

Den 138,3 kilometer långa nittonde etappen hade både sin start och sin målgång i Talavera de la Reina. Cyklisterna åkte två varv och besteg därmed andrakategoriserade Puerto de Piélago två gånger. Stigningen var 19 kilometer lång och hade en snittlutning på 4,1 procent. De avslutande drygt 40 kilometrarna var antingen utför eller på platt väg. Spurtpriset och bonussekunderna passerades i Hinojosa de San Vicente drygt 47 kilometer från mål.

Hattrick för Mads Pedersen när han vinner sin tredje etapp i Vuelta a España 2022

Primož Roglič har uttalat sig i ett pressmeddelande. I det lägger han all skuld för olyckan som ledde till att han lämnade Vueltan på Fred Wright. Han säger att det är oacceptabelt och påstår att Wright kom bakifrån, cyklade in i Roglič och slog styret ur hans händer. De filmklipp och stillbilder som vi sett ger inget stöd till slovenens påståenden. Där ser det snarare ut som att det är Roglič som kör in i britten. Det var en olycka, men om man ska lägga skuld på någon så är det snarare slovenen.

Tre cyklister kom loss i en utbrytning på den nittonde etappen. Brandon McNulty från UAE Team Emirates, Jonathan Caicedo från EF Education-Easy Post och Ander Okamika från Burgos-BH. BikeExchange Jaycos Lawson Craddock försökte köra i kapp dem, men kom som närmast en halvminut från. Som mest fick utbrytningen en ledning på drygt fyra minuter. De blev uppfångade 50 kilometer från mål.

De tre utbrytarna tog poängen vid det första bergspriset, med McNulty först. Det andra vanns av ledaren i bergspristävlingen, ecuadorianen Richard Carapaz från INEOS Grenadiers. Spurtpriset och bonussekunderna togs hem av utbrytartrion, med Okamika på första plats.

Vuelta a España hedrade den bortgångna drottning Elisabeth inför fredagens etapp

Trek-Segafredo ledde huvudklungan under den största delen av dagen. Man ville säkerställa en spurt från en begränsad klunga för Pedersens räkning. Från den andra gången uppför Puerto de Piélago gjorde Mikel Landa och Bahrain Victorious entré längst fram. De ville sätta ett högt tempo för att tvinga de rena spurtarna släppa. De var ute efter en seger för Fred Wright.

Det blev mycket riktigt en mindre klunga som gjorde upp om segern i en spurt. Pedersen gick ut från den lä hans lagkamrat gett och inledde sin spurt ganska tidigt. Wright kom med bra fart till höger om dansken, men Pedersen vann med nästan en cykellängd. Han tog därmed sin tredje etappseger och är nu uppe i 379 poäng i bergspristävlingen.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 19

1. Mads Pedersen (Danmark) 3t19’11”
2. Fred Wright (Storbritannien) +0’00”
3. Gianni Vermeersch (Belgien) +0’00”
4. Ben Turner (Storbritannien) +0’00”
5. Mike Teunissen (Nederländerna) +0’00”
6. Jonas Koch (Tyskland) +0’00”
7. Omer Goldstein (Israel) +0’00”
8. Raul Garcia Pierna (Spanien) +0’00”
9. Miguel Ángel López (Colombia) +0’00”
10. Dylan van Baarle (Nederländerna) +0’00”

Totaltävlingen efter etapp 19

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 73t18’23”*
2. Enric Mas (Movistar) +02’07”
3. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +05’14”*
4. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +05’56”
5. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +06’49”*
6. João Almeida (UAE Team Emirates) +07’14”*
7. Thymen Arensman (DSM) +08’09”*
8. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +09’34”
9. Rigoberto Urán (EF Education-Easy Post) +09’56”
10. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +12’03”

11. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +13’53”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 19

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 379p
2. Fred Wright (Bahrain Victorious) 174p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 133p
4. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 123p
5. Enric Mas (Movistar) 107p
6. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) 92p
7. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 86p
8. Ander Okamika (Burgos-BH) 67p
9. Lawson Craddock (BikeExchange Jayco) 64p
10. Jesús Herrada (Cofidis) 62p

Bergspristävlingen efter etapp 19

1. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 50p
2. Enric Mas (Movistar) 26p
3. Thymen Arensman (DSM) 23p
4. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
5. Marc Soler (UAE Team Emirates) 20p
6. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 19p
7. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
8. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) 16p
9. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 13p
10. Jesús Herrada (Cofidis) 11p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 18.