Totalledaren Remco Evenepoel vinner sin andra etapp när han spurtar ifrån Enric Mas och Robert Gesink på bergstoppen. Mas attackerade flera gånger i den sista stigningen men lyckades inte droppa belgaren. Evenepoel utökade sin ledning med sex sekunder. En stor grupp om 43 cyklister kom loss i utbrytning efter en stor krasch tvingade ledaren i bergspristävlingen Jay Vine lämna Spanien runt.

Den artonde etappen mellan Trujillo och Alto del Piornal i Cáceres var den sista med en riktig bergstoppsmålgång. Etappen var 192 kilometer lång och bjöd på två kategoriserade berg. Cyklisterna tog sig an det andra två gånger, men från olika håll. Stigningen upp till Alto del Piornal var 13,5 kilometer lång med en snittlutning på 5,6 procent båda vägarna. Första gången delades även bonussekunderna ut. Spurtpriset kom i Garganta la Olla 55 kilometer från mål.

Totalledaren Remco Evenepoel vinner den artonde etappen av Vuelta a España 2022

Inför etapp 18 bröt Samuele Battistella i Astana Qazaqstan och Bruno Armirail i Groupama-FDJ på grund av utmattning. Efter tävlandet kom i gång inträffade en stor krasch på en väg med ett grovt underlag. Värst drabbades ledaren i bergspristävlingen Jay Vine i Alpecin-Deceuninck, som skadade handleden allvarligt och togs till sjukhus. Quentin Pacher i Groupama-FDJ rev upp stora delar av kroppen och tvingades även han bryta. Carlos Rodríguez i INEOS Grenadiers fick också ordentliga skrapsår på vänstersidan av kroppen, men kunde ta sig i mål på en sjuttonde plats.

Ledaren i bergspristävlingen Jay Vine skadas i en stor krasch och tvingas lämna Spanien runt

Efter den stora kraschen fortsatte det intensiva tävlandet. Slutligen kom hela 43 cyklister loss. Bland cyklisterna såg vi Marc Soler och Ivo Oliveira i UAE Team Emirates, Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Robert Gesink (Jumbo-Visma), Hugh Carthy (EF Education-Easy Post), Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan), Sergio Higuita och Danny Van Poppel i BORA-hansgrohe och Élie Gesbert (Arkéa Samsic). De fick som mest ett försprång på runt nio minuter.

Efter Vine brutit var det Carapaz som var i ledningen i bergspristävlingen. Han visade tävlingen respekt och såg till att vinna de två första bergsprisen för att utöka sin ledning. Spurtpriset vanns av van Poppel, som därmed gick upp på en sjätte plats i poängpristävlingen.

Tyvärr för utbrytarna hade João Almeida i UAE Team Emirates planer på att klättra upp från sin sjätteplats i totaltävlingen. Detta trots att han hade lagkamraten Juan Ayuso på en pallplats. Han attackerade från huvudklungan med hjälp av Brandon McNulty. När han fått uppemot en minuts försprång, blev Miguel Ángel López orolig och han beordrade sina lagkamrater att jaga. Det innebar att inte bara Almeida tog in på utbrytningen utan det gjorde även resterna av huvudklungan.

Både Oliveira och Soler kom tillbaka från ledargruppen för att hjälpa Almeida. Till slut kom han i kapp den största gruppen från utbrytarna, en minut efter den ledarsextett som skapats. Gruppen bestod av Carthy, Pinot, Higuita, Carapaz, Gesbert och Gesink. Nu kom dock totalfavoriterna i fatt Almeidas grupp och det förvandlades till en kamp mellan de stora favoriterna.

Carlos Rodríguez skadades i den stora kraschen men lyckades ta sig i mål och försvara sin sjätteplats

Mas attackerade flera gånger. López attackerade. Ben O’Connor attackerade. Även Evenepoel gick på en offensiv, för att sedan sakta ner. Längst fram hade Gesink lämnat resten av sextetten bakom sig. Hans försprång minskade dock alltmer. Det hackiga åkandet bland favoriterna gjorde att avståndet varierade kraftigt. En kilometer från mål satte Mas in en stor tempohöjning och det såg ut som att Evenepoel hade svårt att följa.

Mas fortsatte sin offensiv och det var bara Evenepoel som orkade följa vid hans bakhjul. Nu minskade avståndet till Gesink snabbt. 300 meter från mål van man i kapp. 200 meter från mål inledde Evenepoel sin spurt och varken Mas eller Gesink hade något att sätta emot. Belgaren jublar över att vinna en bergsetapp i den röda ledartröjan. Han utökar också ledningen med sex sekunder.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 18

1. Remco Evenepoel (Belgien) 4t45’17”
2. Enric Mas (Spanien) +0’02”
3. Robert Gesink (Nederländerna) +0’02”
3. Jai Hindley (Australien) +0’13”
5. Thymen Arensman (Nederländerna) +0’13”
6. Thibaut Pinot (Frankrike) +0’13”
7. Ben O’Connor (Australien) +0’13”
8. Juan Ayuso (Spanien) +0’13”
9. Miguel Ángel López (Colombia) +0’13”
10. João Almeida (Portugal) +0’13”

Totaltävlingen efter etapp 18

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 69t59’12”*
2. Enric Mas (Movistar) +02’07”
3. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +05’14”*
4. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +05’56”
5. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +06’49”*
6. João Almeida (UAE Team Emirates) +07’14”*
7. Thymen Arensman (DSM) +08’09”*
8. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +09’34”
9. Rigoberto Urán (EF Education-Easy Post) +09’56”
10. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +12’03”

11. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +13’53”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 18

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 349p
2. Fred Wright (Bahrain Victorious) 149p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 133p
4. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 123p
5. Enric Mas (Movistar) 107p
6. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) 92p
7. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 86p
8. Lawson Craddock (BikeExchange Jayco) 64p
9. Jesús Herrada (Cofidis) 62p
10. Kaden Groves (BikeExchange Jayco) 60p

Bergpristävlingen efter etapp 18

1. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 45p
2. Enric Mas (Movistar) 25p
3. Thymen Arensman (DSM) 23p
4. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
5. Marc Soler (UAE Team Emirates) 20p
6. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 19p
7. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
8. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) 16p
9. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 13p
10. Jesús Herrada (Cofidis) 11p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 17.