Rigoberto Urán i EF Education-Easy Post vinner etapp 17. Colombianen var den i utbrytningen som hade mest krafter i den avslutande stigningen. På morgonen meddelades att tvåan i totaltävlingen Primož Roglič tvingats lämna Vuelta a España. De skador han ådrog sig på tisdagen var för allvarliga för att han skulle kunna fortsätta. Slovenens otursförföljda säsong fortsätter.

Etapp 17 gick mellan Aracena och Monasterio de Tentudía i Huelva. Den var 162,3 kilometer lång och avslutades med en andrakategoristigning. Monasterio de Tentudía gjorde sin debut i Vueltan. Den avslutande stigningen var indelad i ett par sektioner. Först kom en tre kilometer lång stigning med en lutning på 7 procent. Efter en lite kullig sektion kom avslutningen, 4,1 kilometer med en snittlutning på 7,4 procent. Spurtpriset i Segura de León kom knappt 30 kilometer från mål och var också platsen för bonussekunderna.

Colombianen Rigoberto Urán vinner den sjuttonde etappen i Vuelta a España 2022

På förmiddagen möttes vi av beskedet av att Primož Roglič tvingats lämna Vueltan efter den skada han drog på sig på tisdagen. Han hade inga frakturer eller någon hjärnskakning, men han hade ordentliga skrapsår och var ordentligt öm. Han kunde knappt gå på morgonen, så det fanns inget för honom att göra annat än åka hem. Det är tråkigt för honom och gör tävlingen fattigare. Han har haft en tung säsong och tvingades även lämna Tour de France efter en olycka.

Bryan Coquard i Cofidis lämnade Spanien runt inför etappen på grund av matthet. Lotto Soudals Filippo Conca testade positivt på covid-19 och åkte hem. Rein Taaramäe i Intermarché-Wanty-Gobert bröt tidigt under etappen och laget är nu nere på tre cyklister.

Etapp 17 började med en utförskörning och ett våldsamt tempo. Det tog ett tag, men slutligen kom en utbrytning med 13 cyklister loss. Bland dem fanns Urán, Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Jesús Herrada (Cofidis), Lawson Craddock (BikeExchange Jayco), Clément Champoussin (AG2R Citroën), Fred Wright (Bahrain Victorious) och Marc Soler (UAE Team Emirates). De fick som mest ett försprång på knappt åtta minuter. Bäst i totaltävlingen låg Urán, 14 minuter och 56 sekunder efter Remco Evenepoel. Wright tog hem spurtpriset och befäste sin andraplats poängpristävlingen.

Gruppen med utbrytare med Rigoberto Urán i mitten och Lawson Craddock till höger

Craddock var den mest aktive i utbrytningen och började attackera drygt 33 kilometer från mål. Hans tredje attack, drygt 15 kilometer från mål var den som höll längst. Bakom satsade den ene efter den andre. Pacher, Soler, Jungels och Urán. De nådde i fatt Craddock två kilometer från mål och då attackerade Champoussin. Han var i väg ett tag och sedan var det Herradas tur. Till slut var det Urán som var starkast och först över mållinjen. Det var hans första seger i år och gav även välkomna poäng till hans lag. Han tog sig även upp på en niondeplats i totaltävlingen.

När huvudklungan kom till den avslutande stigningen attackerade först Enric Mas, men Evenepoel kunde följa. Därefter var det João Almeidas tur och man lät honom gå. Miguel Ángel López ville inte släppa i väg Almeida för långt och höjde tempot. Även Almeidas lagkamrat Juan Ayuso attackerade, trots att det förde Almeidas motståndare närmare honom. Först över mållinjen bland favoriterna var dock Evenepoel.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 17

1. Rigoberto Urán (Colombia) 3t42’28”
2. Quentin Pacher (Frankrike) +0’00”
3. Jesús Herrada (Spanien) +0’02”
4. Marc Soler (Spanien) +0’15”
5. Kenny Elissonde (Frankrike) +0’26”
6. Clément Champoussin (Frankrike) +0’29”
7. Aleddandro De March (Italien) +0’46”
8. Bob Jungels (Luxemburg) +0’55”
9. Élie Gesbert (Frankrike) +1’09”
10. Lawson Craddock (USA) +1’30”

Totaltävlingen efter etapp 17

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 65t14’05”*
2. Enric Mas (Movistar) +02’01”
3. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +04’51”*
4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +05’20”*
5. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +05’33”
6. João Almeida (UAE Team Emirates) +06’51”*
7. Thymen Arensman (DSM) +07’46”*
8. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +09’11”
9. Rigoberto Urán (EF Education-Easy Post) +09’33”
10. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +11’36”

11. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +12’30”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 17

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 349p
2. Fred Wright (Bahrain Victorious) 149p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 133p
4. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) 105p
5. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 103p
6. Enric Mas (Movistar) 90p
7. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 86p
8. Quentin Pacher (Groupama-FDJ) 74p
9. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) 72p
10. Lawson Craddock (BikeExchange Jayco) 64p

Bergpristävlingen efter etapp 17

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 59p
2. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 30p
3. Thymen Arensman (DSM) 22p
4. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
5. Marc Soler (UAE Team Emirates) 20p
6. Enric Mas (Movistar) 19p
7. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
8. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) 16p
9. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 12p
10. Jesús Herrada (Cofidis) 11p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 16.