Dansken Mads Pedersen vinner sin andra etapp under årets Vuelta när han klart spurtar ifrån sina konkurrenter. Primož Roglič fortsätter ha ett olycksdrabbat år och kraschar på upploppet efter han attackerat tre kilometer från mål. Slovenen tar igen åtta sekunder på Remco Evenepoel, men ser ut att skada högerarmen allvarligt. Evenepoel får punktering men räddas av trekilometersregeln.

Efter den sista vilodagen var det dags för den 189,4 kilometer den långa platta etapp 16 mellan Sanlúcar de Barrameda vid Medelhavskusten och Sevilla-förorten Tomares. De sista drygt 10 kilometrarna bjöd dock på ett par mindre stigningar. Den första stigningen var 1,5 kilometer lång och hade en snittlutning på 6,1 procent. Knappt tre kilometer från mål möttes cyklisterna av en kort men brant stigning och sedan var det lätt uppför till mållinjen. Spurtpriset med bonussekunder kom i Alcalá del Rio efter 161 kilometer.

Mads Pedersen vinner sin andra etapp under Vuelta a España 2022

Esteban Chaves i EF Education-Easy Post drog sig ur inför tisdagen efter han visat på bristande form. Lotto Soudals Maxim Van Gils är det senaste offret i den långa raden cyklister som tvingats bryta efter ett positivt covid-19-test.

Den sextonde etappen inleddes i ett lugnt tempo och en utbrytning med två cyklister kom i väg nästan direkt. Det var Luis Ángel Maté i Euskaltel-Euskadi och Ander Okamika i Burgos-BH som vi sett i utbrytning tidigare under Vueltan. De fick som mest knappt tre och en halv minuts försprång och fångades upp 14 kilometer från mål. De båda kämpade om att vinna spurtpriset och Maté var den starkaste. Pedersen kunde sedan ohotat ta tredjeplatsen när huvudklungan kom förbi.

Det var Cofidis (Bryan Coquard) och Trek-Segafredo (Pedersen) som ledde huvudklungan hela dagen och som såg till att hämta i kapp utbrytargruppen lagom innan målgången. UAE Team Emirates (Pascal Ackermann) ledde klungan i backen tre kilometer från mål när Roglič attackerade. Det öppnades genast upp luckor och det var bara Ackermann som kunde följa. Pedersen, Danny van Poppel och Fred Wright lyckades ta sig i kapp.

Ett hundra meter från mål går Pedersen ut till höger och inleder sin spurt. Han är klart snabbast och varken Ackermann eller Danny van Poppel har något att sätta emot. Dansken tar därmed sin andra etappseger och utökar ledningen i poängtävlingen ytterligare.

Primož Roglič kraschade under Tour de France och tvingades bryta, nu var olyckan framme igen

Bakom Pedersen har vi dock den stora dramatiken. 75 meter från mål försöker Roglič lägga sig bakom van Poppel. Han kör dock i hopp med Wright och faller hårt mot marken. Han kan ta sig upp på cykeln på egen hand men hans ansikte avslöjar smärtan han känner. Han tar sig i mål och blir sittande med en blödande högerarm och en halvt frånvarande blick.

Han kom i mål 47 sekunder efter Pedersen, men han fick samma tid som dansken. Det är trekilometersregeln som säger att om en cyklist kraschar eller får ett mekaniskt fel på cykeln inom tre kilometer från mål, får han samma tid som gruppen han var med vid tillfället. Regeln gäller inte om målgången är på ett kategoriserat berg.

Strax efter Roglič attackerat fick Evenepoel punktering och han stannade för ett cykelbyte. Han sa i en intervju efteråt att han var lite orolig då han tappat positioner. I och med trekilometersregeln fick han samma tid som de första i gruppen bakom Pedersen och han förlorade endast åtta sekunder till slovenen.

Remco Evenepoel får hjälp att komma i väg efter en punktering tvingat honom byta cykel 2,5 kilometer från mål

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 16

1. Mads Pedersen (Danmark) 4t45’29”
2. Pascal Ackermann (Tyskland) +0’00”
3. Danny van Poppel (Nederländerna) +0’00”
4. Fred Wright (Storbritannien) +0’00”
5. Quentin Pacher (Frankrike) +0’08”
6. Samuel Battistella (Italien) +0’08”
7. Cedric Beullens (Belgien) +0’08”
8. Clément Russo (Frankrike) +0’08”
9. Jesús Ezquerra (Spanien) +0’08”
10. Julius van den Berg (Nederländerna) +0’08”

35. Primož Roglič (Slovenien) +0’00”
97. Remco Evenepoel (Belgien) +0’08”

Totaltävlingen efter etapp 16

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 61t26’26”*
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +01’26”
3. Enric Mas (Movistar) +02’01”
4. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +04’49”*
5. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +05’16”*
6. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +05’24”
7. João Almeida (UAE Team Emirates) +07’00”*
8. Thymen Arensman (DSM) +07’05”*
9. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +08’57”
10. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +11’36”

11. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +11’41”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 16

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 349p
2. Fred Wright (Bahrain Victorious) 129p
3. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 107p
4. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) 105p
5. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 100p
6. Marc Soler (UAE Team Emirates) 99p
7. Enric Mas (Movistar) 88p
8. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 86p
9. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) 72p
10. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 62p

Bergpristävlingen efter etapp 16

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 59p
2. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 30p
3. Thymen Arensman (DSM) 22p
4. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
5. Marc Soler (UAE Team Emirates) 20p
6. Enric Mas (Movistar) 19p
7. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
8. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) 16p
9. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 12p
10. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 12p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 15.