Thymen Arensman i DSM vann den väldigt händelserika femtonde etappen. Han kom med i en stor utbrytargrupp och attackerade på den avslutande 19 kilometer långa stigningen. Han vann ganska klart och tog sig upp på topp tio i totaltävlingen. Samtidigt förlorade totalledaren Remco Evenepoel ytterligare tid efter Primož Roglič attackerat två kilometer från mål. Belgaren är dock kvar i den röda ledartröjan inför den sista vilodagen.

Den andra tävlingsveckan avslutades med etapp 15 mellan Martos och Sierra Nevada. Den 149,6 kilometer långa kungaetappen bjöd på den högsta punkten i årets Spanien runt och över 4000 höjdmeter stigning. Vägen fram till spurtpriset i Granada efter drygt 92 kilometer var dock relativt platt. Man hade endast tredjekategoristigningen till Puerto de Castillo att ta sig an. Därefter väntade den 9,1 kilometer långa förstakategoristigningen Alto del Purche. De sista 200 meterna hade en lutning på 11 procent och på toppen delades bonussekunderna ut.

Thymen Arensman har svårt att förstå att han precis vunnit den femtonde etappen i Vuelta a España 2022

Avslutningen upp till Sierra Nevada 2500 meter över havet var än värre. Cyklisterna började med 7,3 kilometer upp till Alto de Hazallanas med en snittlutning på 9,8 procent. Under de första fyra kilometrarna fanns sektioner med mellan 16 och 17 procent lutning. De fortsatte direkt in i den 12 kilometer långa klättringen till Sierra Nevada och Alto Hoya de la Mora. Här var snittlutningen 7,9 procent. Totalt handlade det om en 19,3 kilometer lång klättring där lutningen alltid låg över fem procent.

Etapp 15 inleddes som dagen innan med att många cyklister försökte komma loss. Den här dagen kom dock sex cyklister loss tidigt, bland dem Rohan Dennis (Jumbo-Visma), Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) och Hugh Carthy (EF Education-Easy Post). De tre övriga släppte snart men många andra försökte ta sig i kapp. Efter knappt 30 kilometer hade 25 cyklister anslutit till tättrion vilket skapade en väldigt åkstark grupp.

I gruppen fanns bland andra hjälpryttarna Sam Oomen i Jumbo-Visma samt Fausto Masnada och Louis Vervaeke i Quick Step-Alpha Vinyl. Högst upp i totaltävlingen var Thymen Arensman (DSM) 9’14’’ efter, Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 11’40’’ efter, Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +11’45” efter och David de la Cruz (Astana Qazaqstan) 13’28’’ efter. Vi hade även tidigare etappvinnarna Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Jai Vine (Alpecin-Deceuninck), Marc Soler (UAE Team Emirates) och Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Utbrytargruppen med Thyemen Arensman till vänster och Mads Pedersen i mitten

I gruppen fanns även Lawson Craddock i BikeExchange Jayco. Han tröttnade på att så många agerade passagerare och inte hjälpte till med farthållningen. Craddock beslöt sig därför för att öka tempot i hopp om att få med sig några andra som var villiga att arbeta. Ingen följde med och han fick som mest en ledning på en och en halv minut. Han var ensam ända till toppen av Alto del Purche, då Vine kom i kapp. Tio kilometer senare anslöt tio av de övriga utbrytarna.

Spurtpriset vanns av Craddock medan Pedersen var först i den jagande gruppen. Dansken har nu i princip avgjort poängpristävlingen. Vine var först över de två första bergspriserna. Craddock var andre man över Alto del Purche och Carapaz trea. De tre tog även bonussekunderna.

Försprånget för utbrytarna gick upp till över sex minuter och AG2R Citroën insåg att det hotade Ben O’Connors plats på topp tio-listan. Man tog därför täten i huvudklungan 73 kilometer från mål. Avståndet kom så småningom ner och O’Connors starka cyklande tog honom i stället ett steg upp i totaltävlingen. I början av den avslutande stigningen anslöt Jumbo-Vismas två cyklister från utbrytningen och man attackerade i hopp om att knäcka Evenepoel. Evenepoel kunde dock följa Roglič.

Snart bildades en grupp med Evenepoel, Roglič, Enric Mas, O’Connor och Miguel Ángel López. Slovenen var inte intresserad av att dra, så det var upp till Evenepoel. Vervaeke anslöt snart från utbrytningen och gav Evenepoel draghjälp i sex kilometer. Både López och Mas attackerade, men varken Evenepoel eller Roglič försökte svara. Snart var man mer än 2000 meter över havet, vilket minskar kroppens syreupptagningsförmåga.

Soler attackerade i utbrytargruppen 22 kilometer från mål och fick som mest ett försprång på en minut. Arensman attackerade i sin tur 13 kilometer senare och efter ett par kilometer kunde han passera en slutkörd Soler. Bakom kom López och Mas jagande. De kom dock aldrig nära och den 22-årige Arensman kunde vinna sin första etapp i en Grand Tour. Han är nu även på plats åtta i totaltävlingen.

Primož Roglič attackerar och lämnar Remco Evenepoel bakom sig, medan Ben O’Connor biter sig fast

López och Mas försprång till Evenepoel och Roglič gick upp mot en halvminut och spanjoren närmade sig slovenen i totaltävlingen. Ett par kilometer från mål attackerade Roglič och han fick med sig O’Connor. Evenepoel tvingades dock släppa precis som på lördagens etapp. Belgaren satte sitt eget tempo men Roglič kunde ta in 15 sekunder. Mas i sin tur tog in 21 sekunder på slovenen och 36 sekunder på Evenepoel. På måndagen väntar en vilodag. Evenepoel har nu de allra högsta bergen bakom sig och leder med 1 minut och 34 sekunder.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 15

1. Thymen Arensman (Nederländerna) 4t17’17”
2. Enric Mas (Spanien) +1’23”
3. Miguel Ángel López (Colombia) +1’25”
4. Jay Vine (Australien) +1’30”
5. Primož Roglič (Slovenien) +1’44”
6. Ben O’Connor (Australien) +1’44”
7. Juan Ayuso (Spanien) +1’55”
8. Jai Hindley (Australien) +1’55”
9. Louis Meintjes (Sydafrika) +1’55”
10. Remco Evenepoel (Belgien) +1’59”

Totaltävlingen efter etapp 15

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 55t40’49”*
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +01’34”
3. Enric Mas (Movistar) +02’01”
4. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +04’49”*
5. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +05’16”*
6. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +05’24”
7. João Almeida (UAE Team Emirates) +07’00”*
8. Thymen Arensman (DSM) +07’05”*
9. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +08’57”
10. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +11’36”

11. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +11’41”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 15

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 284p
2. Fred Wright (Bahrain Victorious) 111p
3. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 107p
4. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 100p
5. Marc Soler (UAE Team Emirates) 99p
6. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) 91p
7. Enric Mas (Movistar) 88p
8. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 62p
9. Kaden Groves (BikeExchange Jayco) 60p
10. Lawson Craddock (BikeExchange Jayco) 57p

Bergpristävlingen efter etapp 15

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 59p
2. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 30p
3. Thymen Arensman (DSM) 22p
4. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
5. Marc Soler (UAE Team Emirates) 20p
6. Enric Mas (Movistar) 19p
7. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
8. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) 16p
9. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 12p
10. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 12p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 14.