INEOS Grenadiers Richard Carapaz var åter den starkaste i utbrytningen och vinner sin andra etapp på tre dagar. Bakom jagade Primož Roglič och Miguel Ángel López, men ecuadorianen lyckades hålla undan. Roglič attackerade från gruppen med favoriter i den avslutande stigningen och knäckte totalledaren Remco Evenepoel. Evenepoel hittade snart sitt eget tempo och kunde begränsa tidsförlusten till 52 sekunder. På söndagen väntar en än tuffare bergsetapp.

Tävlingsdag 14 bjöd på en 160,3 kilometer lång etapp mellan Montoro och Sierra de la Pandera i Córdoba. Den avslutades med en andrakategoristigning till Los Villares som följdes av förstakategoristigningen till Sierra de la Pandera efter en lätt utförsåkning. De var 9,9 kilometer respektive 8,4 kilometer långa och snittlutningen till Sierra de la Pandera var 7,8 procent. Avslutningen var på smala vägar och vissa partier hade en lutning på upp till 17 procent. Innan dess tog sig cyklisterna an tredjekategoristigningen till Puerto de Siete Pililla. Total klättring under etappen var 3300 höjdmeter. Spurtpriset var i Jaén, 33 kilometer från mål.

Richard Carapaz vinner sin andra etapp på tre dagar i Vuelta a España 2022

Till vår glädje har vi inga nya positiva covid-19-testresultat att rapportera om inför lördagen. Däremot bröt Kelland O’Brien i BikeExchange Jayco under etappen. O’Brien hade gjort slut på alla sina krafter och var helt slutkörd och kunde därför inte fortsätta.

Den fjortonde etappen inleddes i ett vilt tempo. En mängd cyklister attackerade och försökte komma loss, men länge lyckades ingen av grupperna hålla undan. Bland de som försökte hade vi Vincenzo Nibali, Thomas De Gendt och Jay Vine. Först efter nästan 80 kilometer kom en grupp med först åtta cyklister, som sedan blev tio, i väg. Bland cyklisterna fanns Mads Pedersen och Kenny Elissonde i Trek-Segafredo, Carapaz, Luis León Sánchez (Bahrain Victorious), Filippo Conca (Lotto Soudal) och Clément Champoussin (AG2R Citroën).

Snitthastigheten under de första 80 kilometrarna var knappt 50 kilometer i timmen. I huvudklungan tog som vanligt Quick Step-Alpha Vinyls Rémi Cavagna plats längst fram och satte tempot. Utbrytarna fick som mest ett försprång på knappt fyra och en halv minut.

Utbrytargruppen med ledaren i poängpristävlingen Mads Pedersen längst fram och etappsegraren Richard Carapaz till höger

Pedersen rullade som väntat först över etappens spurtpris. Ingen annan i utbrytargruppen var intresserade av att spurta. Dansken utökade därmed sin ledning i poängpristävlingen med ytterligare 20 poäng. Det första bergspriset vanns av Carapaz före Sánchez och Elissonde. På det andra hade vi samma tre cyklister, men Sánchez och Carapaz bytte plats.

I den avslutande stigningen höjde främst Jumbo-Visma farten i huvudklungan, som snabbt krympte. Fyra kilometer från mål visade Primož Roglič varför när han attackerade. Evenepoel kunde inte svara utan tappade snabbt många meter. Även Eric Mas och Miguel Ángel López lämnade Evenepoel bakom sig och åkte i kapp Roglič. Juan Ayuso fick punktering och bytte till en reservcykel från den neutrala servicebilen. Trots detta kunde han köra om belgaren.

Enric Mas försöker följa efter Primož Roglič attackerat i den avslutande stigningen av etapp 14 i Vuelta a España 2022

Bland utbrytarna var Sánchez, Carapaz, Champoussin och Conca de starkaste i den avslutande stigningen. 3,5 kilometer från mål attackerade Carapaz och lämnade de övriga bakom sig. Bakom honom närmade sig Roglič, Mas och Ángel López. Carapaz lyckades dock hålla undan och tog sin andra etappseger på tre dagar.

Evenepoel hittade snart sitt tempo och kunde köra i kapp Ayuso. Totalledaren körde för fullt på slutet och kunde hålla nere tidsförlusten till 48 sekunder plus fyra bonussekunder för Roglič. Ángel López tog andraplatsen före slovenen som nu ligger 1 minut och 49 sekunder efter Evenepoel.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 14

1. Richard Carapaz (Ecuador) 4t09’27”
2. Miguel Ángel López (Colombia) +0’08”
3. Primož Roglič (Slovenien) +0’08”
4. João Almeida (Portugal) +0’27”
5. Carlos Rodríguez (Spanien) +0’36”
6. Enric Mas (Spanien) +0’36”
7. Thymen Arensman (Nederländerna) +0’51”
8. Remco Evenepoel (Belgien) +0’56”
9. Juan Ayuso (Spanien) +0’56”
10. Wilco Kelderman (Nederländerna) +1’24”

Totaltävlingen efter etapp 14

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 52t21’33”*
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +01’49”
3. Enric Mas (Movistar) +02’43”
4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +03’46”
5. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +04’53”*
6. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +06’02”
7. João Almeida (UAE Team Emirates) +06’49”*
8. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +6’56”
9. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +08’49”*
10. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +09’12”

11. Thymen Arensman (DSM) +09’14”
12. Jan Polanc (UAE Team Emirates) +10’10”
13. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +11’40”
14. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +11’45”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 14

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 267p
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 96p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 96p
4. Fred Wright (Bahrain Victorious) 96p
5. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 94p
6. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) 91p
7. Enric Mas (Movistar) 71p
8. Kaden Groves (BikeExchange Jayco) 60p
9. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 56p
10. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 56p

Bergpristävlingen efter etapp 14

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 40p
2. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 26p
3. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
4. Marc Soler (UAE Team Emirates) 20p
5. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
6. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 12p
7. Rubén Fernández (Cofidis) 11p
8. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) 10p
9. Jesús Herrada (Cofidis) 10p
10. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 9p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 13.