Richard Carapaz i INEOS Grenadiers vann torsdagens etapp efter en attack i den avslutande stigningen. Det var den olympiske linjeloppmästarens första seger i Spanien runt. På andra plats kom Wilco Kelderman som klättrade upp på topp tio i totaltävlingen. Totalledaren Remco Evenepoel föll i en kurva i utförsåkningen, men klarade sig undan med skrapsår. Belgaren var först i mål bland totalfavoriterna.

Etapp 12 startade i Salobreña och hade sin målgång i Peñas Blancas i Andalusien. Den 192,7 kilometer långa banan var mestadels ganska platt, men avslutades med en förstakategoristigning. Vägen upp till Peñas Blancas var 19 kilometer lång, vilket var fyra kilometer längre än när man var där senast 2013. Snittlutningen var på 6,7 procent, men det varierade väldigt mycket. Det var vissa relativt platta delar medan vissa partier hade en lutning på 15 procent. Spurtpriset i Estepona passerades 20 kilometer från mål och var också platsen där bonussekunderna delades ut.

Richard Carapaz vinner sin första etapp i Vuelta a España

De goda nyheterna från onsdagens etapp var att världsmästaren Julian Alaphilippe inte bröt nyckelbenet. I stället var det axeln som gått ur led. Det kan fortfarande innebära att säsongen är över, men sannolikheten att fransmannen kan ställa upp i världsmästerskapen har ökat.

Torsdagens tre cyklister att dra sig ur efter positiva covid-19-tester var Santiago Buitrago i Bahrain Victorious, Boy van Poppel i Intermarché-Wanty-Gobert samt Callum Scotson i BikeExchange Jayco. Vi är nu uppe i 24 cyklister. Trek-Segafredos Alex Kirsch sa att man borde sluta testa under Vueltan och behandla covid-19 som alla andra sjukdomar. Det bör vara upp till cyklisten och dennes läkare att bedöma om han kan fortsätta.

Under den tolfte etappen var det många cyklister som försökte komma med i utbrytningen. Det var också många cyklister som kom med i utbrytningen. Närmare bestämt hela 32 stycken. Bland dessa såg vi Carapaz, Kelderman och Matteo Fabbro i BORA-hansgrohe, Jay Vine och Lionel Taminiaux i Alpecin-Deceuninck, Marc Soler och Jan Polanc i UAE Team Emirates, Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Antonio Tiberi (Trek-Segafredo) samt Élie Gesbert (Arkéa Samsic).

Kelderman var den som låg bäst till i totaltävlingen, 14 minuter och 4 sekunder efter Remco Evenepoel. Polanc låg 15 minuter och 13 sekunder efter. Gruppens ledning växte ganska snabbt och 44 kilometer från mål var avståndet över elva och en halv minut. I det läget var Kelderman på en virtuell andraplats. Avståndet skulle dock minska men han tog sig upp till en sjätteplats och Polanc ligger nu på plats 9.

De tjugo poängen vid spurtpriset gick till Battistella, medan Tiberi kom på andra plats och tog 17 poäng. Taminiaux tog tredjeplatsen och 15 poäng. De tre delade även på bonussekunderna: tre, två respektive en. Bonussekunderna brydde de sig inte om, men Battistella ligger bra till i poängtävlingen. Det utdelas även prispengar.

Remco Evenepoel blir den andre cyklisten i Quick Step-Alpha Vinyl på lika många dagar att ramla av sig själv

Quick Step-Alpha Vinyl hade en cyklist i utbrytargruppen, men var också de som ledde huvudklungan. I utförsåkningen runt 50 kilometer från mål tog Evenepoel en kurva för snävt. Hans däck tappade greppet och han föll till marken. Han skrapade upp höger lår och vad. Han var inte allvarligt skadad men tog sin tid att ta sig upp på ersättningscykeln. Som seden föreskriver så väntade huvudklungan in att mannen i den röda ledartröjan skulle ta sig i kapp.

Remco Evenepoel repade sig och var först i mål bland sammanlagdcyklisterna

När man närmade sig den avslutande stigningen var det först Jumbo-Visma som höjde tempot. Därefter var det Movistars tur. Huvudklungan tunnades ut alltmer. Enric Mas försökte attackera men Evenepoel hade inga problem att följa. Det kom ingen attack från Primož Roglič. Tre kilometer från mål la sig Evenepoel i täten och höll ett jämnt men högt tempo. Till slut var det bara Mas, Roglič och Juan Ayuso som kunde följa när belgaren spurtade i mål.

Utbrytargruppen leddes i stigningen länge av Matteo Fabbro i BORA-hansgrohe. Planen var att Kelderman skulle vinna etappen, men också att ta sig upp på topp-tio. Gruppen minskade alltmer och den som var först att attackera var Gesbert. Knappt två kilometer från mål gjorde Carapaz en ordentlig tempohöjning. Ingen kunde följa. Ecuadorianen höll undan hela vägen och tog sin första seger i Spanien runt. Det kändes nog även som en revansch efter en Vuelta som dittills varit en besvikelse.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 12

1. Richard Carapaz (Ecuador) 4t38’26”
2. Wilco Kelderman (Nederländerna) +0’09”
3. Marc Soler (Spanien) +0’24”
4. Jan Polanc (Slovenien) +0’26”
5. Marco Brenner (Tyskland) +0’34”
6. Élie Gesbert (Frankrike) +0’56”
7. Jay Vine (Australien) +1’12”
8. Carl Fredrik Hagen (Norge) +1’23”
9. James Shaw (Storbritannien) +3’04”
10. Matteo Fabbro (Italien) +3’17”

Totaltävlingen efter etapp 12

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 44t25’09”*
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +02’41”
3. Enric Mas (Movistar) +03’03”
4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +04’06”
5. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +04’53”*
6. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +6’28”
7. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +06’56”
8. João Almeida (UAE Team Emirates) +07’18”*
9. Jan Polanc (UAE Team Emirates) +08’00”
10. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +08’05”*

11. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +08’42”
12. Thymen Arensman (DSM) +09’19”
13. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +10’56”
14. David de la Cruz (Astana Qazaqstan) +11’09”
15. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +11’15”
16. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) + 11’37”
17. Alejandro Valverde (Movistar) +11’39”
18. Hugh Carthy (EF Education-Easy Post) +11’51”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 12

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 184p
2. Marc Soler (UAE Team Emirates) 96p
3. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) 87p
4. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 86p
5. Fred Wright (Bahrain Victorious) 78p
6. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 73p
7. Enric Mas (Movistar) 61p
8. Kaden Groves (BikeExchange Jayco) 60p
9. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 56p
10. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) 56p

Bergpristävlingen efter etapp 12

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 40p
2. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 20p
4. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
5. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 12p
6. Rubén Fernández (Cofidis) 11p
7. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) 10p
8. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) 10p
9. Jesús Herrada (Cofidis) 10p
10. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 9p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 11.