BikeExchange Jaycos Kaden Groves vinner klungspurten på den elfte etappen av Spanien runt 2022. Han tar sin första seger i en Grand Tour före Danny van Poppel och Tim Merlier. Segern var en tröst för laget som inför dagen förlorat Simon Yates efter ett positivt covid-19-test. Även världsmästaren Julian Alaphilippe tvingades bryta, efter att han ramlat och brutit nyckelbenet. Ett hårt slag för fransmannen och lagkamraten Remco Evenepoel.

Den elfte etappen var 191,2 kilometer lång och gick från Alhama de Murcia till naturparken i Cabo de Gata i Almería. Cyklisterna tog sig an en huvudsakligen platt etapp. Spurtpriset i Ruescas kom tio kilometer från mål.

Inför dagens etapp fick vi rapport om att två av cyklisterna på topp tio-listan lämnat Vueltan efter positiva covid-19-test. Yates på femte plats hade feber och hade inte kunnat delta oavsett regelverk. Pavel Sivakov i INEOS Grenadiers låg på nionde plats och trots att han inte hade några symptom tvingades även han bryta. Det är nu totalt 21 cyklister som dragit sig ur på grund av covid-19-regelverk.

Samtidigt blev Equipo Kern Pharma av med Roger Adrià, Héctor Carretero och Pau Miquel. 33 cyklister har nu lämnat. Det är efter elva dagar endast fyra lag kvar med fullt lag. Under Tour de France nådde vi den siffran efter 21 dagar. Topp tio-listan har nu blivit påverkad ordentligt. Det ser ut att bli en fråga om vem som kan hålla sig kvar längst.

Onsdagens etapp var kanske den lugnaste under årets tre Grand Tour. De tre cyklisterna Vojtech Repa i Equipo Kern Pharma, Joan Bou i Euskaltel-Euskadi samt Jetse Bol i Burgos-BH gick loss i en utbrytning. De fick som mest drygt två minuter. Huvudklungan leddes av spurtarlagen BikeExchange Jayco (Groves), Arkéa Samsic (Daniel McLay), Trek-Segafredo (Mads Pedersen), Alpecin-Deceuninck (Tim Merlier) samt BORA-hansgrohe (Danny Van Poppel).

Världsmästaren Julian Alaphilippe bryter nyckelbenet under onsdagens etapp i Vuelta a España 2022

Cyklisterna tog sig fram i saktelig fart. 65 kilometer från mål ramlade Repa i en kurva. Det var sand på gatan och hans cykel gled. Han var dock snabbt uppe, men det var en föraning om vad som snart skulle hända. Nära samma kurva var det världsmästaren Julian Alaphilippes tur att ramla. Det såg på bilderna ut som att han ramlade över en av sina lagkamrater som var den som först föll till marken.

Alaphilippe har kommit tillbaka efter kraschen under Liège-Bastogne-Liège i våras. Då skadade han sig allvarligt men var nu på väg tillbaka. Vueltan var en del av fransmannens förberedelse inför världsmästerskapen i Wollongong i september. Planen var att försöka ta sin tredje raka titel. Han föll illa på onsdagen och bröt nyckelbenet. Av allt att döma är hans säsong över. Det är även ett hårt slag för Remco Evenepoel, då Alaphilippe varit en av hans viktigaste hjälpryttare.

Kaden Groves vinner sin först Grand Tour-etapp för sitt lag BikeExchange Jayco

Den siste utbrytaren blev uppfångad 26 kilometer från mål och vi hade en spurt att vänta. BikeExchange Jayco hade en perfekt väg fram i spurten. Groves leddes fram och kunde inleda spurten. Både van Poppel och Merlier var lite instängda men kom ut strax innan målgången. Australiensaren Groves höll dock undan och tog sin första Grand Tour-seger.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 11

1. Kaden Groves (Australien) 5t03’14”
2. Danny van Poppel (Nederländerna) +0’00”
3. Tim Merlier (Belgien) +0’00”
4. Sebastián Molano (Colombia) +0’00”
5. Mads Pedersen (Danmark) +0’00”
6. Daniel McLay (Storbritannien) +0’00”
7. John Degenkolb (Tyskland) +0’00”
8. Fred Wright (Storbritannien) +0’00”
9. Cedric Beullens (Belgien) +0’00”
10. Boy van Poppel (Nederländerna) +0’00”

Totaltävlingen efter etapp 11

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 39t39’04”*
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +02’41”
3. Enric Mas (Movistar) +03’03”
4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +03’55”
5. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +04’53”*
6. João Almeida (UAE Team Emirates) +06’45”*
7. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +06’50”
8. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +07’37”*
9. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +07’46”
10. Thymen Arensman (DSM) +08’44”

11. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +09’24”
12. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +09’32”
13. Alejandro Valverde (Movistar) +10’07”
14. Hugh Carthy (EF Education-Easy Post) +10’08”
15. David de la Cruz (Astana Qazaqstan) +10’13”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 11

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 184p
2. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 85p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 81p
4. Fred Wright (Bahrain Victorious) 78p
5. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 73p
6. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) 67p
7. Enric Mas (Movistar) 61p
8. Kaden Groves (BikeExchange Jayco) 60p
9. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 56p
10. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) 56p

Bergpristävlingen efter etapp 11

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 40p
2. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
3. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
4. Marc Soler (UAE Team Emirates) 16p
5. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 12p
6. Rubén Fernández (Cofidis) 11p
7. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) 10p
8. Mark Padun (EF Education-Easy Post) 10p
9. Jesús Herrada (Cofidis) 10p
10. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 9p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 10.