Remco Evenepoel gjorde en fantastisk tempoetapp på tisdagen och ledde stort från start till mål. Redan efter tio kilometer hade belgaren distanserat Primož Roglič med över tjugo sekunder. I mål var Evenepoel 48 sekunder före slovenen. Enric Mas gjorde en för honom bra tempoetapp, men förlorade sin andraplats i totaltävlingen till Roglič. Evenepoel leder nu med 2 minuter och 41 sekunder.

Under den andra vilodagen tog sig cyklisterna från norra Spanien ner till provinsen Alicante på Medelhavskusten i sydost. Där tog man sig an tävlingens enda individuella tempoetapp från Elche till staden Alicante vid kusten. Etapp 10 var 30,9 kilometer lång och inleddes svagt utför. Bortsett från en kort kulle på slutet var den annars helt platt. Den andra halvan gick längs kustbandet.

Inför tisdagen var det åter många som lämnade återbud. Jarrad Drizners och Harry Sweeny i Lotto Soudal, Mathias Norsgaard (Movistar), Floris De Tier (Alpecin-Deceuninck), José Herrada (Cofidis), Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Rogličs hjälpryttare Edoardo Affini (Jumbo-Visma) samt dubble etappsegraren Sam Bennett (BORA-hansgrohe). De flesta av dessa bröt efter ett positivt covid-19-test.

Fransmannen Rémi Cavagna ledde länge men blev till slut trea i tempoetappen

Rémi Cavagna i Quick Step-Alpha Vinyl startade tidigt och tog en klar ledning i såväl båda mellantiderna som i mål. Det var endast hans lagkamrat Evenepoel som var bättre på mellantiderna och fransmannen slutade på en tredjeplats. Simon Yates (BikeExchange Jayco) och Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) tog ett steg vardera upp i sammandraget. Sivakovs lagkamrat Tao Geoghen Hart tog sig upp på topp tio.

Jai Hindley (BORA-hansgrohe) vill av allt att döma glömma tisdagen, då han föll från en niondeplats till plats 13. Han är nu nästan två minuter från en topp tio-placering. João Almeida (UAE Team Emirates) åkte fel precis innan målgången och tappade säkert 20 sekunder. Det står alltid en man på plats och dirigerar bilarna bort från målrakan. Portugisen trodde att det var han blev dirigerad.

Mas (Movistar) brukar ha svårt för tempoetapper men slutade i dag på en tiondeplats. Spanjoren tappade sin andraplats till Roglič, men det tror jag han hade förväntat sig. Roglič var tolv sekunder före trean och om inte Evenepoel varit med hade allt sett ut som vanligt. Nu var dock Evenepoel med och alla andra bleknade jämte honom.

Remco Evenepoel krossar motståndet i tempoetappen i Vuelta a España 2022

Som belgaren sett ut så är ett positivt covid-19-test det största hotet mot honom. Han kan även tröttna, då han aldrig avslutat en Grand Tour och långa stigningar som den till Sierra Nevada kan bli ett problem. Men han har sett så stark ut och varit på en nivå över alla andra, så han är naturligtvis storfavorit att vinna totaltävlingen.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 10

1. Remco Evenepoel (Belgien) 33’18”
2. Primož Roglič (Slovenien) +0’48”
3. Rémi Cavagna (Frankrike) +1’00”
4. Carlos Rodríguez (Spanien) +1’22”
5. Pavel Sivakov (Frankrike) +1’27”
6. Lawson Craddock (USA) +1’37”
7. Simon Yates (Storbritannien) +1’42”
8. Tao Geoghegan Hart (Storbritannien) +1’46”
9. Miguel Ángel López (Colombia) +1’47”
10. Enric Mas (Spanien) +1’51”

Totaltävlingen efter etapp 10

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 34t35’50”*
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +02’41”
3. Enric Mas (Movistar) +03’03”
4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +03’55”
5. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +4’50”
6. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +04’53”*
7. João Almeida (UAE Team Emirates) +6’45”*
8. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +6’50”
9. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +7’06”*
10. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +07’37”*

11. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +7’46”
12. Thymen Arensman (DSM) +8’44”
13. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +9’24”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 10

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 147p
2. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 85p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 81p
4. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 73p
5. Fred Wright (Bahrain Victorious) 67p
6. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) 67p
7. Enric Mas (Movistar) 61p
8. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 41p
9. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 40p
10. Jesús Herrada (Cofidis) 40p

Bergpristävlingen efter etapp 10

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 40p
2. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
3. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
4. Marc Soler (UAE Team Emirates) 16p
5. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 12p
6. Rubén Fernández (Cofidis) 11p
7. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) 10p
8. Mark Padun (EF Education-Easy Post) 10p
9. Jesús Herrada (Cofidis) 10p
10. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 9p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 9.