Louis Meintjes i Intermarché-Wanty-Gobert vinner etapp 9 i 2022 års Vuelta a España. För tredje etappen i rad är en cyklist från utbrytningen först över mållinjen. Sydafrikanen är klart starkast i gruppen i den branta avslutningen. Totalledaren Remco Evenepoel sina främsta konkurrenter bakom sig och utökar sin ledning i totaltävlingen till över en minut före Enric Mas. Samtidigt vinner Wout van Aert World Tour-loppet Bretagne Classic Ouest–France.

Den nionde etappen sträckte sig 171,4 kilometer från Villaviciosa till Les Praeres. Under etappen tog man sig an fem kategoriserade stigningar och avslutade med en 3,9 kilometer lång tortyr upp till Les Praeres. Snittlutningen var på 12,9 procent, men under de första 2,2 kilometerna möttes man av en lutning på 16 procent. Maxlutningen låg på 22 procent. Den första stigningen var till Alto del Torno, följd av förstakategoristigningen Mirador del Fito, Alto de la Llama samt La Campa. Vid La Campa delades även bonussekunderna ut. För spurtpriset var man åter i startorten Villaviciosa, 33 kilometer från mål. Efter etapp nio väntar den andra vilodagen, då man tar sig ner till södra Spanien.

Bretagne Classic Ouest–France

På söndagen avverkades även årets upplaga av Bretagne Classic Ouest–France. Tävlingen, som tar sig 255 kilometer genom Bretagne, har hållits varje år sedan 1931. Loppet har både sin start och målgång i den lilla byn Plouay. Bansträckningen är väldigt kuperad och bjuder på tekniskt svåra utförskörningar. Till årets lopp kom exempelvis fjolårssegraren Benoît Cosnefroy, Tadej Pogačar, David Gaudu, Arnaud Démare, Stefan Küng, Jakob Fuglsang, Peter Sagan, Michael Matthews och Soren Kragh Andersen.

Wout van Aert jublar när han vinner Bretagne Classic Ouest–France medan Arnaud De Lie grinar illa

En tidig utbrytning skapades med sex cyklister. Över 200 kilometer senare anslöt ytterligare tio cyklister. När man började närma sig mål kom huvudklungan i kapp utbrytningen, efter främst en jätteinsats av Wout van Aert. En klungspurt var att vänta. Det belgiska stjärnskottet Arnaud De Lie inledde spurten, men van Aert gick ut till höger och körde om honom. Fransmannen Axel Laurance tog sig in på en andraplats före dansken Alexander Kamp och De Lie.

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 6t04’22”
2. Axel Laurance (B&B Hotels-KTM) +0’00”
3. Alexander Kamp (Trek-Segafredo) +0’00”
4. Arnaud De Lie (Lotto Soudal) +0’00”
5. Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF-Faizanè) +0’00”
6. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +0’00”
7. Oliver Naesen (AG2R Citroën) +0’00”
8. Benjamin Thomas (Cofidis) +0’00”
9. Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) +0’00”
10. Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost) +0’00”

Vuelta a España 2022 etapp 9

Inför Vueltans nionde etapp var det Wout Poels i Bahrain Victorious och Pieter Serry i Quick Step-Alpha Vinyl tur att åka hem efter ett positivt covid-19-test. Även Jumbo-Vismas Sepp Kuss bröt efter en natt med feber. Serry och Kuss var väldigt viktiga hjälpryttare åt Remco Evenepoel respektive Primož Roglič. Henri Vandenabeele från DSM och Gerben Thijssen i Intermarché-Wanty-Gobert bröt båda under etappen. Den senare med en fotledsskada han drog på sig innan Vueltan.

Direkt från start gav sig fyra cyklister loss, bland dem Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Det såg först ut som att det skulle bli dagens utbrytning, men snart förvandlades dagen till vilda västern med attack efter attack. De Gendt var den siste ur gruppen som fångades in, 30 kilometer in i etappen. Jay Vine var bland de som attackerade, men han var nu hårt bevakad efter sina starka insatser de senaste dagarna. Drygt tio kilometer senare kom tio andra cyklister loss.

Bland utbrytarna fanns Meintjes, Filippo Conca (Lotto Soudal), Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Edoardo Zambanini (Bahrain Victorious), José Manuel Díaz (Burgos-BH), Simon Gugliemi (Arkéa Samsic) samt Robert Stannard och Jimmy Janssens från Alpecin-Deceuninck.

Thymen Arensman (DSM) övertalades att lämna gruppen då han bara låg 3 minuter och 18 sekunder efter täten. Huvudklungan skulle aldrig låta honom få ett stort försprång. Meintjes var då den som låg närmast, 8 minuter och 28 sekunder efter. Utbrytarna fick som mest fem och en halv minuts försprång.

För att försvara lagkamraten Jay Vines leding i bergspristävlingen, såg Stannard och Janssens till att ta förstaplatserna på de fyra första bergsprisen. De och Díaz tog bonussekunderna uppe på La Campa. Spurtpriset vanns av Conca före van Baarle och Stannard.

Remco Evenepoel var åter starkast i bergen och utökar sin ledning i totaltävlingen

Utbrytningen fick som mest fem och en halv minuts försprång. I huvudklungan var det precis som på lördagen Quick Step-Alpha Vinyl som låg i täten. Först vid den sista stigningen hände det saker i huvudklungan. Strax innan inträffade en krasch där bland andra Tao Geoghen Hart i INEOS Grenadiers och Jumbo-Vismas Chris Harper var inblandade. Julian Alaphilippe ledde Evenepoel in i backen och belgaren kom loss i en grupp tillsammans med Enric Mas, Primož Roglič och Juan Ayuso.

Evenepoel höll ett jämnt tempo och först släppte Ayuso och Roglič. Snart lyckades han även skaka av sig Mas. Han kom in på en fjärdeplats och öppnade upp ett stort avstånd till konkurrenterna i totaltävlingen. Evenepoel har så här långt varit den klart starkaste cyklisten i bergen. På tisdag väntar favoritgrenen tempokörning. Det enda frågetecknet är om han och hans lag kan klara tre veckor och de riktigt höga bergen.

Sydafrikanen Louis Meintjes vinner den nionde etappen i Vuelta a España 2022

Bland utbrytarna gick Janssens och Battistella loss en bit innan det sista berget. De insåg att de inte var de starkaste klättrarna i gruppen och att de behövde ett försprång. När backen inleddes började snart Meintjes ta in på avståndet och gick snart om. Sydafrikanen utökade avståndet alltmer och kunde ta sin första seger i en Grand Tour.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 9

1. Louis Meintjes (Sydafrika) 4t32’39”
2. Samuele Battistella (Italien) +1’01”
3. Edoardo Zambanini (Italien) +1’14”
4. Remco Evenepoel (Belgien) +1’34”
5. Filippo Conca (Italien) +1’58”
6. Juan Ayuso (Spanien) +2’08”
7. Simon Gugliemi (Frankrike) +2’08”
8. Enric Mas (Spanien) +2’18”
9. Carlos Rodríguez (Spanien) +2’20”
10. Primož Roglič (Slovenien) +2’26”

Totaltävlingen efter etapp 9

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 34t02’32”*
2. Enric Mas (Movistar) +01’12”
3. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +01’53”
4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +02’33”
5. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +02’36”*
6. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +3’08”
7. João Almeida (UAE Team Emirates) +4’32”*
8. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +5’03”
9. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +5’36”
10. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +5’39”*

11. Thymen Arensman (DSM) +5’45”
12. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +05’51”*
13. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +5’53”
14. Alejandro Valverde (Movistar) +5’53”
15. Hugh Carthy (EF Education-Easy Post) +5’58”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 9

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 147p
2. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) 142p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 81p
4. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) 67p
5. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 65p
6. Fred Wright (Bahrain Victorious) 64p
7. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 56p
8. Enric Mas (Movistar) 55p
9. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 41p
10. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 40p

Bergpristävlingen efter etapp 9

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 40p
2. Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) 21p
3. Jimme Janssens (Alpecin-Deceuninck) 17p
4. Marc Soler (UAE Team Emirates) 16p
5. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 12p
6. Rubén Fernández (Cofidis) 11p
7. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) 10p
8. Mark Padun (EF Education-Easy Post) 10p
9. Jesús Herrada (Cofidis) 10p
10. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 9p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 8.